• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Toxic backlinks vernietigen

Toxic backlinks vernietigen

Last Updated on 22 juni 2024 by connectyourworld

Backlinks, Linkbuilding, Linkbuilding Den Haag, SEO linkbuilding, Linkbuilding uitbesteden

Wist u, dat backlinks een belangrijk onderdeel zijn van Zoekmachineoptimalisatie? Uw positie in Google ten opzichte van uw concurrenten op relevante zoekwoorden wordt voor ruim 30 procent bepaald door Linkbuilding. Helaas zijn er ook slechte backlinks ook wel toxic backlinks genoemd, waarvan u niet gelukkig wordt, dat deze naar uw website verwijzen. Hoog tijd om daarom eens te kijken naar slechte SEO backlinks en hoe u er vanaf komt. Potentiële backlinks checken is een basisvoorwaarde om een excellente linkbuilding strategie te bewerkstelligen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Backlinks zijn namelijk zwaarwegend bij een SEO optimalisatie. Wanneer een andere site naar uw site linkt, wordt een backlink gemaakt. Als een merk bijvoorbeeld één van uw blog posts vindt, die nuttig is voor zijn (potentiële) klanten, kunnen ze hiernaar linken. 


Volgens Moz zijn backlinks “stemmen van vertrouwen” in uw content. 


Linkbuilding strategie

Backlinks zijn met name van belang voor SEO vanwege zoekmachines zoals Google, die ‘vertrouwensstemmen’ zien als bewijs, dat uw content relevant is. Als veel websites linken naar die van u, is de kans een stuk groter, dat zoekmachines uw content op pagina 1 in de zoekresultaten weergeven, waardoor uw SEO rankings voor de onderwerpen, waarnaar wordt gelinkt wordt verbeterd. 

Het verdienen van backlinks is immers een elementair onderdeel van off-page SEO. Het verkrijgen van backlinks noemt men linkbuilding. Maar zoals zoveel aspecten van SEO optimalisatie, is linkbuilding niet simpel. De meeste backlinks zijn goed, sommige zijn geweldig en anderen zijn matig tot slecht. Te veel matige tot slechte backlinks kunnen uw SEO rankings negatief beïnvloeden. In deze bijdrage kijken we naar:

  • wat slechte backlinkjes zijn
  • hoe ze de SEO optimalisatie van uw website schaden
  • hoe u slechte links kunt verwijderen om daardoor uw SEO rankings te beschermen.

Hoewel elke backlink in theorie een blijk van vertrouwen in uw site kan zijn, zijn links van betrouwbare sites met veel domein autoriteit de beste. Ze laten zoekmachines zoals Google weten, dat een vertrouwde autoriteit instaat voor uw content. Zelfs een no-follow link van een sterke site kunnen uw rankings een boost geven. Op het gebied van marketing kan dat bijvoorbeeld de website zijn van Frankwatching of van Marketingfacts. In meer algemene zin kunt u bijvoorbeeld denken aan de website van de Volkskrant of zelfs Wikipedia. Aan de andere kant, kunnen backlinks met een lage domeinautoriteit of ‘spam’-sites u niet helpen. Slechte backlinks of toxic backlinks kunnen niet alleen uw SEO rankings schaden, maar ze kunnen als gevolg daarvan ook zorgen voor een boete van de zoekmachine.

Slechte backlinkjes

Wat is een backlink?

Een backlink staat op een andere website dan die van u. Daarom noemt men een backlink ook wel een externe link. Deze link of URL is een link, die naar uw site verwijst. Als de verwijzende site van hoge kwaliteit is en essentieel, dan heeft dit een positieve impact op uw SEO rankings. Dat is belangrijk om bovenaan Google te komen.

Wat zijn slechte backlinks (toxic backlinks)?

Toxic backlinks zijn links van sites, die de zoekmachinemarketing van uw website kunnen verslechteren. Dit kan betekenen, dat u minder organische bezoekers op uw website krijgt en daar minder leads uit voortkomen. Backlinks controleren is dus zeer belangrijk om toxic backlinks te weren.

Je kan diverse eigenschappen aan een link toekennen vanuit het perspectief van zoekmachines, die uw rankings kunnen schaden waaronder bijvoorbeeld:

Dit is gebaseerd op het aantal SEO backlinks van vertrouwde domeinen naar het domein dat de backlink aanlevert. Een lage positie betekent namelijk, dat de domeinscore van de site kunstmatig kan worden verhoogd. 

Gespiegelde pagina’s  

Als vergelijkbare pagina’s op meerdere sites naar u linken vanuit dezelfde anker tekst, kunnen zoekmachines dit zien als een linkbuilding schema.

Pagina-indeling  

Als de verhouding tussen zichtbare tekst en HTML laag is, kan de link pagina daarom worden gezien als van slechte kwaliteit.

Als Google u bestraft, verlaagt dit uw SEO rankings. Hierdoor wordt de kans kleiner, dat uw content wordt gevonden. Er bestaat daarom zelfs een optie om helemaal uit de zoekindex te worden verwijderd.

Op de strafbank bij Google

Straffen worden op twee manieren toegewezen:

1. Google Penguin algoritme 

Google introduceerde zijn Penguin-algoritme in 2012. Deze update was gericht op backlinks van lage kwaliteit. Sites met schema’s voor het maken van backlinks zagen hun rankings dalen. Sindsdien heeft Google het algoritme verfijnd. Google is daardoor beter geworden in het vangen en bestraffen van slechte links. Als Penguin toxic backlinks ziet, past deze een boete toe op basis van uw link profiel. Geen mens beoordeelt dit.

backlinks check, backlinks

2. Google heeft een Spam team

Naast Penguin heeft Google meer personeel toegevoegd aan hun Spam team. Zij kunnen websites met slechte links handmatig bestraffen. Handmatige backlinking reviews en boetes kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door:

  • Een spamrapport van een concurrent
  • Algoritmische activiteit van Penguin activeert een handmatige beoordeling
  • U bevindt zich in een niche, die de activiteit van het spamteam van Google bewaakt

U kunt heroverweging aanvragen voor handmatige sancties, maar daar zullen we later meer over bespreken.

U kunt niet veel doen aan algoritmische backlink straffen. U hoeft alleen het algehele linkprofiel van uw site te verbeteren. Handmatig toegepaste boetes worden tenslotte weergegeven in Google Search Console onder “Beveiliging en handmatige acties> Handmatige acties”. Als het een handmatige actie betreft, verschijnt deze hier met een algemene beschrijving van het probleem. U vindt hier ook een link voor meer informatie en een knop, waarmee u een beoordeling kunt aanvragen. Het is vaak eenvoudiger om een ​​SEO audit tool voor websites te gebruiken om slechte links te vinden. 

Er zijn veel manieren om giftige links aan te pakken. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de beheerder van de website, die naar uw website linkt en vragen of de link kan worden verwijderd. Als de backlink geldig is en de boete handmatig is geactiveerd, kunt u een beoordeling aanvragen. Volgens ‘Search Engine Watch’ verwerkt Google ongeveer 20.000 heroverwegingsverzoeken per maand, van de 400.000 handmatige boetes, die zij toepassen. Het duurt ongeveer 30 dagen, voordat u een ​​reactie te krijgen.


Disavow tool van Google

Als de backlink niet belangrijk voor u is en u de handmatige reikwijdte niet wilt uitvoeren om backlinks te verwijderen, kunt u de Disavow tool van Google gebruiken om backlinks af te wijzen. Volg daarvoor de stappen in de Help functie van Google Search Console. Maak als eerste een lijst met toxic links, die u wilt afwijzen. Vervolgens start u het hulpprogramma Disavow en daarop volgend upload u uw bestand.


backlinks, SEO baklinks

Het is belangrijk om ervoor zorgen, dat backlinks naar uw site van hoge kwaliteit zijn en de regels van Google volgen. Backlinks checken is daarom een essentieel aspect van websitebeheer voor SEO. Heeft u recent uw linkjes gecontroleerd? Als u dat niet heeft gedaan, zou u dat snel moeten doen. Heeft u een backlinks gerelateerd bericht ontvangen over handmatige actie op uw site in Google Search Console? Als dit het geval is, volgt u de tips in dit artikel om het probleem op te lossen of de link te negeren. 

SEO en Linkbuilding blogs

SEO consultant Den Haag

Herman Geertsema is een freelance SEO specialist en Linkbuilder uit Den Haag. Herman is de eigenaar van Connect your World, een SEO bureau in Den Haag. Hij is een ervaren SEO consultant en Content Marketeer.

Online marketeer inhuren

Online marketing bureau Connect your World voert ook SEO projecten uit in de volgende regio’s:

Linkbuilding Den Haag

Heeft u vragen over SEO optimalisatie of over SEO Linkbuilding om toxic backlinks te voorkomen? Wij helpen u graag. Ook hebben we diverse SEO checklists op onze website staan, waarmee u uw website al vast onder handen kan nemen. Uw SEO laten doen is ook een optie. Zo houdt u meer tijd over voor ondernemen. U kunt ook ons backlinks overzicht kopen voor een flinke boost van uw SEO rankings.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl

SEO Advies – gratis en voor niets

Wilt u nog meer SEO advies over (toxic) backlinks? Maak dan gebruik van onze SEO checklist. Ook onze lijst met handige gratis SEO tools kan u helpen om de vindbaarheid van uw website te verbeteren.

connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.