• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

SEO UX design steeds belangrijker

SEO UX design steeds belangrijker

Last Updated on 20 juni 2024 by connectyourworld

SEO UX Design belangrijk in zoekmachineoptimalisatie

Waarom is UX-design belangrijk voor SEO? Wat maakt een website gebruikersvriendelijk? Is het gemakkelijk voor bezoekers om snel te vinden wat ze zoeken? Begrijpen ze de content? Kunnen ze alle functies goed gebruiken? In deze blog laten we zien hoe UX-design en SEO-optimalisatie samenwerken.

Geschatte leestijd: 26 minuten

Wat is UX Design?

UX design draait om de ervaringen van gebruikers en hoe zij door uw website navigeren. Verloopt dit vlot? Vindt de gebruiker snel wat hij zoekt? Krijgt hij antwoorden op zijn vragen? Kortom, ervaart de gebruiker een aangename surfervaring op uw site? Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de toegankelijkheid voor de 250.000 visueel gehandicapten in Nederland. Ook de interactie tussen de bezoeker en uw bedrijf speelt een cruciale rol, waarbij een positieve beleving centraal staat.

Wat is SEO?

SEO, afkorting voor zoekmachineoptimalisatie, wordt in het Nederlands ook wel zoekmachinemarketing genoemd. Het doel van een SEO-specialist is om een website zodanig te structureren en te optimaliseren, dat deze op relevante zoekwoorden bovenaan in Google verschijnt.

Wat is page experience?

“Page Experience” is een begrip binnen web development en zoekmachineoptimalisatie (SEO), dat de totale gebruikerservaring beschrijft tijdens het bezoeken van een webpagina. Google heeft deze term geïntroduceerd als een van de factoren, die van invloed zijn op de rangschikking van zoekresultaten, gebaseerd op gebruikerservaring. Het omvat diverse aspecten en factoren, die de algehele ervaring van een gebruiker beïnvloeden tijdens het browsen. Enkele belangrijke componenten van Page Experience zijn: Core Web Vitals en mobielvriendelijkheid.

1. Help de bezoeker van uw site

De klant is koning toch? Tegenwoordig heeft elk bedrijf een website. Dat betekent, dat ook online de concurrentie in uw branche groot is. Uit meerdere onderzoeken is gebleken, dat als een website traag is of niet duidelijk, ze direct door gaan naar de volgende website. UX design draait om gebruikerservaring. Hoe beter de gebruikerservaring is, hoe langer de websitebezoekers op uw website blijven. Een hoge time on site is vervolgens weer van belang voor SEO optimalisatie. Door aandacht te besteden aan de gebruikerservaring op uw website, maakt u het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk. Dit verhoogt de kans, dat uw website bezoekers uiteindelijk uw product of dienst aanschaffen.


Een goede navigatie op uw website is extreem belangrijk. Probeer bij het ontwerp van de navigatie de volgende doelen te bereiken.


U maakt het uw website bezoekers zo gemakkelijk mogelijk door:

  • Help de bezoeker om iets te vinden. Dat kan bijvoorbeeld een zoekfunctie zijn
  • Maak de bezoeker duidelijk waar hij of zij zich bevindt op de website. Dit kan bijvoorbeeld met een broodkruimelspoor
  • Biedt de bezoeker houvast
  • Maak de bezoeker duidelijk wat er te vinden is op de website
  • Toon de bezoeker hoe de website gebruikt kan worden

Een sublieme gebruikerservaring zal bezoekers daarom langer op uw website houden. Dat is weer goed voor de domein autoriteit van uw website en daarmee voor uw SEO.

2.Technische SEO

Zo maar een aantal vragen waar het bij Technische SEO om draait.

  • Voldoet een website aan de verwachtingen van de gebruiker?
  • Werkt deze in alle browsers en beeldschermen en besturingssystemen?
  • Is de website mobiel vriendelijk?
  • Is het een snelle website?

2.1 Website snelheid testen

Als SEO specialist kunt u de website snelheid zelf testen. Dat kan bijvoorbeeld met de pagespeed insight test of de Pingdom speed test. Website snelheid is een belangrijke SEO ranking factor. De laadtijd van een website moet daarom eigenlijk onder de 2 seconden zijn. Als SEO optimalisatie specialist kunt u ook een mobielvriendelijke test uitvoeren. Meer dan 75% van alle zoekopdrachten is tegenwoordig op een mobiel apparaat. Probeer foute handelingen op een website zoveel mogelijk voor te zijn door duidelijke instructies. Geef bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren aan welke velden verplicht zijn en welke niet. Gaat er dan nog wat fout, geef dan direct feedback om bij te sturen. Leg op een website niet teveel restricties op, aangezien tegenwoordig iedereen haast heeft.

2.2 Pagespeed insights

Met de Paginasnelheid Insights tool van Google of van Pingdom kunt u uw URL invoeren om te zien welke problemen uw site kan hebben met mobiele reacties. PageSpeed ​​Insights meet hoe de pagina de prestaties kan verbeteren. Dit kan zowel bij tijd tot vouwkracht boven de vouw als bij laden van de volledige pagina. Vervolgens biedt het concrete suggesties om de laadtijd van de pagina te verminderen.

2.3 SEO en UX Design en website snelheid

Verbazingwekkend genoeg hebben zelfs de grote websites met vermoedelijk grote budgetten problemen met de snelheid. ‘Content-heavy sites’ en nieuwssites moeten vooral letten op problemen met sitesnelheden. Omdat deze sites voor het gemak vaak op mobiele apparaten worden bekeken. Mensen zijn ongeduldig en klikken heel vaak weg als de website te traag is. Zet dus sterk in op UX design om uw SEO optimalisatie te verbeteren.

Niets is zo vervelend als een link, die het niet doet of qua kleurstelling nauwelijks opvalt in de tekst. Google is gebouwd op links; besteed hier dan ook aandacht aan en gebruik bijvoorbeeld 1X per maand een broken link checker.

4. Visuele ontwerp van een website

Wie veel online is heeft intuïtieve verwachtingen over hoe een website in elkaar zit. Een goed visueel ontwerp sluit daar op aan. Dit komt tot uitdrukking in de pagina indeling, die bestaat bijvoorbeeld uit de volgende onderdelen:

  • De header ofwel de bovenkant van de pagina
  • Het menu, wat meestal aan de bovenkant of linkerkant zit
  • De content
  • Een footer ofwel de onderkant van de pagina

4.1 Abeeldingen

Daarnaast is het aan te raden om goede website afbeeldingen te gebruiken, die werkelijk iets toevoegen en kwalitatief goed zijn.

4.2 Alt tekst voor afbeeldingen gebruiken

Afbeeldingen toegankelijk maken voor zoekmachines is ook een principe van goed SEO webdesign. Afbeeldingen maken een pagina interessanter en gemakkelijker te lezen. Crawlers van zoekmachines kunnen echter niet gemakkelijk begrijpen, waar een afbeelding over gaat. Om hun werk gemakkelijker te maken en uw kansen op het genereren van verkeer via ‘Afbeeldingen zoeken’ te vergroten, moet u uw afbeeldingen optimaliseren. De belangrijkste SEO factor voor afbeeldingen is zorgen voor een geldige en betekenisvolle Alt tekst.

4.3 De header

De header bevindt zich aan de bovenkant van de pagina en bestaat uit het logo en eventueel ook uit een tagline. Gebruikers verwachten het logo linksboven. Een homepage button is niet meer nodig. Deze functie is overgenomen door het logo, waarmee u terug kunt linken naar de homepage. Zorg, dat de bestandsgrootte van het logo niet te groot is. Het is vaak het eerste stukje website, wat wordt ingeladen. Andere opties zoals bijvoorbeeld zoeken, inloggen, taalkeuze, contact of winkelmandje verwacht de gebruiker aan de rechter bovenkant.

4.4 Het navigatiemenu

Websitebezoekers verwachten het navigatiemenu namelijk aan de bovenkant of aan de linkerkant van de pagina. Op de mobiel zit het menu vaak achter drie streepjes, ook wel het hamburger menu genoemd. Het hoofdmenu bevat ideaal gezien 5 categorieën naast elkaar. Daarnaast is het aan te bevelen, dat elke pagina van de website met maximaal 2X klikken te bereiken is. Door een goede duidelijke navigatie vindt de websitebezoeker waar hij of zij naar op zoek is. Dat betekent dat de ‘time on site’ langer wordt. Laat dat nu net een belangrijke SEO ranking factor zijn.

4.5 SEO content

Voor de weergave van content zijn er drie gangbare manieren, namelijk:

  • Content in een centrale kolom
  • Weergave van de content in de linkkolom en gerelateerde informatie in de rechterkolom
  • Content in de rechterkolom met een menu aan de linkerzijde

Let goed op, dat de content op een mobiel ook goed leesbaar is.

Als het gaat om SEO en UX design, dan is de footer steeds belangrijker geworden. De footer staat zoals verwacht aan de onderkant van een pagina en bevat vaak dezelfde elementen. De footer kan bijvoorbeeld ruimte geven aan snelkoppelingen naar belangrijke producten en diensten. Verder bevat een footer vaak:

  • Adres en contactgegevens. (Vermeld hier alle contactgegevens. Te vaak is een e-mail adres nog ergens verstopt op de website).
  • Sociale Media accounts. (Gebruik icoontjes of buttons).
  • Algemene voorwaarden.
  • Privacy statement (Let op, super belangrijk)
  • Disclaimer
  • Eventueel de regio’s of plaatsen waar u als bedrijf werkzaam bent.

5. Navigatiestructuur van een site

Weer zo’n belangrijk UX design element, dat van invloed is op uw SEO. Besef, dat mensen op verschillende manieren op uw website belanden. Dit kan via een share op sociale media, via een zoekopdracht in Google of ze komen rechtstreeks naar uw website. Ook kunnen ze via uw homepage op de gewenste pagina terecht komen. Gebruikers moeten gemakkelijk de weg op uw site vinden. Zorg daarom voor een zoekfunctie, toon een navigatiemenu eventueel met een uitklapmenu. De navigatie mag eventueel achter een icoon zitten zoals bij het hamburgermenu. Voor wie wil weten waar hij of zij zich bevindt op de website, is een kruimelpad handig. Dit kruimelpad geeft de positie van de huidige bezochte pagina in de navigatiestructuur aan. Ook een XML sitemap kan helderheid scheppen, hoewel deze met name bedoeld is voor de indexering.

5.1 Gebruikersvriendelijke navigatie maakt de indexering van uw website gemakkelijker

Google zoekt het internet af naar nieuwe pagina’s en nieuwe content. Ze crawlen het web met de zogenaamde bots. Google vindt het fijn als ze dat op de meest ideale wijze kunnen doen. Zie een website daarom als een soort organogram van een website waarin alle pagina’s zowel intern als extern met elkaar verbonden zijn. Interne links zorgen voor verbanden tussen pagina’s en door de onderlinge verbanden heeft Google een idee van het belang van uw web pagina of content. Websites waarop geregeld activiteit plaats vindt worden regelmatig geïndexeerd en op deze wijze bepaalt Google op welke positie uw website of webpagina geplaatst moet worden ten opzichte van de concurrentie. Heeft u dus een website met een goede navigatiestructuur waarop u gemakkelijk de weg vindt? Dan beloont Google dat met een hogere ranking.

6. SEO linkbuilding

Breng externe backlinks die naar uw website verwijzen met zorg aan. Google gaat ervan uit, dat mensen meestal hun antwoord op een vraag vinden als ze meerdere websites hebben geraadpleegd. Heeft u bijvoorbeeld een expert in uw branche, die vele artikelen heeft geschreven over het onderwerp waar u ook mee bezig bent, dan is een link naar een artikel van deze expert op uw website van toegevoegde waarde. SEO gaat namelijk ook om domein autoriteit. Google wil dat de meest relevante website bovenaan staat. Schrijf daarom waardevolle content, zodat anderen ook naar u gaan linken.

7. SEO content

Een gebruikersvriendelijke tekst leest lekker weg en is begrijpelijk geformuleerd. Vaak wordt het B2 schrijfniveau aangehouden. Met dit schrijfniveau begrijpt ruim 80% van de Nederlanders waar de tekst over gaat. De SEO content moet een duidelijke boodschap hebben en houdt rekening met verschillende niveaus.

8. Zoekwoordenonderzoek

Hoe zoekwoordenonderzoek precies werkt, behandelen wij in andere blogs. Wat voor UX design belangrijk is, is dat de zoekwoorden goed weergeven waar de tekst over gaat. Google kijkt naar de zoekintentie (SEO search intent) van de gebruiker, die een zoekopdracht in Google intikt. Doe een zoekwoordenonderzoek daarom met zorg en laat er indien mogelijk meerdere mensen naar kijken. Alleen op die wijze voldoet een pagina aan de zoekintentie van de Google gebruiker.

9. Google zoekt antwoorden

Google vind het belangrijk, dat de gebruikers van hun zoekmachine het antwoord vinden op de vragen, die ze hebben. Als u vragen kunt beantwoorden en moeilijke onderwerpen kan verduidelijken, is dit van toegevoegde waarde voor uw SEO. Hoe duidelijker u bent, hoe gebruikersvriendelijker uw website, hoe beter voor uw SEO. Wij schreven ook een interessante blog over de They ask you answer methode.

10. Leesbaarheid van een tekst

De leesbaarheid van een tekst is afhankelijk van het lettertype en de lettergrootte. In het algemeen gaat de voorkeur uit naar een schreefloze letter. Grote letters lezen prettiger. Houdt 14 pixels aan als medium. Daarnaast is het kleurcontrast belangrijk tussen letters en achtergrond. Een lichtgrijze letter tegen een witte achtergrond vinden wij persoonlijk niet lekker lezen. Dit geldt trouwens ook voor hyperlinks. Deze moeten opvallen in een tekst en dat kan met een voldoende afwijkende kleur van de link of een onderstreping bij een mouse-over.

11. Call to action buttons

Uw doel is, dat bezoekers op uw website actie ondernemen. Dat kan van alles zijn zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een product of een dienst, maar ook het inschrijven voor een nieuwsbrief of een afspraak maken. Call to action buttons moeten dan ook goed opvallen. Dit doet u met sterk contrasterende kleuren. Heeft de huisstijl bijvoorbeeld veel blauw, dan zijn oranje call to action buttons een goede keuze.

12. Regellengte

De regellengte heeft veel invloed op de leesbaarheid op een website. Te korte of te lange regels halen de vaart uit het lezen, omdat de ogen vaak moeten verspringen om naar een volgende regel te gaan. Veel webdesigners houden een regellengte aan van 50 tm 75 tekens inclusief spaties. Als de vaart uit het lezen wordt gehaald, dan brengen de mensen minder tijd door op uw website en gaat de ‘time on site’ omlaag. Weer een sterk aantoonbaar verband tussen UX design en SEO.

13. Structuur uw teksten

Geef uw SEO content een structuur aan de hand van alinea’s, die door witruimte worden gescheiden. Maak gebruik van koppen/tags. Dit is belangrijk omdat mensen op het web een tekst vaak niet helemaal lezen, maar scannen. Ze willen snel zien waar een tekst over gaat, om te bepalen of ze de gehele tekst gaan lezen. Door het aanbrengen van goede koppen/tags helpt u de lezer daarmee. Dit is weer een voorbeeld waarmee de ‘time on site’ vergroot wordt.

14. Toegankelijkheid website

Belangrijk is dat een website voor iedereen toegankelijk is, zodat ook mensen met een beperking gebruik kunnen maken van het web. De overheid heeft als norm, dat ook blinden en doven gebruik kunnen maken van de overheidsdiensten via het internet. De volgende uitgangspunten gelden hier:

  • Benut de structuur van de tekst om de pagina toegankelijker te maken
  • Gebruik hyperlinks die betekenisvol zijn, dus geen klik hier.
  • Vul het alt attribuut in bij afbeeldingen, zodat voor iedereen duidelijk is wat er op een afbeelding staat.
  • Gebruik ondertiteling en audiodescriptie bij video.
  • Maak PDF documenten toegangelijk.

Wilt u meer weten over User-experience? Surf dan naar deze pagina over Userexperience van de Nielsen Norman Groep.


15. Contentstrategie

Content van lage kwaliteit jagen gebruikers terug naar de zoekresultaten. Ze gaan op zoek naar een andere website, die ze wel verder helpt. Dit geldt voor de teksten op uw homepagina en blogs. Update uw blogs regelmatig en schrijf nuttige artikelen. Alleen op deze wijze zullen lezers niet snel weg klikken.

SEO is net een klantenservice

Het is super simpel. Zie SEO als een online klantenservice. U helpt mensen aan waardevolle content, die ze makkelijk kunnen vinden.


Pas het KIPS principe toe, wat staat voor keep it pretty simple. Daar worden klanten en zoekmachines blij van.


SEO en UX design hebben dus sterke banden met elkaar. Een goed design en navigatie helpt de SEO optimalisatie van een website enorm.


SEO Ux Design, SEO, SEO Den Haag, UX

16. Google algoritme 2022

In 2021 en 2022 gaat Google zijn algoritme van de zoekmachine verder verbeteren. Google gaat namelijk de kwaliteit van de webpagina´s bepalen op basis van user experience (UX design). Als de UX design van de webpagina niet op orde is, dan zou dat een negatieve impact kunnen hebben voor uw SEO rankings.

16.1 SEO UX design – Page experience

De metric ´Cumulative Layout Shift´ is de nieuwe metric, die Google ondersteunt met het bepalen van de User Experience. Deze metric kijkt naar de stabiliteit van een webpagina wanneer deze laadt. Verschuiven afbeeldingen, buttons en teksten tijdens het laden van de pagina? Dan is dat een slecht teken. Samengevat hoe instabieler uw pagina is tijdens het laden, hoe lager de kwaliteitsscore van Google zal zijn.

16.2 Hoe verbetert u de Page Experience?

In Google Search Console is een nieuwe rapportage toegevoegd: Site-vitaliteit. Google bepaalt hiermee de kwaliteitsscore op laadtijd, interactiviteit én stabiliteit.  

  1. Largest Contentful Paint (LCP, laadtijd): de laadtijd van een website moet gemiddeld onder de 2,5 seconden zijn. Dit geldt vanaf het moment, dat de website begint met laden.
  2. First Input Delay (FID, interactiviteit): hiermee meet u, wanneer de bezoeker voor het eerst interactiviteit met de website heeft. Een goede pagina heeft een FID onder de 100 milliseconden.
  3. Cumulative Layout Shift (CLS, stabiliteit): De CLS is de score voor stabiliteit. Een goede webpagina heeft een score van onder de 0.1.

17. Robots.txt optimaliseren

Robots.txt is een bestand in de hoofdmap van uw website, dat instructies geeft aan zoekmachines over welke pagina’s van een website ze kunnen indexeren. Elke valse blokkering in uw robotbestand kan rampzalig zijn. Dus het eerste dat u moet doen, is uw robots.txt controleren en optimaliseren.

17.1 Crawlfouten controleren

De volgende stap is om te controleren op crawlfouten. Google heeft een tool voor webmasters, die bekend staat als Google Search Console en die u onder andere informatie kan geven over crawlfouten.

17.2 XML-sitemap indienen

Een XML-sitemap bevat alle belangrijke pagina’s van een website die zoekmachines moeten kennen. Het is normaal dat een website veel pagina’s heeft, maar ze zijn niet allemaal handig voor zoekmachines. Om hun werk gemakkelijker te maken, kunt u een XML-sitemap maken en indienen via de Google Search Console. Sitemaps worden niet alleen gebruikt voor ontdekkingsdoeleinden, maar het is ook een geweldige manier om zoekmachines te informeren over updates in uw sitestructuur of content.

17.3 Canonieke URL’s gebruiken

Een canonieke URL vertelt crawlers van zoekmachines welke versie van een pagina ze moeten indexeren. Als u bijvoorbeeld verschillende pagina’s voor desktop en mobiel met dezelfde content heeft, moet u Google vertellen dat deze pagina’s hetzelfde zijn. Als u het niet doet, indexeert Google slechts één van de versies of raakt het in de war. Dat is iets, dat uw SEO rankings negatief kan beïnvloeden.

17.4 Domein

Stel een voorkeursdomein in. Google heeft een functie in de oude Google Search console, die u kunt gebruiken om op te geven, hoe u wilt dat Google uw pagina’s behandelt. In de ogen van Google zijn dit twee verschillende websites (hoewel het hetzelfde domein is):

  • http://www.voorbeeld.com
  • http://example.com

17.5 Canonieke URL

Geef een canonieke URL op voor alle pagina’s. Elke pagina van uw website moet een canonieke URL specificeren in de koptekst. Als u WordPress gebruikt, kunt u de Yoast SEO-plug-in installeren. Deze SEO plug-in zal het automatisch voor u doen

18. Gestructureerde gegevensopmaak toevoegen

Naast afbeeldingen kan een website ook andere multimedia elementen bevatten, zoals video’s, podcasts en audio. Hoewel zoekmachines deze elementen kunnen indexeren, hebben ze hulp nodig om hun context te begrijpen  Dit is één van de manieren, waarop structured data zou kunnen helpen. Gestructureerde gegevens zijn speciale tags, die u aan uw HTML-code kunt toevoegen om zoekmachines meer informatie te geven over bepaalde elementen van een pagina.

19. SEO en UX design – gezamenlijke aanpak

19.1 Rubrieken en koppen

Om de aandacht te trekken van uw websitebezoekers zijn de koppen op de webpagina van groot belang. In een seconde beslissen zij of ze gaan lezen of naar een volgende website gaan. Daarnaast maken de koppen van een webpagina het gemakkelijker voor zowel bezoekers als crawlers van zoekmachines om uw content te begrijpen en te indexeren. Koppen moeten de lezers en zoekmachines vertellen waar de alinea’s / secties over gaan. Daarnaast moeten ze een logische hiërarchie van de inhoud tonen. Kopteksten helpen gebruikers namelijk ook als ze verdwalen op een pagina.

19.2 Check voor SEO of de koppen duidelijk zijn en gestructureerd

Gebruik slechts één H1-tag op een pagina, zodat zoekmachines en gebruikers op de hoogte zijn van de primaire focus van de pagina. H1 tags zijn normaal gesproken het eerste stuk content op een pagina en bovenaan geplaatst.


Denk aan H1’s als de hoofdstuktitel van een boek.


Het toevoegen van zoekwoorden aan de voorkant van een kop kan ook helpen bij het rangschikken. Andere headers bijvoorbeeld H2 tot en met H6 moeten H1’s volgen om de rest van de pagina op de juiste manier te structureren en in te delen. De andere koppen kunnen meerdere keren op een pagina worden gebruikt, zolang dit zinvol is. U hoeft ze ook niet allemaal te gebruiken. Soms heeft uw content alleen een H1 en sommige H2’s nodig.

19.3 Eenvoudige vaste navigatie en sitestructuur

Het lijkt misschien gek, dat we het nog steeds hebben over eenvoudige navigatie op een website. Er zijn veel te veel websites, die het gewoon niet snappen. Al snel ontstaat de neiging om de navigatie stukje bij stukje uit te breiden. Op deze wijze wordt de navigatie vrij rap onoverzichtelijk. Vergeet niet, dat veel van uw bezoekers uw website niet via uw startpagina zullen betreden. Dit betekent, dat uw website eenvoudig moet zijn met haar navigatie, ongeacht op welke pagina een zoeker of crawler van een zoekmachine terechtkomt.

Uw sitestructuur is niet alleen belangrijk voor uw gebruikers. Het is ook de routekaart van uw site voor de zoekmachines zoals Google.

19.4 SEO sitestructuur op mobiel belangrijk voor SEO en Webdesign

De navigatie van uw website is niet de plaats voor chique pop-ups, een lange lijst met opties, verstoppertje spelen of een plaats met doodlopende wegen. Waarbij de gebruiker niet weet, hoe hij terug moet naar een ander gedeelte van uw website of teruggaat naar uw startpagina. Met het menu, dat letterlijk het volledige scherm vult, kan een gebruiker de content, die zich onder de navigatie bevindt niet lezen. Dit zorgt voor een zeer slechte gebruikerservaring. Wanneer mensen op mobiele apparaten surfen en zoeken, is de kans groot, dat ze niet het geduld hebben om met dit soort menu’s om te gaan.

SEO, UX Design, SEO specialist Den Haag

Bovendien kunnen een schone ‘site navigatie’ en sitestructuur er ook toe leiden, dat ‘site links’ worden weergegeven in de zoekresultaten van Google. ‘Site links’ kunnen u helpen meer onroerend goed over te nemen op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines. Wat betekent, dat er minder ruimte is voor uw concurrenten en hopelijk meer klikken voor u.

19.6. URL – structuur

Een goede URL structuur moet overeenkomen met de website structuur en deze ondersteunen. Met URL structuur bedoelen we het formaat van uw permalinks (ook bekend als slugs). Google geeft alleen site links voor resultaten weer, als ze denken, dat ze nuttig zijn voor de gebruiker. Als de structuur van uw site niet toestaat, dat deze algoritmen goede site links vinden. Of we denken niet dat de site links voor uw site relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker, dan zullen deze niet weergeven worden. Het algoritme van Google bepaalt welke websites ‘site links’ krijgen en welke niet. Ze baseren deze beslissing grotendeels op de structuur van een site:


Een SEO vriendelijke URL structuur heeft de volgende kenmerken:

  • URL’s zijn kort en informatief
  • Het bevat SEO-zoekwoorden in de URL
  • Geen datums in de URL
  • Het verwijst rechtstreeks naar de pagina

20. Gebruikerssignalen

Gebruikerssignalen gaan steeds meer een prominentere rol spelen bij het rangschikken van zoekmachines.

  • Heeft u berichten op Google Bedrijfsprofiel waarop bezoekers klikken?
  • Gebruiken bezoekers op mobiele apparaten de click-to-call-functie om uw bedrijf te bellen?
  • Reageert u ook op beoordelingen (Google recensies) van tevreden klanten, die voor u vijf sterren recensies achterlaten? Reageert u ook op negatieve Google recensies?

Google heeft tot nu toe altijd ontkend, dat gebruikerssignalen zoals ‘tijd op locatie’ of ‘bounce rate percentage’ directe SEO rankings factoren zijn. Toch hebben onderzoeken aangetoond, dat er een sterke correlatie bestaat tussen deze signalen en de posities van een website in Google.

Laten we het zo stellen: Google ziet en weet alles. Elk contactpunt en interactie, die uw bezoekers met u hebben laat Google zien, dat gebruikers geïnteresseerd zijn in en zich bezighouden met uw content.

21. Mobiele ervaring als SEO factor

Wanneer u denkt aan ‘mobiele ervaringen’, is snelheid zeker een overweging. Maar ook uw mobiele website als geheel, het uiterlijk, het gevoel, navigatie, tekst en geoptimaliseerde afbeeldingen zijn belangrijke SEO factoren. Sinds Google in 2015 zijn mobielvriendelijke update publiceerde, moesten webmasters en de SEO specialist rekening houden met ‘mobielvriendelijkheid’ als een rangordefactor. En nu, met de ‘mobile-first index’, zal uw mobiele site als uw “hoofd” website worden beschouwd, wanneer het algoritme van Google rangordes berekent. Een goede mobiele ervaring helpt u SEO en uiteindelijk uw omzet en winst.

21.1 Navigatie belangrijk voor mobiele ervaring en SEO

Navigatie is één van de belangrijkste componenten van een mobiele ervaring. Gebruikers en Google willen snel iets vinden, waarnaar ze op zoek zijn. Zelfs knopformaten en designs kunnen van invloed zijn op de gebruikersinteractie op uw mobiele website.

21.2 Mobile SEO

Elk element op uw mobiele website heeft invloed op de ervaring van een gebruiker en beïnvloedt direct en indirect de SEO optimalisatie. Eenvoudige en slimme ontwerpbeslissingen zoals deze zullen een lange weg banen om niet alleen uw bezoekers blij te maken, maar ook Google! Zij kijken namelijk bij het indexeren van een website als eerste naar de mobiele versie van uw website. Daarom is Mobile SEO extreem belangrijk.

22. Website beveiliging

Websitebeveiliging is geen ontwerpfactor, maar het is een grote factor voor gebruikerservaring. Uw website moet worden beveiligd (https) en gebruikersinformatie op de best mogelijke manier beschermen. Waar van toepassing moet u gebruikers ook bewijzen, dat de website veilig is door logo’s of andere relevante informatie te tonen.

23. RankBrain UX-signalen

RankBrain is een machine-leerproces dat deel uitmaakt van het Google – rankingalgoritme. Een van de taken van RankBrain is om bepaalde UX-signalen te analyseren en erachter te komen welke websites gebruikers graag bezoeken voor een bepaalde zoekopdracht. Wat dit in eenvoudige bewoordingen betekent, is dat Google de ranking van een website kan verbeteren als er aanwijzingen zijn, dat mensen het beter vinden dan websites die al op hogere posities staan ​​op de SERPS.

23.1 Hoe verhoudt dit zich tot website-ontwerp?

Wanneer gebruikers een webpagina leuk vinden, betekent dit, dat ze tijd op een pagina doorbrengen, de content lezen, interactie hebben met de site en meer pagina’s bezoeken voordat ze de pagina verlaten. Als dat niet het geval is, is er waarschijnlijk iets mis met uw website en moet u weten, wat u moet doen en het probleem oplossen. Het maken van een geoptimaliseerde website is geen set-it en vergeet het taak. Het is een continu proces dat voortdurend moet worden geanalyseerd en getest. Maar u moet niet beginnen veranderingen aan te brengen in wat u ‘denkt’ dat beter is. In plaats daarvan moet u wijzigingen aanbrengen op basis van weloverwogen beslissingen door het gebruikersgedrag op uw site te analyseren.

24. Gebruikersgedrag op uw site analyseren

Programma’s zoals Google Analytics kunnen u helpen inzicht te krijgen in hoe gebruikers zich op uw site gedragen.


U kunt verschillende analytische rapporten bekijken en ontdekken:

  • Tijd die gebruikers doorbrengen op een webpagina en site
  • Het bouncepercentage of bounce rate van een pagina, dwz hoeveel mensen de website verlaten zonder interactie met uw content
  • Uw beste landingspagina’s en exitpagina’s – welke pagina’s ze het eerst bezoeken en welke pagina’s ze het laatst bezoeken voordat ze vertrekken

Als u deze informatie kent, kunt u erachter komen welke pagina’s uw aandacht nodig hebben en vooral om de impact te meten van optimalisaties die u op uw site aanbrengt.


25. UX design en e-commerce

UX design is cruciaal voor e-commerce omdat het de gebruiksvriendelijkheid van een webshop direct beïnvloedt, waardoor klanten moeiteloos kunnen navigeren en hun aankopen kunnen voltooien. Een goed ontworpen gebruikerservaring kan de klanttevredenheid en loyaliteit verhogen, wat leidt tot herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame. Door een intuïtieve en aantrekkelijke interface te bieden, kunnen conversieratio’s aanzienlijk worden verbeterd, wat direct invloed heeft op de omzet. Bovendien helpt een optimale UX bij het verminderen van het aantal verlaten winkelwagens, wat vaak een probleem is bij online winkelen. Ten slotte zorgt UX design voor een concurrentievoordeel door een unieke en memorabele winkelervaring te bieden die zich onderscheidt van andere webshops.

SEO en UX design: een winnende combinatie

Hopelijk ziet u dat, SEO en UX design hand in hand gaan bij het creëren van een succesvolle website – ervaring voor menselijke bezoekers en zoekmachines. Door zowel op SEO en UX-design te focussen, kunt u zeer grote stappen zetten om meer bezoekers op uw website te krijgen. Websitebezoekers die ook nog eens gaan doen, wat u voor ogen heeft. Dit heet een win-win situatie. Maar wat denk u ervan? Denkt u aan de gebruikers van uw website, wanneer u content aan het maken bent? Hoe werkt u samen met uw ontwerpteam om ervoor te zorgen, dat uw site zorgt voor een geweldige mobiele ervaring voor uw gebruikers? Wat is uw balans tussen SEO-factoren en UX-factoren? We zouden het graag willen weten!

UX Design, SEO specialist Den Haag, SEO bureau Den Haag

SEO en UX design – tien gouden richtlijnen

  • Herkenbaarheid en bedrijfsinformatie. Maak goed duidelijk wie u bent en wat u doet
  • Plaats een consistente primaire navigatiestructuur op elke pagina
  • Help de bezoekers te vinden wat zij zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een taxonomie
  • Maak uw webpagina’s optimaal leesbaar op elke pagina
  • Toon uw websites binnen 5 seconden en liefst sneller
  • Geef zoveel mogelijk informatie met zo min mogelijk woorden
  • Geef u content context en diepgang met duidelijke links zowel interne als externe links
  • Maak uw website toegankelijk voor iedereen
  • Gebruik afbeeldingen en multimedia doelbewust
  • Optimaliseer de website voor alle apparaten

SEO, Linkbuilding en Content Marketing Blogs

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een freelance SEO specialist en Content Marketeer uit Den Haag. Tevens is hij de eigenaar van Connect your World, een SEO bureau in Den Haag. Herman is een ervaren SEO consultant en Content Marketing expert.

SEO specialist inhuren

Online marketing bureau Connect your World is ook als SEO specialist actief in de volgende regio’s:

Heeft u nog vragen over SEO UX design ? Of wilt u ons als SEO specialist inhuren om bovenaan in Google te komen? Bel of mail ons. U bent tegenwoordig ook bij ons aan het juiste adres, als u een website wil laten bouwen.

SEO checklist

Lees deze SEO checklist, als je snel aan de slag wilt met SEO.

SEO advies

Check deze SEO tips en krijg antwoord op de vraag ‘Wat is SEO?’

Gratis SEO tools

Op onze website staat ook een lijst met veelal gratis SEO tools. Hiermee kunt u zelf al een start maken met de SEO optimalisatie van uw website. Uw SEO laten doen, blijft natuurlijk ook een mogelijkheid.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.