• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

HTTP statuscodes – wat zijn dat precies?

HTTP statuscodes – wat zijn dat precies?

http statuscodes

HTTP statuscodes – Inleiding

In de wereld van webontwikkeling en SEO (Search Engine Optimization) spelen HTTP statuscodes een cruciale rol. Deze codes geven aan hoe een webserver reageert op een verzoek van een browser. Het begrijpen van deze codes is essentieel voor het beheren van de gebruikerservaring op je website en het optimaliseren van je SEO-strategie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op enkele belangrijke HTTP-statuscodes, namelijk 301, 311, 401, 410, en 500. We ontdekken, wat ze betekenen en wanneer je ze moet gebruiken.

1. 301 Permanent Redirect

De HTTP-statuscode 301 geeft aan dat een bron permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Dit is uiterst handig bij het wijzigen van URL’s op je website of bij het omleiden van verkeer van een oude naar een nieuwe pagina. 301-redirects zijn belangrijk voor SEO omdat zoekmachines de waarde en ranking van de oude pagina overdragen naar de nieuwe URL. Dit helpt je om organisch zoekverkeer vast te houden, wanneer je wijzigingen aanbrengt op je website.

2. 401 Unauthorized

De HTTP-statuscode 401 geeft aan dat de toegang tot een bepaalde bron op de website is geweigerd omdat de gebruiker niet over de juiste authenticatiegegevens beschikt. Dit wordt vaak gebruikt voor beveiligde delen van een website of wanneer een gebruiker moet inloggen, voordat ze toegang krijgen tot bepaalde content. Het is belangrijk om 401-statuscodes correct te implementeren om de veiligheid van je website te waarborgen.

3. 404 Statuscode

De HTTP-statuscode 404 wordt gebruikt om aan te geven, dat de server de opgevraagde bron niet heeft kunnen vinden. Dit betekent dat de webserver geen informatie kan vinden over de URL (Uniform Resource Locator), die de client heeft aangevraagd. De 404-statuscode wordt vaak weergegeven als een “Pagina niet gevonden” foutmelding in een webbrowser.

Wanneer een webpagina of een ander bronverzoek wordt gedaan en de server niet kan bepalen waar de gevraagde bron zich bevindt, of als de bron eenvoudigweg niet bestaat, zal de server een HTTP 404-statuscode retourneren om aan te geven dat de bron niet is gevonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een gebruiker een URL typt die niet overeenkomt met een bestaande pagina op een website.

Web-ontwikkelaars kunnen aangepaste 404-pagina’s maken om gebruikers een nuttige foutmelding te tonen en hen te helpen navigeren naar andere delen van de website in plaats van ze gewoon een generieke foutmelding te tonen. Dit helpt de gebruikerservaring te verbeteren wanneer ze per ongeluk of opzettelijk naar niet-bestaande pagina’s navigeren.

4. 410 Gone

De HTTP-statuscode 410 geeft aan dat een bron permanent is verwijderd en niet meer beschikbaar is. In tegenstelling tot een 404-fout, waarbij wordt aangegeven dat de bron niet kan worden gevonden, geeft een 410-status aan dat de bron bewust is verwijderd. Dit kan nuttig zijn voor SEO, omdat zoekmachines begrijpen dat de pagina niet langer beschikbaar is en deze uit hun index kunnen verwijderen.

5. 500 Internal Server Error

De HTTP-statuscode 500 duidt op een interne serverfout. Dit betekent, dat er iets mis is gegaan aan de kant van de webserver bij het verwerken van het verzoek van de browser. Dit kan variëren van technische problemen tot databasefouten. Het is van cruciaal belang om 500-fouten snel op te lossen, omdat ze de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en de zoekmachines kunnen waarschuwen voor mogelijke problemen op je website.

HTTP statuscodes – Conclusie

In conclusie zijn HTTP-statuscodes essentiële tools voor webontwikkelaars en SEO-experts. Het begrijpen van deze codes en het correct implementeren ervan kan helpen bij het behouden van zoekverkeer, het verbeteren van de gebruikerservaring en het oplossen van technische problemen op je website. Zorg ervoor, dat je deze statuscodes op de juiste manier gebruikt om je website te optimaliseren en ervoor te zorgen, dat deze goed presteert op zowel technisch als SEO-gebied.

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is de freelance SEO specialist en eigenaar van SEO bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Hij is een zeer ervaren SEO consultant en content marketeer. Heeft u vragen over HTTP statuscodes? Of wilt u ons als SEO specialist inhuren? Neem dan contact met ons op!

Als freelance SEO specialist werkzaam in:

Interessante blogs

  • De meest gemaakte SEO fouten – vermijd deze valkuilen

connectyourworld

Met meer dan 10 jaar ervaring met SEO en meer dan 15 jaar ervaring als content marketeer huurt u als opdrachtgever een zeer ervaren kracht in. Daarnaast is Herman Scrum en Lean Sigma gecertificeerd. Bent u op zoek naar een projectmanager voor online marketing projecten met veel inhoudelijke kennis, dan bent u bij Herman aan het goede adres. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Dit doet hij door het toepassen van on page SEO en off page SEO technieken, waarin goede content en linkbuilding centraal staan. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG), een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Er is daardoor ontzettend veel kennis beschikbaar om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.