• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

Wat is financiële content marketing?

Wat is financiële content marketing?

Last Updated on 1 juli 2024 by connectyourworld

Hoe klanten aantrekken met financiële content marketing

Als financiële instelling of financieel adviseur is het ontzettend lastig om zich te onderscheiden van de concurrentie. Online heeft u in deze branche namelijk te maken met een hevige concurrentie. Tevens is EEAT heel belangrijk. Alles draait namelijk om vertrouwen in de financiële wereld. Dat betekent, dat u op een hoog niveau uw SEO optimalisatie en Content marketing moet gaan aanpakken. Alleen zo krijgt u een website, die bovenaan in Google meedraait en voor online omzet zorgt. Content marketing falen wordt zo voorkomen.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Wat is content marketing?

Wat is Content Marketing?

Content Marketing bevat alle soorten marketing waarbij ‘content’ – inhoud of informatie voor de consument wordt gemaakt en verspreid. Deze content kan tekstueel en of audiovisueel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuws- en blogberichten, casestudy’s en handleidingen tot video’s en infographics. 

Wat is financiële content marketing?

Financiële content marketing is een digitale marketingstrategie, waarbij u uw branchekennis deelt via online materiaal. Deze materialen zijn bijvoorbeeld: Blog berichten, Video’s, Sociale media berichten, Podcasts, Infographics, E-mail. In tegenstelling tot marketing, die uw producten of diensten direct promoot, richt content marketing zich op het aanbieden van informatie om klantproblemen op te lossen. Deze content motiveert vervolgens klanten om zaken met u te doen.

Wat is belangrijk als u financiële content marketing inzet voor SEO?

Bij het inzetten van financiële content marketing voor SEO is het belangrijk om content te creëren, die zowel informatief als betrouwbaar is, gezien de complexiteit en gevoeligheid van financiële onderwerpen. Gebruik duidelijke en begrijpelijke taal om ingewikkelde concepten uit te leggen, zodat uw doelgroep de informatie gemakkelijk kan begrijpen. Zorg voor grondige zoekwoord analyse om relevante zoekwoorden te integreren, die aansluiten bij de vragen en behoeften van uw doelgroep. Verwerf kwalitatieve backlinks van gerenommeerde financiële websites om uw autoriteit en geloofwaardigheid te versterken. Monitor en analyseer de prestaties van uw content regelmatig met tools zoals Google Analytics en Google Search Console, en pas uw strategie aan om voortdurend te verbeteren en in te spelen op de nieuwste SEO trends en algoritme-updates.

Mobiele zoekopdrachten over financiële planning

Bij het zoeken naar een financieel adviseur of instelling, beginnen de meeste bedrijven en mensen door online te zoeken. Volgens Google zijn mobiele zoekopdrachten over financiële planning en beheer de afgelopen twee jaar met 70% gestegen. Hoewel dit laat zien, dat er veel vraag is naar financieel advies, moet uw bedrijf zich nog steeds onderscheiden van andere financiële instellingen. Dit is een probleem, dat u kunt oplossen met financiële content marketing.

Content Marketing Strategie

Het creëren van financiële content voor uw website, blog, e-mailcampagnes en sociale media kanalen is een uitstekende manier om de band met uw klanten te versterken. Maar om effectief te zijn, moet u weten hoe u deze digitale marketingtool kunt aanpassen. In deze blog onderzoeken we wat content marketing is en hoe het kan worden gebruikt in een financieel adviesbedrijf. Daarnaast schenken wij aandacht aan, hoe u ideeën kunt bedenken voor effectieve financiële content en hoe u deze content kunt promoten.

Hoe financiële content marketing uw bedrijf op het gebied van financieel advies helpt

Dus, hoe kunt u financiële content marketing in uw bedrijf gebruiken? En waarom zou u deze krachtige digitale marketingstrategie gebruiken? Mensen willen weten, hoe ze slimme financiële beslissingen kunnen nemen, wanneer ze grote aankopen doen of sparen voor hun pensioen. Bedrijven moeten de beste oplossingen leren om met hun fiscale uitdagingen en cashflowbeheer om te gaan.

Toon uw expertise en speel in op de klantbehoefte

En als uw bedrijf voor financieel advies begrijpelijke blog posts, video’s en andere content kan bieden, die de uitleg biedt, die uw klanten nodig hebben, zullen klanten vertrouwen krijgen in uw bedrijfsexpertise. Ze ontwikkelen een gevoel van loyaliteit aan uw bedrijf. Ze zullen daarom eerder uw financiële diensten gebruiken. Belangrijker nog: financieel adviseurs bevinden zich nu in een uitstekende positie om een ​​grote behoefte bij de consument te vervullen. Veel mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen om bijvoorbeeld hun pensioen. Hebben ze straks voldoende inkomen als ze met pensioen gaan? Deze zorgen bieden financiële instellingen een manier om in contact te komen met hun klanten door op maat gemaakte financiële content te bieden, die hun problemen aanpakt. Door ondersteuning te bieden, bouwen financiële adviseurs vertrouwen op bij klanten. Dit zorgt op zijn beurt voor klanten voor de lange termijn.

Ideeën bedenken voor financiële content

Alle succesvolle content marketing strategieën beginnen met het bepalen van het publiek voor uw content. Afhankelijk van het soort financiële diensten, dat u aanbiedt, wilt u uw SEO content richten op bedrijven of gewone consumenten (of beiden). Elk publiek namelijk heeft verschillende soorten financiële content nodig.

Ondernemingen

Bedrijven en kleine bedrijven willen content, die productkennis biedt. Ze moeten weten hoe ze slimme financiële en strategische beslissingen kunnen nemen om hun bedrijf te runnen. Ze reageren bijvoorbeeld goed op blog posts, video’s of podcasts met:

 • Infographics: Bedrijven moeten bijvoorbeeld weten, hoe ze moeten omgaan met de uitdagingen, die verband houden met boekhouding, belastingen, kredietverlening en het beheren van de cashflow. U kunt deze informatie verstrekken via bijvoorbeeld grafieken, tabellen en andere visuele hulpmiddelen om gemakkelijk te begrijpen uitleg te geven.
 • Product recensies: blogartikelen, die de voor- en nadelen van de beste zakelijke creditcards of de voordelen van verschillende soorten leningen bieden, helpen bedrijven te informeren in welke financiële producten ze moeten investeren.
 • Analyse van branche nieuws: Bedrijven moeten de economie in de gaten houden. Dus door uw deskundige analyse aan te bieden over de branches waarin uw financiële instelling actief is, kunt u content produceren, die uw klanten regelmatig zullen lezen.
 • Verhalen van klanten: Bedrijven doen eerder zaken met financiële adviseurs, die andere bedrijven met soortgelijke problemen hebben geholpen. Door bijvoorbeeld artikelen of video’s op te nemen, die laten zien hoe uw financiële diensten of producten hebben bijgedragen aan het oplossen van zakelijke problemen, is de kans groter, dat u vertrouwen opbouwt bij uw klanten.
Content Marketing expert, Content Den Haag

Content marketing formats

Consumenten willen content, die een emotionele band biedt met hun financiële zorgen. Ze willen worden voorgelicht, over hoe ze moeten omgaan met de persoonlijke financiële uitdagingen, waarmee ze momenteel worden geconfronteerd. Ook willen ze er zeker van zijn, dat u ze kunt helpen. Ze reageren het beste op:

 • Uitlegvideo’s : als u video’s van hoge kwaliteit op uw website maakt, die vragen van klanten over leningen, creditcardgebruik en pensionering beantwoorden, blijven ze terugkeren naar uw website.
 • Rekenmachines: Schulden van studentenleningen zijn een groot probleem voor veel millennials, dus waarom zou u geen online calculator op uw website aanbieden om de meest kosteneffectieve leningen te bepalen? 
 • Geld besparende tips: het vullen van uw blog met tips over het creëren van een budget, het voorkomen van creditcardschulden en het wegleggen van geld voor pensionering lost veel veelvoorkomende problemen op.
 • Advies voor speciale gelegenheden: de meeste klanten verwachten geen blogpost of e-mail met tips voor het kopen van kerstcadeaus met een beperkt budget, maar dit zijn de soorten financiële uitdagingen waarmee consumenten worden geconfronteerd. Door deze financiële content aan te bieden, laat u zien dat uw bedrijf begrijpt, wat belangrijk is voor uw klanten.
Content marketing strategie, Content marketeer

Hoe financiële content op de markt te brengen

Als u eenmaal heeft besloten welk type financiële content het beste aansluit bij uw klanten, moet u de beste manier bepalen om uw content te promoten. Financiële content marketing kan via verschillende kanalen worden gepromoot, waaronder:

SEO blogging

Het regelmatig publiceren van blog posts op uw website is een uitstekende manier om met uw klanten te communiceren en nieuwe leads te genereren. U kunt blog posts aanbieden met tips om geld te besparen, Google product recensies en klantverhalen. Het is ook een goed idee om vragen te beantwoorden, die uw klanten plaatsen in opmerkingen of op uw sociale media. Door blog posts toe te voegen, waarin de zorgen van klanten worden behandeld, kunt u in contact komen met klanten.

Blog posts kunnen ook video’s bevatten, waardoor de kans groter is, dat uw publiek met uw blog bezig is, vooral wanneer u een complex onderwerp behandelt. Een geschreven artikel over het kiezen van een pensioenrekening is misschien niet erg populair. Een uitlegvideo kan bijvoorbeeld in dit geval beter aansluiten bij uw publiek.

Sociale media marketing

Alle financiële dienstverleners moeten aanwezig zijn op sociale media . Dit omvat het hebben van accounts op Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest. Aangezien veel mensen, met name millennials, dagelijks sociale media gebruiken, is het op de markt brengen van uw financiële content een uitstekende manier om relaties met uw klanten op te bouwen en potentiële klanten aan te trekken. Hoewel posts op sociale media mogelijk korter zijn dan blogartikelen of e-mails, kunnen ze nog steeds relevante content delen, waaronder:

 • Financieringstips
 • Nieuws uit de sector
 • Links naar een blogpost
 • Podcast-koppelingen

E-mailmarketingcampagne

E-mailmarketing blijft een van de beste digitale marketingstrategieën. E-mail is ook de beste manier voor veel mensen om hun financiële informatie te ontvangen, Het biedt een geweldige manier om de volgende onderwerpen te delen:

 • Financieel nieuws
 • Zakelijke tips en trends
 • Links naar blogposts
 • Klantwaardering evenementen

Financiële content verspreiden met e-mail marketing

Houd rekening met uw huidige bereik, wanneer u beslist, hoe u financiële content op de markt wilt brengen. Het is veel gemakkelijker voor financiële instellingen met een gevestigde volgzaamheid op sociale media, een populaire blog of een grote e-maillijst om online met hun klanten in contact te komen. Zodra uw publiek zich bezighoudt met uw content marketing campagne, kunt u het type content, waarop ze het beste reageren (en de manier waarop ze het willen ontvangen) bijhouden en hen meer bieden van wat ze willen. Dit zal uw relatie met uw klanten versterken. Daarnaast zal het u meer leads opleveren en het succes van uw bedrijf vergroten.

De laatste content marketing tips

Kwaliteitscontent geen duplicated content

In veel branches wordt content nogal eens gebruikt om puur en alleen traffic te genereren (SEO content). In de financiële dienstverlening kunt u zich beter richten op echte kwaliteit. Uw teksten moeten van hoge kwaliteit en vooral feitelijk juist zijn. Dit luistert erg nauw in de financiële sector.

Taal van uw klant

Maar weinig sectoren staan zó bol van het vakjargon als de financiële sector. Hoewel, sinds 2009 toen de financiële sector in brand stond vanwege de kredietcrisis, is er een inhaalslag gemaakt. Als onderdeel van de vele campagnes met als titel ‘ De klant centraal’ werd er vaak een project opgestart om de documentatie en correspondentie richting de klant gemakkelijker te maken. Dat betekende bijvoorbeeld, dat polisvoorwaarden in ‘B1 schrijf niveau’ werden opgesteld. Een B1 schrijfniveau betekent, dat documenten zo geschreven worden, dat 80% van de bevolking het begrijpt.

Wat is uw doelgroep?

Breng daarom goed in kaart wie uw doelgroep is en zorg ervoor, dat uw taalgebruik op hen aansluit. Maak gebruik van begrijpelijke taal. Liever een begrijpelijk stuk, dat de zaken misschien iets te simplistisch neerzet, dan een zeer genuanceerd artikel, waar niemand iets van begrijpt. Als het op financiële producten aankomt, willen klanten het precies snappen wat alles inhoudt.

Wees actueel

In het algemeen zijn potentiële klanten op zoek naar informatie over de laatste actualiteiten. Dit soort informatie is namelijk waardevol voor uw doelgroep. Spring hier zo snel als mogelijk op in. Probeer, als u over voldoende kennis van zaken beschikt, liever nog op de actualiteiten vooruit te lopen door bijvoorbeeld voorspellingen te doen. Wordt een ’thought leader’ in uw branche en bouw autoriteit op. Lijstjes met voorspellingen aan het eind van het jaar vinden vaak gretig aftrek. Wel op voorwaarde, dat ze goed onderbouwd zijn!

Data en statistieken

Onderbouw de beweringen, voorspellingen en meningen in uw content zoveel mogelijk met harde data. Cijfers liegen namelijk niet. Hoewel de argumentatieleer inmiddels heeft aangetoond, dat mensen opmerkelijk ongevoelig zijn voor cijfermatige onderbouwingen, zijn beweringen over financiële topics, hierop een eenzame uitzondering. Voor een copywriter kan dat even wennen zijn. Normaal gesproken vermijdt u die data vaak. In dit geval helpt het juist mee om uw betrouwbaarheid te laten zien. Giet de cijfers wel in een eenvoudig afneembare vorm, zoals een infographic.

Meten en evalueren

Zorg, dat u kunt meten, wat uw content marketing inspanningen opbrengen. Hoe scoren uw artikelen of blogs? Wat vinden uw klanten ervan? Hoe reageren ze op uw blogs of artikelen? Of wilt u ze liever niet laten reageren? Of u nu nieuwsbrieven gaat verzenden, lijstjes gaat publiceren of gewoon korte, interessante blogs gaat schrijven, zorg er altijd voor dat u kunt meten, wat die content doet. Uiteraard hangt dat ook af van het doel van uw content marketingstrategie. Zet dit helder op papier. Pas u content plan erop aan. Meet vervolgens of u succesvol bent. Op deze wijze kunt u met goede content marketing ook in de financiële wereld het verschil maken.

Overige Content Marketing Blogs

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is de eigenaar Connect your World, een content marketing en SEO bureau in Den Haag. Hij is een ervaren freelance SEO specialist en Content Marketing expert.

SEO specialist inhuren

Bij Connect your World kunt u een content marketeer en SEO consultant inhuren in de volgende regio’s:

Heeft u een vraag voor ons over wat is content marketing? Of wilt u ons als SEO of Content marketing expert inhuren? Neem dan contact op.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl

SEO checklist

Met de volgende checklists kunt u al vast zelf een SEO check van uw website afwerken. Uw SEO laten doen, blijft natuurlijk ook altijd een optie.

SEO tools

Op deze lijst met veelal gratis SEO tools vindt u diverse handige tools om al vast een start te maken met de SEO optimalisatie en de contentmarketing van uw website.

connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.