Last Updated on 8 september 2024 by connectyourworld
In deze blog post gaan we het hebben over de XML sitemap. Eerst leggen we uit wat de XML sitemap precies is. We gaan in op de verschillen tussen de XML sitemap van Yoast en van WordPress. Tot slot laten we zien, waar u de XML sitemap voor Google van uw eigen website kunt bekijken.
Estimated reading time: 5 minuten
Een XML sitemap ziet er uit als een lijst met alle belangrijke pagina’s van uw website. Op deze manier weet Google precies hoeveel en welke pagina’s er gecrawld moeten worden.
Een vraag die misschien opkomt is waarom Google een XML sitemap nodig heeft, als Google ook gewoon de links op uw website kan volgen. Aan de ene kant is het een soort van back-up plan. Is uw interne link structuur om wat voor reden dan ook een rommeltje? Dan heeft u altijd een overzichtelijke routekaart als Tom Tom. Aan de andere kant zorgen ze ervoor, dat zoekmachines sneller nieuwe content op uw website kunnen vinden. Met een kaart vindt u nu eenmaal sneller de weg dan zonder kaart.
Omdat ze belangrijk zijn voor uw website, maakt de Yoast SEO plugin, die automatisch voor je aan. Een voordeel van deze sitemap is, dat er gebruik gemaakt van sub categorieën. Dit zijn bijvoorbeeld categorieën zoals berichten, pagina’s, categorieën en auteurs. De structuur is op die manier direct duidelijk. Ook is er een categorie afbeeldingen beschikbaar. Zo kunnen de crawlers deze ook direct meenemen tijdens het crawlen. Achter elke URL staat bovendien een datum. Dankzij deze datum weet de zoekmachine precies welke pagina’s zijn toegevoegd of aangepast sinds zijn vorige bezoek. Zijn er pagina’s niet veranderd? Dan worden deze pagina’s ook niet meegenomen tijdens het crawlen.
Als Yoast SEO een sitemap voor u aanmaakt, wordt deze direct op een handige plek gezet. Als u wilt , dat de zoekmachine die van uw website nog sneller vindt, kunt u hem toevoegen aan Google Search Console of Bing Webmaster Tools.
Bent u benieuwd hoe uw sitemap eruit ziet? U kunt hem bekijken via een link in het tabblad functies van de Algemene instellingen van Yoast SEO.
Als u WordPress 5.5 of hoger gebruikt, dan maakt WordPress automatisch een sitemap voor u aan. Die van Yoast wordt echter als veel krachtiger gezien en heeft daarom de voorkeur. De sitemap van Yoast is flexibeler in gebruik. u kan heel gemakkelijk bepalen, wat er wel en wat niet in de sitemap komt.
Een sitemap wordt aangemaakt door een overzicht te maken van alle pagina’s op een website. Dit kan handmatig door elke URL te vermelden, of automatisch met tools zoals XML-sitemap generators. Het formaat van de sitemap is meestal XML, wat helpt bij de indexering door zoekmachines. Zodra de sitemap is gemaakt, uploadt u deze naar de root van uw website. Daarna dient u de sitemap in bij zoekmachines zoals Google via bijvoorbeeld Google Search Console.
Om een sitemap op een website te vinden, kun je meestal naar de URL gaan met “/sitemap.xml” achter de domeinnaam, bijvoorbeeld “www.website.com/sitemap.xml”. Als deze link niet werkt, controleer dan de broncode van de website of zoek naar een link in de footer van de pagina. Je kunt ook tools gebruiken zoals Google Search Console of een online sitemap checker. Soms staan sitemaps vermeld in het robots.txt-bestand, dat je kunt vinden op “www.website.com/robots.txt”.
Om ervoor te zorgen dat Google je sitemap indexeert, moet je deze indienen via Google Search Console. Log in, ga naar “Sitemaps” in het menu, en voer de URL van je sitemap in, bijvoorbeeld “www.website.com/sitemap.xml”. Google zal de sitemap dan crawlen en de inhoud indexeren. Zorg ervoor dat de sitemap correct is gestructureerd en dat alle belangrijke pagina’s erin staan voor optimale indexatie.
Herman Geertsema is de eigenaar van Online marketing bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Hij is een zeer ervaren SEO expert en content marketeer.
U kunt bij Connect your World een SEO specialist, content marketeer en Google Ads specialist inhuren in de volgende regio’s: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Zoetermeer, Westland, Delft, Rijswijk en Breda.