• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

Copywriting SEO 17 Tips – Hoger in Google

Copywriting SEO 17 Tips – Hoger in Google

Last Updated on 6 mei 2024 by connectyourworld

Copywriting SEO

Kom met copywriting SEO bovenaan bij Google

SEO copywriting is een absolute noodzaak als u met uw website bovenaan Google wilt komen op de voor u relevante zoekwoorden. Vraagt ​​u zich misschien af hoe u uw rankings op zoekwoorden kunt verhogen door middel van content? Deze SEO copywriting tips kunnen u op weg helpen. Schrijven is al moeilijk genoeg, maar schrijven met het doel om in Google te ranken vereist nog meer strategische planning. Succesvolle SEO copywriters houden tijdens hun schrijfproces rekening met wat gebruikers willen en hoe zoekmachines eigenlijk werken. Voor die website eigenaren, die hun zichtbaarheid willen vergroten door middel van kwalitatief goede content, is het begrijpen van Copywriting SEO en het begrip over wat een copywriter doet de juiste plek om te beginnen.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Wat is SEO copywriting?

SEO copywriting is het proces van het content creëren met als doel om in zoekmachines te ranken voor relevante zoekwoorden. Het proces kan worden toegepast op uw startpagina, product pagina’s, blogposts of zelfs uw profielen op beoordelingssites. Als het goed wordt gedaan, kan copywriting SEO het totale aantal zoekwoorden verhogen waarop uw content rankt.

Wat doet een copywriter?

Een copywriter is een professional die gespecialiseerd is in het schrijven van tekst, ook wel bekend als copy, met als doel het aantrekken van aandacht, het overtuigen van lezers en het bevorderen van actie. Copywriters werken vaak in de reclame- en marketingindustrie, maar ze kunnen ook worden ingezet voor andere soorten schrijfopdrachten.

Waarom is SEO Copywriting belangrijk voor ranking?

Google vertrouwt op natuurlijke taalverwerking om te begrijpen waar gebruikers naar zoeken en waar onze content over gaat. In de loop der jaren zijn NLP modellen veel geavanceerder geworden. Als u meer wilt weten over NLP technologie, plaats dan wat van uw eigen website content in de Google Natural Language API-demo. Vanwege de vooruitgang van Google op het gebied van NLP, is Copywriting SEO geëvolueerd om veel minder te gaan over snelle trucs en veel meer over het creëren van informatieve en waardevolle content voor gebruikers. Google is echter nog steeds een robot. Een SEO copywriter moeten nadenken over hoe de technologie van zoekmachines werkt. De kennis daarover moeten ze inzetten bij het schrijven van hun SEO content.

17 Tips voor Copywriting SEO om bovenaan in Google te komen

De beste content wordt altijd gemaakt met de gebruiker in gedachten.

Maar er zijn strategische keuzes die copywriters kunnen maken om crawlers te helpen hun website content beter te begrijpen en dienovereenkomstig te promoten. Hier zijn enkele SEO copywriting tips voor het maken van content, die zowel door gebruikers als door zoekmachines geliefd is.

Copywriting SEO – Onderzoek en voorschrijven

1. Wat doet een copywiter? – Realistisch zoekwoorden doel kiezen

Voordat u begint met schrijven, moet u een duidelijk zoekwoord doel in gedachten hebben. Maar zorg ervoor, dat u uw SEO content voorbereidt op succes door realistische en haalbare zoekwoorden doelen te stellen. Zoekwoorden onderzoek is de basis van het Copywriting SEO proces. U komt misschien in de verleiding om branche zoekwoorden te kiezen met een hoger zoekvolume, maar die zoekwoorden zijn vaak zeer concurrerend. Als u een website hebt met minder autoriteit, is het onwaarschijnlijk, dat u voor die termen op de eerste pagina scoort, ongeacht de hoge kwaliteit van uw content.

Copywriting SEO – zoekwoorden

Dus hoe weet u of uw content kans maakt op een goede ranking in Google? Moeilijkheidsgraden voor zoekwoorden kunnen dienen als maatstaf voor uw SEO zoekwoorden doelen. Ik stel voor om relevante zoekwoorden te vinden met een moeilijkheidsgraad, die kleiner is dan of gelijk is aan de domein autoriteit van uw website. Deze zoekwoorden kunnen longtail keywords zijn of een meer informatieve zoekintentie hebben, maar ze kunnen echte kansen bieden voor uw content om snel te ranken en klikken te genereren.

2. Wat doet een copywriter? – Analyseer de best beoordeelde content 

Wil je weten wat er nodig is om goede rankings te behalen? Kijk naar de content, die al op pagina één staat. Bekijk de best beoordeelde stukken SEO content en gebruik ze als modellen voor uw eigen content creatie. Hoe lang is de content? Wat zijn de paginatitels en metabeschrijvingen, die de gebruikers verleiden om te klikken? Het doel hier is niet om een ​​kopie van uw concurrenten te maken, maar om beter te begrijpen op welke content, autoriteit en pagina gebruikers ervarings-signalen Google-crawlers reageren.

SEO copywriting, zoekintentie

3. Begrijpen en schrijven voor zoekintentie

Zoekintentie wordt vaak teruggebracht tot vier categorieën: navigatie, informatief, transactioneel en commercieel. De zoekintentie van uw zoekwoord bepaalt welk type content u moet maken. Voor transactionele zoekwoorden is de kans groter, dat Google product- of servicepagina’s promoot in de wetenschap, dat de gebruiker een aankoop wil doen. Voor informatieve zoekopdrachten rangschikt Google vaker blogs, top-tien-lijsten, how-to-artikelen en bron gestuurde content types. Hoogstwaarschijnlijk kan uw zoekwoord in de bovenstaande vier categorieën worden ingedeeld. Streef er dus naar om met uw content aan die bedoeling te voldoen.

4. Geef een overzicht van uw structuur

Niet alle content overzichten zullen er precies hetzelfde uitzien, maar het idee is om het algemene onderwerp, de sub-onderwerpen, koppen en hoofdpunten te bepalen, die de content zal bevatten. Als u goed optimaliseert, krijgen uw zoekwoordtargets een prominente plaats in deze structurele componenten. Niet alle copywriters werken graag met schetsen, maar ze kunnen erg handig zijn bij het waarborgen van goede SEO praktijken op de pagina.

5. Geef prioriteit aan kwaliteit boven al het andere

Google wil kwalitatief goede content voor zijn gebruikers rangschikken. Maar wat is kwaliteit in de ogen van crawlers? 

 1. Relevantie
 2. laadtijden
 3. backlinks
 4. verwijzende domeinen

Wat betreft kwaliteitssignalen, die via het schrijven worden gecommuniceerd, zoekt Google naar:

 • Uitgebreide, diepgaande content
 • Originele rapportage en analyse
 • Deskundig auteurschap en gebruik van bronnen
 • Correcte grammatica en spelling

Doe uw best om aan deze signalen te voldoen. Google zal uw website eerder als kwalitatief goed beschouwen.

Het SEO copywriting – proces

6. Wat doet een copywriter – Verken uw onderwerp grondig

Hoewel de lengte van een stuk content geen ranking factor is voor SEO optimalisatie, is er een sterke correlatie tussen langere content en topposities. Dat komt omdat lange SEO content eerder de kwaliteitssignalen weergeeft die worden vermeld in tip 5. Aanvullende onderzoeken hebben aangetoond, dat langere content ook meer backlinks en sociale betrokkenheid oplevert. Dus doe je best om allesomvattend te zijn en uw content grondig te verkennen. Hulpprogramma’s voor Google zoekwoorden kunnen u helpen uw content uit te breiden door u de sub-onderwerpen te tonen die verband houden met uw zoekwoorden doel.

Volgens Backlinko blijkt na onderzoek van 11,8 mln zoekresultaten, dat de gemiddelde lengte van een stuk content op de 1e pagina van Google 1447 woorden is.

7. Schrijf voor passage rangschikking

De Passage Ranking – update van Google is begin 2021 live gegaan. Hierdoor indexeert en rangschikt Google niet langer alleen webpagina’s, maar specifieke passages van content. Wanneer de gebruiker op het SERP-resultaat klikt, heeft Google het exacte deel van de webpagina, dat die vraag beantwoordt geïndexeerd en gemarkeerd voor gebruikers. Passage Ranking betekent, dat uw content zoveel mogelijkheden heeft om te ranken voor meerdere zoekopdrachten. Strategisch gebruik van structuur, koppen en vragen is essentieel, om ervoor te zorgen, dat passages van uw content goed scoren in de zoekresultaten.

8. Gebruik een tool voor content optimalisatie

Door gebruik te maken van AI- en NLP-tools kan de rangschikking van zoekwoorden aanzienlijk verbeteren. Clearscope, SearchAtlas, SEMrush en anderen hebben allemaal software voor content optimalisatie, die een deel van het giswerk van het Copywriting SEO proces elimineert. Deze tools identificeren veelvoorkomende woorden en onderwerpen, die worden gebruikt in content met de hoogste rangorde. Ze stellen vergelijkbare termen voor, die u in de uwe kunt opnemen. Zolang u ze op natuurlijke wijze opneemt, kunnen de resultaten aanzienlijk zijn. Ik heb gezien dat content tools vrijwel onmiddellijk invloed hebben op het totale aantal zoekwoorden, vertoningen en gemiddelde posities die webpagina’s verdienen. Meer SEO copywriters zouden ze moeten gebruiken.

Copywriting SEO, SEO optimalisatie, SEO specialist Den Haag

9. Bied antwoorden op gerelateerde vragen aan

Een andere manier om hoger in Google te komen op relevante zoekwoorden is door veel gestelde vragen te beantwoorden, die gebruikers stellen met betrekking tot uw doel zoekwoord. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen wat deze vragen zijn: Google Zoeken en een hulpprogramma voor zoekwoorden. Kijk naar Mensen vragen ook en vul automatisch aan om te zien welke veel gestelde vragen mensen over het onderwerp stellen. Zorg er vervolgens voor, dat u die vragen en hun antwoorden in uw content opneemt. Evenzo kunnen sommige hulpprogramma’s voor Google zoekwoorden u de veelvoorkomende vragen vertellen, die zoekers stellen.

10. Voeg synoniemen en trefwoorden toe aan uw koppen

Het is belangrijk om uw zoekwoorden op te nemen in uw h1s en h2s, maar Google is nu slim genoeg om synoniemen en andere gerelateerde termen te begrijpen. Kies woorden, die een semantische relatie hebben met uw primaire zoekwoorddoel. De NLP algoritmen van Google gebruiken ze om uw content beter te begrijpen. Door deze termen aan uw kopjes toe te voegen, kunt u een sterke relevantie aangeven, maar zonder opvuller van zoekwoorden.

11. Vermijd lange zinnen, lange alinea’s en spelfouten

Wat de leesbaarheid betreft, wilt u dat uw content gemakkelijk door een verscheidenheid aan mensen kan worden begrepen. Als uw content te academisch of technisch is, kunnen sommigen ervoor kiezen om terug te keren naar de SERP’s. Evenzo zal content die slecht is geschreven of vol typefouten zit, lezers afschrikken. Streef naar kortere zinnen en alinea’s om de leeservaring te verbeteren. Sommige SEO tools suggereren een niveau, maar het idee is om de taal eenvoudig en toegankelijk te houden voor zoveel mogelijk mensen.

Copywriting SEO Extra’s

12. Verdeel uw content met niet tekstuele elementen

Hoewel lange tekst belangrijk is voor de rangschikking, moet uw content andere niet-tekstuele elementen bevatten die lezers helpen betrokken te blijven. Zorg ervoor, dat u afbeeldingen, video’s of infographics in uw inhoud opneemt, met name om lange tekst passages op te splitsen. Google ziet graag content waarin allerlei elementen is verwerkt, dus gebruik deze in uw voordeel. Als deze extra elementen de prestaties van uw pagina’s echter vertragen, kan dit tegen u werken. Zorg er dus voor dat alle afbeeldingen, video’s etc.. zijn geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties.

Uw interne en externe links, evenals de ankertekst van die links, zijn ook belangrijke kwaliteitssignalen voor Google. Zorg ervoor, dat u linkt naar relevante, gezaghebbende bronnen. 

Zorg er ook voor, dat u ‘best practices’ voor ankertekst gebruikt:

 • Ankertekst moet relevant zijn voor de landingspagina
 • Gebruik niet te veel ankertekst voor exact zoeken
 • Vermijd generieke ankertekst (bijv. “klik hier”)
 • Gebruik zo vaak mogelijk contextuele ankertekst

14. Maak uw SEO content gemakkelijk te navigeren 

Functies zoals een inhoudsopgave en ‘jump links’ maken uw content gebruiksvriendelijker. Dit geldt met name voor langere artikelen of bronpagina’s. Google-crawlers zien graag deze navigatie-elementen op de pagina, die de UX verbeteren. Zorg ervoor, dat u ze opneemt, wanneer u maar kunt.

SEO copywriting tips, Copywriting SEO, SEO bureau Den Haag

Copywriting SEO – Na het schrijven

15. Zorg ervoor, dat Google uw content begrijpt

Een week of zo nadat u uw content heeft gepubliceerd, logt u in op uw Google Search Console account om te bevestigen, dat Google deze goed begrijpt. Bekijk voor welke SEO zoekwoorden u vertoningen genereert. Als ze dicht bij of relevant zijn voor uw oorspronkelijke zoekwoorddoel, is dat geweldig. Als dit niet het geval is, moet u mogelijk de content herzien. Hogere posities en klikken komen met de tijd en het opbouwen van autoriteit , maar vertoningen zijn een goed vroeg teken, dat Google uw website content begrijpt en weet wanneer deze moet worden gepromoot.

16. Wat doet een copywriter – Optimaliseer en test uw metatags

Google herschrijft nu paginatitels en meta beschrijvingen, wanneer het dat nodig acht, maar dit gebeurt slechts ongeveer 20% van de tijd. Het is nog steeds belangrijk om geoptimaliseerde metatags te schrijven, zodat Google uw content begrijpt en gebruikers worden verleid om te klikken. U hoeft echter geen eenmalige benadering te volgen voor het optimaliseren van metatags. Als uw content na enkele maanden op pagina één komt maar nog steeds een lage klikfrequentie heeft, test dan paginatitels en meta beschrijvingen om te zien welke de beste resultaten opleveren.

17. Dienovereenkomstig herzien en bijwerken

Na verloop van tijd zal uw content uiteindelijk verouderd raken. Er kan nieuwe informatie beschikbaar komen, SEO zoekwoorden kunnen concurrerender worden, backlinks kunnen kapot gaan en meer. Zorg er dus voor, dat u oude of slecht presterende content opnieuw bekijkt om te zien of er meer aandacht nodig is. Uw belangrijkste content middelen moeten minstens één keer per jaar worden bijgewerkt, vooral als ze branche trends of analyses bespreken.

Copywriting SEO – Conclusie

De realiteit is dat Copywriting SEO niet stopt, nadat de content op uw website is gepubliceerd. SEO Copywriting is hard werken door de vele punten die aandacht nodig hebben. Daarnaast kan je als copywriter veel creativiteit kwijt. Een infographic is bijvoorbeeld van toegevoegde waarde, maar ook heel leuk om te maken. Het internet verandert echter voortdurend, algoritmen evolueren en uw SEO content moet dienovereenkomstig worden bijgewerkt. Als u deze laatste tip toepast, kunt u de houdbaarheid van uw content verlengen, zodat deze de komende jaren de topposities voor Google zoekwoorden behoudt. Een copywriter doet wat nodig is, zodat u met uw webteksten ook echt geld gaat verdienen.

SEO en Content Marketing Blogs

SEO specialist Den Haag – Copywriting SEO

Herman Geertsema is een ervaren freelance SEO specialist en copywriter uit Den Haag. Tevens is hij de eigenaar van SEO en Content marketing bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Herman is de ideale man om copywriting SEO verder voor u op te pakken.

Online marketeer inhuren

Bij Connect your World kunt u ook een copywriter en SEO specialist inhuren in de volgende regio’s:

SEO checklists

Op deze website vindt u talloze checklists over SEO, Lokale SEO, Linkbuilding en nog veel meer. Met de SEO checklist van Connect your World kunt u al vast zelfstandig een start maken met de SEO optimalisatie van uw website.

Gratis SEO tools

Op deze website van Connect your World vindt u ook een lijst met veelal gratis SEO tools. Deze lijst heeft u nodig om zelfstandig als copywriter met de zoekmachineoptimalisatie van uw website aan de slag te gaan.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.