• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

SEO teksten schrijven voor dummies

SEO teksten schrijven voor dummies

Last Updated on 19 juni 2024 by connectyourworld

SEO teksten, SEO webteksten

SEO webteksten

Het SEO teksten schrijven voor uw website is hard werken. Ten eerste heeft u inspiratie nodig. Ten tweede bent u op zoek naar een unieke invalshoek. En ten derde moet u bij het (laten) schrijven van SEO teksten een heleboel regeltjes toepassen. De belangrijkste regel daarbij, is, dat u allereerst schrijft voor potentiële klanten en niet voor zoekmachines.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Wat zijn SEO (web) teksten?

Wat zijn SEO teksten?

Bij het schrijven van de SEO teksten houdt de SEO specialist rekening met de ranking factoren van Google. Als Google de tekst goed begrijpt, dan krijgt de webpagina of website een hogere positie in Google dan vergelijkbare concurrenten. Lezen van een beeldscherm of een mobiel is totaal anders dan lezen van papier. Een webtekst is goed gestructureerd door middel van alinea’s, kopjes, interne en externe links en nog veel meer. Aan de andere kant moet een webtekst prettig leesbaar zijn voor de bezoeker van uw website. De taak van SEO specialist is om bij het schrijven van SEO teksten zowel rekening te houden met Google als met een prettige leeservaring van de websitebezoeker.

U moet vier fasen doorlopen voor het maken van een perfecte SEO tekst

Voor het schrijven van webteksten is het verstandig om een plan van aanpak te maken. Als eerste gaat u van start met een onderzoeksfase. Als tweede volgt de publicatie. Ten derde het moment vlak na publicatie en tot slot besteden we aandacht aan de periode enige tijd na publicatie. Al deze 4 stappen behandelen wij in deze volgende blog post.

1. De onderzoeksfase is cruciaal voor perfecte SEO teksten

De eerste stap is de meest voor de hand liggende voor elke tekstschrijver. Voordat u schrijft en publiceert, moet u natuurlijk eerst weten, wat voor SEO teksten u gaat schrijven.

2. Het onderwerp van uw SEO webtekst

Om een unieke invalshoek te gebruiken, moet u voor een deel schrijven vanuit uw eigen ervaring. Daarnaast adviseren wij om de actualiteit bij te houden in uw niche. Mensen lezen graag nieuwe informatie en niet een honderd in een dozijn artikel. Houd daarom altijd een lijst met ideeën voor blogs bij. En heel cliché, start met Googelen en kijk wat voort artikelen erin uw niche bovenaan in Google staan. Andere Sociale Media kanalen zoals bijvoorbeeld Pinterest zijn ook heel nuttig om op ideeën te komen. Ook willen wij Quora en Answer the Public noemen. Door het zien welke vragen er leven, komt u misschien op een nieuw idee. Tik in Quora maar eens ‘SEO tekst’ in.

3. SEO teksten schrijven – Zoekwoordenonderzoek

Wat wilt u, dat er met het artikel gebeurt? U wilt natuurlijk, dat het geschreven artikel straks ook gelezen gaat worden. Een mooie website met goede inhoudelijke teksten is namelijk niet direct een website, die goed gevonden wordt. Daar is meer voor nodig. Een webtekst moet SEO vriendelijk geschreven worden. Google is namelijk een machine en machine zijn in de regel dom. Ze kunnen niet zonder de input van de mens. Bezoekers zoeken in Google en tikken vaak een combinatie van woorden in de zoekmachine om te vinden waar ze naar op zoek zijn. Daarom is het doen van een zoekwoordenonderzoek belangrijk.

3.1 Zoekwoordenoptimalisatie

Dit zijn SEO zoekwoorden en meerdere zoekwoorden of bijna zinnen zijn ‘longtail keywords‘. In allerlei tools kunt u zoekwoordonderzoek doen. Google Zoekwoorden hebben een bepaald zoekvolume. Daarnaast is te achterhalen of er veel concurrentie is voor een bepaald zoekwoord.

4. Bovenaan in Google

35% van het aantal kliks gaat naar degene, die op de eerste positie, dus bovenaan bij Google staat. De overige posities op de 1e pagina krijgen tussen de 2 en 15% van het totaal aantal kliks. Van de 100 mensen die starten in Google gaan er nog maar 7 naar de 2e pagina.

Een positie bovenaan in Google of op de 1e pagina op meerdere Google zoekwoorden is van levensbelang. Heeft u dit niet, dan heeft u eigenlijk weinig aan uw website. In ieder geval benut u de mogelijkheden van een website niet optimaal.

SEO teksten schrijven – Tone of voice

De tijd van schrijven start nu. Het is aan te bevelen om het zoekwoorden onderzoek al gedaan te hebben. Echter gedurende het schrijfproces kunt u nog tot nieuwe inzichten komen. Optimaliseren na het schrijven van SEO-teksten hebt geschreven kan wel, maar het is soms best vervelend. Schrijft u SEO teksten en vergeet niet dat uw ‘tone of voice’ overeenkomt met de rest van uw blogs. Als u bekend staat om grappige teksten te schrijven in een informele stijl, of mensen waarderen uw eerlijkheid, dan willen ze niet, dat u dingen verzacht. Met andere woorden: houdt uw SEO teksten consistent. Een andere tip is, dat het verstandig is om uw SEO-teksten als u klaar bent, door iemand anders te laten doorlezen of te laten redigeren. Soms heeft u ergens een zwarte vlek voor en twee zien meer dan een.

SEO teksten schrijven checklist

 • Zorg voor een goede opbouw van uw website teksten: creëer herkenning en laat door middel van uw teksten zien, dat u uw klant begrijpt.
 • Omschrijf duidelijk, wat u biedt, wat er allemaal in een pakket zit en wat het kost. Wees daarom concreet.
 • Zorg, dat het makkelijk is om uw product te kopen of om uw dienst aan te vragen. Dit kan u doen door een goede call to action te plaatsen.
 • Schrijf in alinea’s van rond de 150 woorden.
 • Zet een kop boven een alinea, waarvan een H1 tag en de overige H2 tm H6 tags.
 • Schrijf korte zinnen met hoogstens 1 a 2 activiteiten in 1 zin.
 • Gebruik de actieve vorm. Dat leest makkelijker dan als u teveel in de lijdende vorm schrijft.
 • Schrijf in B2 niveau. Dan kan 80% van alle Nederlanders uw tekst goed lezen.
 • U mag SEO teksten schrijven voor mensen van vlees en bloed en niet voor Google.
 • Maak lijstjes. Mensen zijn er gek op, want dat leest makkelijk weg.
 • Plaats uw Google zoekwoorden op strategische wijze in uw SEO tekst.
 • Over optimaliseer uw SEO-teksten niet.
 • Een website waar u moet zoeken naar alle benodigde informatie werkt niet. Zorg, dat de lay-out prettig en duidelijk is en kies voor een mix van kleuren die bij elkaar passen inclusief een eenvoudige herkenbare navigatie.
 • Maak uw website persoonlijk: zorg dat u origineel bent en persoonlijkheid toont. Laat zien waarom klanten voor uw product of dienst moeten kiezen. Afhankelijk van de branche, waarin u werkzaam bent.

Afbeeldingen / Foto’s / Infographics

Een afbeelding is in de wereld van beelddenkers van groot belang. Er is best een grote groep mensen, die niet graag leest. Als u dan met een geschikte afbeelding de SEO tekst ondersteunt, dan heeft u een streepje voor op de concurrentie. Wij geven er de voorkeur om eerst te gaan schrijven en vervolgens de juiste website afbeeldingen te vinden. Zorg er voor, dat u op zijn minst een headerafbeelding of hero afbeelding heeft, die ook kan worden gebruikt om op sociale media te worden gedeeld. Visual search SEO op Pinterest is ook iets om in de gaten te houden.

Vergeet niet dat afbeeldingen in teksten ook geoptimaliseerd moeten worden voor SEO optimalisatie. Dit wordt vaak vergeten met alle nadelige gevolgen van dien.

Gebruik uw geselecteerde zoekwoorden ook bij de optimalisatie van afbeeldingen. Google Zoekwoorden kunt u bijvoorbeeld kwijt in de titel van uw afbeelding of in de beschrijving of alt tekst van uw afbeelding.

Sociale media teksten

Sociale Media zijn uitermate geschikt om de geschreven SEO teksten per sociale media platform af te stemmen en te benaderen via een andere invalshoek. Op bijvoorbeeld Facebook is uw publiek zeer waarschijnlijk anders dan de mensen die u op Twitter volgen. Ook kunt u website teksten op meerdere manieren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een infographic waarin u de statistische gegevens uit uw artikel in kwijt kan.

Pinterest

Op Pinterest kunt u de afbeelding van uw artikelen pinnen met daarin de doelwit URL naar de tekst die u geschreven heeft. Dit levert u weer extra bezoekers op.

SEO optimalisatie

Het optimaliseren voor zoekmachines zoals Google en Bing is noodzakelijk en een groot onderdeel van uw blogstrategie. Het is belangrijk om uw metabeschrijvingen, uw sociale beschrijvingen en natuurlijk de verdeling van uw zoekwoorden en de analyse van de leesbaarheid te controleren. Ga in WordPress met Yoast niet verbeten op jacht naar de groene bolletjes. Hij schrijft namelijk voor de mens. De SEO teksten moet daarom ook op een natuurlijke te lezen zijn. Voeg de juiste interne en externe links toe en u kunt uw SEO-teksten plannen of publiceren.

SEO teksten schrijven – Uw tekst publiceren

Als u bezoekers wilt, die uw website teksten ook daadwerkelijk gaan lezen, dan zou ik op dit moment voor veel rumoer gaan zorgen.

Zet uw bericht op sociale media

Hoewel sociale media zijn ontworpen om hun gebruikers op hun platform te houden, in plaats van op een website te klikken, houden uw volgers ervan om van u te horen. Vooral als u voor uw publiek of doelgroep schrijft op uw sociale media accounts, is het belangrijk om daar uw blogposts te plaatsen. En het enige wat het kost is tijd!

Geef een afbeelding in Pinterest een doelwit URL

Pinterest is een beetje vreemde eend in de bijt. Het is een visuele zoekmachine. Google weet van uw nieuwe blogpost via crawlen en sitemaps, Pinterest weet dat niet. U moet Pinterest daadwerkelijk laten weten dat u een nieuwe post heeft. Kies een platform en blijf erbij! U hoeft uw vers geschreven SEO website teksten niet op elk sociale media platform te posten. Denk na waar uw doelgroep zit en maak bewuste keuzes. Heeft u bijvoorbeeld maar 50 volgers op Twitter, dan kunt u daar bijvoorbeeld ook mee stoppen. De energie die u ergens insteekt, moet het liefst wat opleveren. Op Facebook en LinkedIn heeft u ook groepen waarin gediscussieerd wordt over een bepaald onderwerp. Vakbroeders zijn altijd geïnteresseerd in een goed artikel.

U weet waarschijnlijk hoe belangrijk uw sitestructuur is. Interne links zijn links, die in uw webteksten staan ​​en ze vertellen Google alles over de context in uw SEO teksten. Het is belangrijk om te linken naar en van uw blogpost. Tijdens het schrijven van uw bericht heeft u waarschijnlijk gelinkt aan andere berichten die u al eerder heeft geschreven. Zorg er dus voor, dat u na het publiceren controleert welke blogberichten het goed kunnen doen met een link naar uw nieuwe bericht en voeg ze onmiddellijk toe. Vertrouw ons, U zult me ​​later bedanken als u niet al uw verweesde content hoeft te doorlopen. Let op veranderingen aan uw website kunnen zorgen voor veel broken links. Gebruik daarom eens per maand een broken link checker.

Langere tijd na de publicatie van de SEO teksten

Het is gunstig voor uw SEO rankings als u uw SEO teksten regelmatig aanpast en verandert. In veel branches gaan veranderingen super snel. Daarom is het belangrijk om de actualiteit in uw branche te blijven volgen. Ook kunt u later nog een relevante blog schrijven, die in het verlengde ligt van de eerdere blog. Zorg dan voor een nieuwe interne link.

Nieuwsbrief

Met een nieuwsbrief trekt u betrokken lezers en geboeide klanten. Een nieuwsbrief kan voor extra verkeer naar uw website zorgen. En dat is weer goed voor uw SEO rankings. Een SEO tekst of blog kunt u in een nieuwsbrief plaatsen met allerlei andere leuke en nuttige informatie. Zo duwt u een lezer de blog niet door de strot, maar kunnen ze de SEO teksten lezen als ze er aan toe zijn.

Social media for marketing

U heeft uw blog op sociale media gedeeld net nadat u het heeft gepubliceerd. Maar dat betekent niet, dat u het na een paar maanden niet opnieuw kunt publiceren! Hetzelfde als met de nieuwsbrief. Overdrijf het niet, maar het is veilig om iets opnieuw te delen 6 maanden nadat u het al heeft gedeeld. U kunt ervoor kiezen om een andere afbeelding of een andere introductie tekst te gebruiken.

Analyse van de prestaties na afloop

Na een maand kunt u beginnen met het analyseren van de prestaties van uw SEO webteksten. Dit moet u elke drie maanden doen. Vaker of minder vaak indien gewenst. U controleert in Google Search Console hoe de mensen uw blog vinden. Daarnaast kijkt u in Google Analytics naar alle data over de blog.

Optimaliseer uw SEO teksten waar nodig

SEO optimalisatie is een continu proces. SEO rankings zijn voortdurend in beweging door de hevige concurrentie in vele branches. Bekijk blogs daarom eens in de zoveel tijd en optimaliseer op basis van de nieuwe inzichten. Constateer waar de concurrentie het beter doet dan u en wat het anders doet dan u. Kopieer niet, maar leer ervan.

SEO en Content Marketing Blogs

SEO tekstschrijver Den Haag

Herman Geertsema is een SEO consultant en SEO tekstschrijver uit Den Haag. Daarnaast is hij de eigenaar van Connect your World, een SEO bureau in Den Haag. Hij is een ervaren freelance SEO specialist en Content Marketeer.

SEO specialist inhuren

Bij Online Marketing Bureau Connect your World kunt u ook een Content marketeer om website teksten te laten schrijven en SEO expert inhuren in de volgende regio’s:

Heeft u een vraag voor ons over SEO teksten schrijven? Of wilt u ons als SEO specialist inhuren? Bel of mail ons. Een website laten bouwen, kan tegenwoordig ook bij ons.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl

Teksten laten schrijven – Content Marketing checklist

Kijk eens in deze Content Marketing checklist en verbeter uw website.

SEO checklist – SEO teksten schrijven

Wilt u zelfstandig aan de slag met de SEO optimalisatie van uw website? Maak dan gebruik van onze SEO checklist.

Gratis SEO tools

Op deze website staat ook een lijst met veelal gratis SEO tools. U kunt hiermee al vast een start maken met de SEO optimalisatie van uw website. Uw SEO laten doen is natuurlijk ook een optie.

connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.