• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

Slechte review – Kans voor de klantenservice

Slechte review – Kans voor de klantenservice

Last Updated on 23 juni 2024 by connectyourworld

Google review, SEO Den Haag

SEO review

Het belang van goede Google reviews neemt de laatste jaren gestaag toe. Wat vindt u van een review op Google? Goede Google recensies zijn toch een blijk van waardering. Een streling van het ego! Bent u actief op zoek naar een Google review voor uw website of webshop? Of is een Google review of recensie voor u belangrijk bij een besluit om iets te kopen of niet? Feit is, dat Google reviews al een tijdje bij ons zijn. Dat is waarom u manieren moet vinden om Google recensies te verkrijgen. Met name bij jongeren is een goede Google recensie goud waard. Daarom heeft de review in SEO een stevige plek veroverd. Dit geldt vooral bij lokale SEO. Een slechte review betekent echter niet het einde. Zie het juist als een kans voor de klantenservice. Gepast met een klacht (slechte review) omgaan, laat andere potentiële klant zien, dat u naar ze luistert. Dit is weer goed voor het vertrouwen.

For 93% of shoppers, online reviews are consulted before making purchases.
This stat proves what we all should know by now: online experiences matter, and search engine ranking should never be ignored.

Bron: Neil Schaffer

Geschatte leestijd: 29 minuten

Google E.E.A.T.

Uw reputatie wordt beïnvloed door de reviews of recensies, die mensen over u, uw aanbod of uw bedrijf achterlaten. 


Als onderdeel van wat Google E. E.A.T. noemt, wat staat voor ervaring, expertise, gezaghebbendheid en betrouwbaarheid, zijn Google reviews sterke indicatoren van betrouwbaarheid.


Reputatiemanagement

Het is een belangrijk rangschikkingssignaal geworden. Daarom moet het onderhouden en verbeteren van uw online reputatie een onderdeel zijn van uw SEO inspanningen. Dit heet reputatiemanagement. Wat nog belangrijker is, is dat het verhogen van het aantal Google recensies sociaal bewijs toevoegt en andere factoren beïnvloedt, zoals geloofwaardigheid. Ze zijn misschien niet allemaal perfect, maar een paar mindere recensies zijn in sommige gevallen wenselijk. Een bedrijf met 10 perfecte Google reviews (bijvoorbeeld allemaal vijf van de vijf sterren) zal bijvoorbeeld minder geloofwaardig zijn dan een bedrijf met 1.000 mindere perfecte reviews (bijvoorbeeld 4,2 sterren van de vijf).

Maar wat als u te veel negatieve SEO reviews hebt?

Een slechte Google review is een kans voor uw klantenservice

Krijgt u al geregeld een Google review of Google recensie van uw klanten? Het beheren van de SEO van uw merk (zoekmachineoptimalisatie) voelt vaak als proberen katten in het donker te vangen. U weet hoe succes eruit ziet, maar de weg er naar toe is chaotisch en moeilijk. Iedereen heeft zijn eigen strategieën, maar niemand kan u een SEO strategie geven met een slagingspercentage van 100%.

Google reviews zijn een factor van belang in SEO

Van alle SEO ranking factoren. die betrokken zijn bij SEO, zijn Google recensies iets waar veel bedrijven niet altijd de nodige tijd aan besteden. U heeft namelijk geen directe controle over wat mensen over uw bedrijf zeggen. Ondanks ons gebrek aan controle over Google reviews, zijn ze namelijk een belangrijke ranking factor in SEO Zoekmachineoptimalisatie. Het is de moeite waard om bijvoorbeeld de relatie tussen negatieve Google recensies en SEO optimalisatie te bekijken.

De rol van Google reviews in SEO optimalisatie

Zoekmachinemarketing is gebaseerd op een diverse verzameling informatie uit een grote verscheidenheid aan bronnen. Hoewel geheimhouding van het algoritme van zoekmachines zoals Google het onmogelijk maakt om precies aan te geven wat hun rangschikking bepaalt, kennen we de basisonderdelen van de vergelijking. We weten namelijk, dat Google reviews of Google recensies SEO beïnvloeden. We hebben in de loop van de jaren geleerd, dat hun impact gestaag toeneemt.

Google Reviews en Lokale SEO

93% van de mensen gebruikt wel eens een online SEO review of een Google recensie om een aankoopbeslissing te ondersteunen. Volgens een onderzoek van de website exploding topics gebruikt 81% van de consumenten Google (reviews) om lokale bedrijven te evalueren. 

SEO lokaal

Houd er rekening mee, dat dit alleen van toepassing is op lokaal zoeken, niet op breed zoeken. Lokaal zoeken kan echter een groot deel uitmaken van uw SEO strategie. Veel van wat we weten over lokale SEO factoren en SEO technieken heeft ook een nuttige toepassing bij breed zoeken. Of het nu positief, negatief of ergens in het midden is, Google reviews kunnen uw lokale SEO een boost geven door toe te voegen aan de mix van uw betrokkenheid en merkinteresse.

Gunstige effecten van niet positieve reviews op SEO

Niet positieve reviews in Google van uw bedrijf zijn niet altijd een kwade kracht tegen uw SEO inspanningen. Er zijn een paar verschillende manieren waarop slechte Google recensies aan het eind van de dag kunnen profiteren. Hier zijn enkele van de dingen, die reviews voor u doen en die uw SEO gunstig kunnen beïnvloeden: 

Google Review, Google recensie

1. Aantal Google reviews verhogen

Hoe meer Google reviews of Google recensies u heeft, hoe beter het is voor de lokale SEO van uw bedrijf. Niet positieve beoordelingen dragen bij aan het totale aantal recensies, dat voor uw bedrijf wordt vermeld. Google plaatst bedrijven met een groter aantal Google reviews meestal bovenaan de lijst. Ervan uitgaande, dat de gemiddelde beoordeling hoog genoeg is. Als uw niet positieve beoordelingen opwegen tegen u positieve of neutrale beoordelingen, kan dit natuurlijk een probleem gaan worden. Een paar niet positieve Google reviews tussen een hoop positieve SEO reviews, betekent namelijk niet het einde.

2. Een slechte review geeft u meer authenticiteit in de ogen van mogelijke klanten

Mensen vertrouwen bijvoorbeeld bedrijven niet, die alleen Google reviews met vijf sterren hebben. In de ogen van velen is dit te mooi om waar te zijn. Het is beter om een mix van Google recensies te hebben, omdat u hierdoor authentieker en oprechter voor mensen lijkt. Dit laat namelijk zien, dat u geen duistere praktijken gebruikt, zoals bijvoorbeeld het kopen van goede SEO reviews en het vinden van manieren om slechte Google recensies te verbergen. Het kan namelijk meer klikken en interesse in uw bedrijf genereren, wat uw SEO ranking verder verbetert.

3. Verhogen van uw engagement

Het is beter, dat mensen op uw bedrijf reageren met niet positieve opmerkingen, dan helemaal geen betrokkenheid te hebben. Google reviews of andere SEO reviews geven klanten namelijk een manier om met uw merk om te gaan. Ze geven klanten een manier om te reageren en om uw dienstverlening of product te beoordelen. Betrokkenheid speelt een rol bij SEO. Dus hoe meer betrokkenheid, hoe hoger uw rankings in Google in de toekomst.

4. Een slechte review is een kans voor de klantenservice

Bij een slechte review of Google recensie, heeft u ook een kans om potentiële consumenten te laten zien, hoe u met een slechte ervaring omgaat. Probeert u dingen goed te maken voor de consument? Belooft u, dat u stappen zult ondernemen om de situatie recht te zetten? Mensen die namelijk geïnteresseerd zijn in uw product of dienst zullen uw antwoord zien. Dat kan hen geruststellen, dat u voor uw klanten zorgt.

Google review schrijven

5. Verbinden van gerelateerde zoekwoorden aan jouw merk

Google reviews of recensies, zelfs negatieve, bevatten bijvoorbeeld meestal SEO zoekwoorden, die relevant zijn voor uw bedrijf. SEO Zoekwoorden in recensies zijn bijvoorbeeld geweldig voor uw algehele SEO optimalisatie. Ze verwijzen namelijk naar wat uw bedrijf doet en uw eigen SEO inspanningen ondersteunen door branche specifieke Google zoekwoorden op te roepen. Zolang deze Google recensies op sites en software van ‘Google Verified Review Partner’ staan, helpen de zoekwoorden in die Google reviews u goed op weg.

6. Geven van persoonlijke inzichten in een review

Niemand zal u eerlijker vertellen, wat zij van uw merk vinden, dan klanten die online een review schrijven. Klantonderzoeken en anonieme kritiek leveren niet noodzakelijkerwijs hetzelfde niveau van eerlijke feedback op. Een Google recensie geeft u bijvoorbeeld een glimp van enkele van de problemen en eerlijke frustraties, die mensen hebben gehad bij de interactie met uw bedrijf. Dit is een waardevolle informatiebron om te leren wat mensen wel en niet leuk vinden. Zonder, dat een filter hun reacties beïnvloedt.

Slechte review verwijderen of erop reageren

De enige niet positieve recensies, die u zo snel mogelijk moet verwijderen, zijn bijvoorbeeld spam recensies of nep negatieve reviews. U kunt proberen deze te laten verwijderen of betwisten, als u ze kunt identificeren. Echter, het reageren op een Google recensie is nooit een slecht idee. U kunt namelijk veel profiteren van de betrokkenheid bij uw klanten op beoordelingssites van derden. Het is geen vereiste, maar het kan nuttig zijn om te reageren op alle soorten beoordelingen van uw klanten. Lees hier meer over hoe u een ongepaste Google recensie zou kunnen verwijderen.

Google Bedrijfsprofiel

Het Google Bedrijfsprofiel is een ander verhaal. Deze zoekgigant heeft namelijk bevestigd, dat het reageren op Google recensies, die zijn achtergelaten op uw Google Bedrijfsprofiel account uw website zullen helpen. Reageren op Google reviews, zowel negatief als positief, is bijvoorbeeld een teken van geloofwaardigheid van uw bedrijf en uw betrokkenheid bij uw klanten. Als het u doel is om andere bedrijven te overtreffen in uw specifieke sectie, moet u reageren op elke recensie over uw bedrijf. Of deze Google review nu slecht, positief of neutraal is. Verwijder nooit beoordelingen.

Slechte review laten wijzigen

Een ander indirect voordeel van reageren op een niet positieve Google review is de kans om de persoon ertoe te brengen zijn beoordeling te wijzigen of aan te passen, als reactie op u. Als u uzelf verontschuldigt en aanbiedt om de situatie recht te zetten, kan die persoon zijn beoordeling wijzigen in iets positievers. Hij of zij kan zijn niet positieve Google recensie verwijderen of een afzonderlijke positieve opmerking achterlaten.

Reviews of recensies van invloed op SEO optimalisatie

Google reviews hebben ongetwijfeld invloed op SEO zoekmachineoptimalisatie en zijn belangrijk om uw bovenaan in Google te krijgen. Als u nog geen aandacht besteedt aan SEO reviews en eraan werkt ze te beheren, zie dit dan als uw wake-up call en begin vandaag nog. Niet positieve recensies in SEO zijn niet het einde van de wereld. Ze kunnen zelfs nuttig voor u zijn als u uw kaarten goed speelt. 

Negatieve Google review ombuigen naar een voordeel

De aanwezigheid van niet positieve Google reviews kan uw organisatie of bedrijf of product authentieker en geloofwaardiger maken. Het geeft u bijvoorbeeld ook de kans om de stem van uw merk te delen door te reageren op kritiek. Dit toont aan, dat u om uw klanten geeft. U bent toegewijd aan het verbeteren van uw producten of diensten. Door toe te staan, ​​dat niet positieve recensies verbonden blijven met uw bedrijf en stappen te ondernemen om ze aan te pakken, kunt u ze namelijk omzetten in een positief iets voor uw bedrijf.

Google recensie verwijderen, Google review verwijderen

Wat bepaalt de perceptie een Google review of recensie?

Verschillende sleutelfactoren spelen een rol in hoe mensen naar reviews of recensies kijken. De belangrijkste daarvan zijn recentheid en authenticiteit. Hoe recenter en geloofwaardiger de beoordelingen zijn, hoe invloedrijker ze ook zullen zijn. Daarom helpt het om voortdurend te streven naar het verhogen van de kwantiteit en kwaliteit van beoordelingen. Dit voegt net dat beetje extra gevoel van geloofwaardigheid toe. Verouderde en nep recensies kunnen net zo kwetsend zijn als een negatieve review.

Nep recensies

Het spreekt voor, zich dat nep recensies tegenwoordig veel voorkomen en soms moeilijk te herkennen zijn. Om deze reden is de reputatie van de recensent net zo belangrijk als de recensie zelf. De betrouwbaarheid van de reviewer wordt in SEO “Trust Flow” genoemd en wordt overgedragen aan het bedrijf, dat wordt beoordeeld. Als de bron van de recensie echt en betrouwbaar is, zal de recensie meer gewicht in de schaal leggen.

Een niet positieve recensie – wat nu?

Maar nep of niet, niet positieve beoordelingen zullen de perceptie van mensen beïnvloeden. Ogenschijnlijk is sentiment een andere belangrijke factor die de perceptie van mensen kan beïnvloeden. Positieve reviews zullen altijd de negatieve overtreffen en negatieve beoordelingen kunnen schadelijk zijn voor een bedrijf. Maar in beide gevallen kan reactievermogen (of het gebrek daaraan) percepties beïnvloeden en soms zelfs meer dan sentiment. Studies tonen aan dat responsiviteit het vertrouwen verbetert. Een Google recensie of review zal bijvoorbeeld geloofwaardiger zijn, als ze reacties krijgt van de bedrijfseigenaar. Dit geldt zelfs als het alleen maar eenvoudige bevestigingen zijn en de Google recensies overwegend positief zijn. Omgekeerd zei 70% van de consumenten, dat ze een bedrijf zullen vertrouwen als ze net zo goed op negatieve beoordelingen reageren als op positieve beoordelingen.

Een negatieve Google review is niet het einde van de wereld

Bovendien toonde het onderzoek ook aan dat een verrassende 94% van de respondenten zei nog steeds te kopen van bedrijven, die reageren op hun niet positieve recensies. Ik denk dat dit komt, omdat de klantenservice communiceert en de recensent zich gehoord voelt. In feite kan uw reactie op een negatieve recensie soms een kans zijn om meer geloofwaardigheid, punitiviteit en tractie te creëren dan een positieve recensie. Om deze reden is het reageren op beoordelingen van het grootste belang. Zelfs als de recensies minder dan wenselijk zijn, versterkt reactievermogen de vertrouwenssignalen voor zowel gebruikers als zoekmachines. Niet positieve reviews kunnen schadelijk zijn, maar door er actief op te reageren – en dit beleefd, positief en professioneel te doen – zullen de negatieve effecten van die beoordelingen aanzienlijk worden verminderd. Simpel gezegd, mensen geven er om waar ze kopen, maar ze geven er meer om, als een bedrijf erom geeft.


Hoe u uw reputatie in drie stappen beheert

Er zijn drie soorten online beoordelingen:

 1. Kaartvermeldingen (bijv. Google Bedrijfsprofiel, Bing Places en Apple Maps )
 2. Beoordelingssites (bijv. TripAdvisor, Yelp en branche specifieke directory’s)
 3. Sociale pagina’s (bijv. Facebook, LinkedIn Company, Instagram Business).

Als u uw profiel op deze lokale vermeldingssites nog niet heeft geclaimd, zou u dat moeten doen. Naast het gebruik ervan als marketingkanalen, stelt het u in staat om een ​​vinger aan de pols van uw reputatie te houden en snel te reageren op alles wat ongunstig is op het moment dat het wordt gepost. Wat nog belangrijker is, als u te maken heeft met neprecensies (en geloof me, u zult ze krijgen), kunt u er efficiënter mee omgaan. Zodra u deze profielen hebt geclaimd, ontvangt u een melding, wanneer mensen beoordelingen plaatsen. Als uw positieve reacties krijgt, is dit een kans voor u om te reageren en ze te bedanken. U kunt ook wat marketing injecteren door uw merk, een ander product of dienst of een speciale aanbieding te vermelden. 

Omgaan met negatieve beoordelingen

Als u echter niet positieve Google recensies krijgt, zijn hier drie dingen die u moet doen om hiermee om te gaan:

 1. Positieve beoordelingen versterken,
 2. Verhoog positieve beoordelingen, en
 3. Verwijder de negatieve.

Reageer tijdig op elke Google review. Of ze nu positief of negatief zijn, het negeren en niet erkennen van beoordelingen kan uw SEO schaden. Google heeft publiekelijk bevestigd, dat ze het verkeer liever naar responsieve bedrijven sturen. Door actief op Google reviews te reageren, verbetert u uw positie, omdat het Google laat zien, dat u uw klanten waardeert en dat u zich inzet om hen te helpen. Google recensies, die zoekwoorden bevatten, vergroten uw zichtbaarheid wanneer gebruikers zoeken met die termen. U kunt Google reviews ook aanmoedigen door suggesties te doen over waarover u kunt schrijven, wat kan helpen bij het opstellen van beoordelingen en het opnemen van SEO zoekwoorden. Door trefwoorden aan uw reacties toe te voegen, kunt u SEO reviews verder versterken. Maar voeg ze natuurlijk toe en forceer en prop geen zoekwoorden in uw antwoorden.

1. Positieve Google recensies versterken met sociale media

Maak bovendien van de gelegenheid gebruik om de recensent te vragen om hun positieve opmerkingen te delen (bijvoorbeeld op hun sociale-mediaprofielen). U kunt en moet hun toestemming vragen om het ook aan uw kant te delen. Maar een betere manier is om ze te vragen u te taggen, wanneer ze het aan hun kant delen. Op deze manier kunt u het vinden, leuk vinden, erop reageren, het volgen en opnieuw delen met uw eigen volgers. Wat betreft negatieve reviews, houd hier rekening mee: reageer nooit negatief op negatieve reviews. Ga niet de confrontatie aan en laat uw emoties erbuiten. Blijf feitelijk en objectief, maar wees vriendelijk en hoffelijk – zelfs als het minachtend lijkt. Toevoegen aan de vijandigheid zal de zaken alleen maar verergeren. Zelfs een louter passief-agressieve of snauwende toon ziet er niet goed uit, en mensen zullen er doorheen kijken.


Negatief reageren creëert drie belangrijke uitdagingen:

 1. Ten eerste duwt uw mensen weg van het achterlaten van een Google recensie. Of u maakt degenen, die misschien op het hek staan ​​boos en nodigt hen uit om de recensent te hulp te komen door hun eigen negatieve opmerkingen toe te voegen. Het zal er op zijn minst voor zorgen, dat mensen zich ongemakkelijk gaan voelen door te zien hoe u mensen behandelt, wat een slechte indruk over u zal maken.
 2. Ten tweede kunnen legitieme beoordelingen alleen door de recensent worden gewijzigd. Het nemen van de hoofdweg kan de negatieve houding van de recensent demotiveren. Door te laten zien, dat u om het probleem geeft en het wil oplossen, kunt u ze hopelijk ertoe brengen hun beoordeling aan te passen naar een positievere Google review. Maar een vijandige benadering zal zeker alle kansen vernietigen.
 3. Ten derde, wat u onthult, kan onbedoeld de privacywetten overtreden. Negatieve antwoorden worden gezien als vergeldingsmaatregelen en u kunt in de verleiding komen om informatie over de aankoop of privégegevens van de recensent vrij te geven, zoals die met betrekking tot hun locatie, gezondheid of financiën. Dit is niet de juiste weg

Reageer daarom altijd professioneel, tactvol en objectief op negatieve Google reviews. 


2. Verhoog positieve beoordelingen

U kunt en mag nooit invloed uitoefenen op het type beoordeling. Als u dit wel doet, kunt u meer schade oplopen dan een negatieve Google recensie. U kunt om feedback vragen en zelfs voorstellen om een ​​positieve review achter te laten. Maar bij veel platforms is het op welke manier dan ook beïnvloeden, betalen of forceren van positieve recensies, zoals het aanbieden van geschenken, beloningen of incentives die voorwaardelijk zijn, ten strengste verboden. Maar vaker wel dan niet, zullen mensen nooit beoordelingen achterlaten als u ze nooit vraagt. Blijf dus om feedback vragen. Door meer positieve beoordelingen te krijgen, zal uw gemiddelde beoordeling verbeteren, zelfs als u een paar negatieve recensies heeft. Maar ook, als sommige negatieve beoordelingen niet kunnen worden gewijzigd of verwijderd, zal het krijgen van meer positieve beoordelingen de negatieve beoordelingen naar beneden duwen in de zoekresultaten. Hierdoor worden ze minder zichtbaar.

Hier zijn 6 manieren om beoordelingen te vergroten.

1. Informeer

Vraag het vaak, maar u kunt het op verschillende manieren vragen. Voer bijvoorbeeld een enquête uit of bied een vragenlijst aan waarin u mensen vraagt ​​om hun antwoorden op een beoordelingssite te plaatsen. U kunt links naar een beoordelingsformulier opnemen om het voor hen gemakkelijk te maken een beoordeling achter te laten. U kunt een paar voorbeelden geven of voorstellen wat ze moeten opnemen.

Maar als u denkt dat uw recensies om welke reden dan ook negatief zullen zijn (zoals recente wijzigingen, onverwachte gebeurtenissen of ongunstig nieuws), kunt u negatieve reviews preventief beheren door rechtstreeks feedback te verzamelen. U kunt de negatieve feedback persoonlijk, onmiddellijk en op gepaste wijze adresseren en links sturen naar degenen, die positieve berichten hebben ingediend en hen uitnodigen om hun beoordelingen openbaar te plaatsen.

2. Offline in plaats van online feedback

In dezelfde geest kunt u uw klanten expliciet vragen om eventuele negatieve feedback rechtstreeks naar u te sturen in plaats van ze online te plaatsen. Op deze manier kunt u hen vertellen, dat u hierdoor hun zorgen sneller en efficiënter kunt aanpakken en met hun hulp de nodige wijzigingen kunt doorvoeren. De meesten zullen verplichten. U kunt zelfs een stimulans bieden om dit te doen als een manier om uw bedrijf te verbeteren. Incentives kunnen niet alleen nuttig zijn om een ​​grotere hoeveelheid beoordelingen te genereren, maar ook om het aantal terugkerende klanten te vergroten, zoals het hosten van weggeefacties met cadeaubonnen en kortingen op toekomstige aankopen. Als u reviews stimuleert, onthoud dan dat de stimulans alleen is om een ​​beoordeling achter te laten en niet om deze te beïnvloeden. U wilt alleen feedback aanmoedigen en niet wat het zou moeten zeggen.

3. Betalen voor recensies verboden

Ook verbieden sommige industrieën deze praktijk volledig. Professionele diensten (zoals artsen en advocaten) en bedrijven die onder licentie-instanties vallen, hebben strikte regels die moeten worden nageleefd, naast die van platforms zoals Google of Yelp. Betalen voor beoordelingen, ongeacht het verzoek, is in veel rechtsgebieden onethisch en illegaal. Wees dus voorzichtig en raadpleeg eerst een jurist.

4. Erbij betrekken

Door het makkelijker te maken voor mensen om een ​​review achter te laten, vergroot u uw kansen aanzienlijk. Door Google reviews op uw website in te sluiten, toont u niet alleen sociaal bewijs, maar maakt u de reviews ook klikbaar en gemakkelijk voor bezoekers om er zelf een te plaatsen. Als u afbeeldingen heeft van recensies of logo’s van plaatsen waarop u recensies hebt, maak ze dan koppelbaar en voeg een link toe. Op die manier kunnen ze ook een Google recensie achterlaten. Voeg ook links toe op strategische locaties op uw website, zoals op bedankpagina’s, contactpagina’s, locatie pagina’s, over pagina’s, directorypagina’s, FAQ-pagina’s, zelfs 404-pagina’s en pagina’s met zoekresultaten. Voeg ze toe aan de zijbalken in uw blog en in de voet tekst van uw website. Als u een e-mailnieuwsbrief publiceert, neem dan links op in uw welkomstmails en bij elk nummer. Vergeet ook uw e-mailhandtekening niet.

Verwijder eventuele wrijving in het beoordelingsproces door rechtstreeks naar het formulier te linken. Tijd voegt ook wrijving toe. Om uw kansen op positieve beoordelingen te vergroten, kunt u de timing in uw voordeel gebruiken en om een ​​beoordeling vragen op de meest geschikte momenten, zoals wanneer de bestelling vers in het geheugen staat. Voeg links toe op orderbevestigingspagina’s en e-mails, en in tutorials over verbruik na aankoop.

5. Nodig uit

Er zijn talloze tools voor beoordelingsbeheer waarmee u uw klanten proactief kunt uitnodigen en eraan kunt herinneren beoordelingen achter te laten. Deze tools kunnen worden geïntegreerd in uw workflows voor marketingautomatisering en CRM-software, van het automatisch vragen van gebruikers en het aanbieden van vooraf geschreven sjablonen die gebruikers kunnen gebruiken, tot het geven van de mogelijkheid om hun beoordelingen op hun sociale-mediaprofielen te delen. U kunt wedstrijden maken en het beoordelingsproces gamificeren. U kunt beoordelingen ook opnemen in succesverhalen, casestudy’s en schijnwerpers van klanten op uw blogs of in uw nieuwsbrieven. Als u dit doet, toont u uw dankbaarheid en geeft u uw klanten extra bekendheid. Als u distribueerbare assets maakt, zoals pdf’s, White papers of software, nodig gebruikers dan uit om een ​​review op Google achter te laten als waardering voor de freebie.

6. Feedback en recensies

Laten we de goede oude reclame niet vergeten. Sommige bedrijven voeren campagnes met het uitdrukkelijke doel om feedback te vragen en beoordelingen te genereren. Als u bijvoorbeeld een weggeefactie organiseert, kunt u er reclame voor maken en zelfs de call to action (CTA) koppelen aan het beoordelingsproces aanzienlijk verbeteren. Maar zoals bij elke incentive, zorg ervoor, dat dit is toegestaan ​​in uw branche.

3. Google review verwijderen

U wilt geen negatieve Google recensies weigeren of ze direct verwijderen, zelfs niet als u dat kunt. Als ze legitiem zijn, bieden ze balans en authenticiteit, laat staan ​​waardevolle feedback voor uw bedrijf. Maar in het geval van valse en frauduleuze beoordelingen, kunt en moet u deze melden. Als ze zijn gedaan met het uitdrukkelijke doel uw reputatie te schaden, zijn er stappen, die u kunt nemen om ze te laten verwijderen. Veel kaartvermeldingen, beoordelingssites en lokale directory’s bieden manieren om contact op te nemen met de ondersteuning en valse beoordelingen te melden. In sommige gevallen kunt u ook ondersteunende documentatie verstrekken en bewijzen, dat de beoordeling nep is. Geef indien mogelijk zoveel mogelijk informatie. Hoe meer details u verstrekt, hoe groter de kans dat het platform de recensie verwijdert – en misschien ook de recensent verbiedt.

Hoe om te gaan met negatieve beoordelingen

Uw bedrijfsreputatie moet positief zijn, ongeacht beoordelingen. Als dat zo is, zullen online beoordelingen uw bestaande uitstekende reputatie in de ogen van zowel gebruikers als zoekmachines versterken en bevestigen. Bedrijven met de meeste beoordelingen trekken gemiddeld de meeste aandacht en klikken, zelfs als concurrenten hen overtreffen. Dus u wilt online beoordelingen krijgen, zelfs als u al geweldig bent. Maar hoe geweldig uw reputatie ook is, u zult af en toe een paar slechte Google recensies krijgen. Hoe populairder u wordt, hoe groter de kans dat u ze krijgt. Als u dat doet, kunt u het beste erop reageren. Hoewel negatieve beoordelingen de beslissingen van uw klanten kunnen beïnvloeden, is het negeren ervan het slechtste wat u kunt doen en kan uw bedrijf nog meer schade toebrengen.

Uw reacties zijn marketingactiviteiten op zich

Google reviews kunnen weerspiegelen wat u verkoopt, maar ze zijn vaak een indicatie van de klantenservice. Als een aankoop om wat voor reden dan ook niet lukt, zullen mensen vaak slechte Google recensies achterlaten nadat ze hebben geprobeerd hun situatie op te lossen of hun geld terug te krijgen. Dus de manier waarop u met beoordelingen omgaat, zegt veel over u en hoe u uw klanten behandelt, en het zegt waarschijnlijk meer dan de beoordelingen zelf. Bovendien, zelfs als u een goede ranking hebt, verschijnen er beoordelingen naast je zoekresultaat, wat de aandacht en door kliks zal genereren. Wanneer het naast concurrenten met betere beoordelingen staat, verliest u niet alleen grip, maar helpt u uw concurrenten ook onbedoeld door het element van contrast . Een concurrent met een lage beoordeling van 3,6 sterren kan er bijvoorbeeld aantrekkelijker uitzien dan uw 3,2.

Slechte Google reviews

Het is duidelijk, dat als uw beoordelingen overwegend slecht zijn, u veel grotere problemen moet aanpakken. Maar u moet altijd een paar slechte recensies verwelkomen en waarderen. Google Recensies zijn kansen om te weten wat er verbeterd moet worden of wat gerepareerd moet worden. De meeste mensen zijn terughoudend en laten geen beoordelingen achter, dus het hebben van een paar slechte kan wijzen op iets dat u en andere klanten misschien missen. Desalniettemin zegt de manier waarop u met uw klanten omgaat net zoveel over uw bedrijf als over wat u aanbiedt. Misschien heeft u het beste product of de beste dienst ter wereld. Maar als u niet reageert op negatieve beoordelingen of als u slecht reageert, schrikt u nieuwe klanten af ​​die weinig over u weten. Dus de manier waarop u reageert op negatieve beoordelingen is belangrijk en niet iets om lichtvaardig te nemen. Om u te begeleiden, volgen hier een paar stappen die u kunt nemen.

Monitor beoordelingen en instellingswaarschuwingen

Claim uw vermelding op de meest populaire recensiesites en bedrijvengidsen. Ze zullen u op de hoogte stellen van eventuele beoordelingen, die binnenkomen. Maar mensen kunnen reviews plaatsen op andere, minder bekende sites, zoals privéblogs, niche specifieke beoordelingssites en posts op sociale media van niet-volgers. Dus set up Google Alerts en beoordeling trackers worden gewaarschuwd, wanneer iemand praat over uw bedrijf. U kunt een melding krijgen wanneer een zoekwoord dat u opgeeft, wordt weergegeven. Voeg waarschuwingen toe voor uw namen (bijv. uw merk, uw bedrijf, uw producten, uw diensten, uw personeel, enz.), uw adres, uw telefoonnummers, uw leveranciers, uw sociale-mediaprofielen (zoals uw gebruikersnamen en hashtags), uw websiteadres, uw e-mailadres (of adressen), uw klanten en zelfs uw concurrenten.

Probeer eerst het probleem te begrijpen

Klanten geven vaak waardevolle feedback. Maar soms kunnen dingen verward, overdreven of gekleurd raken met commentaar dat niet ter zake doet en vol superlatieven zit. Erken hun pijn en frustratie, maar probeer het echte probleem achter de beoordeling te begrijpen. Als iets niet duidelijk is, probeer dan te verduidelijken wat ze zeggen. Stel vragen of, beter nog, zet de discussie privé voort. Google recensies bieden u tal van marktonderzoek. Door reviewers te laten weten, dat u het probleem begrijpt en hoe u van plan bent hun feedback te gebruiken, komt u een heel eind. Het is ook een kans om klantenservice te bieden en uw klanten te informeren als ze iets hebben gemist, maar wees oprecht behulpzaam en niet afwijzend of kritisch. Meestal willen recensenten gewoon hun hart luchten en gehoord worden.

Google Review, Google recensie, Lokale SEO reviews

Reageer op alle negatieve beoordelingen

Bedank de recensent altijd. Toon waardering, want alle SEO reviews, goed of slecht, zijn belangrijk. Maar vooral met negatieve recensies, zelfs als ze nep zijn, blijf objectief en blijf professioneel. U kunt zelfs van de gelegenheid gebruik maken om op een beleefde manier op het bedrog te wijzen op een manier, die niet vergeldend lijkt en waarmee andere lezers de duidelijke fout of bedoeling kunnen zien.


U kunt bijvoorbeeld reageren met het volgende:

“Bedankt voor uw recensie. Het spijt ons, dat u deze ervaring met ons heeft gehad. We willen dit goedmaken. Helaas hebben we geen registratie of herinnering van uw bestelling en kunnen we uw identiteit ook niet verifiëren. Bent u echt klant van ons, dan willen wij dit graag nader onderzoeken. Neem contact met ons op via [e-mail of telefoonnummer] met uw bestelgegevens en vraag naar [naam] zodat we dit probleem onmiddellijk kunnen oplossen.”

Met neprecensies die lasterlijk zijn, kunt u reageren met het volgende:

“Bedankt voor uw recensie. Helaas hebben we geen registratie of herinnering van uw bestelling en kunnen we uw identiteit ook niet verifiëren. Wij nemen deze zaken zeer serieus. Uw opmerkingen zijn zeer onnauwkeurig en lijken in strijd met het beoordelingsbeleid van [Google]. Ons bedrijf heeft altijd het hoogste niveau van kwaliteit en zorg gehandhaafd in onze [X] jaar in het bedrijfsleven, dus zijn recensie suggereert dat u ofwel een nepaccount bent of een concurrent die illegale lasterlijke tactieken gebruikt.”


Markeer en rapporteer valse beoordelingen: Google recensies laten verwijderen

Kwaadaardige recensies moeten worden aangepakt en elk platform heeft een goede procedure om deze ongelukkige situaties te melden. Sommige platforms, zoals Google, verbieden expliciet beoordelingen die onder meer imitaties, haat zaaiende uitlatingen, seksuele taal, bedreigingen met geweld, illegale activiteiten, phishing-pogingen en intimidatie zoals stalking en cyberpesten bevatten. Maar onthoud, dat het geen zin heeft om legitieme beoordelingen te rapporteren, hoe negatief of hard ook. Emotioneel geladen reviews kunnen aanvoelen als een persoonlijke aanval, dus een bedenktijd kan nuttig zijn voordat u reageert. Houd er rekening mee, dat alleen degenen die aantoonbaar fout, schadelijk of illegaal zijn, worden verwijderd. Als ze niet worden verwijderd, overweeg dan juridische bijstand in dergelijke situaties.

Excuses en empathie tonen

Echte negatieve Google reviews zullen van tijd tot tijd voorkomen. Maar wees professioneel, beleefd, objectief en behulpzaam in uw reactie. Bedank hen voor hun beoordeling, erken hun probleem en laat hen weten dat u luistert en van plan bent het recht te zetten. Leg de stappen uit die u zult nemen om het op te lossen. Dit is ook een perfecte gelegenheid voor u om het proces te delen, dat moet worden gevolgd bij het oplossen van dergelijke problemen. Onthul in uw antwoord nooit persoonlijke informatie en dwing de recensent nooit om dit te doen. Tenzij de recensent dit expliciet heeft vermeld in zijn recensie, kan het bespreken van aankopen of situaties die gevoelige informatie onthullen, zoals gezondheids-, juridische, verzekerings- en financiële gegevens, in veel rechtsgebieden in strijd zijn met de privacywetten. 

Verplaats het gesprek offline

Houd uw reacties kort en krachtig. Ga niet in detail met negatieve Google recensies en sleep het gesprek niet verder. Als de recensent om meer vraagt ​​of als u verduidelijking nodig heeft, kunt u het gesprek offline halen. Als u uzelf probeert uit te leggen en te veel zegt, kunnen gebruikers het zien als defensief of een poging om de recensent af te leiden en zelfs te pesten, wat contraproductief zal zijn. Vraag hen daarom bij elke negatieve beoordeling rechtstreeks contact met u op te nemen om de situatie op te lossen. Bied contactgegevens (zoals een e-mailadres of telefoonnummer) en de naam van de persoon met wie ze rechtstreeks kunnen spreken. Bij voorkeur moet dit iemand zijn met de bevoegdheid om het probleem op te lossen. Op deze manier kunnen ze hun probleem diepgaand bespreken, vragen beantwoorden en geen verdere frustraties toevoegen.

Vraag om een ​​herziening of een update

Stel de volgende stap voor. Als u de klacht met succes heeft opgelost, vraagt ​​u de beoordelaar om zijn beoordeling aan te passen. Een negatief-omgedraaid-positieve recensie kan u er zelfs beter uit laten zien dan een positieve SEO recensie. Het is ook beter om de recensent een bestaande recensie te laten bijwerken dan om deze te laten intrekken. Door de Google recensie te behouden, verliest u geen tractie, die u heeft opgedaan vanuit een SEO perspectief. Erken hun inspanningen om u te helpen de situatie op te lossen. U kunt ze publiekelijk bedanken en zelfs een onverwacht cadeau aanbieden als waardering voor hun feedback, zoals een korting op hun volgende aankoop. Onthoud, dat uw geschenk de gebruiker niet mag beïnvloeden of verleiden om zijn recensie te wijzigen. Maar als u er een aanbiedt nadat ze dat hebben gedaan, laat u zien, dat u hun feedback en hulp op prijs stelt.

Uw reputatie is een SEO-signaal

Uw reputatie is om voor de hand liggende redenen belangrijk. Het maakt een positieve indruk, vergroot uw invloed en onderscheidt u van uw concurrenten. Maar specifiek met SEO draagt ​​uw reputatie bij aan uw E.E.A.T.-signalen, die een grote invloed hebben op de perceptie van de kwaliteit van uw content. Kwaliteitscontent is een belangrijke SEO ranking factor. Daarom speelt uw reputatie een belangrijke rol. Om deze reden kunnen online Google reviews uw reputatie ondersteunen en versterken. 

Zoekwoorden

Ze kunnen echter ook helpen om uw online zichtbaarheid te verbeteren door extra rangschikkingsmogelijkheden te bieden, bijvoorbeeld wanneer beoordelingen trefwoorden bevatten waarnaar mensen zoeken. Afgezien van de SEO-voordelen, kunnen Google zoekwoorden het voor u ook gemakkelijker maken om naar specifieke beoordelingen te zoeken als u ze ooit weer moet vinden. Onthoud uiteindelijk, dat steeds meer mensen beoordelingen gebruiken bij het doen van aankopen. Uw reputatie zal bijna altijd deel uitmaken van hun koopproces, hetzij wanneer uw klanten u vinden, hetzij wanneer ze bij u kopen. Let dus goed op wat mensen over u zeggen en hoe u daarop reageert. Een slechte Google recensie is misschien slecht, maar een goede reactie zal altijd in uw voordeel werken.


Overzicht van review websites

 1. Yelp
 2. TripAdvisor
 3. TrustPilot
 4. Trustradius
 5. Goodfirms

SEO en Content Marketing Blogs

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is de eigenaar van Connect your World, een content marketing en SEO bureau in Den Haag. Hij is een ervaren SEO expert en Content Marketing expert.

SEO consultant inhuren

Bij Connect your World kunt u ook een content marketeer en SEO specialist inhuren in de volgende regio’s:

Heeft u nog een vraag over de voor en nadelen van een Google review of over andere SEO optimalisatie technieken? of wilt u ons inhuren als SEO specialist? Bel of mail ons dan!

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl

SEO tools

U kunt op deze website ook een overzicht raadplegen met veelal gratis SEO tools. Hiermee kunt u al vast een start maken met de SEO optimalisatie van uw website. U kunt natuurlijk ook uw SEO laten doen.

connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.