• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Lokale SEO tips voor MKB bedrijven

Lokale SEO tips voor MKB bedrijven

Lokale SEO tips

Geschatte leestijd: 15 minuten

Lokale SEO: de sleutel voor meer omzet

In deze blog vindt u de nodige Lokale SEO tips. Maar wat moet u daar nu precies mee als kleine lokale ondernemer of MKB-er? Het lijdt geen twijfel, dat SEO optimalisatie een belangrijke rol speelt, als het gaat om online zakendoen. Een groot aantal mensen bezoekt het internet om lokale bedrijven te vinden.

Zet Google slim in om de lokale vindbaarheid van uw site te verbeteren

Google verwerkt meer dan 1.000.000.000.000 (één biljoen) zoekopdrachten per jaar. De cijfers spreken voor zich en bewijzen voldoende, dat Google een enorme impact heeft op wat mensen zien wanneer ze iets zoeken. Wilt u als ondernemer tevreden klanten en een goed banksaldo? Dan zal u het spel met Google moeten meespelen. In deze bijdrage leest u diverse lokale SEO tips om de lokale vindbaarheid van uw website te vergroten. De belangrijkste tip in lokale SEO betreft Google Mijn Bedrijf, maar er zijn meer tips voor lokale SEO.

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO gaat over de dingen, die moeten worden gedaan om uw website te optimaliseren en zo een beter breder publiek op een specifieke plek te bereiken. Dus als u een lokaal bedrijf heeft zoals een kapperszaak of misschien een supermarkt of zelfs een apotheek, moet u eerst het lokale publiek laten weten, dat uw bedrijf werkelijk bestaat en klaar is om mensen in het echte leven te dienen.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool, waarmee u kunt beheren hoe uw bedrijf wordt weergegeven op Google Zoeken en Google Maps. Dat omvat het toevoegen van uw bedrijfsnaam, locatie en openingstijden; 
het monitoren en beantwoorden van klantrecensies; foto’s toevoegen; 
leren waar en hoe mensen naar u zoeken, en meer.

Lokale vindbaarheid

Dus zelfs als u geen bezoekers krijgt in uw gebouw, waar uw bedrijf zich bevindt, bent u gericht op een menigte, die zich in hetzelfde gebied bevindt als uw bedrijf. Om zoiets te doen, is het noodzakelijk om uw website te optimaliseren voor dat gebied. Dit wordt lokale SEO genoemd. “Om het kort te houden, kunnen we zeggen dat lokale SEO de SEO is, die is gedaan voor een specifieke geografische locatie om mensen uit het beoogde gebied aan te trekken”.

Waarom heeft u een lokale SEO check nodig?

Lokale SEO is van vitaal belang, vooral als u een bedrijf heeft, dat service verleent in een bepaalde plaats. Volgens een recente studie van ‘Forbes’ zijn er meer dan 4 miljard bezitters van mobiele telefoons (en slechts 3,5 miljard mensen gebruiken tandenborstels). Dit voorbeeld volstaat om te bewijzen, dat een mobiele telefoon niet langer een verslaving maar een noodzaak is.

Ongeveer 95% van deze smartphonegebruikers voert lokale zoekopdrachten uit en 61% daarvan heeft het bedrijf gebeld of een bezoek aan de winkel gebracht. 

Wat vertellen al deze statistieken u? Deze statistieken zijn het concrete bewijs, dat de zoekopdrachten uitgevoerd door het lokale publiek dienst doen, als een belangrijk platform voor potentiële klanten. Deze aantallen groeien elk jaar in hoog tempo en zijn bedoeld om de komende jaren te blijven groeien. Deze resultaten kunnen ook worden aangeduid als relevante en gekwalificeerde leads, omdat het publiek naar een bedrijf heeft gezocht dat hen de producten biedt, die zij nodig hebben. En u toevallig degene bent, die bovenaan de lijst staat omdat u gebruik hebt gemaakt van de lokale SEO services. En het is ook veilig om te veronderstellen, dat dit gekwalificeerde leads zijn, die zeker ook een hogere conversieratio hebben. Dus hoe beïnvloedt lokale SEO uw bedrijf?

Lokale vindbaarheid – SEO tips voor uw bedrijf

1. Informatie aan klanten verstrekken

Lokale SEO stelt bezoekers op internet in staat om precies te weten, waarmee ze te maken hebben. Minieme stukjes informatie over kleine dingen, zoals de beschikbaarheid van Wifi, speciale aanbiedingen en nog veel meer zouden gemakkelijk bekend kunnen zijn. Deze punten kunnen er klein uitzien, maar dit zijn voor sommige klanten de belangrijkste verkooppunten.

2. Help mensen met lokale SEO uw bedrijf te ontdekken

Veel zoekopdrachten op internet worden gedaan door mensen, die de producten of services zoeken, die ze nodig hebben. En als de lokale optimalisatie is voltooid, is uw bedrijf het eerste bedrijf, dat ze op de zoekpagina zien en kunt u binnenkort een bezoek verwachten. De meeste zoekopdrachten worden zelfs gedaan door mensen, die niet bij u in de buurt zijn. Dus u kunt ook aandacht krijgen van mensen uit andere gebieden, die ook aan populariteit winnen en tegelijkertijd snel uw bedrijf laten groeien.

3. Google Mijn Bedrijf product vermelding aanpassen om deze meer bekendheid te geven

Google staat bedrijven met Google Mijn Bedrijf profielen toe details te uploaden van de producten, die ze aanbieden. Dit kan door potentiële klanten worden bekeken in zowel mobiele als desktop zoekresultaten. De vermeldingen verschijnen in het Google My Business profiel in carrouselindeling op Maps en in zowel een carrousel als op het tabblad Producten in Zoeken. In beide formaten kunnen gebruikers op de product kaarten klikken voor meer details.

Google Mijn Bedrijf product vermeldingen werken als volgt

Het uploaden van uw producten naar een Google Mijn Bedrijf-profiel is eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen, is inloggen op uw Google Mijn Bedrijf-profiel, op Product toevoegen klikken en de stappen volgen. Als u bent ingelogd op het Google-account, dat is gekoppeld aan uw Google Mijn Bedrijf profiel, kunt u op uw vermelding in de SERP’s klikken en het product direct vanaf daar toevoegen. Producten toevoegen is eenvoudig. U kunt echter niet de volgorde instellen die ze in de carrousel weergeven. Google geeft ze weer in de volgorde, waarin ze zijn geüpload of bewerkt. 

Als u de volgorde van de Producten wilt wijzigen, moet u een beetje strategisch zijn. Door een product te bewerken, zelfs een kleine bewerking, komt het naar voren in de carrousel. Als u een product meer op de voorgrond van uw aanbod wilt brengen, maak dan een kleine bewerking en de carrouselvolgorde zal dienovereenkomstig veranderen.

Leadgeneratie – nieuwe business

Het kan zijn dat u om verschillende redenen bepaalde producten wilt laten zien boven andere. U heeft bijvoorbeeld een voorraadoverschot op een van uw locaties. Door die voorraad op de voorgrond te plaatsen op de Google Mijn Bedrijf lijst van die locatie, kunnen lokale klanten erop worden gewezen. Hiermee kunt u specifieke producten meer targeten op relevante doelgroepen, afhankelijk van hun locatie.

4. Bied kwaliteit

Mensen voeren een zoekopdracht uit wanneer ze iets nodig hebben. Als ze er namelijk achter komen, dat uw bedrijf of organisatie de oplossing voor hun probleem biedt, kunnen ze automatisch uw klant worden. Dus de meeste leads, die via lokale SEO komen, zijn legitiem.

5. Vertrouwen opbouwen bij de doelgroep

Hoe meer informatie u verstrekt op internet, hoe meer uw bedrijf waarschijnlijk als betrouwbaar wordt beschouwd door de mensen. Zodra deze basis van vertrouwen is opgebouwd, zult u zeker een voordelige relatie met uw klanten hebben. 

De drie belangrijkste lokale SEO tips

6. Maak een melding van uw bedrijf in bedrijfsmappen

Lokale SEO is een locatie gebaseerde zoekopdracht. Dit betekent, dat uw fysieke adres feitelijk nodig is voor de diensten, waarvoor een locatie nodig is. Als het adres van de plaats, waar uw bedrijf gevestigd is niet wordt bijgewerkt in Google Mijn Bedrijf en andere online bedrijfsgidsen, dan is het erg moeilijk voor klanten om uw bedrijf te vinden. Vooral wanneer ze het filteren op ‘dichtbij mij’ zoeken .

7. Plaats uw NAW gegevens consistent en op vele plekken

Nadat u ervoor heeft gezorgd, dat uw locatie bij de mensen bekend is, is het tijd om ervoor te zorgen, dat mensen ook uw naam, adres en telefoonnummer weten. Het vermelden van deze drie in verschillende gidsen en sites is erg belangrijk. Verstrek uw NAW gegevens consistent, zodat Google kan afleiden, dat u een betrouwbaar bedrijf heeft. Hierdoor kunnen veel mensen kennis van uw bestaan ​​krijgen. Deze mensen kunnen contact met u opnemen of uw adres bekijken en binnenkort op bezoek komen.

8. De local pack is the place to be in Lokale SEO

Als er hier problemen zijn, dan zal Google voorkomen, dat uw bedrijf wordt vermeld in de ‘local pack’. De ‘Search Engine Ranking Pagina’ (SERP) van Google reageert op lokaal uitgevoerde zoekopdrachten door ze de bedrijven te tonen, die het meest relevant zijn in de vorm van een fragment. Er worden drie bedrijven genoemd en dit wordt ‘the local pack genoemd. Ze zijn van toegevoegde waarde, omdat deze drie bedrijven helemaal bovenaan de pagina worden genoemd.

Longtail keywords, SEO checklist, SEO checklists, SEO citations, Lokale SEO tips

9. Citaten

Het citaat is niets anders dan een website – listing van een derde partij die uw bedrijf als een referentiepunt gebruikt. Dit citaat zou veel dingen moeten bevatten zoals de naam, de locatie van uw bedrijf of de contactgegevens. Het perfecte voorbeeld is een blog van uw hand op een grote en belangrijke website in uw expertisegebied. Dit kan al dan niet een link bevatten naar uw website. Wat dit doet, is dat Google laat weten dat uw bedrijf betrouwbaar is en dat u wordt gepromoveerd bij het rangschikken. Dit vergroot uw kansen om toegang te krijgen tot het lokale 3-pack waardoor je veel bezoekers krijgt. Hier vindt u een overzicht van de beste lokale citations in Nederland.

Zoekmachineoptimalisatie op lokaal niveau

Zaken, van welk type dan ook, trekken over het algemeen mensen aan om uw producten of diensten te kopen. Maar in de datum van vandaag is er veel concurrentie op de markt en is er geen gebrek aan ondernemers, die dezelfde producten verkopen als u. Om concurrentievoordeel te behalen ten opzichte van uw concurrenten, is het daarom noodzakelijk om in te zetten op lokale SEO. Met zoekmachineoptimalisatie op lokaal niveau kunt u niet alleen op het web zichtbaar zijn voor lokale zoekopdrachten, maar krijgt u ook veel klanten terug.

10. Google Mijn Bedrijf voor lokale SEO

De belangrijkste lokale SEO tips zijn echter om rekening te houden met de andere zoekmachines dan Google en een goede vermelding in Google Mijn Bedrijf te krijgen. Dit is namelijk een gratis optie van Google. Daarom heet het eigenlijk Google My Business. In de blog hieronder vertellen wij u veel meer over Google Mijn Bedrijf. Eén van de belangrijkste dingen is het goed gebruik maken van labels. Dit zijn een soort van zoekwoorden, waarmee u goed kan aangeven, wat uw organisatie of bedrijf precies doet. Tot slot willen wij ook nog een lans breken voor de andere zoekmachines zoals Bing & Yahoo. Deze zijn wel veel kleiner dan Google, maar hebben toch nog steeds een redelijk marktaandeel. En vergeet in de toekomst ook niet te kijken naar partijen zoals Amazon en Alibaba. Zij gaan zich ook mengen in de strijd om de klant. Meer informatie over Google Mijn Bedrijf

11. Streef ernaar om snippets te krijgen

Uitgelichte fragmenten krijgen meer zichtbaarheid, dan enige andere positie op de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines. Een fragment is zelfs meer prominent dan de bovenste positie en wordt vaak de 0-positie genoemd. U kunt het bewijs hiervan zien in de volgende schermafbeelding.

U moet ernaar streven om aanbevolen fragmenten voor uw content te krijgen, als u verzekerd wilt zijn van zichtbaarheid en meer verkeer naar uw site wilt trekken. Hoewel er geen garanties zijn om dit doel te bereiken, zijn er enkele tactieken, die u helpen, uw kansen op het krijgen van aanbevolen fragmenten te verhogen. 

  1. Het is eenvoudiger om aanbevolen fragmenten te krijgen, als u al op de eerste pagina staat. Dus begin met het focussen van uw inspanningen om uw content te verbeteren, waarvoor u al op de eerste pagina staat.
  2. Verbeter uw opmaak, zodat Google gemakkelijker snapt waar uw content over gaat. Vat uw punten samen in lijsten en opsommingen, omdat deze gemakkelijker te begrijpen zijn voor de zoekmachine. Zorg ervoor, dat u h3-tags in uw sub-koppen gebruikt, omdat Google deze tags soms opnieuw opslaat in opsommingstipjes in aanbevolen fragmenten.
  3. Als u volledig nieuwe content maakt, moet u zich op vragen richten, omdat deze meestal meer aanbevolen fragmenten bevatten. U kunt platforms zoals Quaora & Answer the Public gebruiken om veel gestelde vragen over uw target zoekwoorden te ontdekken.
Lokale SEO tips, Google reviews

12. Google recensie of Google review goed zichtbaar maken 

Klantrecensies of Google Reviews zijn essentieel voor succesvolle lokale SEO en voor succesvolle bedrijfsactiviteiten in het algemeen. Dit is, omdat mensen de reputatie van uw bedrijf willen weten voordat ze een nieuwe klant worden. Recensies bieden nuttige informatie aan potentiële klanten, hebben een directe impact op de zoekresultaten en vormen een bron van sociaal bewijs. Al deze factoren kunnen ertoe bijdragen, dat uw bedrijf de voorkeur van de klant krijgt boven de concurrentie! 

Google recensies

Dus hoe kunt u echte klantrecensies krijgen om die positieve effecten op uw bedrijf te zien? Een manier waarop u dit kunt doen, is door contact op te nemen met uw bestaande klantenbestand. Vraag hen via e-mail of sociale media om een ​​recensie achter te laten met een aanbieding zoals een korting in de winkel, online kortingsbon of punten in uw loyaliteitssysteem. Zorg ervoor, dat het beoordelingsgedeelte van uw website gebruiksvriendelijk is en moedig klanten aan om ook beoordelingen achter te laten op sites van derden, zoals Yelp en Tripadvisor. 

13. Google Maps slim gebruiken

Een ding, dat u misschien niet weet, is dat Google Maps SEO gebruikt om resultaten te retourneren. U heeft een Google Maps – ranglijst, die wordt bepaald door twee belangrijke dingen: rang en nabijheid. Het is duidelijk, dat nabijheid niet iets is, dat gecontroleerd kan worden. Het betekent praktisch dat zoekresultaten op Google Maps worden weergegeven op basis van de fysieke locatie van de gebruiker. Als u bijvoorbeeld restaurants in Den Haag of in Amsterdam zoekt en die van u ligt 5 km verderop, dan verschijnt deze niet als eerste.

SEO rankings Den Haag

Rankings is veel belangrijker, en u kunt er invloed op uitoefenen. Google analyseert verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld:

  • Recensies
  • Sterbeoordelingen
  • Lokale zoekwoorden
  • Optimalisatie van de Google Mijn Bedrijf vermelding. 

Daarom moet u alle vereiste informatie invullen. Voeg openingstijden en foto’s toe. Onthoud, dat als u de dingen goed doet, zelfs de SEO ranking factoren, die niet onder controle kunnen worden gehouden, zoals nabijheid, worden verbeterd. Stel, dat u een restaurant runt en er zijn 2 andere restaurants op 50 meter afstand van u. Als iemand in de buurt is op zoek naar een restaurant, kan hij / zij Google Maps gebruiken. De aanbevelingen zijn geordend op rang, omdat ze zo dicht bij elkaar liggen.

14. Optimaliseer de zakelijke website voor mobiele gebruikers

Helaas zijn de meeste bedrijfseigenaren gefixeerd op het gebruik van strategieën die de SEO-resultaten snel verbeteren. Daardoor realiseren ze zich niet, dat ze veel belangrijkere dingen missen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is niet het optimaliseren van de website voor mobiele gebruikers.

15. Houdt de Google Mijn Bedrijf Q & A van uw concurrenten in de gaten

Google Mijn Bedrijf (GMB) heeft een geweldige functie die wonderen kan doen voor het laten groeien van nieuwe klanten: de Q & A functie. Als u het goed gebruikt voor uw eigen organisatie, kan het helpen om klanten te converteren, die anders uw neus voorbij gaan. Maar stop daar niet. Besteed ook tijd aan het onderzoeken van de Q & A’s van uw concurrenten. Bekijk wat uw potentiële klanten aan anderen in uw branche vragen.

Hoe werkt Google Mijn Bedrijf Q&A?

Op uw Google Mijn Bedrijf profiel ziet u mogelijk een knop ‘Een vraag stellen’. Eenmaal aangeklikt, worden gebruikers doorgestuurd naar een scherm waar ze een vraag kunnen indienen. Dit volgende stukje is de sleutel. De vraag wordt niet ingediend bij de eigenaar van het profiel. Het wordt ingediend bij het profiel. Dat betekent, dat het zichtbaar is voor iedereen, die een Google Mijn Bedrijf vermelding ziet. Zodra een vraag is gepost op de Google Mijn Bedrijf vermelding van uw concurrenten, kunt u deze zien. En zodra de vraag is beantwoord, is die informatie en de betrokkenheid er voor iedereen in de toekomst om te zien.

Hoe helpt dit bij het opbouwen van nieuwe business?

Deze vragen zijn een geweldige manier om nieuwe klanten van lokale zoekers aan te moedigen. Vragen worden waarschijnlijk gesteld door mensen, die dat bedrijf nog nooit eerder hebben bezocht, maar zich wel in uw doelmarkt bevinden. Ze zijn al betrokken bij het merk, maar hebben wat meer informatie nodig, voordat ze zich committeren aan een bezoek.

Voor uw eigen vermelding

Op uw eigen Google Mijn Bedrijf profiel kunt u van deze gelegenheid gebruikmaken om te praten met een potentiële lokale consument die zich ver in de conversietrechter bevindt. Als ze zich in het stadium bevinden, waarin ze u hebben gevonden en voldoende aandacht aan u besteden om wat vragen te stellen, kan een doordacht antwoord voldoende zijn om ze door uw deuren te zien lopen.

Op de vermelding van een concurrent

Kijk welke vragen de klanten en potentiële klanten van uw concurrenten stellen. Gebruik dit om de informatie op uw eigen profiel en website beter in te vullen. Als u merkt, dat er veel vragen worden gesteld over de beschikbaarheid van pizza’s zonder gluten van andere pizza ketens in uw omgeving, wilt u er bijvoorbeeld voor zorgen, dat u uw glutenvrije producten onder de aandacht brengt op uw site en vermelding. Met dit soort onderzoek kunt u lokale concurrenten een stap voor blijven, vooral als de vragen, die hen zijn gesteld enigszins negatief van toon zijn.

Beantwoord de vragen, die aan uw concurrenten worden gesteld op uw eigen website en Google Mijn Bedrijf profiel, voordat iemand erom vraagt. Dit kan u een aanzienlijk voordeel opleveren ten opzichte van uw concurrenten voor het binnenhalen van nieuwe klanten in uw regio. Wanneer u proactief een vraag van potentiële klanten beantwoordt voordat ze die zelfs maar hoeven te stellen, laat u zien, dat u hun behoeften en wensen begrijpt.

Mobile SEO

Houd er rekening mee dat de meeste lokale zoekopdrachten tegenwoordig worden uitgevoerd met behulp van een mobiel apparaat. Daarom moet de site volledig responsive zijn. Dit betekent, dat deze er perfect uitziet op elk mogelijk schermformaat. Het goede nieuws is, dat het nu heel eenvoudig is om responsieve websites te maken. Als dat niet het geval is, moet u een ontwikkelaar inhuren en zijn de benodigde wijzigingen eenvoudig door te voeren. Bij een content management systeem zoals WordPress, houden alle moderne thema’s hier rekening mee.

SEO optimalisatie & Content Marketing Blogs

Freelance SEO specialist Den Haag

De auteur is een ervaren SEO specialist & Content Marketing expert uit Den Haag. Hij is eigenaar van SEO bureau Connect your World: de specialist in SEO & Content Marketing uit Den Haag. We nemen opdrachten aan in de regio Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Breda. In bijvoorbeeld Delft, Zoetermeer, Rijswijk & Leiden hebben wij meerdere SEO projecten met succes afgerond. Heeft u nog meer lokale SEO tips? Geef het door en laat een reactie achter. Wilt u ons als lokale SEO specialist inhuren en uw lokale vindbaarheid vergroten? Bel of mail ons.

SEO bureau Den Haag – Openingstijden

Maandag8:30 AM - 5:30 PM
Dinsdag8:30 AM - 5:30 PM
Woensdag8:30 AM - 5:30 PM
Donderdag8:30 AM - 5:00 PM
Vrijdag8:30 AM - 5:00 PM
ZaterdagGesloten
ZondagGesloten

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

SEO en Content Marketing bureau Connect your World uit Den Haag is in 2018 door Herman Geertsema opgericht. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG). SMG is een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Wij hebben allerlei online marketing disciplines in huis om onze klanten professioneel te bedienen. Daarnaast hebben de leden van SMG ontzettend veel kennis in huis om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Geef een reactie

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.