• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

SEO concurrentieanalyse: 10 stappen om de concurrent te verslaan

SEO concurrentieanalyse

SEO concurrentieanalyse: 10 stappen om de concurrent te verslaan

Last Updated on 8 januari 2024 by connectyourworld

SEO concurrentieanalyse

SEO concurrentieanalyse belangrijke stap in SEO project

Online concurrentie is ons niet vreemd. Ongeacht uw niche, branche of doelgroep, er zijn honderden andere site-eigenaren die niet willen dat u slaagt. Dit geldt vooral als u net bent begonnen uw dromen na te jagen, maar dan merkt dat iemand anders al op de hoogste stapel geld zit – en die persoon zal niet gemakkelijk toegeven. We gaan in op de vraag: “Wat is een SEO concurrentieanalyse? En hoe voer je deze analyse uit?

Wat is een SEO concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse in SEO draait om het ontdekken van de zwakke punten van uw concurrenten. Vervolgens is het aan u om deze zwakke punten te benutten en ervoor te zorgen, dat er meer siteverkeer uw kant opkomt, rankings omhoog gaan en u uiteindelijk meer inkomsten gaat genereren. En het beste is dat deze strategie zichzelf in feite informeert. SEO-tools zullen het meeste werk doen en u tijd besparen, terwijl u een winnende marketingstrategie bedenkt die uw rivalen zal verpletteren. Laten we u dus niet langer in spanning houden.

Met concurrentie-SEO kunt u de zwakke punten van uw concurrenten benutten om meer siteverkeer, rankings, klanten en uiteindelijk inkomsten te genereren.

1. Verzamel informatie over uw eigen website

Voordat u anderen gaat analyseren, moeten we ervoor zorgen, dat u voldoende informatie over uzelf en uw eigen site heeft. U zult het nodig hebben om te vergelijken met uw concurrenten.

SEO concurrentieanalyse – Dit is wat u nodig heeft om te gebruiken:

 • Uw ranking-zoekwoorden (zowel degene die u gebruikt als die u van plan bent te gebruiken).
 • Uw huidige rankingposities in Google en andere zoekmachines.
 • Het bezoekersverkeer van uw site : hoeveel u verzamelt, waar het vandaan komt, hoe goed het converteert.
 • Uw paginastatistieken van alle sociale mediaplatforms waarop u reclame maakt voor uw bedrijf.
 • Uw locatie (als u een fysiek bedrijf heeft).
 • Wat uw niche precies inhoudt – en wat niet.
 • Wie vormt precies uw doelgroep – en wie niet.

Dit is het absolute minimum dat nodig is om uw huidige SEO-situatie te beschrijven en is uw uitgangspunt. Wanneer u dezelfde informatie over uw potentiële concurrenten verzamelt, kunt u de websites verwijderen die geen bedreiging voor u vormen – en dus niet hoeven te worden geanalyseerd. Zoals u kunt zien, is de meeste informatie gemakkelijk te verzamelen en heeft u alleen pen en papier nodig. Maar voor sommige punten zijn hulpmiddelen nodig ter voorbereiding: bijvoorbeeld Google Analytics om uw huidige verkeerssituatie te bekijken.

2. Vind uw directe concurrenten

Voordat u op zoek gaat naar concurrenten, moet u rekening houden met het volgende:

 1. Hoeveel concurrenten moet u eigenlijk analyseren?
 2. Hoe onderscheidt u concurrenten van niet-concurrenten?
 3. Welke websites kiest u om tegen te concurreren?
 4. Concurreert u voor altijd met dezelfde websites? Zo niet, wanneer stopt u?
 5. Moet u nieuwe concurrenten toevoegen? Zo ja, hoe vaak?

Laten we deze vragen voor de SEO concurrentieanalyse één voor één bespreken.

Hoeveel concurrenten moet u eigenlijk analyseren?

Het is duidelijk dat één niet genoeg is (veel te weinig gegevens), en honderd te veel (niemand heeft tijd om ze allemaal te verwerken). Bovendien kan niemand u op voorhand vertellen hoeveel concurrenten u tegenkomt. Een tiental goedgekozen concurrenten is echter voldoende, zolang ze u maar voldoende informatie bieden om uw SEO-strategie te verbeteren .

Hoe onderscheid je concurrenten van niet-concurrenten?

Niet elke website, die u via analyse vindt, zal uw directe concurrent zijn.

Zo weet u dat u er een hebt gevonden:

 • Ze scoren op dezelfde zoekwoorden als u.
 • Ze richten zich op dezelfde doelgroep als u.
 • (Voor lokale bedrijven) Ze zijn actief op dezelfde locatie als u.

Tegen welke websites kiest u om te concurreren en concurreert u voor altijd met dezelfde websites?

Laten we beide vragen tegelijk beantwoorden. Mogelijk vindt u talloze sites die aan de bovenstaande criteria voldoen. Maar als u een lijst wilt maken van websites, die u in de nabije toekomst beter wilt scoren, hoeft u ze niet allemaal te kiezen. U kunt beginnen met degenen die niet veel beter presteren dan u. Zij zouden het gemakkelijkst te overtreffen moeten zijn. Vervolgens kunt u doorgaan met het opnemen tegen sterkere tegenstanders. Maar houd de sites die u heeftt verslagen in de gaten. Ze kunnen op elk moment een comeback maken.

Moet u nieuwe concurrenten toevoegen voor analyse? Zo ja, hoe vaak?

De toppers in uw (of welke) niche dan ook zijn niet gemakkelijk te onttronen. Als u ze eenmaal hebt ontdekt, kunt u er veilig van uitgaan dat ze nog lang aan de top zullen blijven. Totdat iemand met ambitie zoals u ze inhaalt. Op zijn minst kan dit niet gebeuren zonder opschudding te veroorzaken. Dus u hoeft niet opnieuw een concurrent te zoeken om er zeker van te zijn. Maar andere websites in de niche zullen elkaar voortdurend proberen te ontwortelen, en sommige kunnen de ranking ladder beklimmen, terwijl andere misschien dalen. Er kunnen ook nieuwe uitdagers verschijnen. Daarom is het een goed idee om eens in de paar maanden de algemene status van uw concurrentie te controleren.

SEO concurrentie analyse, SERP

SEO concurrentieanalyse – De Serp analyse

Een SERP (Search Engine Results Page) is een zoekresultaat, dat wordt weergegeven in de zoekopdrachten van Google. Een analyse van de SERP voor een bepaald zoekwoord biedt waardevolle informatie over de zoekresultaten op de eerste pagina van Google, zoals domeinautoriteit (DA), pagina-autoriteit (PA), verwijzende domeinen en het aantal backlinks.

Welke inzichten biedt de SERP-analyse?

Door de SERP te analyseren, krijgt u helder inzicht in uw SEO-concurrenten en de diverse websites die de eerste pagina vormen.

Waarom is deze analyse waardevol?

Als de eerste pagina van Google gedomineerd wordt door homepagina’s, kan het moeilijk zijn om een hoge positie te verwerven voor dat zoekwoord. Domeinautoriteit blijft van invloed op uw positie. Als de pagina’s in de top 10 veel verwijzende domeinen en backlinks hebben, wijst dit waarschijnlijk op actieve linkbuilding. Hoewel een kwalitatieve pagina ook hoog kan scoren zonder veel backlinks, kunt u zelf ook aan de slag met linkbuilding. Als verzamelpagina’s de eerste pagina domineren, zijn ze misschien niet directe SEO-concurrenten, maar u zult waarschijnlijk moeite hebben om van deze websites te winnen. In dat geval is het verstandiger om uw energie en tijd te investeren in een zoekwoord met een hogere kans op succes.

Tools voor SERP-controle

Er zijn diverse online tools beschikbaar om de SERP te controleren, waarvan enkele gratis zijn. Met de SERP-checker van Ahrefs kunt u bijvoorbeeld de top 3 resultaten in Google bekijken. U kunt ook handmatig de SERPs invoeren in de backlink checker. Betaalde tools zoals Ahrefs, SEMrush en Mangools bieden uitgebreidere functionaliteiten om u hierbij te helpen.

3. Vind de sterke en zwakke punten van hun content

Om uw concurrenten succesvol te overtreffen, moet u drie dingen weten:

 1. Wie.
 2. Wat.
 3. Hoe

Je zou nu een antwoord moeten hebben op wie .

De volgende vraag is: wat ga je precies overtreffen?

Zoals u weet is content koning en staan ​​concurrenten dankzij hun goede content hoger in de ranking dan u.

Gelukkig is geen enkele content perfect. Daar kunt u toeslaan.

SEO concurrentieanalyse – Onderzoek uw concurrenten en ontdek:

 • De soorten content die ze produceren: blogposts, artikelen, casestudy’s, afbeeldingen, video’s, podcasts, enzovoort. De kans is groot, dat een concurrent die u momenteel analyseert, niet elk type in één keer produceert, of dat een van de typen misschien van lagere kwaliteit is dan de andere. Het is een zwakte, die u kunt uitbuiten: creëer uw eigen content van dit type en maak deze beter.
 • Hun beste rankingpagina’s. Zij zijn de belangrijkste kostwinners van uw concurrenten en zullen het moeilijkst te verslaan zijn. Het is geen schande om eerst uw geluk te beproeven met zwakkere pagina’s, zoals de volgende twee punten.
 • Pagina’s die niet zo goed scoren als ze waarschijnlijk zouden kunnen. In feite is dit het geval voor de meeste pagina’s met goede content, en uw concurrenten vormen daarop geen uitzondering.
 • Pagina’s die om voor de hand liggende redenen niet goed scoren (de content is bijvoorbeeld verouderd). Zij zullen het gemakkelijkst te overtreffen zijn.

Hoe u volledige informatie kunt krijgen over de siterangschikking van uw concurrenten

Pro-tip : abonneer u op uw concurrenten en ontvang hun e-mails. Organisch verkeer is geweldig, maar een goed uitgevoerde e-mailcampagne kan net zo effectief zijn als SEO. Ontvang een paar e-mails van elke concurrent en kijk wat u beter kunt doen; deze dingen zijn altijd voor verbetering vatbaar.

4. Analyseer de zoekwoorden van uw concurrenten

Nu betreden we het hoe- territorium. In deze stap gaat u de zoekwoorden van uw concurrenten ontdekken en beslissen wat u ermee gaat doen. Het is niet zo eenvoudig als “gebruik gewoon wat ze gebruiken.” De juiste aanpak is iets genuanceerder, maar begint met het opzoeken van hun zoekwoorden. Voer de URL van een website in en kijk welke trefwoorden deze gebruikt. Genereer een lijst met de zoekwoorden van een concurrent en doe dan het volgende:

 • Zoek de trefwoorden die u op uw eigen site gebruikt. Doe dit om te bevestigen dat u inderdaad concurreert om dezelfde zoekwoorden en dezelfde doelgroep. Een grote overlap tussen uw zoekwoordenpools betekent dat het heel moeilijk zal zijn om die concurrent te verslaan. Daarom kunt u prioriteit geven aan concurrenten die minder zoekwoorden gemeen hebben met u.
 • Zoek de zoekwoorden die u niet gebruikt, maar misschien wel wilt gebruiken. Met name mid- en longtail zoekwoorden die een groot aantal maandelijkse zoekopdrachten genereren (idealiter een paar duizend) en die de zoekintentie van de gebruiker duidelijk weergeven.
 • Vind de zoekwoorden waarvoor uw concurrenten niet hoog scoren. Zolang deze zoekwoorden relevant zijn voor uw eigen site, is het gebruik ervan de gemakkelijkste manier om uw concurrenten te overtreffen. 

Zoekwoordanalyse van concurrenten kan u veel nieuwe ideeën opleveren, maar u zult kieskeurig moeten zijn. 

SEO concurrentie analyse, Keyword Gap Analyse

SEO concurrentieanalyse – Keyword Gap Analyse

Via geavanceerde SEO tools zoals Semrush en Ahrefs kunt u een keyword gap analyse uitvoeren. In deze tools geeft u de website URL’s van uw belangrijkste concurrenten op. Vervolgens analyseert de tool de zoekwoorden, die gebruikt worden op de websites van uw concurrenten en vergelijkt hij deze met de zoekwoorden waarop u wordt gevonden. De resultaten kunnen u helpen met het opdoen van inspiratie voor toekomstige blogberichten of pagina’s:

 • Weak: Zoekwoorden waarvoor uw site lager scoort dan een van de andere opgegeven concurrenten.
 • Untapped: Zoekwoorden waarvoor uw site geen rankings heeft, maar minstens één van de andere ingeschreven concurrenten wel.

5. Gebruik hun linkprofielen om uw eigen backlinks te bouwen.

Linkbuilding is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van SEO, maar het beloont je rijkelijk. Backlinks van websites met een hoge autoriteit en relevante content bieden de beste rankingboosts – en uw concurrenten kunnen u in de goede richting wijzen. Zonder dat ze het zelfs maar wisten.

Eerst moet u in hun linkprofielen kijken.

Om effectief te zijn moet een backlink uiteraard omgeven zijn door relevante content en een relevante ankertekst hebben. Dat betekent dat het kiezen van de eerste pagina, die u ziet een nee-nee is. U moet ervoor zorgen dat het een geldige kandidaat is om een ​​link naar uw site toe te voegen.

Als u de tabel doorneemt, zult u merken, dat concurrenten vaak backlinks van dezelfde pagina’s delen. Soms zijn er ook lege velden, waardoor er vanaf die pagina geen backlink naar uw concurrent verwijst. Als die pagina nog niet naar uw concurrent is gelinkt, dan is het gemakkelijker voor u om ze te verslaan en daar uw eigen backlink te plaatsen. Zo vindt u potentiële websites voor linkbuilding. Wat het daadwerkelijk bouwen van links betreft , is er een grote verscheidenheid aan technieken, variërend van eenvoudig tot bijna onmogelijk.

Om een ​​paar van de meest toegankelijke manieren te noemen:
 • Het aanbieden van websites om verbroken links te vervangen.
 • Aanbieden om links naar verouderde content te vervangen.
 • Vragen om een ​​link toe te voegen aan een niet-gelinkte vermelding van uw site.
En enkele van de moeilijkste manieren zijn:
 • Echt unieke content maken die niemand anders heeft.
 • Uw expertise laten zien in een sollicitatiegesprek.
 • Zorg ervoor dat uw content viraal gaat.

Wat u ook kiest, het komt er allemaal op neer, dat u eerst hoogwaardige, actuele content voorbereidt.

6. Technische SEO-optimalisatie

Een goed geoptimaliseerde website is de basis van een sterke online aanwezigheid. Analyseer de technische aspecten van de websites van uw concurrenten, zoals laadsnelheid, mobiele optimalisatie en URL-structuur. Verbeter waar nodig om een betere gebruikerservaring te bieden en zoekmachines te helpen uw site correct te indexeren.

7. Mobiele gebruiksvriendelijkheid

Met een toenemend aantal gebruikers, dat mobiele apparaten gebruikt, is mobiele optimalisatie van cruciaal belang. Zorg ervoor dat uw website goed presteert op verschillende schermformaten. Analyseer de mobiele gebruiksvriendelijkheid van uw concurrenten en implementeer verbeteringen om een voorsprong te behouden.

6. SEO concurrentieanalyse – Verbetering van de gebruikerservaring

Een positieve gebruikerservaring is niet alleen belangrijk voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines. Zorg voor een intuïtieve navigatie, duidelijke call-to-actions en een aantrekkelijk ontwerp. Analyseer hoe uw concurrenten de gebruikerservaring op hun websites optimaliseren en implementeer vergelijkbare of betere strategieën.

7. Lokale SEO-optimalisatie

Als uw bedrijf lokaal opereert, is lokale SEO van groot belang. Optimaliseer uw Google Bedrijfsprofiel -vermelding, verzamel positieve recensies en zorg ervoor dat uw bedrijfsinformatie consistent is op alle online platforms. Analyseer hoe goed uw concurrenten lokaal presteren en neem maatregelen om uw lokale zichtbaarheid te vergroten.

8. SEO concurrentieanalyse – Sociale media aanwezigheid

Een sterke aanwezigheid op sociale media kan bijdragen aan uw SEO-succes. Analyseer hoe u concurrenten actief zijn op sociale mediaplatforms en ontwikkel een strategie om uzelf te onderscheiden. Creëer boeiende content, bouw een community op en deel uw content op relevante sociale kanalen.

9. Continue analyse van concurrentie

SEO is een voortdurend veranderend landschap, dus het is cruciaal om de strategieën van uw concurrenten regelmatig te monitoren. Gebruik SEO-tools om hun prestaties bij te houden, leer van hun successen en fouten, en pas uw eigen strategie dienovereenkomstig aan.

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw branche. Analyseer hoe je concurrenten omgaan met opkomende trends en pas je strategie aan om hierop in te spelen. Het anticiperen op veranderingen stelt je in staat om proactief te zijn en een voorsprong te behouden.

SEO concurrentieanalyse – Conclusie

In conclusie vereist het verslaan van concurrentie in SEO een holistische aanpak, waarbij u alle aspecten van uw online aanwezigheid analyseert en optimaliseert. Door deze 10 factoren in overweging te nemen en regelmatig uw strategie aan te passen, kunt u een duurzaam concurrentievoordeel behalen in de competitieve wereld van zoekmachineoptimalisatie.

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een ervaren content marketeer en SEO specialist in Den Haag. Daarnaast is hij eigenaar van Connect your World, een SEO bureau in Den Haag. Connect your World werkt door heel Nederland, maar vooral als:

Interessante blogs

connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.