• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

De Sitemap XML als Tom Tom – Handleiding

De Sitemap XML als Tom Tom – Handleiding

Last Updated on 5 mei 2024 by connectyourworld

XML Sitemap, SEO Den Haag, Google Search Console

Sitemap XML – inleiding

In deze blog post gaan we het hebben over de XML sitemap. Eerst leggen we uit wat de XML sitemap precies is. We gaan in op de verschillen tussen de XML sitemap van Yoast en van WordPress. Tot slot laten we zien, waar je de XML sitemap voor Google van jouw eigen website kunt bekijken.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is een XML sitemap?

Een XML sitemap ziet er uit als een lijst met alle belangrijke pagina’s van jouw website. Op deze manier weet Google precies hoeveel en welke pagina’s er gecrawld moeten worden.

Waarom is een sitemap XML belangrijk?

Een vraag die misschien opkomt is waarom Google een XML sitemap nodig heeft, als Google ook gewoon de links op jouw website kan volgen. Aan de ene kant is het een soort van back-up plan. Is je interne link structuur om wat voor reden dan ook een rommeltje? Dan heb je altijd een overzichtelijke routekaart als Tom Tom. Aan de andere kant zorgen ze ervoor, dat zoekmachines sneller nieuwe content op je website kunnen vinden. Met een kaart vind je nu eenmaal sneller de weg dan zonder kaart.

XML sitemaps in Yoast SEO

Omdat ze belangrijk zijn voor je website, maakt de Yoast SEO plugin die automatisch voor je aan. Een voordeel van deze sitemap is, dat er gebruik gemaakt van sub categorieën. Dit zijn bijvoorbeeld categorieën zoals berichten, pagina’s, categorieën en auteurs. De structuur is op die manier direct duidelijk. Ook is er een categorie afbeeldingen beschikbaar. Zo kunnen de crawlers deze ook direct meenemen tijdens het crawlen. Achter elke URL staat bovendien een datum. Dankzij deze datum weet de zoekmachine precies welke pagina’s zijn toegevoegd of aangepast sinds zijn vorige bezoek. Zijn er pagina’s niet veranderd? Dan worden deze pagina’s ook niet meegenomen tijdens het crawlen.

SEO Yoast – XML sitemap

Als Yoast SEO een sitemap voor je aanmaakt, wordt deze direct op een handige plek gezet. Als je wilt , dat de zoekmachine die van jouw website nog sneller vindt, kun je hem toevoegen aan Google Search Console of Bing Webmaster Tools.

XML sitemaps van Yoast SEO bekijken of uitschakelen

Ben je benieuwd hoe jouw sitemap eruit ziet? Je kunt hem bekijken via een link in het tabblad functies van de Algemene instellingen van Yoast SEO.

XML Sitemap, SEO Den Haag, Google Search Console

XML Sitemap van WordPress

Als je WordPress 5.5 of hoger gebruikt, dan maakt WordPress automatisch een sitemap voor je aan. Die van Yoast wordt echter als veel krachtiger gezien en heeft daarom de voorkeur. De sitemap van Yoast is flexibeler in gebruik. Je kan heel gemakkelijk bepalen, wat er wel en wat niet in de sitemap komt.

SEO blogs van Connect your World

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is de eigenaar van Online marketing bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Hij is een zeer ervaren SEO expert en content marketeer.

SEO specialist inhuren

U kunt bij Connect your World een SEO specialist, content marketeer en Google Ads specialist inhuren in de volgende regio’s: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Zoetermeer, Westland, Delft, Rijswijk en Breda.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.