Last Updated on 16 januari 2025 by connectyourworld
Met deze Shopify SEO checklist gaat u geheid hoger scoren in de organische zoekresultaten van Google. Op die manier gaan meer potentiële klanten door uw online webshop bladeren. Als het gaat om het genereren van waardevol website verkeer naar uw Shopify webwinkel, is geen enkele andere online marketing strategie zo betaalbaar of impactvol als SEO optimalisatie. Nu volgen er maar liefs 19 SEO Shopify tips om uw webshop verder te verbeteren.
Estimated reading time: 17 minuten
Voor e-commerce retailers kan het tijd nemen om ervoor te zorgen, dat uw webpagina’s goed geoptimaliseerd zijn, uw organische verkeer vergroten. Dit betekent, dat daardoor meer potentiële klanten door uw producten bladeren. In tegenstelling tot Google Ads campagnes of advertenties op sociale media , kunnen SEO strategieën siteverkeer naar uw Shopify website leiden lang nadat uw advertentiebudget op is. Om deze reden is het gebruik van SEO zoekmachineoptimalisatie een van de beste digitale investeringen, die een eigenaar van een Shopify website kan doen.
Shopify SEO is het proces van het optimaliseren van een Shopify-website om beter te presteren in de zoekresultaten van zoekmachines. Hoewel SEO op elke website kan worden toegepast, is SEO Shopify gericht op het helpen van e-commerce retailers, die het Shopify CMS gebruiken om meer bovenaan Google te komen op relevante zoekwoorden en organisch verkeer te verdienen.
Over het algemeen hebben ecommerce websites meer te maken met bepaalde uitdagingen, die de prestaties van zoekmachines negatief kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:
Om ervoor te zorgen, dat uw website geen last heeft van deze veelvoorkomende tegenslagen waarmee e-commerce sites worden geconfronteerd, is de Shopify SEO checklist hieronder een goede plek om te beginnen.
Het Shopify platform heeft bijvoorbeeld enkele ingebouwde SEO functies, die een deel van de SEO werklast van eigenaren op de site verlichten.
Deze functies omvatten:
SEO is echter een enorm en multidisciplinair vakgebied. Alleen op het Shopify platform rekenen om het werk van SEO voor u te doen, zal echter niet de beste resultaten opleveren.
Onthoud, dat SEO geen eenmalig proces is en werk vereist, zowel bij het opzetten van uw winkel als gedurende de levensduur van uw website. De onderstaande checklist met tips is geordend op het type optimalisatie, maar kan eenvoudig ‘in volgorde’ worden ingevuld. Sommige van deze stappen zijn een eenmalige optimalisatie, maar de meeste moeten worden herhaald, wanneer u nieuwe producten of pagina’s aan uw online winkel toevoegt.
Het is over het algemeen beter om in een aangepast domein te investeren en de “myshopify” uit uw URL’s te verwijderen. Waarom? Omdat het URL pad zichtbaar is voor gebruikers bovenaan het SERP resultaat. Aangepaste domeinen zien er professioneler en aantrekkelijker uit voor gebruikers, en hogere click through rates leiden tot betere SEO prestaties. U kunt aangepaste domeinen kopen bij Shopify of een externe domeinprovider. Voeg vervolgens uw aangepaste domein toe in het menu Instellingen > Domeinen van uw Shopify-account.
Met de pagina ervaringsupdate van vorig jaar zijn een hoge website snelheid en laadtijden niet onderhandelbaar als u goed wilt scoren in Google. Hoewel flitsendere thema’s verleidelijk kunnen zijn, is het bijvoorbeeld beter om een thema te kiezen, dat is geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties. Uw thema moet ook goed presteren op mobiele apparaten, aangezien Google de mobiele versies van uw webpagina’s indexeert. U kunt bijvoorbeeld een idee krijgen van hoe snel uw huidige Shopify-winkel is in vergelijking met andere in uw dashboard of via uw PageSpeed Insights-rapport . Als uw scores namelijk laag zijn, heeft dit waarschijnlijk invloed op uw vermogen om op topposities te eindigen. Overweeg een ander, meer SEO vriendelijk thema.
Uw Shopify Analytics-dashboard geeft u bijvoorbeeld een overzicht van uw e-commerce statistieken. U moet echter aanvullende tools instellen om beter te begrijpen, waar uw websiteverkeer vandaan komt. U wilt bijvoorbeeld ook weten, hoe gebruikers zich gedragen, zodra ze via de zoekopdracht op uw website zijn aangekomen. Google Analytics en Google Search Console zijn daarom ‘must-haves’ voor elke site-eigenaar. Ze zijn volledig gratis voor gebruikers. Nadat u uw accounts heeft gemaakt, volgen hier verder enkele andere belangrijke stappen die u moet nemen:
Er zijn allerlei Shopify SEO apps, die ervoor kunnen zorgen, dat u voldoet aan de ‘best practices’ voor SEO op uw webpagina’s. Enkele favorieten zijn bijvoorbeeld: Plug-in SEO, Slimme SEO en SEO Pro
Voordat u begint met het optimaliseren van uw content, moet u bepalen welke zoekwoorden sterk relevant zijn voor uw producten en gekwalificeerd verkeer naar uw website zullen trekken. Er zijn namelijk honderden tot duizenden manieren, waarop gebruikers naar producten zoals die van u kunnen zoeken. Met een hulpprogramma voor SEO zoekwoorden kunt u bijvoorbeeld ontdekken, waarnaar gebruikers zoeken. Sommige van die Google zoekwoorden zijn namelijk gemakkelijker te rangschikken dan andere. Een deel van uw SEO werk is het identificeren van welke zoekwoorden de beste kansen bieden voor uw winkel.
De belangrijkste zoekwoordstatistieken om op te letten zijn:
Idealiter richt elke webpagina in uw Shopify webshop zich op een ander zoekwoord of trefwoordcluster. Optimaliseer daarom voor uw product- en categoriepagina’s voor zoekwoorden met een meer transactie-intentie, aangezien die gebruikers eerder geneigd zijn een aankoop te doen. Optimaliseer voor uw blog posts voor bijvoorbeeld informatieve zoekopdrachten om zoekers bovenaan de trechter vast te leggen.
Er zijn enkele praktische tips voor URL’s, die essentieel zijn om uw positie in Google te verbeteren naar een plek Bovenaan in Google.
U kunt de URL-paden eenvoudig bewerken in het voorbeeld van de zoekmachinevermelding onder aan elke pagina in het Shopify CMS.
Zorg er tijdens het bewerken van je zoekmachinevermelding voor, dat u ook de andere metatags optimaliseert, die zichtbaar zijn in uw SERP resultaat: de titeltag en metabeschrijving. U wilt hier ook de ‘best practices’ volgen door uw zoekwoorden op te nemen en te voldoen aan de ‘best practices’ voor SEO, met name lengte – niet meer dan 60 tekens voor uw titeltag en niet meer dan 160 voor uw meta beschrijving.
Google kijkt naar deze stukjes metadata om te begrijpen waar uw content over gaat en wanneer deze moet worden gepromoot. En omdat de metabeschrijving ook zichtbaar kan zijn als zoekfragment ( hoewel niet altijd ), kan het van invloed zijn of zoekers op uw resultaat klikken. Google is slim genoeg om de termen en woordgroepen te begrijpen die een semantische relatie hebben met uw primaire zoekwoord, dus het is niet nodig om deze elementen op de pagina steeds opnieuw met hetzelfde zoekwoord te vullen. Uw metatags moeten de content op de pagina natuurlijk lezen en adequaat beschrijven.
Dunne content op product pagina’s kan een ernstige belemmering zijn voor e-commerce websites. Zorg ervoor, dat u de tijd neemt om originele, beschrijvende product beschrijvingen te maken, die relevante zoekwoorden, synoniemen en gerelateerde termen bevatten. Een tool voor het optimaliseren van content kan u helpen te identificeren welke gerelateerde zoekwoorden de meeste SEO kracht hebben en sterke relevantiesignalen voor uw producten laten zien. Doe je best om ze op een natuurlijke manier op te nemen om het rangschikkingspotentieel van uw product pagina’s te verhogen.
Uw Shopify webshop heeft waarschijnlijk veel afbeeldingen, die uw producten laten zien. Maar vergeet niet, dat Google uw afbeeldingen niet kan zien. Het is belangrijk, dat u aan Google communiceert, wat die afbeeldingen zijn door middel van beschrijvende bestandsnamen en trefwoordrijke alt tekst. Dit maakt uw Shopify webshop ook toegankelijker voor gebruikers met een visuele beperking.
Om gebruikers vast te leggen, die zich aan de top van de verkooptrechter bevinden, maakt u blogs van hoge kwaliteit, die zijn geoptimaliseerd voor relevante longtail keywords. Door de vragen te beantwoorden, die gebruikers stellen over producten zoals die van u, kunt u naamsbekendheid en expertise opbouwen. Het is ook een geweldige manier om het totale aantal SEO zoekwoorden te verhogen, waarop uw Shopify webshop scoort.
Navigatiemenu’s helpen uw gebruikers zich gemakkelijk door uw online winkel te verplaatsen. Een SEO-vriendelijk navigatiemenu ziet er niet alleen beter uit voor Google-crawlers. Het zorgt namelijk ook voor een betere gebruikerservaring.
Uw interne links bereiken een paar dingen. Ze zorgen ervoor, dat gebruikers door uw hele website bewegen. Daarnaast helpen ze crawlers van zoekmachines uw site-architectuur te begrijpen. Ook verspreiden ze uw PageRank over een groter deel van uw site. Het grootste deel van de PageRank van uw Shopify webshop staat op uw startpagina, daarom moeten de links, die u in uw navigatiemenu opneemt strategisch zijn. Vermijd het verzenden van link equity naar artikelen die niet op voorraad zijn, seizoensgebonden zijn of die waarschijnlijk niet goed scoren in de zoekresultaten vanwege dunne of niet-geoptimaliseerde content. Duw in plaats daarvan PageRank naar pagina’s, die u wilt verhogen in zoekresultaten, zoals uw primaire categorie- en collectiepagina’s.
Er zijn een paar verschillende manieren om gestructureerde gegevens aan uw Shopify webshop toe te voegen , en welke het beste voor u is, wordt bepaald door hoe comfortabel u de code van uw website bewerkt. Ga naar Thema’s > Actie > Code bewerken om een schema handmatig toe te voegen. U kunt een hulpprogramma voor het genereren van schema’s gebruiken om uw opmaak te genereren en alle vereiste eigenschappen in te voeren.
Shopify-gebruikers moeten overwegen om de volgende productschema’s te gebruiken, indien van toepassing:
Als het werken in uw HTML-editor niet uw probleem is, hebben veel Shopify-plug-ins producten schemafuncties en maken het proces eenvoudig.
Positieve Google recensies over uw producten kunnen gebruikers ertoe aanzetten een klik of aankoop te doen. Download de app Product recensies in de Shopify webshop om product recensies te gebruiken. Deze app stuurt gestructureerde gegevensinformatie naar Google, zodat die gele sterren verschijnen bij je SERP-resultaat. Ze kunnen baanbrekend zijn in het verbeteren van de click through rate en het genereren van meer klikken naar uw winkel.
Wees zeker, dat je sitemap gegenereerd wordt. Bij Shopify Stores gebeurt dit automatisch. Dien de sitemap in bij Google en Bing via Webmaster Tools.
Creëer een Google Analytics account en voeg een web property toe. Voeg de Google tag ID in het CMS van je website.
Voer een website onderzoek uit om te kijken of je website geïndexeerd is. Voor nieuwe websites kan het een week duren. Verwijder paswoord protectie, zodat Google de kans krijgt om alles op jouw website te crawlen en te indexeren.
Een webshop zonder SSL certificaat is onmogelijk. Zeker bij een webshop waarmee producten verkocht worden, is vertrouwen en veiligheid van essentieel belang.
U moet ook off-site signalen opbouwen, zodat Google uw online winkel kan vertrouwen en deze in de zoekresultaten kan rangschikken. Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van SEO, omdat je geen controle hebt over of een website ervoor kiest om naar die van u te linken. Er zijn echter enkele eenvoudige manieren om links te verdienen:
Public relations en organisch bereik vormen de kern van linkbuilding. Het is een van de beste manieren om hoogwaardige backlinks van gezaghebbende websites te verdienen. Als u nog niet de tijd of middelen hebt om PR-outreach te doen, meld u dan aan voor Help-A-Reporter Out (HARO). U ontvangt dagelijks e-mails van journalisten en uitgevers, die naar experts willen luisteren of bepaalde producten willen laten zien.
Na verloop van tijd verandert uw website. Dit gebeurt wanneer u pagina’s op uw website toevoegt of verwijdert, wanneer uw pagina’s backlinks genereren of wanneer het zoeklandschap verandert. Een regelmatige website-audit kan u helpen te bepalen welke van uw pagina’s het beste presteren in de zoekresultaten en welke ondermaats. De inzichten die een website-audit oplevert, kunnen u helpen bij het identificeren van belangrijke inhoud, pagina-ervaring of autoriteitsproblemen die u moet prioriteren en oplossen.
Als u uw productaanbod wijzigt of als artikelen niet meer op voorraad zijn, zult u waarschijnlijk de publicatie van pagina’s van uw Shopify webshop ongedaan maken of verwijderen. Als die pagina ergens anders op uw website naar is gelinkt, maakt u een ‘gebroken link’ aan. Google houdt er niet van om websites met veel gebroken links te ranken, omdat het lijkt alsof de website niet actief is en niet goed wordt onderhouden. Eens per kwartaal is het een goed idee om een sitecrawler over uw hele website uit te voeren om verbroken links te identificeren en deze te repareren .
Naarmate meer gebruikers uw online winkel bezoeken, zullen uw analysetools u veel gegevens verstrekken over hoe ze zich op uw website gedragen, hoe ze daar in de eerste plaats zijn gekomen, en meer. Zorg ervoor dat u inzichten uit die gegevens haalt om uw zoekwoord targeting, pagina content, interne links, metatags en meer te herhalen.
Onthoud, dat SEO een geweldige manier is om de kosten voor het werven van klanten op de lange termijn te verlagen. Het leren van de basisprincipes van Shopify SEO en het nemen van de nodige stappen kan het verschil maken om uw concurrenten te overtreffen en beter te presteren. Volg de bovenstaande Shopify SEO checklist met tips en u zult waarschijnlijk zien, dat Google u beloont met meer websiteverkeer en posities bovenaan bij Google op de voor u belangrijke SEO zoekwoorden.
Herman Geertsema is de eigenaar van Connect your World, een SEO bureau in Den Haag. Herman is een ervaren SEO freelancer en Content marketeer.
Bij Connect your World kunt u ook een content marketeer en SEO expert inhuren in de volgende regio’s:
Op deze site vindt u ook een overzicht met tal van gratis SEO tools. U kunt deze tools gebruiken bij de zoekmachinemarketing voor uw website. Uw SEO laten doen, blijft natuurlijk ook een optie.
Optimaliseer uw Shopify-website voor SEO door eerst relevante zoekwoorden te identificeren en deze strategisch in uw titels, meta omschrijvingen en content te verwerken. Zorg ervoor, dat uw website snel laadt door afbeeldingen te comprimeren en te zorgen voor een goede hosting. Gebruik duidelijke, beschrijvende URL’s en zorg ervoor, dat uw metatags goed zijn geoptimaliseerd. Voeg interne links toe tussen uw pagina’s om de navigatie en indexering door zoekmachines te verbeteren. Ten slotte, zorg voor waardevolle content, die aansluit bij de zoekintentie van uw doelgroep en werk aan het verkrijgen van backlinks van gerenommeerde websites.
De beste SEO-app voor Shopify is Yoast SEO vanwege de uitgebreide functies die het biedt, zoals het optimaliseren van pagina’s, producten en blogposts voor zoekmachines. Het geeft duidelijke aanbevelingen voor het verbeteren van uw content, inclusief tips voor zoekwoorden en leesbaarheid. Een andere populaire optie is Plug in SEO, dat helpt bij het identificeren en oplossen van veelvoorkomende SEO-problemen op uw site. Beide apps zijn gebruiksvriendelijk en bieden waardevolle inzichten om uwe SEO-prestaties te verbeteren.
Shopify is beter als u een gebruiksvriendelijke, all-in-one oplossing zoekt die eenvoudig op te zetten is zonder technische kennis. Het biedt betrouwbare hosting, uitstekende klantenservice en ingebouwde functies, die u helpen om snel van start te gaan. WooCommerce, een WordPress-plugin, is geschikter voor wie maximale flexibiliteit en controle wil over hun website. Het vereist echter meer technische kennis en een aparte hostingoplossing, maar biedt onbeperkte aanpassings-mogelijkheden en integraties. Shopify is ideaal voor beginners of wie snel wil schalen, terwijl WooCommerce beter past bij ervaren gebruikers die maatwerk nodig hebben. Uiteindelijk hangt de keuze af van uw specifieke behoeften en technische vaardigheden.