• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Zoekwoord onderzoek clusters

Zoekwoord onderzoek clusters

Last Updated on 1 maart 2024 by connectyourworld

zoekwoorden, SEO zoekwoorden, Google zoekwoorden

Zoekwoord onderzoek – Hoe u uw SEO content strategie kunt verbeteren

Het gebruik van trefwoordenclusters in uw zoekwoord onderzoek kan u helpen uw SEO content strategie te verbeteren, uw site Google vriendelijker en uw content relevanter te maken. In de afgelopen jaren heeft het technische team van Google zijn focus gericht op natuurlijke taalverwerking. Ze onderzochten en onderzoeken een dieper begrip van hoe content op de pagina met elkaar in verband staat. Neurale matching hielp Google synoniemen te begrijpen. BERT hielp Google, die lastige voorzetsels te begrijpen.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Google updates

Met elke kernupdate wordt Google slimmer en meer literair. Maar ondanks, dat Google slimmer wordt, optimaliseren veel website eigenaren hun websites nog steeds met slechts een paar zoekwoorddoelen in gedachten. Dit is een achterhaalde praktijk. Vooral als we weten, dat onze landingspagina’s toch vaak voor honderden SEO zoekwoorden worden gerangschikt. Naarmate de NLP mogelijkheden van Google blijven verbeteren, moet onze on page SEO strategie ook evolueren om deze vooruitgang in de zoekresultaten weer te geven. Dus hoe kunnen we onze on-page optimalisaties naar een hoger niveau tillen zodat ze overeenkomen met de technologie van Google?

Zoekwoordclustering is het antwoord.

Wat is zoekwoord onderzoek?

Zoekwoord onderzoek verwijst naar het proces van het identificeren en analyseren van de specifieke woorden en zinsdelen (trefwoorden), die mensen gebruiken bij het zoeken naar informatie op zoekmachines zoals Google. Zoekwoordonderzoek is een cruciaal aspect van zoekmachine-optimalisatie (SEO) en contentmarketing. Door de woorden en zinnen te begrijpen die uw doelgroep gebruikt, kunt u de content van uw website optimaliseren zodat deze beter aansluit bij hun zoekopdrachten. Dit kan op zijn beurt de zichtbaarheid van uw website in de resultaten van zoekmachines verbeteren en meer relevant verkeer aantrekken.

Wat zijn zoekwoordclusters?

Trefwoordclusters zijn groepen zoekwoorden, die zoekers met een vergelijkbare koopintentie vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, ‘linnen broeken’, ‘linnen broek’ en ‘witte broeken linnen’ zijn verschillende trefwoordzinnen, maar ze vertegenwoordigen allemaal zoekers die linnen broeken willen kopen. Stel, dat uw merk linnen broeken verkoopt. Als u alleen probeert te ranken voor het eerste zoekwoord, beperkt u uiteindelijk uw marktaandeel.

Hoger in Google door zoekwoordclusters

Als u in plaats daarvan uw webpagina rankt voor uw primaire zoekwoord, longtail keywords en gerelateerde sub onderwerpen, zal uw webpagina aanzienlijk meer verkeer ontvangen. Dit komt, omdat u 10 tot 20 maal het aantal Google zoekwoorden gebruikt.

Hoe maakt u zoekwoordclusters tijdens het zoekwoord onderzoek?

Om de kracht van zoekwoordclusters te benutten, is het belangrijk op te merken dat deze strategie veel meer tijd en middelen kost dan een eenmalige benadering van website SEO optimalisatie. Het vereist meer zoekwoord onderzoek, meer content creatie en meer werk voor uw SEO optimalisatie en marketingteams. Maar uiteindelijk zal het bouwen van zoekwoordclusters op uw website Google vriendelijker en gebruiksvriendelijker maken. 

De voordelen van trefwoordclustering zijn onder meer:

  • Sterke rankings voor longtail keywords
  • Verbeterde rankings voor shorttail zoekwoorden
  • Hoger organisch verkeer
  • Snellere ranking verbeteringen in de SERP’s
  • Meer mogelijkheden voor interne links
  • Expertise en content autoriteit opbouwen in uw branche niche.

Anders gezegd, dit is wat clustering van zoekwoorden of onderwerpen voor uw website betekent:

  • Betere onderwerpdekking. Met onderwerpclusters kunt u het onderwerp vanuit alle hoeken belichten. Dat betekent, dat u natuurlijk op meer zoekwoorden kunt ranken. Op deze manier kunt u uw marktaandeel maximaliseren door volledige trefwoordverticalen op SERP’s over te nemen.
  • Betere interne koppelingen. Interne links verdelen niet alleen link equity over uw pagina’s, maar helpen ook de relevantie van elke clusterpagina verder te versterken. 
  • Logische sitestructuur. Onderwerpclusters dragen bij aan de hiërarchische structuur, waarbij de navigatie en logica eenvoudig en toch intuïtief blijven. Het maakt je site gebruiksvriendelijk. 
  • Gestroomlijnde content ideeën en productie. Het resultaat van gedegen zoekwoordenonderzoek en clustering is letterlijk een kant-en-klaar contentplan. Eenmaal gedaan, zal het u en uw team veel tijd besparen.
Zoekwoord onderzoek, Zoekwoordenonderzoek

Hier volgt een korte uitleg over het clusteren van Google zoekwoorden en het opzetten van een content strategie rond deze clusters.

1. Maak uw zoekwoordenlijst

Trefwoordclustering begint met zoekwoord onderzoek. Denk aan het primaire zoekwoord, waarop u wilt dat uw website scoort. Identificeer vervolgens alle variaties, lange zinnen en sub onderwerpen van dat zoekwoord, die zoekers gebruiken. Kijk om te beginnen naar uw concurrenten. Onderzoek op welke SEO zoekwoorden zij momenteel ranken.

Maak gebruik van een spreadsheet

Gebruik vervolgens een hulpprogramma voor zoekwoorden om gerelateerde zoekwoorden, automatische aanvullingen, sub onderwerpen of vragen te vinden, die zoekers gebruiken om producten en services zoals die van u te vinden. Er zijn een paar verschillende manieren om uw zoekwoord onderzoek te documenteren. De eenvoudigste oplossing is het gebruik van spreadsheets. Zorg ervoor, dat u de organische moeilijkheidsgraad, het zoekvolume en de kosten per klik-statistieken van de zoekwoorden in uw lijst opneemt. Met deze statistieken kunt u bepalen welke zoekwoorden de meeste economische waarde hebben en de ‘kern’ zoekwoorden in uw clusters moeten zijn.

De juiste zoekwoorden uitzoeken in het zoekwoord onderzoek

Sommige SEO professionals identificeren duizenden zoekwoorden in hun onderzoek. Als u echter net begint met deze strategie, zijn honderd trefwoordzinnen waarschijnlijk voldoende om verschillende zoekwoordclusters te identificeren, die u op uw website kunt uitbouwen. Houd bij het genereren van uw zoekwoordenlijst rekening met het belang van relevantie en zoekintentie. U wilt alleen zoekwoorden opnemen, die de juiste soort zoekers naar uw website brengen. Dat zijn degenen, die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de producten of diensten, die u aanbiedt en die waarschijnlijk zullen converteren.

Zoekwoord onderzoek, Zoekwoordenonderzoek

2. Segmenteer uw zoekwoorden in groepen

Zodra u een uitgebreide zoekwoordenlijst heeft, zult u patronen in uw Google zoekwoorden gaan opmerken. Mogelijk ziet u dezelfde woorden, woordgroepen, synoniemen of sub-onderwerpen, die gebruikers in hun zoekopdrachten opnemen. Deze patronen vertegenwoordigen de mogelijke manieren, waarop u zoekwoordgroepen kunt clusteren en vormen.

Semantische relevantie

Het is belangrijk, dat de zoekwoorden in uw clusters dezelfde zoekintentie hebben. Vermijdt een landingspagina te optimaliseren voor zoekwoorden, die te veel van elkaar verschillen. De content wordt namelijk minder leesbaar. Dat brengt Google weer in verwarring met betrekking tot waar uw pagina content echt over gaat.

Zoekvolume en CPC

De kernzoekwoorden in uw clusters moeten een redelijk zoekvolume hebben (anders optimaliseert u voor niemand). Ze moeten ook conversiepotentieel hebben (CPC’s spreken hun economische waarde aan).

Organische moeilijkheid

Of u zoekwoorden met een hogere organische moeilijkheidsgraad opneemt, hangt af van uw site autoriteit, backlink profiel en hoe goed uw website is. Neem alleen SEO zoekwoorden op in uw trefwoordclusters, waarvoor uw site realistisch kan worden gerangschikt.

Trefwoordclusters nader bekeken

Zodra u het kern zoekwoord voor een cluster heeft gevonden, koppelt u dit aan aanvullende zoekwoorden. U kunt er bijvoorbeeld een aantal toevoegen met een longtail, een lagere moeilijkheidsgraad of een lager zoekvolume. Ook een opties zijn diegenen, die gemakkelijk zouden winnen door voldoende informatie over hen op de landingspagina op te nemen. Er zijn ook hulpprogramma’s voor het groeperen van zoekwoorden, die het proces automatiseren. Ze kunnen uw zoekwoorden voor u in clusters segmenteren. Houd er bij het segmenteren rekening, mee dat niet alle zoekwoorden in uw lijst in uw clusters hoeven te eindigen. De zoekwoorden met de hoogste waarde zijn het belangrijkst om op te nemen. Hoge CPC’s, een sterk zoekvolume en relevante zoekintentie maken een zoekwoord waardevol voor uw merk.

3. Maak en optimaliseer pijlerpagina’s voor uw zoekwoordclusters

Nadat u uw zoekwoorden in het zoekwoord onderzoek in clusters heeft gegroepeerd, bieden ze een routekaart voor het maken, optimaliseren en organiseren van de content op uw website. In wezen vertegenwoordigen uw zoekwoordclusters de kernonderwerpen van uw website. Deze worden ook wel ‘pijlerpagina’s’ genoemd.

Pijlerpagina’s

Geef prioriteit aan de volgende gebieden om het rangschikkingspotentieel van uw pijlerpagina’s te verbeteren:

  • Topische diepte : focus op het schrijven van lange content, die het onderwerp diepgaand onderzoekt.
  • Informatiearchitectuur : Zorg voor een duidelijke structuur en neem uw trefwoordzinnen op in uw H2s en H3s.
  • Pagina-ervaring : voeg interactieve elementen op de pagina toe, zoals video’s, springlinks en carrousels, die de ‘page experience’ voor de gebruiker verbeteren.

4. Versterk uw zoekwoordclusters met blog content

Om de rangschikking en content autoriteit van uw pijlerpagina’s te verbeteren, kunt u blog content opbouwen, die uw primaire zoekwoordclusters versterkt. Deze blogs kunnen gericht zijn op zinsdelen, sub-onderwerpen of vragen met betrekking tot uw kern – zoekwoorden. Naarmate u meer content ontwikkelt, zullen die webpagina’s “zoekwoordclusters” op uw website vormen. Het interne linkprofiel van deze content zal een grote rol spelen bij de manier waarop landingspagina’s van uw website in Google ranken.

Interne linkstructuur

Uw blogberichten moeten een link bevatten naar de juiste pijlerpagina om uw kansen op rangschikking voor die waardevollere zoekwoorden te vergroten. Als uw bedrijf meerdere producten of expertisegebieden heeft, kunt u meer clusters op uw website bouwen. Als u slechts één kern product of -service verkoopt, is het aantal zoekwoordclusters dat u identificeert kleiner. Toch kan het verkennen van uw primaire onderwerpsgebieden met veel nuttige content u helpen uw concurrenten in minder tijd te overtreffen. Het uitbouwen van uw trefwoordclusters geeft ook meer mogelijkheden om interne links naar uw website toe te voegen. Dit verhoogt niet alleen de tijd, die gebruikers op uw website doorbrengen. Interne links verspreiden zich ook rond uw PageRank en helpen Google begrijpen, welke pagina’s van uw website het belangrijkst zijn.

Dit zijn de basisregels voor intern linken voor clusters:

  • Elke cluster moet minimaal één keer naar de pijlerpagina linken en elke pijlerpagina moet linken naar relevante onderwerpclusterpagina’s.
  • De startpagina moet ook linken naar pijlerpagina’s.
  • Alle onderwerpclusterpagina’s moeten met elkaar verbonden zijn.
  • Ankertekst moet beschrijvend zijn en indien mogelijk een relevant zoekwoord bevatten.
  • Kijk constant uit voor verbroken links of links naar verouderde irrelevante inhoud.

Is trefwoordclustering echt al het werk waard?

Trefwoordclusters in zoekwoord onderzoek zijn een meer geavanceerde SEO strategie. Ze kunnen u de voorsprong geven, die u nodig hebt om te winnen in concurrerende branches. Dit komt, omdat ze reageren op de twee grootste superkrachten van Google: natuurlijke taalverwerking en ongeëvenaarde indexering. Denk er over na. Google begrijpt alle miljoenen zoekwoordzinnen, die zoekers in verschillende sectoren gebruiken. Het begrijpt ook de kleinste verschillen in die vragen en hoe ze al dan niet verband houden met elkaar.

Content kwaliteit

Google heeft jaren geïnvesteerd in het trainen van hun NLP modellen om signalen van content kwaliteit te berekenen. Zo voorspellen ze beter, welke webpagina’s de zoeker het beste de informatie geven, waarnaar ze op zoek zijn. Wanneer u trefwoordclustering uitvoert met uw landingspagina’s, laat u Google zien dat uw website een autoriteit is in uw branche. Dit blijk uit een sterke breedte en diepte van content. Zoekwoordclustering vereist dat website eigenaren groter nadenken over hun content. Het is ook de toekomst van SEO. Als u wilt dat uw webpagina’s voor de lange termijn ranken, wordt het tijd dat uw on-page- SEO strategie Google inhaalt.

Fouten om te vermijden

Niemand is immuun voor het maken van fouten. Soms maken zelfs professionals ze, wanneer ze aan onderwerpclusters werken. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Te veel pagina’s, die op dezelfde zoekwoorden zijn getarget. Er kunnen gevallen zijn waarin u hetzelfde zoekwoord op meerdere pagina’s moet targeten. Als er echter te veel overlappende zoekwoorden op verschillende pagina’s zijn, kan dit leiden tot kannibalisatie van zoekwoorden. 
  • Clusterpagina’s ondersteunen het pijleronderwerp niet. Geen van uw clusterpagina’s mag zich onderscheiden van het hoofdonderwerp waartoe het behoort. Als het onderwerp en de trefwoorden van een clusterpagina niet relevant zijn voor het pijleronderwerp, kan het de pijler-clusterrelaties schenden. Als deze lexicale hiërarchie niet kan worden getraceerd, identificeert Google uw content mogelijk niet als relevant en diepgaand. Uw model voor onderwerpclustering werkt niet. 
  • Uitsluitend gericht op één zoekintentie per cluster. Zoekintentie is direct gekoppeld aan de contentmarketingtrechter. Als u er dus voor kiest om alleen transactionele zoekwoorden (die overeenkomen met content onderaan de trechter) te targeten en informatieve zoekwoorden (die overeenkomen met content bovenaan de trechter) te negeren, zal uw site-content niet volledig voldoen aan de interesses van de klant.

Hoe controleer je of je het goed hebt gedaan? 

We doen niet blindelings aan SEO, toch? Hoewel het nogal moeilijk te begrijpen is of uw model voor clustering van onderwerpen werkt, zijn er een aantal statistieken die kunnen bepalen of uw algemene content strategie werkt. Hier wordt Google Analytics je beste vriend. U kunt erachter komen of u de juiste zoekintentie met uw SEO content bereikt door te kijken naar de statistieken voor de gemiddelde sessieduur en het bounce percentage . 

Blogs van SEO en Content Marketing bureau Connect your World

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een freelance SEO specialist en een content marketeer uit Den Haag. Tevens is hij de eigenaar van SEO bureau Connect your World gevestigd in Den Haag.

SEO specialist inhuren

Kies ook een SEO specialist uit in de volgende regio’s:

We starten vaak met een gratis SEO scan om vanuit daar een plan van aanpak te maken.

SEO tools voor bijvoorbeeld zoekwoord onderzoek

SEO zoekmachineoptimalisatie kan niet zonder SEO tools. Op deze website vindt u dan ook een overzicht van veelal free SEO tools. Hiermee kunt u aan de slag om ook uw website bovenaan in Google te krijgen.

SEO uitbesteden

SEO laten doen? Connect your World uit Den Haag uw ideale partner hierin.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.