• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Redirects in SEO Zoekmachineoptimalisatie

Redirects in SEO Zoekmachineoptimalisatie

Last Updated on 17 februari 2024 by connectyourworld

Redirects, SEO Den Haag

Redirects inleiding

In deze blog post gaan we in op de verschillende soorten Redirects in SEO. Daarnaast leggen wij u uit wanneer u precies een 301 redirect maakt en hoe u dat precies aanpakt met behulp van de redirect manager in Yoast SEO Premium. Deze staat ook wel bekend als de WordPress redirect plugin.

Geschatte leestijd: 17 minuten

1. Pagina’s verwijderen

Iedereen, die een website onderhoudt krijgt te maken met redirects in SEO. Er komt nu eenmaal een moment, dat u webpagina’s gaat verwijderen. Er zijn alleen wel verschillende punten, waar u rekening moet gaan houden. Als u een pagina verwijdert van uw website, betekent dat nog niet, dat de webpagina ook uit de index van de zoekmachine verdwijnt. Website bezoekers kunnen uw webpagina nog steeds vinden via de zoekresultaten of via links op andere websites. Als uw websitebezoeker op een verwijderde webpagina terecht komt, krijgen ze een 404 foutmelding. Dit is vergelijkbaar met een wegversperring of met een lift buiten werking. Maar wat dan? Wat doet u als er opeens een wegversperring is? Waarschijnlijk verlaat u de website. Er zijn bijna altijd genoeg alternatieven.

2. 404 foutmeldingen

Wat gebeurt er eigenlijk als u een website of een webpagina bezoekt? U typt de URL van een website in de adresbalk in of u voert een zoekwoord in in zoekmachines zoals Google en Bing en klikt daaropvolgend op een zoekresultaat; meestal op de 1e pagina. De browser stuurt vervolgens een aanvraag naar het IP adres van de webpagina of website. De server van deze website geeft antwoord met een HTTP statuscode. Als alles prima werkt, geeft de server antwoord met de statuscode 200. Het is echter een ander verhaal, als de server een reactie geeft met een 404 statuscode. De opgevraagde webpagina kan niet gevonden worden.

3. Gebruikerservaring

Dit soort foutmeldingen zijn verwarrend en irritant voor de gebruikers. Dat is voldoende reden om dit soort fouten op te sporen en te verhelpen. Daarnaast geven dit soort foutmeldingen de zoekmachines zoals Google het idee, dat u uw website niet goed onderhoudt. Het belang van gebruikerservaring in SEO optimalisatie neemt de laatste jaren toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Core Web Vitals update.

4. De 301 Redirects in SEO

Met een redirect maakt u een omleiding om bij een andere locatie aan te kunnen komen. U gebruikt een statuscode om te communiceren, dat er sprake is van een 301 redirect. Deze webpagina kunt u niet meer met een bezoekje vereren via deze URL. Maar er is een alternatief voor handen. De bezoeker wordt vervolgens via een andere webpagina doorgeleid. Het spreekt voor zich, dat er sprake moet zijn van een relevante webpagina. Ook voor zoekmachines zoals Google en Bing zijn redirects in SEO meer dan welkom. Door de dode links kan een webcrawler niet veel doen. Zolang er geen instructies of aanwijzingen volgen om de oude URL te vervangen of te verwijderen, blijft de crawler steeds terug komen naar de oude URL van de webpagina. Met een 301 redirect kan het verkeer weer zonder veel problemen doorrijden.

5. Waarom u mogelijk redirects nodig heeft

Er zijn 8 gevallen waarin u uw bestaande URL moet omzetten in een nieuwe:

  1. Wanneer u van plan bent een pagina te verwijderen , maar de link juice en het verkeer van de oude URL wilt behouden. 
  2. U heeft een pagina van uw website verwijderd en u wilt bezoekers omleiden naar een nieuwe, zodat ze niet door een 404 worden bekeken. 
  3. Wanneer u uw site herstructureert en sommige URL’s verouderd raken. 
  4. U moet gebruikers naar de hoofdversie van uw site brengen en dubbele pagina’s vermijden vanwege slashes, bestandsextensies, hoofdletters, niet-www-URL’s en wanneer u van HTTP naar HTTPS gaat.
  5. Tijdens het samenvoegen van twee websites om ervoor te zorgen, dat links naar verouderde URL’s worden omgeleid naar de nieuwe pagina’s.
  6. U heeft uw site naar een nieuw domein verplaatst en wilt link juice behouden.
  7. Omwille van marketing , bijvoorbeeld het verstrekken van een kortere en mooiere URL in advertenties, A/B-testen, targeting en het volgen van verkeer.
  8. Als er sprake is van overmacht , bijvoorbeeld als u een typefout heeft gemaakt in uw nieuwsbrieflink en duizenden mensen een 404-foutmelding krijgen.

PageRank is een algoritme dat Google heeft uitgevonden om het belang van webpagina’s te meten. Er wordt aangenomen dat het het aantal en de kwaliteit van links van en naar een pagina telt om te bepalen hoe belangrijk de website is. De veronderstelling van Google is dat gezaghebbende websites waarschijnlijk meer links van andere websites zullen ontvangen. Het betekent dat hoe meer links een webpagina heeft, hoe meer autoriteit deze krijgt.

6. Voordelen en bedreigingen van URL-omleiding

Dus, zijn omleidingen schadelijk of gunstig voor SEO? In feite kunnen ze beide. 

6.1 Voordelen van omleiding

  • Met omleiding verbeter je de gebruikerservaring. Het is beter dat uw bezoekers worden doorgestuurd naar een relevante pagina in plaats van 404 Page Not Found te zien. 
  • Omleidingen helpen u het crawlen en indexeren te beheren. Je geeft zoekmachines aanwijzingen over welke pagina is vervangen en wat de nieuwe is, en of de oude pagina moet worden geïndexeerd of niet. 
  • U kunt de PageRank van een oude pagina behouden. Als u permanente HTTP-omleidingen gebruikt (301, 308), zal Google hoogstwaarschijnlijk de PageRank van de oude pagina doorgeven aan de nieuwe URL. 

6.2 Bedreigingen van foutieve omleiding

  • U kunt linksap verliezen. Hoewel je met sommige omleidingen de link equity kunt behouden, zal deze hoogstwaarschijnlijk niet voor 100% worden doorgegeven. En als je tijdelijke omleidingen gebruikt, moet je niet verwachten dat er veel link juice zal stromen. 
  • U kunt verkeer verliezen. Nogmaals, als u omleidt naar de verkeerde pagina of omleiding verkeerd implementeert, kunt u aanzienlijk verkeersverlies zien. 
  • U kunt het crawlbudget verspillen. Als u uiteindelijk omleidingsketens maakt, kan dat zo veel druk uitoefenen op crawlers dat ze stoppen met proberen uw site te crawlen. 
  • U kunt de gebruikerservaring verslechteren. Als omleiding te veel tijd kost, is de interactie met uw site behoorlijk onbevredigend. 

Wees niet bang voor deze ‘bedreigingen’. Ze kunnen alleen werkelijkheid worden, als u op de verkeerde manier omleidt. Lees hier meer over het belang van urls in SEO.

7. Meest voorkomende omleidingsfouten

Bekijk nu de top 6 fouten bij het omleiden van URL’s en zorg ervoor, dat u ze vermijdt. 

7.1 Omleiden naar een irrelevante pagina

Wanneer u een omleiding instelt, moet u rekening houden met uw bezoekers. Krijgen ze de antwoorden, die ze verwachten te krijgen nadat ze zijn doorverwezen?  U moet ervoor zorgen dat de nieuwe content hen niet in verwarring brengt. Als een gebruiker op een link anker pure chocolade klikt en wordt doorgestuurd naar een pagina witte chocolade, zal dat verwarrend zijn. Dit kan leiden tot hogere bounce rate percentages en verkeersverlies.

Hoe deze fout te vermijden: U moet altijd doorverwijzen naar een pagina met een soortgelijk onderwerp. 

7.2 Leid ketens en lussen om

Omleidingsketens verschijnen wanneer er meer dan één omleiding is tussen de initiële URL en de bestemmings-URL. Bijv. Pagina 1 > Pagina 2 > Pagina 3 > Pagina 4 > Pagina 5. 

Het probleem met omleidingsketens is dat ze de crawler overbelasten. Google beweert, dat hun crawler tot 5 omleidingshops volgt en dan stopt . Dus als er meer omleidingen zijn, wordt de landingspagina mogelijk helemaal niet geïndexeerd. Bovendien kunt u al het linkjuice verliezen en de laadtijd van de pagina vertragen.

Loops zijn vergelijkbaar met kettingen, maar in dit geval wordt de eerste pagina teruggestuurd naar zichzelf. Bijv. Pagina 1 > Pagina 2 > Pagina 3 > Pagina 1. Op deze manier leidt u bezoekers helemaal niet naar een nieuwe URL, wat zo’n verspilling is van uw crawlbudget en linkvermogen. Omleidingsketens en -lussen zijn zo gemeen omdat ze supergemakkelijk over het hoofd worden gezien. De enige manier om ze te vermijden, is door uw omleidingen consequent bij te houden. 

Als u een omleidingsketen vindt, repareert u deze door de eerste pagina rechtstreeks naar de landingspagina om te leiden. Als u om wat voor reden dan ook niet rechtstreeks van de eerste pagina naar de uiteindelijke pagina kunt omleiden, probeer dan het aantal omleidingen in een keten zo veel mogelijk te verminderen.

7.3 Misbruik van tijdelijke omleidingen

Veel webmasters begrijpen het verschil tussen 301/308 en 302/307 omleidingen niet. Ze weten dat de eerste permanent is en de laatste tijdelijk. Ze houden er echter geen rekening mee, dat als u HTTP 302/307 gebruikt, de oude pagina nog steeds wordt geïndexeerd en er bijna geen link juice wordt doorgegeven aan de nieuwe URL. Dat is belangrijk. Hoewel Google begrijpt, dat u 302 per ongeluk hebt gebruikt en het in de loop van de tijd als 301 kan behandelen, weet u niet hoeveel tijd het zal kosten. En tijd is geld. 

Hoe misbruik van tijdelijke omleidingen te voorkomen: gebruik 301 of 308 als u niet van plan bent de omleiding in de nabije toekomst te verwijderen, als het niet voor een promotiecampagne of A/B-testen is.

Als u SEO goed uitvoert, zijn alle pagina’s van uw site met elkaar verbonden . En als u een van die pagina’s omleidt naar een andere, maakt u uiteindelijk te veel omleidingen. Die omleidingen zijn volledig overbodig, aangezien u deze interne links volledig kunt vervangen door naar de nieuwe URL te verwijzen.

7.5 Omgeleide URL’s niet verwijderen uit uw sitemap

Als u 301 of 308 (permanente) redirects gebruikt, moet u die op uw sitemap weergeven om de crawler niet in verwarring te brengen. Zoals u weet, instrueert een sitemap zoekmachines om enkele URL’s te gaan indexeren. Als u geen oude URL’s uit uw sitemap heeft verwijderd, gaat de crawler naar deze URL en probeert deze te indexeren. Maar in plaats van 200 (OK) responscode te krijgen, wordt de crawler omgeleid naar een andere URL. Dit kan leiden tot indexeerbaarheidsproblemen. 

Zo houdt u uw sitemap schoon: Houd uw sitemap op orde — verwijder de oude omgeleide URL’s en voeg de nieuwe URL’s toe aan uw sitemap.

7.6 Uw omleidingen niet regelmatig controleren

Het is moeilijk om zelf te ontdekken of uw site last heeft gehad van URL-omleiding. Hoogstwaarschijnlijk weet u niet eens, dat u iets verkeerd hebt gedaan. Daarom zijn regelmatige site-audits een must voor webmasters en SEO’s.

8. 3 typen redirects in SEO

Er zijn meerdere soorten redirects in SEO. Welke u moet kiezen, hangt geheel af van de situatie. In de redirectmanager van Yoast SEO Premium kunt u 3 typen redirects instellen:

  1. 301 permanent verhuisd
  2. 302 gevonden
  3. 307 tijdelijk verwijderd
  4. 410 inhoud verwijderd
  5. 451 niet beschikbaar vanwege juridische redenen

Strikt genomen zijn dit geen redirects. Ze leiden u namelijk niet naar een andere situatie. De boodschap is echter zo goed als het zelfde. Wat u zoekt, is hier geweest, maar is hier nu niet meer beschikbaar.

8.1. Redirect 301 permanent verhuisd

We starten met een redirect, die het vaakst wordt ingezet, namelijk de 301 redirect. Dit is een permanente redirect, die u kunt inzetten als u een pagina verwijdert of verplaatst of als u iets verandert in de URL structuur. De code 301 geeft aan, dat de desbetreffende webpagina niet meer beschikbaar is op deze locatie. De crawler hoeft de pagina ook niet meer te indexeren. Het mooie is, dat de linkwaarde van de oude URL niet verloren gaat. De redirect zorgt er namelijk voor, dat de waarde wordt overgedragen aan de nieuwe URL. Let goed op! Het betreft een permanente 301 redirect. Als u de oude URL in de toekomst nog wilt gebruiken, ga dan voor een tijdelijke redirect.

Wat is PageRank?

PageRank is een algoritme, dat Google heeft uitgevonden om het belang van webpagina’s te meten. 
Er wordt aangenomen, dat het het aantal en de kwaliteit van links van en naar een pagina telt om te bepalen hoe belangrijk de website is. De veronderstelling van Google is, dat gezaghebbende websites waarschijnlijk meer links van andere websites zullen ontvangen. Het betekent, dat hoe meer links een webpagina heeft, hoe meer autoriteit deze krijgt.

8.2. 302 gevonden

De 302 redirect geeft aan, dat de gevraagde content wel gevonden is, maar op een geheel andere URL. De 302 redirect wordt vaak gebruikt als tijdelijke redirect. Als u de URL die u nu wilt omleiden in de toekomst nog wil hergebruiken. Dan is de 302 een optie. De crawler zal de direct volgen, maar de oorspronkelijke URL bewaart hij ook in de index in de toekomst. Als een 302 te lang een 302 is, kan Google ze omzetten naar 301.

Redirects, SEO bureau Den Haag

8.3. Tijdelijke 307 redirect

De 307 is ook een tijdelijke redirect, maar deze is wel wat duidelijker dan 302. De 307 redirect geeft precies aan, dat de opgevraagde URL verhuisd is naar een tijdelijke locatie. Maar dat deze ook wel weer terugkomt naar de huidige locatie. Maak gebruik van deze tijdelijke redirect, als u zeker weet, dat het om een tijdelijke omleiding gaat. U wilt de oorspronkelijke URL later waarschijnlijk nog gebruiken.

8.4. 410 inhoud verwijderd

Stel u voor, u wilt een webpagina verwijderen, maar u heeft geen relevante pagina, die u als alternatief kunt aanbieden. Dan is het is een slimme move om dat volledig transparant aan de bezoekers en aan de zoekmachine te vertellen. De 401 code geeft aan, dat de content bewust is verwijderd. Zoekmachines zoals Google zijn zich er nu van bewust, dat de URL’s uit de index gehaald mogen worden.

8.5. 451 niet beschikbaar voor juridische redenen

Soms kan een rechter bepalen, dat u een stuk content van uw website dient te halen. Als uw content beledigend of lasterlijk is, kan een rechter opdracht geven om die content te verwijderen.

9. Yoast SEO Premium – Redirects manager

Met deze redirects manager kunt u eenvoudig en snel uw redirects aanmaken. Dat kan handmatig, maar de plu-gin maakt ook automatisch redirects aan bij het verwijderen van een bericht, pagina of taxonomie pagina. Redirects in SEO worden ook automatisch aangemaakt bij het aanpassen van de URL van een bericht, pagina of taxonomie pagina.

9.1 Regex Redirects

Als u aan een groot SEO project werkt, kunnen regex redirects enorm veel tijd besparen. Bij Connect your World adviseren we hier alleen mee aan de slag te gaan als u voldoende ervaring heeft met dit soort redirects. U kan namelijk ook dingen niet goed doen. Regex betekent regular expression. Bij een normale redirect maakt u een omleiding van een oorspronkelijke URL naar een nieuwe URL. Bij Regex redirects kunt u een groep URL´s die een bepaald woord of patroon bevatten allemaal tegelijk omleiden naar een nieuwe URL.

9.2 Redirects importen en exporteren

Als u uw redirects heeft aangemaakt in een ander systeem dan WordPress, kunt u eenvoudig redirects importeren naar WordPress. Exporteren is ook mogelijk.

Redirects, SEO specialist Den Haag

10. Redirects in SEO problemen en oplossingen (voor de pro’s)

Redirects in SEO kunnen ook voor vervelende problemen zorgen. Dus als u niet weet, wat u doet, laat het dan aan ervaren SEO specialist over.

10.1 Uw website heeft te maken met meerdere ‘redirect chains’

De redirect chain is een ketting of een serie van redirects, die van de ene naar de andere URL wordt doorgestuurd. Bij dubbele redirects verliest u bij elk volgende stap 10% aan de autoriteit. Dit soort redirects kunnen ook een grote negatieve impact hebben op de laadtijd van uw website.

10.1.1 Hoe ontdekt u een redirect chain?

Op welke manier ontdekt u deze redirect chains? Maak hierbij gebruik van Screaming Frog. Screaming Frog heeft de volgende functie:

  • Voer een volledige crawl van uw website uit in SreamingFrog
  • Ga naar het Redirects Chains rapport
  • Bestand opslaan

10.2 Interne redirects

Een interne redirect komt voor omdat men op de site nog een link plaatst naar de oude URL en niet direct naar de nieuwe.

10.2.1 Interne redirects opsporen

Maak weer gebruik van Screaming Frog. Crawl de gehele website en draai alle interne redirects uit. Ga naar: Bulk Export – Response Codes en vervolgens Redirection.

10.3 Onnodige redirects

Als u website al wat jaartjes oud is, is de kans groot, dat u al heel wat 301 redirects heeft verzameld. Als het htaccess bestand vol raakt met redirects, heeft dat als gevolg, dat uw website snelheid lager en lager wordt. Het is belangrijk om te onderzoeken welke redirects in SEO nog van nut zijn.

10.3.1 Hoe bepaalt u welke redirects nog echt nodig zijn?

U kunt UTM tags toevoegen aan de redirect URL. Op die manier kunt u simpel uitvinden welke redirect regelmatig wordt opgevraagd. De volgende tagging methode is hiervoor nuttig:

/oudeURL >>> /nieuweURL?utm_medium=301&utm_source=direct&utm_campaign=/oudeURL

Dit soort tag stuurt elke keer als de redirect gebruikt wordt data naar Google Analytics. In het rapport ‘Bron/medium’ leest u vervolgens terug welke redirects in de afgelopen periode zijn opgevraagd. Doe dit om de 6 maanden en verwijder daaropvolgend alle niet opgevraagde 301 redirects uit htaccess.

10.4 Canonical tags en redirects

Canonical tags en redirects in SEO gaan niet goed samen. Bij grote websites is het vaak onmogelijk om te checken of de pagina’s met een canonical tag ook geredirect worden. Daarom heeft Sreaming Frog hier iets handigs voor.

10.4.1 Hoe lost u dit op?

Start weer met een crawl van uw website. Na afloop gaat u zoekt u de tab ‘Directives’ op.  Scroll vervolgens naar de rechterkant en identificeer de kolom ‘Canonical Link Element 1’. Daarna kopieert u deze gehele lijst. Begin weer met een nieuwe crawl en maak gebruik van de ‘List Mode’ functie. Achterhaal de URL’s met een 301 statuscode.

Bij oudere websites bestaat de kans dat de URL structuur al een keer gewijzigd is. De kans is dan vrij groot, dat uw externe links ook een redirect hebben. Met een redirect verliest u altijd wat kracht (autoriteit). U kunt dus nog wat winst behalen met uw SEO optimalisatie inspanningen.

10.5.1 Hoe lossen we dit op?

Maak een uitdraai van uw backlinks en selecteer uw lijst met ‘TargetURL’s’. Kopieer deze lijst vervolgens in Screaming Frog. Let hierbij speciaal op de links, die een statuscode van 404 of 301 hebben. Doe onderzoek naar de kwaliteit van de backlinks. Bepaal daaropvolgend of het de moeite waard is om meerdere backlinks te laten aanpassen.

SEO en content marketing blogs

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een ervaren SEO specialist freelancer en Content marketeer uit Den Haag. Herman is tevens de eigenaar van SEO bureau Connect your World gevestigd in Den Haag.

SEO consultant inhuren

Bij Online marketing bureau Connect your World kunt u ook een content marketeer en een SEO expert inhuren in de volgende regio’s:

Gratis SEO tools

U vindt op deze website ook een overzicht met veelal free SEO tools. Deze lijst kunt u gebruiken bij de zoekmachinemarketing van uw eigen website. Uw SEO laten doen, blijft natuurlijk ook altijd een optie.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.