• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

Waarom is structured data in SEO belangrijk?

Waarom is structured data in SEO belangrijk?

Last Updated on 7 juni 2024 by connectyourworld

Structured Data, SEO specialist Den Haag, SEO Den Haag

SEO structured data – Inleiding

In deze blog post gaan we het hebben over structured data. Wat is structured data precies? Waarom is structured data belangrijk voor SEO? Hoe kan de Yoast SEO Premium plugin helpen bij het toepassen van structured data in SEO? En wat is de impact van structured data op uw Google rankings? Extra aandacht besteden we hierbij aan het kruimelpad.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wat is structured data?

Door structured data code aan uw webpagina’s toe te voegen, helpt u de zoekmachines zoals Google om uw content beter te begrijpen. Mensen hebben die aanwijzingen niet nodig. We hebben al op jonge leeftijd geleerd om bepaalde elementen in een tekst te herkennen. Als u ons een recept voor Macaroni laat zien, kunnen we vrijwel direct de ingrediënten aanwijzen. Voor een zoekmachine zoals Google of Bing is dat veel moeilijker. Met structured data maken we onze content begrijpelijk voor zoekmachines.

Wat zijn rich snippets?

Rich snippets zorgen voor visueel meer aantrekkelijke zoekresultaten. U voegt toe en licht speciale onderdelen uit om meer op te vallen. Een bekend voorbeeld zijn de review sterretjes.

Wat zijn rich cards?

Rich cards zijn eigenlijk een nieuwe soort rich snippets. Met behulp van rich cards maakt u de zoek resultaten nog een stukje groter. Zo vallen uw zoekresultaten nog meer op.

structured data, schema

De voordelen van gestructureerde gegevens

 • U gaat meer opvallen in de zoekresultaten. Daardoor maakt u het aantrekkelijker om door te klikken naar uw website. Meer bezoekers op uw website heeft daarmee indirect een positieve impact op de SEO van uw website.
 • Google begrijpt uw content beter, als u uw web pagina of website markeert met gestructureerde gegevens.
 • Mooi uitziende zoekresultaten verleiden de bezoeker om uw product of dienst aan te schaffen. Het aantal conversies zal dan ook omhoog gaan.

Structured data en rich results

Door structured data code aan een web pagina toe te voegen, geeft u zoekmachines namelijk niet alleen de kans om uw content beter te begrijpen, maar ook om deze beter te laten presenteren.

Schema.org

Voor elk type content heeft u een andere set code nodig. Die sets of schema’s worden verzameld op de website www.schema.org. Dit is een soort van bibliotheek of catalogus met heel veel voorbeeldschema’s. Het mooie is echter, dat als u Yoast SEO gebruikt, er automatisch structured data code aan uw webpagina’s wordt toegevoegd.

Veel gebruikte Schema types

De volgende schema’s worden veel gebruikt:

 • Recepten
 • Afbeeldingen
 • Video
 • Evenementen
 • Video
 • Persoon
 • Plaats
 • Restaurant
 • Product
 • Aanbieding
 • Beoordeling
 • Review
 • Lokaal bedrijf
 • Carrousels
 • FAQ

Structured data guidelines van Google

Wilt u precies weten hoe het zit met structured data? Dan moet u de Google Guidelines over structured data doornemen. De volgende punten kwamen naar voren:

 • Als u structured data niet correct toepast, dan heeft u de kans, dat Google een handmatige actie toepast op uw website, waardoor u geen voordeel behaalt met structured data.
 • Google kan niet garanderen, dat gestructureerde gegevens, ondanks een correct toepassing worden toegepast in de zoekresultaten. Via de Rich Results Test kunt u nagaan of u alles goed gedaan hebt. Ook met de URL inspectietool kunt u informatie terugvinden over de gestructureerde gegevens op een pagina.
 • Bij strutured data is het belangrijk om actuele informatie te tonen. Tijdsgevoelige content, die niet langer relevant is, wordt niet getoond.
structured data, SEO Den Haag

De Yoast SEO grafiek

De Yoast SEO plugin implementeert structured data code op een unieke manier. Er wordt namelijk niet alleen code aan verschillende elementen toegevoegd, maar die elementen worden ook in een gestructureerde grafiek verbonden. Op die manier hoeft de zoekmachine niet alle losse eindjes info zelf aan elkaar te koppelen. Eerst identificeert Yoast SEO om wat voor soort type pagina het gaat. Het is bijvoorbeeld een artikel. Dit artikel staat weer op een specifieke webpagina. De webpagina is weer onderdeel van een website en geschreven door een bepaalde auteur. Kortom de grafiek identificeert de verschillende elementen van uw content en maakt vervolgens duidelijk, hoe die elementen met elkaar samenhangen. Dit is super handig voor de zoekmachines.

Moet uzelf toevallig ook iets doen?

Het fijne van de structured data implementatie is, dat de Yoast plugin bijna alles automatisch voor u regelt. Het enige waar u even naar moet kijken, zijn uw instellingen.

Schema instellingen

Yoast SEO omschrijft uw pagina’s standaard met het schematype Webpagina en uw berichten met het schema type Artikel. U kunt deze instellingen wijzigen, maar meestal is dat niet nodig.

Schema instellingen in de Yoast SEO zij balk

Wilt u het schematype aanpassen voor een specifieke blog post of pagina? Bijvoorbeeld voor een contactpagina of een betaalpagina? Dan kunt u dat doen in de Yoast SEO zij balk.

Structured data blokken

Gebruikt u de block editor in WordPress? Dan kunt u ook de structured data blokken aan uw berichten en pagina’s toe voegen. Deze blokken voegen automatisch de juiste structured data code toe.

Yoast geschatte leestijd

Online heeft u maar heel kort de tijd om een goede eerste indruk te maken. In een paar seconden bepalen mensen of uw pagina de moeite van het verder lezen waard is. Veel mensen vinden het fijn om te weten hoe lang het gemiddeld duurt om een pagina te lezen. Met het geschatte leestijdsblok kunt u die informatie eenvoudig aan uw bericht of pagina toe voegen. Yoast SEO premium berekent dit op basis van de tekst lengte.

Yoast How-to

Hoe bouw ik een hut? Hoe knip ik de nagels van mijn kat? Online content met stapsgewijze instructies noemen we ook wel ‘how to content’. Als u deze artikelen voorziet van de juiste structured data code kunnen daar opvallende (mobiele) zoekresultaten uit voortkomen. Het ‘how to blok’ van Yoast SEO helpt u bij het opbouwen van een ‘how to artikel’ en het voegt automatisch de juiste code toe. Gebruik How to niet voor recepten, want deze hebben hun eigen structured data code.

Yoast FAQ

FAQ staat voor ‘frequently asked questions’. Veel websites hebben een pagina met veel gestelde vragen. Op zo’n pagina kunt u alle vragen zetten, die klanten regelmatig stellen over uw producten, uw diensten of uw bedrijf. Met behulp van de juiste structured data code kunnen deze vragen en antwoorden direct zichtbaar worden in de zoekresultaten.

Kruimelpad

Het kruimelpad laat aan bezoekers van uw website zien, waar zij zich bevinden op de website. Die broodkruimels zijn niet alleen handig voor gebruikers, maar ook voor Google. Het kruimelpad geeft de zoekmachine inzicht in de structuur van uw website. Maar daarvoor moet Google de broodkruimels wel kunnen herkennen. Yoast SEO helpt mee door automatisch structured data code aan uw kruimelpad toe te voegen. Deze code zorgt er uiteindelijk voor, dat de URL in uw snippet verrijkt wordt met een kruimelpad.

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is de eigenaar van Connect your World, een Online marketing bureau in Den Haag. Hij is een zeer ervaren freelance SEO specialist en Content Marketeer.

SEO specialist inhuren

U kunt Herman als freelance content marketeer of SEO freelancer inhuren om hoger in Google te komen in de volgende regio’s: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Zoetermeer, Rijswijk, Delft, Schiedam, Vlaardingen, Zwijndrecht, Dordrecht en Breda.

Andere SEO blogs van Connect your World

Structured data – from relevant sources

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.