In SEO zijn zoekwoorden van groot belang. Namelijk elke dag voert een mogelijke klant een zoekopdracht uit op het internet om een bepaalde oplossing te vinden voor zijn of haar probleem. Zeker als het gaat om een nieuw product of dienst of bedrijf, is het eerste wat men doet ‘Google openen’. Als uw website goed vindbaar en zichtbaar is, heeft u daardoor de kans om de oplossing aan te bieden en een nieuwe klant te verwelkomen. Als uw website niet goed vindbaar is op de voor u relevante zoekwoorden, is de kans groot, dat bijvoorbeeld uw concurrent er met de buit vandoor gaat. De meerderheid van de internetgebruikers tikt meerdere SEO zoekwoorden in om daarmee de zoekresultaten te verfijnen. Elk SEO project begint daarom met een SEO zoekwoorden analyse.
Geschatte leestijd: 12 minuten
Zoekwoorden zijn specifieke woorden of een specifieke combinatie van woorden aan de hand waarvan een zoekmachine zoals Google een lijst samenstelt met websites of een speciale webpagina, die verband houden met die zoekwoorden. Er zijn hoofd zoekwoorden, verwante zoekwoorden, gerelateerde zoekwoorden en longtail keywords.
In een zoekwoordenonderzoek achterhaalt u de SEO zoekwoorden, die potentiële bezoekers van uw website intikken of inspreken om uw soort product, dienst of informatie te zoeken. Google zoekwoorden zijn voor elke website van belang om de vindbaarheid en zichtbaarheid van de website te vergroten. Dit kunnen een of twee woorden achter elkaar zijn, maar ook bijvoorbeeld ‘longtail keywords‘ van 5 SEO zoekwoorden achter elkaar.
Traditioneel zoekwoorden onderzoek of zoekwoorden analyse gebruikt ‘seed-zoekwoorden’ om een grotere reeks gerelateerde zoektermen op te bouwen, die kunnen worden gekwalificeerd, geprioriteerd en toegewezen aan berichten of pagina’s op een website. Hoewel dit proces goed werkt, vereist het wat giswerk en veel voorwerk. Met zoekwoordonderzoek van concurrenten kunt u de SEO zoekwoorden, die al verkeer en conversies genereren voor uw concurrenten op pikken en daar betere SEO content dan de content van uw concurrent aan verbinden. Hiermee kunt u snel zien, waar u tekortschiet in uw zoekwoordonderzoek en kritieke hiaten in uw content strategie ontdekken.
Bij het doen van Zoekwoordenonderzoek komt u verschillende definities tegen zoals bijvoorbeeld ‘seed keywords’, ‘focus keywords’, ‘longtail keywords’. Het is minder verwarrend om de verschillende soorten SEO zoekwoorden te kennen, voordat u aan uw onderzoek begint.
Seed zoekwoorden, ook bekend als hoofd, focus of belangrijkste zoekwoorden, zijn meestal één of twee SEO zoekwoorden, die een hoog zoekvolume hebben. Deze SEO zoekwoorden zijn ook zeer concurrerend met honderden websites, die strijden om één van de topposities in de SERP’S. Hier zijn enkele voorbeelden van hoofd zoekwoorden: ‘SEO’, ‘Linkbuilding’, ‘Online Marketing’, ‘makelaar’.
Synoniemen of nauw verwante trefwoorden zijn zoekwoorden, die nauw aan elkaar verwant zijn. Het zijn Google zoekwoorden, die bijvoorbeeld dezelfde betekenis hebben, maar anders zijn geschreven.
Semantisch gerelateerde zoekwoorden, ook wel LSI-zoekwoorden genoemd, zijn conceptueel aan elkaar gerelateerde zoekwoorden. Bijvoorbeeld, voor de zoekterm ‘seo specialist’ zijn sommige semantisch gerelateerde zoekwoorden ‘seo expert’, ‘seo consultant’.
Het kan ook anders! Eén van de meest effectieve methodes om meer nieuwe klanten te bereiken, is namelijk het gebruik van ‘longtail keywords’. ‘Longtail zoekwoorden’ introduceren meerdere SEO zoekwoorden en zinnen op meerdere manieren en variaties. Op deze wijze sluit u meer aan op de manier waarop mensen zoeken op het internet. ‘Longtail keywords’ bestaan namelijk vaak uit drie Google zoekwoorden of meer.
Google zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van uw website. Want zonder focus op uw doelgroep en haar wensen is het waarschijnlijk, dat u niet bovenaan in Google komt. Google kan namelijk alleen herkennen, dat uw website relevant is voor de gewenste SEO zoekwoorden, als u ze gebruikt in uw website. Bij een zoekwoorden analyse komen bijvoorbeeld vaak de volgende fouten naar boven.
De Google Keyword Planner is een gratis tool van Google Ads, waarmee adverteerders en SEO specialisten de zoektermen of trefwoorden kunnen onderzoeken en analyseren, die mensen gebruiken bij het zoeken naar producten, services of informatie in Google. Het helpt adverteerders om de meest relevante en populaire zoekwoorden voor hun campagnes te vinden. Ook helpt het ze potentiële verkeer of de klikken, die ze zouden kunnen ontvangen in te schatten op basis van de geselecteerde zoekwoorden. De Google Zoekwoordplanner geeft ook informatie over het concurrentieniveau en de geschatte kosten per klik (CPC) voor elk zoekwoord. Dit kan weer handig zijn bij het bepalen van het budget en de strategie voor een advertentiecampagne.
Google Trends is een gratis online tool van Google, waarmee gebruikers de populariteit en interesse van specifieke zoektermen en onderwerpen in de loop van de tijd kunnen volgen en analyseren. De tool geeft inzicht in hoe vaak bepaalde zoektermen worden ingevoerd in de zoekmachine van Google en waar de zoekopdrachten vandaan komen. Daarnaast vindt u informatie over gerelateerde zoekopdrachten en onderwerpen. Deze informatie kan nuttig zijn voor bedrijven, onderzoekers en individuen om de huidige trends en interesses te begrijpen, marketing- en advertentiestrategieën te informeren en het publieke sentiment rond specifieke onderwerpen te volgen. Bovendien biedt Google Trends real-time gegevens en aanpasbare opties voor het genereren van visualisaties en rapporten.
Searchmetrics is een software- en analyseplatform voor digitale marketing. Het biedt gegevens-gestuurde inzichten om bedrijven te helpen hun online aanwezigheid te optimaal te verbeteren en hun positie in zoekmachines te verbeteren.
de zoekwoordplanner van Bing Ads is een gratis tool waarmee u relevante zoekwoorden voor uw advertentiecampagnes op Bing kunt vinden en targeten. U krijgt toegang tot deze tool door u aan te melden voor een Bing Ads-account en naar het gedeelte ‘Tools’ te gaan.
Google identificeert zowel de lokale SEO resultaten als de algemene SEO zoekresultaten bij een bepaald sleutelwoord. Wees er zeker van, dat het zoekvolume van een sleutelwoord bijvoorbeeld boven de 1000 per maand zit, tenzij u in een kleine niche werkzaam bent.
Als u in uw SEO zoekwoorden onderzoek inzet op het gebruik van enkelvoudige woorden, heeft u een lange reis voor de boeg en is het onzeker, dat u een resultaat haalt. Optimaliseren met een ‘search phrase’ bestaande uit meerdere woorden heeft bijvoorbeeld deze voordelen.
Bijvoorbeeld als we een SEO boek willen kopen focussen we bijvoorbeeld op SEO Boeken en SEO boek.
Er zijn meerdere manieren om te kijken hoe uw concurrentie gebruik maakt van Google zoekwoorden en van welke sleutelwoorden. Pas daarbij op, dat u de SEO zoekwoorden van uw concurrentie niet zonder na te denken kopieert. Dat hebben zij misschien ook wel gedaan. Maar wie zegt dat deze zoekwoorden goed zijn en het beste resultaat opleveren. Achterhaal daarom unieke SEO zoekwoorden in uw zoekwoorden onderzoek, dat vergroot namelijk de kans om bovenaan in Google te komen.
Het is belangrijk om een schatting te maken van hoeveel moeite het zou kosten om uw pagina in de top tien zoekresultaten te plaatsen. De schatting wordt gemaakt door elk van de pagina’s met de hoogste rangschikking voor een bepaalde zoekopdracht te evalueren en te kijken of ze zwakke punten hebben, waar u van kunt profiteren. Hoe zwakker de pagina’s, hoe groter de kans op een ranking voor deze zoekopdracht, hoe eerder u een pagina voor het zoekwoord moet maken.
Het eerste, dat u moet weten over het berekenen van de moeilijkheidsgraad van SEO zoekwoorden, is dat het geen exacte wetenschap is. Hoewel we een redelijk goed idee hebben van wat een sterke of een zwakke pagina maakt, hebben we geen toegang tot het daadwerkelijke algoritme voor zoekmachines. Dus het is aan ons om te beslissen welke factoren te overwegen bij het berekenen van de moeilijkheid van een zoekwoord. Maar er is geen garantie, dat een zoekmachine gebruik maakt van exact dezelfde factoren.
Het tweede, dat u moet weten over het berekenen van de moeilijkheidsgraad van Google zoekwoorden, is dat er niet één enkele aanpak is. De meeste SEO tools voor zoekwoorden onderzoek gebruiken hun eigen formules om een moeilijkheidsgraad te berekenen. Evenzo hebben de meeste SEO optimalisatie professionals hun eigen routines om hetzelfde te doen. Uiteindelijk is geen van de methoden beter of slechter. Kies een methode, waarmee u zich het meest identificeert en kijk of het werkt.
You can chase whatever keywords and phrases you like, but at the end of the day it’s all about those conversions.
Herman Geertsema is een freelance SEO specialist uit Den Haag. Herman is tevens de eigenaar van SEO bureau Connect your World gevestigd in Den Haag.
Dit online marketing bureau neemt opdrachten aan in de volgende regio´s:
Herman is een ervaren SEO consultant en een Content Marketeer met 20 jaar ervaring. Wilt u ons als SEO expert inhuren of heeft u een vraag over SEO zoekwoorden en wilt u een zoekwoorden analyse doen? Surf naar onze contactpagina en bel of mail ons.
Met deze SEO checklist hebt u de mogelijkheid om uw SEO rankings van uw website verder te verbeteren.
Met meer dan 10 jaar ervaring met SEO en meer dan 15 jaar ervaring als content marketeer huurt u als opdrachtgever een zeer ervaren kracht in. Daarnaast is Herman Scrum en Lean Sigma gecertificeerd. Bent u op zoek naar een projectmanager voor online marketing projecten met veel inhoudelijke kennis, dan bent u bij Herman aan het goede adres. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Dit doet hij door het toepassen van on page SEO en off page SEO technieken, waarin goede content en linkbuilding centraal staan. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG), een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Er is daardoor ontzettend veel kennis beschikbaar om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag
Bij SEO bureau Connect your World uit Den Haag is een SEO scan van uw website gratis. Grijp die kans!
Connect your World
Dr. J. Pressserstraat 313
2552 LW Den Haag
E-mail en Telefoon
herman.geertsema@connectyourworld.nl
Tel: 06-41226543
Juridisch
KVK-nummer: 73081892
BTW-nummer:
1803.10.392.B.01
SEO bureau Connect your World, Den Haag (2023)
WordPress in meerdere talen met WPML