• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Lokale SEO checklist

Lokale SEO checklist

Lokale SEO Checklist, Lokale SEO tips, Lokale vindbaarheid
Gratis SEO scan website aanvragen

Lokale SEO checklist – verbeter uw lokale vindbaarheid

Met deze Lokale SEO checklist vergroot u uw kansen op de lokale markt. U verbetert uw vindbaarheid en zichtbaarheid van uw website door middel van deze tips in deze Lokale SEO checklist. Van de 100 personen, die in Google een zoekopdracht intypen, bereiken slechts 7 personen de 2e pagina van Google. U mist dus omzet en meer winst als u Lokale SEO niet serieus neemt. Met deze Lokale SEO tips in de hand zet u een grote stap in de goede weg.

Wat is lokale SEO?

Wat is Lokale SEO?

Lokale SEO is het proces van het verbeteren of optimaliseren van een website, waardoor deze op de eerste posities van bijvoorbeeld Bing, Google of Yahoo komt bij zoekopdrachten, die gelinkt zijn aan een locatie, gebied, stad of land.

Wat is een lokale citation?

Een Lokale citation is in feite niets meer, dan een online vermelding van een bedrijfsnaam, inclusief adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen & de URL van een website.

Lokale SEO Infographic

Voor een verkorte weergave: Bekijk deze infographic op Pinterest voor een Lokale SEO checklist.

1. Kop- en voet tekst optimaliseren

Het allereerste punt wat van belang is, is het design van een website. De ‘kop tekst’ van een website is zeer waarschijnlijk het eerste dat bezoekers opmerken. De ‘voet tekst’ of ‘footer’ van een website is daarom dus ook belangrijk. Tracht uw hoofdnavigatie uit te breiden. Met extra ‘voet tekst koppelingen’ ondersteunt u de bezoekers om naar de relevantste pagina’s van uw site te navigeren. Navigatievriendelijke websites hebben de voorkeur van Google. Deze helpen u om de lokale SEO rankings sterk te verbeteren.

2. Logo optimaliseren voor lokale SEO

Eén van de eerste zaken, die zoekmachines tegenkomen tijdens het crawlen is het logo van uw website. Daarom is dit een goede plek om te starten met lokale SEO. Regel, dat de bestandsnaam van de afbeelding beschrijvend is. Maak in plaats van logo.png beter gebruik van een zinvollere bestandsnaam. Alt tekst is relevant voor elke afbeelding, maar het is nog veel belangrijker voor het logo. U kunt namelijk de Alt tekst gebruiken om aanvullende informatie over de afbeelding te verstrekken en in dit geval de locatie van uw bedrijf.

Logo SEO Bureau Connect your World uit Den Haag
SEO bureau Connect your World uit Den Haag

3. Voeg een Google kaart toe aan contactpagina

Een ​​Google kaart van een bedrijf toevoegen op de contactpagina is vrij simpel. Dit is een ander sterk sein van een bedrijf locatie voor zoekmachines zoals Google. De beste wijze om een Google map toe te voegen, is ‘Google Maps’ op te zoeken, een adres in te voeren en vervolgens ‘Map delen of insluiten’ te kiezen in het menu linksboven. Klik in het pop-upvenster op het tabblad Kaart insluiten en kopieer de code naar uw WordPress website.

4. Titel tags voor Lokale SEO optimaliseren

De titel tags moeten geoptimaliseerd worden in lijn met zoekwoorden waarop u wilt, dat de website gevonden wordt.

5. Zorg voor een goede sitestructuur

Schone url’s zijn meer SEO vriendelijk. Wissel bijvoorbeeld geen cijfers en letters met elkaar af.

6. Besteed aandacht aan uw afbeeldingen

Dit is een erg belangrijke Lokale SEO tip in deze Lokale SEO checklist. Foto’s of Afbeeldingen met een zware stevige bestandsgrootte is vaak de oorzaak van een te trage website. Een snelle website ook mobiel ziet Google als een relevante SEO ranking factor. Google bezoekers krijgen op deze wijze sneller hun antwoord door een verbeterde gebruikerservaring. Google heeft daardoor minder servers nodig om alles op websites op te slaan.

7. Redirect al uw pagina’s naar WWW

Het is essentieel om al uw websitepagina’s te redirecten naar www.

8. Simpele navigatie voor goede gebruikerservaring

Een goede navigatie helpt een bezoeker om een website te doorzoeken. Daarnaast wordt de website ook nog eens makkelijker door Google geïndexeerd.

Lokale SEO checklist, Google My Business, Google Mijn Bedrijf
SEO specialist Den Haag

9. Google Mijn Bedrijf / Website: Eenduidige adres- contactgegevens

Bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer moeten overal op de site en op andere directories correct en het zelfde zijn. Google leidt hieruit een zekere mate van betrouwbaarheid van af voor een website.

10. Uitstekende contactpagina maken

Bij meerdere bedrijfslocaties vermeldt u deze allemaal op deze pagina.

11. Structured data levert bij SEO optimalisatie een concurrentievoordeel op

Plaats structured data op de website en verbeter daardoor de Lokale SEO.

12. Besteed aandacht aan een XML sitemap

Een goede sitemap is gemakkelijk voor Google. Op deze wijze indexeert Google een website en of pagina’s gemakkelijker en verbetert de Lokale SEO.

13. Lokale SEO kan niet zonder Google Mijn Bedrijf

Dit is het meest belangrijke punt in deze Lokale SEO checklist. Lees ook deze blog voor extra informatie over Google My Business, de Engelse vertaling van Google Mijn Bedrijf.

Google Mijn Bedrijf, SEO factor nr 1

Het is van toegevoegde waarde om op regelmatige basis Posts te maken in Google Mijn Bedrijf over een goed omschreven dienst of een soortelijk product van een bedrijf met in die post een URL richting een bepaalde pagina op een website. Houd ook rekening met beeld en voeg regelmatig interessante afbeeldingen toe. Plaats ook relevante zoekwoorden in uw Google Mijn Bedrijf profiel.

14. Stel Google Webmasters in

Google Webmasters helpt u met het doorgronden van uw website. U achterhaalt namelijk wat werkt en wat niet werkt.

15. Google Analytics

Google kan u helpen met een nog betere uiteenzetting van de performance van een website. U kan bijvoorbeeld conversiedoelen instellen en daarop sturen.

16. Google Mijn Bedrijf – correcte en accurate gegevens

Beschouw Google Mijn Bedrijf als een soort van visitekaartje voor uw onderneming of organisatie. Check daarom regelmatig of de bedrijfsgegevens op uw Google Mijn Bedrijf profiel nog kloppen.

17. Google Mijn Bedrijf – Bedrijfscategorieën 

Het uitkiezen van de correcte categorie is van groot belang voor op welke zoekwoorden u vindbaar bent. Het kan namelijk extra verkeer opleveren.

18. Mobiel vriendelijke website ontwerpen

Mobiel vriendelijke websites worden hoger gerankt door Google. Maar dat weet toch iedereen al, of niet?

Bing, SEO, Zoekmachinemarketing, zoekmachineoptimalisatie

19. Bing is ook een zoekmachine

Iedereen weet, dat Google marktleider is onder de zoekmachines, maar Bing is er bijvoorbeeld ook nog. Bing heeft nog steeds een redelijk marktaandeel. Claim daarom uw plek op Bing.

20. Gebruik Yelp

Yelp is een van de meest populaire websites om bedrijven te vinden en reviews te verkrijgen.

21. Startpagina’s en bedrijvengidsen optimaal gebruiken

Ga voor een zo’n aanzienlijk mogelijk bereik. Dit kan bijvoorbeeld door in te schrijven op bedrijvengidsen. Daardoor wordt de website beter vindbaar en dat heeft altijd positieve gevolgen. Als SEO professional maak ik gebruik van de local citation finder van Whitespark.

22. Wees consistent met uw gegevens

Ook voor bedrijvenpagina’s en startpagina’s moet u consistent dezelfde gegevens invullen.

23. Schrijf u vooral in bij de niches

Het is simpel, maar een startpagina over SEO is relevanter voor mij dan een algemene startpagina.

24. Zichtbaarheid op sociale media platforms

Identificeer van welke Social Media Marketing platformen uw doelgroep gebruik maakt en wees zichtbaar op deze platformen. Wees zichtbaar op de voor u belangrijkste sociale media. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: LinkedIn, Twitter, Facebook, en Instagram. Focus op de locatie, dienstverlening en potentiele klanten. Online marketing draait om zichtbaarheid. Voor veel bedrijven is de lokale vindbaarheid super belangrijk. Maak daarom werk van Lokale SEO.

Lokale SEO checklist, Backlinks

Probeer backlinks te krijgen van sites met een hoge domein autoriteit. Een hoge domein autoriteit vertelt namelijk iets over de belangrijkheid van de website. Google geeft de voorkeur aan goede websites op de bovenste plekken in de Serp’s. Maak content met een lokale insteek met relevante zoekwoorden waarin de locatie in terug komt. Gebruik veel visuals met locatie gebonden alt teksten en bestandsnamen.

26. Lokale zoekwoorden gebruiken

Bij lokaal zoeken wordt de locatie toegevoegd aan de zoekopdracht. Om de goede zoekwoorden in een zoekwoordenonderzoek te vinden, kunt u de gratis SEO tool Ubersuggest gebruiken,

27. Update verouderde content op regelmatige basis

Relevante SEO content zorgt voor terugkerende bezoekers, ook op lokaal niveau. Lees ook de volgende blog: Waarom oude content updaten onderdeel moet zijn van uw Content Strategie.

28. Duplicated content verwijderen

Belangrijk punt in deze Lokale SEO checklist. Heeft u teveel duplicated content op uw website, dan krijgt u een penalty van Google en dat is niet echt lekker voor uw SEO ranking.

29. Google Reviews monitoren en beantwoorden 

Een reactie geven op reviews helpt u een band op te bouwen met klanten. Geregeld zal u feedback krijgen, waarmee u de dienstverlening kan verbeteren.

30. Google reviews constant verzamelen

Google kijkt naar het aantal SEO reviews. Dit gebeurt, omdat Google zo voor een deel de betrouwbaarheid van een website en of bedrijf bepaalt. Een website heeft namelijk baat bij een hoge domein autoriteit en dat is weer gunstig voor de rankings van een website. Deze suggestie in deze lokale SEO checklist wordt als maar relevanter.

Google recensie

Klantrecensies zijn cruciaal voor het succes van een lokaal bedrijf, aangezien veel consumenten vertrouwen op beoordelingen om te beslissen met welk bedrijf ze zaken willen doen. Mensen onderzoeken uw bedrijf om te zien of u kwaliteitsproducten of -diensten aanbiedt. Vervolgens proberen ze te achterhalen of u vriendelijk bent en gemakkelijk bent om mee te communiceren. Als gebruikers veel positieve recensies zien, is de kans groter dat ze klant worden. Omgekeerd zullen te veel negatieve Google recensies zorgen, dat mensen terughoudend zijn om zaken te doen met een bedrijf.

Een positieve Google recensie is hard werken

Positieve recensies van klanten krijgen is een continu proces. U wilt een systeem opzetten om beoordelingen te verzamelen. Hier zijn enkele effectieve manieren om meer reviews van klanten te krijgen:

  • Breng eerdere reviews op een website onder de aandacht. Zo weten klanten, hoe u ze verzamelt.
  • Treedt in contact met klanten door middel van vervolgmails waarin u wordt gevraagd een beoordeling achter te laten.
  • Bied incentives zoals een korting of deelname aan een gratis winactie in ruil voor beoordelingen.
  • Maak een pagina op uw website die speciaal is bedoeld om klanten om beoordelingen te vragen. Bied links naar belangrijke beoordelingssites.

31. Netwerken is goed voor uw Lokale SEO

Of u nu een bedrijfseigenaar bent met een kantoorpand, of u werkt vanuit een thuiskantoor, om de zichtbaarheid & bekendheid van uw organisatie of bedrijf in uw gemeenschap te vergroten, moet u tijd inplannen om te netwerken. Dit kan door een lidmaatschap op een lokale branchevereniging of netwerk club. Dit zijn vaak partijen, die netwerk ontbijten of netwerk lunches verzorgen. Hier kan u lokale collega ondernemers vertellen over uw bedrijf.

32. Google Mijn Bedrijf app op de mobiele telefoon

Installeer de Google My Business app (iOS of Android). Maak het een routine om uw Google Mijn Bedrijf account fris te houden. Plaats wekelijks berichten, foto’s en video’s van uw producten en of dienstverlening simpel via de app van Google Mijn Bedrijf op uw mobiel. Laat de doelgroep weten, wie u precies bent & wat u doet, waarom u hen kan helpen en wat uw toegevoegde waarde is voor hen.

33. Code-optimalisatie

De zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google hebben meestal moeite met zware CSS & Java Script bestanden. Dit houdt in, dat u deze moet optimaliseren. Daarmee ondersteunt u de zoekmachines. Als u deze bestanden in een rommelige toestand achterlaat, vertragen de spiders. De indexering van de site verloopt daardoor niet optimaal. Probeer cacheplug-ins te gebruiken zoals bijvoorbeeld W3totalcache of WP Rocket om de bestandsgrootte verder te verkleinen en uw paginasnelheid te verbeteren.

34. Voeg locatie pagina’s of landingspagina’s bij aan uw website

Als uw bedrijf meer dan één locatie heeft, wilt u een locatie pagina maken met al uw locaties. U wilt ook voor iedere locatie een aparte pagina maken. Deze informatie helpt zoekmachines zoals Google en Bing uw bedrijf te verbinden aan elk specifiek gebied, waarin u zich bevindt.

35. Gebruik Facebook Local Marketplace

Met Facebook Local Marketplace kunt u items te koop aanbieden in advertenties, die gratis & zichtbaar zijn voor mensen in de omgeving. Het toevoegen van producten aan Facebook Local Marketplace is een eenvoudig proces. Log in op uw Facebook-account en ga naar Marketplace. Klik vanaf daar op de blauwe knop “Iets verkopen” om uw product toe te voegen. U moet een beschrijving geven van het product dat u vermeldt, de prijs en van wie u de vermelding wilt zien. U moet ook ten minste één foto toevoegen van elk product, dat u aanbiedt. De markt kan naadloos worden geïntegreerd met Facebook Messenger, zodat u over details kunt onderhandelen of een ontmoeting kunt plannen met potentiële klanten.

SEO en Content Marketing Blogs

Linkbuilding en SEO uitbesteden

Connect your World is de specialist in Linkbuilding en SEO. Het uitbesteden van zowel SEO optimalisatie als SEO Linkbuilding is bij Connect your World, SEO bureau Den Haag in goede handen.

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is de eigenaar van SEO bureau Connect your World uit Den Haag. Hij is een ervaren freelance SEO specialist en Content Marketing expert.

SEO specialist inhuren

U kunt bij SEO bureau Connect your World ook een SEO specialist inhuren in de volgende regio’s:

Heeft u een vraag over Lokale SEO? Of wilt u ons als SEO specialist inhuren, of beter nog als Lokale SEO specialist? Surf naar onze ‘Contactpagina’ en bel of mail ons. Samen komen we bovenaan in Google met uw website.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl

SEO checklists

Wilt u nog veel meer weten over SEO? Neem dan de volgende SEO checklist bij de hand om uw website verder te verbeteren.

SEO tools

Met deze gratis SEO tools op deze lijst kunt u uw website bovenaan in Google krijgen.

0/5 (0 Reviews)
Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.