• 06-41226543
 • hermanconnects@gmail.com (Gratis SEO Scan)

Het optimaliseren van afbeeldingen

Het optimaliseren van afbeeldingen

Eigenaar Connect your World: specialist in SEO & Content Marketing, Afbeeldingen optimaliseren
Het goed optimaliseren van afbeeldingen en foto’s zorgt voor een betere SEO ranking

Geoptimaliseerde afbeeldingen: de beste 17 gratis adviezen

Het optimaliseren van afbeeldingen is belangrijk voor uw SEO. Optimaliseert u uw afbeeldingen al voor zoekmachines als Google & Bing? SEO Optimalisatie is niet alleen belangrijk voor tekst. Bij het optimaliseren van afbeeldingen kan er namelijk veel winst behaald worden. 1/4 van het zoekverkeer vindt tegenwoordig plaats op Google afbeeldingen. Ter vergelijking het zoekverkeer via Bing/Yahoo is ongeveer 4,6%. Zoals u ziet, ontvangen afbeeldingen een veel groter deel van het zoekverkeer dan de meeste mensen verwachten.

Please visit this article about Image Optimization, if you prefer reading in English.

SEO ecommerce

Heeft u bijvoorbeeld een webshop of bent u eigenaar van een bedrijf? Dan stelt u zichzelf vast wel eens de volgende vraag: hoe gebruik ik afbeeldingen en foto’s in mijn tekst?

Afbeeldingen zorgen er namelijk voor, dat uw content beter gelezen wordt.

Dit komt omdat:

 • Levendige afbeeldingen zorgen voor een goede eerste indruk.
 • Relevante afbeeldingen leggen de nadruk op het onderwerp van het artikel.
 • Ze maken uw content interessanter en dit betekent dat bezoekers eerder geneigd zijn uw artikel daadwerkelijk te lezen. Het is geen verrassing dat content met relevante afbeeldingen 94% meer weergaven krijgt dan content zonder afbeeldingen.
 • Uw lezers zullen eerder een pagina delen met afbeeldingen op sociale media en het gedeelde bericht heeft meer veranderingen om meer aandacht van sociale media te krijgen dan gewone tekstberichten. Volgens een recente studie krijgen berichten met afbeeldingen 150% meer retweets.
 • Ze maakt u het de schrijver gemakkelijker om een ​​concept uit te leggen of een punt sterker te maken.
 • Het is een andere gemakkelijke manier om uw SEO te handhaven door zoekmachines de juiste signalen te geven over waar uw content over gaat door middel van afbeeldingen.
 • Uw afbeeldingen kunnen hoger scoren in Google Afbeeldingen zoeken en krijgen meer verkeer naar uw website.

Onderzoeken naar het gebruik van afbeeldingen op een website

In een wat ouder eyetracking onderzoek uit 2015 van DDMA bleek dat de afbeelding en met name de positie van de afbeelding voor een groot deel bepaalt of een pagina met tekst als aantrekkelijk wordt gezien. In een internationaal onderzoek van Lewis over afbeeldingen op websites kwam als resultaat naar voren, dat afbeeldingen van baby’s en van vrouwen de aantrekkelijkheid van een pagina met tekst het meest vergroot. Afbeeldingen en foto’s maken een tekst aantrekkelijker. Ze kunnen ook bijdragen aan een hogere positie in zoekmachines als Google. In deze bijdrage volgen 17 adviezen voor het optimaliseren van afbeeldingen.

1. Zoekwoordenonderzoek voor afbeeldingen starten

Doe een specifiek zoekwoordenonderzoek voor uw afbeeldingen.

 1. Begin met een redelijk breed zoekwoord.
 2. Maak het meer specifiek door het gebruik van onderwerps categorieën.
 3. Gebruik de meest relevante zoekwoorden met een hoog zoekvolume.

2. Gebruik geen stock foto’s, maar unieke afbeeldingen

Unieke afbeeldingen zijn deze dagen cruciaal. Stock afbeeldingen brengt uw E A T rating wat staat voor expertise authority & trust om zeep. Hoog kwalitatief goede afbeeldingen zoals illustraties en diagrammen zijn gunstig voor uw E A T rating. Stockfoto’s zorgen er ook voor, dat uw website eruit ziet als vele andere websites. En dat wilt u niet! u moet zich namelijk onderscheiden van de massa.

Optimaliseren van adbeeldingen, SEO specialist inhuren, Bovenaan in Google
Optimaliseren van adbeeldingen, SEO specialist inhuren, Bovenaan in Google

3. Titel afbeelding

De titel van uw afbeelding wordt in WordPress automatisch overgenomen van de bestandsnaam. Dat is op zich prima, als die bestandsnaam maar omschrijft, wat er op de afbeelding staat. Het optimaliseren van afbeeldingen start dus met het geven van goede bestandsnamen.

 • Gebruik nooit spaties of underscores in een bestandsnaam.
 • Verwerk eventuele modelnummers of serienummers in de bestandsnaam.
 • Plaats afbeeldingen op hetzelfde domein als de pagina en plaats geen foto’s vanaf andere domeinnamen.

4. Gebruik een correcte afbeelding

Het klinkt vanzelfsprekend, maar gebruik de juiste afbeelding. Bekijk bij het optimaliseren van afbeeldingen of een afbeelding copyright heeft en voor iedereen te gebruiken is. Websites die u hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Flickr, Freeimages en Public Domain Archive.

5. Kies het juiste bestandstype

 • JPEG is het meest gebruikte bestandstype dat u bijna overal kunt gebruiken, maar waar u qua kwaliteit en transparante achtergronden minder goed zit.
 • GIF is ideaal om te gebruiken voor simpele afbeeldingen en animaties. GIF is niet aan te bevelen voor gebruik bij foto’s.
 • PNG is het moderne alternatief voor JPEG en GIF, waarbij transparante achtergronden, korte tekstbeschrijvingen in de afbeelding en een betere kleurenrange de voordelen zijn. Nadelen heeft dit bestandstype ook. PNG wordt nog niet overal ondersteund.

Voor de meeste e-commerce en blog doeleinden volstaat JPEG. Beperk het gebruik van het gif-formaat tot icons en bewegende afbeeldingen. Gebruik PNG bij afbeeldingen met egale vlakken en bij afbeeldingen waarbij transparantie een voorwaarde is. Google Afbeeldingen ondersteunt bijvoorbeeld afbeeldingen met de volgende indelingen: BMP, GIF, JPEG, PNG, WEBP, SVG en inline afbeeldingen. 

6. Optimaliseer afbeeldingen voor het internet

Wanneer u afbeeldingen voor het internet optimaliseert is uw doel om de bestandsgrootte zoveel mogelijk te verkleinen. Dit alles zonder teveel kwaliteit te verliezen. Er zijn hiervoor meerdere opties. Online tools zoals bijvoorbeeld TinyPNG of Compress JPEG kunnen dit gemakkelijk voor u doen.

7. De filenaam van de afbeelding optimaliseren

 • Beschrijf de content van een afbeelding in 1 tm 5 woorden.
 • Voeg uw hoofd zoekwoord toe.
 • Gebruik komma’s om zoekwoorden te onderscheiden.
 • Verwijder stopwoorden.
 • Pas op voor keyword spamming.

8. De alt tekst

Wat is alt-tekst?

Alt-tekst (ook bekend als alternatieve tekst of alt-attribuut) is tekst die een afbeelding nauwkeurig beschrijft. Het wordt toegevoegd aan de tag <img> in de HTML van een pagina. De alt-tekst wordt niet getoond wanneer een pagina in de browser wordt bekeken, maar deze wordt zichtbaar wanneer een afbeelding niet kan worden geladen. Crawlers van zoekmachines lezen de alt-tekstwaarde en schermlezers gebruiken deze om de afbeelding te ‘beschrijven’ aan gebruikers die niet kunnen zien. Het optimaliseren van afbeeldingen

Waarom is een alt-tekst bij een afbeelding van belang?

Het is om vier redenen belangrijk om een ​​alt-tekst voor al uw afbeeldingen in te stellen:

 • De alt-tekst wordt weergegeven op de plaats van de afbeelding wanneer de afbeelding niet kan worden geladen (voor het geval dat gebruikers verbindingen met lage bandbreedte hebben)
 • De alt-tekst verbetert de toegankelijkheid van een pagina. Gebruikers met een visuele handicap ruim 250000 mensen in Nederland en schermlezers kunnen een beschrijving van de afbeelding horen. Dit is ook een van de kernprincipes van SEO-vriendelijk webdesign.
 • Zoekmachines gebruiken de alt-tekst om te begrijpen, waar een afbeelding over gaat en het is goed voor SEO.
 • Als de afbeelding als een koppeling wordt gebruikt, wordt de alt-tekst gebruikt als ankertekst.

Alt tekst in de SEO

Alt-tekst is het belangrijkste element om te configureren bij het SEO optimaliseren van afbeeldingen, omdat het helpt bij het crawlen van zoekmachines voor het onderwerp van de afbeelding.

Het is niet het enige element, ze gebruiken ook beeldverwerkings-algoritmen om erachter te komen waar een afbeelding over gaat, maar de alt-tekst geeft ze, als ze op de juiste manier worden gebruikt, een grote hint.

Alt tekst helpt een afbeelding hoog te scoren in Google Afbeeldingen zoeken

Een andere manier waarop alt-tekst SEO helpt, is als het gaat om het rangschikken van afbeeldingen in Google Afbeeldingen zoeken. Er zijn miljoenen mensen die zoeken naar afbeeldingen op Google. Als u wilt dat uw afbeeldingen hoog scoren, moet u:

 • Zorgen voor een zinvolle alternatieve tekst
 • De afbeeldingen moeten worden opgenomen op pagina’s met relevante tekst
 • Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit
 • Gebruik zinvolle afbeeldingsbestandsnamen

Alt tekst noodzakelijk bij gebruik Lazy Loading

‘Lazy loading’ is een manier om de laadsnelheid van een pagina te verbeteren door afbeeldingen alleen te laden als ze zich in de weergavepoort van de gebruiker bevinden. Met andere woorden, in plaats van alle afbeeldingen in één keer te laden, worden ze afzonderlijk geladen wanneer gebruikers naar beneden scrollen op een pagina. Dit is een goede techniek, maar er zijn twijfels in de SEO-community of dit goed is voor SEO of niet. Mensen zijn bang, dat de Google-bot mogelijk niet alle afbeeldingen kan lezen, als deze niet vanaf het begin worden geladen. Een manier om dit risico te minimaliseren is door een alt-tekst te gebruiken voor al uw afbeeldingen. De Google-bot kan de waarde van de alt-tekst lezen, zelfs als de afbeeldingen niet volledig zijn geladen.

Hoe schrijft u een goede alt tekst?

 • Beschrijf de afbeelding in eenvoudig en foutloos Nederlands.
 • Plaats niet te veel zoekwoorden in de alt-tags, dat wordt als spam gezien.
 • Verwerk details in de alt-tag.
 • Vermijd 1 woord alt tekst.
 • Gebruik u belangrijkste zoekwoorden en of LSI woorden.
 • Een alt tekst hoeft niet het woord foto of afbeelding te bevatten.
 • Een goede alt tekst is kort max 125 tekens maar beschrijvend

Image Alt Text: How to Do Image SEO for More Traffic

9. Thumbnails bij het optimaliseren van afbeeldingen

De miniaturen van afbeeldingen moeten zo klein mogelijk zijn Op deze wijze heeft het geen invloed op bijvoorbeeld de laadtijd van de pagina. Gebruik hiervoor Photoshop of bijvoorbeeld een gratis online tool zoals bijvoorbeeld Pixlr, Fotor of GIMP.

Thumbnails

Veel webshops en blogs gebruiken thumbnails voor kleine previews van een product of blog, op de categoriepagina’s. Het gebruik van thumbnails is een ideale manier om op een klein oppervlak veel afbeeldingen te laten zien. Bij verkeerd gebruik kunnen thumbnails veel invloed hebben op de laadtijd van een pagina. Het verkleind weergeven van een grote afbeelding via HTML ziet er weliswaar goed uit, maar zorgt er alsnog voor dat de originele afbeelding wordt geladen met bijbehorende laadtijd.

Gebruik geen html-code om een afbeelding te verkleinen of te vergroten. Zorg ervoor, dat de afbeelding zelf al verkleind is. Gebruik een andere alt-tag dan bij de volledige grootte van de foto. Sommige marketeers pleiten er zelfs voor om de alt-tag bij thumbnails weg te laten. Het is immers ongewenst, dat Google de thumbnail afbeelding indexeert in plaats van de originele afbeelding.

10. Social media integreren

De makkelijkste manier om social media te integreren in uw afbeeldingen is door het toevoegen van social media sharing buttons. Denk hier bijvoorbeeld aan de Pinterest ‘Pin it’ button. Pinterest is razend populair en hoe meer mensen uw afbeelding pinnen, des te beter het is voor SEO.

11. Gebruik ondertitels bij het optimaliseren van afbeeldingen

Een onderschrift helpt de lezer om zich te oriënteren. Deze tekst is belangrijk omdat de lezers een artikel eerst op afbeeldingen scannen en de ondertitels van deze afbeeldingen bekijken. Pas wel enig beleid toe bij het plaatsen van ondertitels. Sommige afbeeldingen dienen puur als blikvanger en hebben geen informatieve functie. In dergelijke gevallen is het vaak beter om geen ondertitel te gebruiken en zo over optimalisatie te voorkomen.

 • Denk bij het optimaliseren van afbeeldingen vanuit de gebruiker en niet vanuit SEO oogpunt. Welke informatie wil de gebruiker hier zien?
 • Beschrijf bij het optimaliseren van afbeeldingen de relatie tussen afbeelding en tekst.

12. Minimaliseer de bestandsgrootte van de afbeeldingen

Afbeeldingen hebben een grote invloed op laadtijden. De laadtijd van een pagina is een belangrijke factor voor een hoge gebruiksvriendelijkheid en een hoge SEO ranking. Hoe sneller een website laadt, hoe gemakkelijker het is om door de website te navigeren.

Kwaliteit van de afbeelding versus snelheid

Experimenteer met verschillende kwaliteitsinstellingen in een fotobewerkingsprogramma. Een lagere kwaliteitsinstelling zorgt voor een kleine bestandsgrootte, maar heeft uiteraard invloed op de kwaliteit van de foto. Doorgaans is een kwaliteitsinstelling van 70 voldoende voor internetdoeleinden. Een goede stelregel is dat een afbeelding niet groter dan 70 kb mag zijn. Dit is echter afhankelijk van de resolutie van de afbeelding.

Optimaliseren voor snelheid

Het is belangrijk om ervoor te zorgen, dat uw afbeeldingen snel worden geladen. Hiervoor zijn er een paar dingen die u moet onthouden:

 • Beeldcompressie: door het  comprimeren van afbeeldingen kunt u de bestandsgroottes aanzienlijk verkleinen, terwijl voldoende kwaliteit behouden blijft zodat een afbeelding nuttig kan zijn. Soms kan dit zelfs een afname van 90% van de bestandsgrootte tot gevolg hebben. Twee voorbeelden van hulpmiddelen, die u kunt gebruiken zijn TinyPNG en Imagify. TinyPNG kan ook worden geïntegreerd met WordPress, Magento en andere systemen. Dus dat is een groot pluspunt.
 • De juiste grootte bieden: als iemand browset op een mobiele telefoon, heeft het geen zin afbeeldingen te dienen met een breedte van 2000 px. Daarom loont het om afbeeldingen van verschillende grootten te presenteren, afhankelijk van de verschillende apparaten die worden gebruikt.

13. Decoratieve afbeeldingen

Veel websites gebruiken decoratieve afbeeldingen, zoals een achtergrondafbeelding of menuknoppen. Dit kan een positieve invloed hebben op het uiterlijk van een website, maar zorgt ook voor een langere laadtijd.

 • Bij simpele afbeeldingen zoals omlijningen en patronen gebruikt u bijvoorbeeld PNG of GIF.
 • Voor de opmaak van een menu gebruikt u bijvoorbeeld HTML5 of CSS.
 • Gebruik geen alt-tags voor decoratieve afbeeldingen, dit wordt als spam gezien.

 14. Plaats foto’s van aantrekkelijke mensen

Een foto van een baby zorgt voor de hoogste emotionele betrokkenheid. Maar niet in alle gevallen is het slim om een baby te portretteren. Het kan negatieve invloed hebben op de professionele uitstraling van een website.

Foto’s van aantrekkelijke mensen zorgen wel voor meer professionaliteit en trekken ook aandacht naar zich toe. Kiest u voor een dergelijke foto? Zorg dan, dat er een vrouw op de foto staat. Dit zorgt voor een hogere betrokkenheid bij mannelijke lezers. Een foto van een man zorgt daarentegen niet voor een hogere betrokkenheid bij vrouwelijke lezers.

 • Zorg ervoor dat de afgebeelde personen er verzorgd en aantrekkelijk uitzien.
 • De kwaliteit van de foto is belangrijk voor een professionele uitstraling.

15. Google Webmaster Guidelines

Google heeft SEO speciale handleidingen opgesteld. 1 handleiding gaat over het optimaliseren van afbeeldingen en bevat informatie voor het optimaliseren van afbeeldingen. Het geeft tips over, hoe u deze het beste kunt optimaliseren voor hun zoekmachine. De belangrijkste nog niet genoemde bevindingen leest u hier:

 • Google Afbeeldingen is een manier om op visuele wijze informatie op internet te ontdekken. Gebruikers kunnen snel informatie bekijken met meer context rond afbeeldingen en dat met nieuwe functies zoals bijschriften, prominente badges en AMP-resultaten. 
 • Door u af te melden voor inline links in de resultaten van Google Afbeeldingen zoeken, kunt u voorkomen dat de afbeelding in volledig formaat wordt weergegeven op de pagina met zoekresultaten van Google Afbeeldingen zoeken.
 • Bied een goede context: Zorg ervoor dat uw visuele content aansluit op het onderwerp van de pagina. We raden u aan uitsluitend afbeeldingen weer te geven als deze originele waarde aan de pagina toevoegen. Het is niet raadzaam pagina’s te maken waarop de afbeeldingen en de tekst geen originele content zijn.
 • Optimaliseer de plaatsing: Plaats afbeeldingen waar mogelijk in de buurt van relevante tekst. U kunt overwegen de belangrijkste afbeelding bovenaan de pagina te plaatsen als dit een logische keuze is.
 • Sluit geen belangrijke tekst in afbeeldingen in: Voorkom, dat u tekst insluit in afbeeldingen, zoals belangrijke tekstelementen als paginakoppen en menu-items, omdat niet alle gebruikers er dan toegang toe hebben (en omdat vertaalprogramma’s voor pagina’s niet werken in het geval van afbeeldingen).
 • Maak een goede URL-structuur voor uw afbeeldingen: Google gebruikt zowel het URL pad als de bestandsnaam om uw afbeeldingen beter te begrijpen. Probeer uw afbeeldingscontent zo te ordenen dat de URL’s logisch zijn opgebouwd.

16. Voeg gestructureerde gegevens toe

Als u gestructureerde gegevens opneemt, kan Google Afbeeldingen uw afbeeldingen weergeven als uitgebreide resultaten. Zo krijgen gebruikers relevante informatie over uw pagina te zien en kan er beter getarget verkeer naar je site worden geleid. Google Afbeeldingen biedt ondersteuning voor gestructureerde gegevens voor de volgende typen:

Volg de algemene richtlijnen voor structured data en richtlijnen die specifiek zijn bedoeld voor het door u gebruikte type gestructureerde gegevens. Als u dit niet doet, zijn uw gestructureerde gegevens mogelijk niet geschikt voor de weergave van uitgebreide resultaten in Google Afbeeldingen. In elk van deze typen gestructureerde gegevens is het afbeeldingskenmerk een verplicht veld om in aanmerking te komen voor de badge en uitgebreide resultaten in Google Afbeeldingen.

 • Op Google Afbeeldingen helpt het AMP-logo  gebruikers pagina’s te identificeren die snel en vloeiend worden geladen. Overweeg uw hostpagina voor afbeeldingen over te zetten naar AMP om de laadtijd van pagina’s in te korten.

17. Afbeeldingen in Sliders

Veel websites maken nog gebruik van Sliders ook wel caroussels genoemd. In deze sliders gebruikt men vaak mooie afbeeldingen. Ik ben echter geen fan van sliders. Bezoekers van uw website hebben namelijk weinig geduld en zullen niet wachten voordat ze alle afbeeldingen in de slider gezien hebben. Yoast geeft aan dat Sliders slecht zijn voor uw website en uw SEO en Jacob Nielsen van de Nielsen Norman Groep gaf al in 2013 aan, dat sliders teveel nadelen hebben. Houd dit in gedachte, als u bezig bent met het optimaliseren van afbeeldingen voor uw website.

Contentmarketing & Lokale  SEO Blogs

SEO specialist Den Haag inhuren

Herman Geertsema is eigenaar van SEO bureau Connect your World uit Den Haag. Hij is een ervaren SEO specialist & Content Marketing expert. Hij voert opdrachten uit in de regio Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht & Breda. We hebben ook diverse opdrachten succesvol afgerond in Leiden, Delft, Rijswijk & Zoetermeer. Heeft u een vraag over het optimaliseren van afbeeldingen of wilt u mij inhuren als SEO specialist of Content Marketing expert? Bel of mail mij.

Lokale SEO in Marketingfacts

Lokale SEO: optimaliseer je website voor lokaal.

SEO checklist

Met deze SEO checklist verbetert u de vindbaarheid van uw website.

connectyourworld

Mijn naam is Herman Geertsema. Ik ben de eigenaar van SEO & Content Marketing Bureau Connect your World uit Den Haag. Wij voeren projecten uit in de regio Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht & Breda. Hoe kom ik bovenaan in Google is een vraag die ik kan beantwoorden. Gespecialiseerd in lokale SEO, linkbuilding, content marketing & Google Ads.

Laat je bericht achter

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.