Last Updated on 8 juni 2024 by connectyourworld
De Yoast SEO analyse laat u zien, hoe goed uw content is geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Hierbij checkt de Yoast plugin bijvoorbeeld of u uw hoofd zoekwoord vaak genoeg gebruikt en op de juiste plekken. Ook controleert het of u een goede SEO meta description heeft ingevuld en of uw blog post genoeg links bevat. In deze nu volgende blog post bespreken we alle onderdelen van de SEO analyse in Yoast.
Geschatte leestijd: 14 minuten
De Yoast SEO analyse vindt u in de rechter zij balk. Klik op de button SEO analyse om de analyse resultaten te zien. Om het meeste profijt te hebben van de SEO analyse, is het belangrijk , dat u de focus keyphrase van de tekst invult.
Voordat we de verschillende checks gaan bespreken, is het verstandig om het even te hebben over de feedback, die de plugin u terug geeft. Yoast SEO maakt gebruik van een verkeerslichtsysteem met groene, rode en oranje bolletjes. Wat betekenen deze bolletjes precies?
Bij een groen bolletje is dit aspect van de content goed.
Een oranje bolletje geeft aan, dat dit een aspect is, wat u zou kunnen verbeteren.
Rode bolletjes wilt u niet hebben. Deze bolletjes geven aan, dat er een probleem is, dat eigenlijk meteen moet worden opgelost.
Nee niet alle bolletjes hoeven groen te zijn in WordPress. Belangrijk is, dat het bolletje van de leesbaarheidsanalyse en van de SEO analyse groen zijn. Met een enkel oranje bolletje kan uw website nog steeds hoog, bovenaan Google ranken.
In de SEO analyse en de leesbaarheidsanalyse vindt u bij een aantal checkpunten naast de tekstuele feedback een klein oogje. Als u op dat oogje klikt, worden de aspecten van de tekst waar de feedback over gaat paars gemarkeerd.
U vindt de feedback van Yoast SEO ook in het berichtenoverzicht en het paginaoverzicht in WordPress. Aan deze overzichten voegt Yoast vier kollommen toe. De eerste en tweede hebben betrekking op de analyse scores. U vindt daar de gekleurde bolletjes voor de SEO analyse en de leesbaarheidsanalyse van het desbetreffende bericht of de desbetreffende pagina. De laatste 2 kollommen hebben betrekking op uw interne links.
Een integratie van SEM Rush en de Yoast SEO plugin is een mogelijkheid. Deze integratie geeft u de optie om gerelateerde keyphrases te zoeken in de plugin en ze direct toe te voegen aan de SEO analyse.
Werkt u met Yoast SEO premium? Dan kunt u de gerelateerde keyphrases eenvoudig toevoegen aan de SEO analyse. Dit doet u door te klikken op de knop Toevoegen als gerelateerde keyphrase. De plugin analyseert dan niet alleen of uw content is geoptimaliseerd voor de focus keyphrase, maar ook voor de gerelateerde keyphrases die u heeft geselecteerd. Deze keyphrases vindt u ook terug in de rechter zij balk onder focus keyphrase.
Wilt u een andere gerelateerde keyphrase toevoegen aan uw webtekst? Dat kan ook in de zij balk van Yoast SEO Premium. Onder de SEO analyse ziet u een plusteken staan met daarnaast de tekst voeg een gerelateerde keyphrase toe. Daar kunt u zelf een gerelateerde keyphrase plaatsen. De Yoast plugin zal dan ook een extra SEO check draaien voor deze keyphrase. Wilt u meer dan 1 gerelateerde zoekterm toevoegen? Dat kan, u kunt wel tot 4 gerelateerde keyphrases toevoegen.
Als u de SEO analyse opent, is het eerste wat u ziet een invulveld voor de synoniemen van de focus keyphrase. Waarom? Zoekmachines worden steeds maar slimmer. Ze gebruiken steeds vaker de context van een bepaalde term om een bepaald te krijgen van wat die term betekent. Ze begrijpen tegenwoorden ook synoniemen van woorden. Een tekst waarin u keer op keer dezelfde keyphrase herhaalt, wordt al snel saai en niet prettig leesbaar. Wilt u webteksten schrijven, die prettig leesbaar is voor uw publiek en daarnaast ook duidelijk voor zoekmachines zoals Google? Vervang dan een aantal keer uw focus keyphrase door een synoniem. Als u deze synoniemen invult in het invulveld van de Yoast plugin, dan neemt de plugin deze mee in de SEO analyse.
Zoekmachines herkennen niet alleen maar synoniemen, maar ook verschillende vormen van een woord, zoals de meervouds- en enkelvoudsvorm en de verschillende werkwoord tijden. Het is niet meer zo belang, dat u de exacte volgorde van een focus keyphrase aanhoudt. Zoekmachines begrijpen ook waar de tekst overgaat als u de woorden in een iets andere volgorde opschrijft. Als uw focus keyphrase bijvoorbeeld ‘poes leren fietsen´ is, dan begrijpt Google ook ´leer poezen om te fietsen´, ook al heeft die groep een andere volgorde en staat er poezen in plaats van poes. Het maakt bijvoorbeeld ook niet uit of u ´een getraind paard´ schrijft of een ´een paard die getraind is. Google begrijpt dat ze het zelfde betekenen.
Yoast SEO premium herkent daarom ook alle verschillende woordvormen van uw focus keyphrase. Bovendien herkent de premium plugin als u de woorden in een andere volgorde opschrijft. Dat is heel handig, want dat maakt het gemakkelijker om op een natuurlijke manier te schrijven en toch te voldoen aan de SEO optimalisatie mogelijkheden.
In de SEO analyse wordt ten eerste naar de totale lengte van de tekst gekeken. Is uw tekst lang genoeg? Dit hangt natuurlijk af van het onderwerp waar je over schrijft. Hoe dan ook, wij adviseren om minimaal een tekst van 300 woorden te schrijven. Dit komt doordat een blogpost minimaal 300 woorden moet hebben om te kunnen ranken in de zoekmachines. Anders heeft de zoekmachine te weinig context om te bepalen waar de tekst precies over gaat. Over het algemeen is het voor langere artikelen gemakkelijker om te ranken dan voor korte artikelen. Voor taxonomiepagina’s of categorie pagina’s geldt een minimum van 250 woorden.
Daarnaast analyseert de Yoast SEO plugin het aantal H1 koppen in de tekst. Het is namelijk niet de bedoeling, dat je meerdere H1 koppen hebt. Wat is een H1 kop? In WordPress zijn koppen gerangschikt op niveaus. Het hoogste niveau is H1 en dat is de titel van het bericht of van de pagina. In de rest van de webtekst gebruikt u de koppen H2 tm H6. Het geeft daarmee aan hoe belangrijk ieder onderdeel van de tekst is en hoe het zich verhoudt tot de rest van de tekst. Als u twee H1 koppen zou plaatsen, zou u eigenlijk zeggen, dat de tekst over 2 onderwerpen gaat, die beiden even belangrijk zijn. Daarom geeft de Yoast plugin een rood bolletje voor de enkele titel check als er meerdere H1 koppen in de tekst staan. Zoals u inmiddels weet, kunt u de focus keyphrase invullen in de Yoast SEO zij balk. Dat is dus het woord of de groep woorden, waarvoor u wilt, dat het artikel gaat ranken.
De keyphrase in titel check controleert of u de keyphrase in de SEO titel van uw artikel of pagina staat. De SEO titel is de titel die in de titeltag van de HTML code van uw website staat. Als u naar de code van een pagina kijkt, dan ziet u een titel tag in de head sectie. Wat er in de HTML titeltag staat noemen we ook wel de SEO titel. Dit is namelijk ook de titel die wordt weergegeven in de zoekresultaten. De SEO titel vormt samen met de metabeschrijving en de URL een Snippet. U kunt de SEO titel aanpassen in de Yoast SEO zij balk. In de meeste gevallen is de SEO titel het eerste wat mensen opvalt. Daarnaast gebruikt Google de SEO titel om erachter te komen waar je blog post of webpagina over gaat. Dat is de reden waarom het belangrijk is om de keyphrase in de titel te plaaten. We raden u aan om de keyphrase vooraan in de titel te plaatsen, want dat geeft de beste resultaten.
Naast de metabeschrijving is ook met de SEO titel zichtbaar in de zoekresultaten. Yoast SEO geeft u daarom dan ook feedback op de SEO titel. De Yoast plugin laat u weten of de SEO titel te kort of te lang is om volledig te worden weergegeven in de zoekresultaten.
Net als dat het erg belangrijk is om de keyphrase in de titel te gebruiken, moet u dit zoekwoord ook in de introductie gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat het voor de bezoekers van uw website en voor zoekmachines zoals Google en Bing direct duidelijk is waar uw content over gaat. Yoast SEO controleert daarom of de keyphrase in de eerste alinea van de tekst staat.
Ook de sub koppen in een tekst dienen aan te geven waar een tekst over gaat. Dat controleert De Yoast plugin door te controleren of de key phrase in voldoende sub koppen genoemd wordt. Zoekmachines kijken ook naar de sub koppen om er achter te komen, wat het onderwerp is van de tekst.
De SEO Yoast plugin controleert ook of u een unieke focus keyphrase heeft ingevuld. Het is belangrijk, dat u een unieke focus key phrase kiest voor iedere tekst die u schrijft. Als u namelijk twee keer een artikel optimaliseert voor dezelfde focus keyphrase kan het zijn, dat u met de eigen content concurreert in de zoekresultaten, waardoor het risico bestaat, dat beide artikelen lager ranken.
Zorg ervoor, dat de keyphrase terugkomt in de slug van de URL. Dat is het gedeelte van de URL, dat achter de domeinnaam staat. In onderstaande URL is Yamaha-750 dus de slug.
www.motorkopen.nl/Yamaha-750/
De slug wordt weergegeven in de zoekresultaten. Samen met de SEO titel en de zoekresultaten vormt hij de snippet. Het is belangrijk, dat de slug het onderwerp van de webpagina weerspiegelt en dus de focus keyphrase bevat. Zo kunnen zowel bezoekers als zoekmachines gemakkelijk zijn waar de tekst op de webpagina over gaat.
De Yoast plugin controleert of de meta beschrijving niet te lang of te kort is. Dat houdt in, dat de meta description niet korter is dan 120 tekens en niet langer mag zijn dan 156 tekens. Als de metabeschrijving te lang is, kan hij namelijk worden afgebroken in de zoekresultaten. Dan loopt u de kans, dat de boodschap niet goed overkomt.
Het is ook van belang om de keyphrase in de meta beschrijving te plaatsen. De meta beschrijving is de beschrijving van uw pagina, die u ziet in de zoekresultaten. Als u de focus keyphrase toevoegt aan deze SEO meta description, ziet het publiek en Google direct waar de pagina over gaat.
Plaats ook de keyphrase in de beschrijving van de website afbeeldingen. Deze beschrijvingen kunt u toevoegen aan het alt attribuut van de afbeelding ook wel de alt tekst genoemd. Het alt attribuut is een onderdeel van de HTML code van een afbeelding. De alt tekst is belangrijk om twee redenen. Ten eerste verbetert het de toegankelijkheid. De alt tekst wordt weergegeven als de afbeelding niet geladen kan worden en het helpt ook nog eens mensen met een visuele beperking. Ten tweede is dit ook voor SEO belangrijk. Zoekmachines zoals Google en Bing kunnen SEO afbeeldingen namelijk niet zien. Zij gebruiken daarom ook de alt tekst om te achterhalen wat er op de afbeelding te zien is. Daarnaast vergroot het ook de kans om te ranken in Google Afbeeldingen.
De Yoast plugin checkt ook of u goed gebruik maakt van afbeeldingen in uw content. Relevante afbeeldingen dragen vaak bij aan een positieve gebruikerservaring. Daarom controleert Yoast SEO of u tenminste 1 afbeelding hebt geplaatst in uw content.
Naast de locatie van de keyphrase checkt de plugin ook hoe vaak u deze term in uw webtekst gebruikt. Yoast SEO berekent de dichtheid van uw key phrase en geeft deze weer in een score. Deze score geeft aan hoe vaak u uw keyphrase gebruikt in verhouding tot de lengte van de website. Het is namelijk van belang om de key phrase vaak genoeg te gebruiken, maar ook weer niet te vaak. Dat kan er namelijk voor zorgen, dat uw tekst onnatuurlijk overkomt. Dat is niet prettig voor de lezers, maar ook zoekmachines houden niet van pagina’s die vol staan met keyphrases. Daarom geeft de WordPress SEO plugin aan als u de keyphrase te vaak gebruikt heeft.
Yoast SEO controleert of de keyphrase niet slechts bestaat uit functiewoorden zonder inhoudelijke betekenis zoals de woorden: dit, maar, of, te. De keyphrase moet vooral bestaan uit betekenisvolle inhoudswoorden.
De SEO Yoast plugin controleert of de ingevulde keyphrase niet te lang is. Als de keyphrase te lang is, kan dat de leesbaarheid van de webtekst nadelig beïnvloeden. Het is dan namelijk lastig om de keyphrase vaak in de tekst te noemen, zonder dat de tekst lastig te lezen wordt.
Als u Yoast SEO premium heeft, checkt de plugin ook de keyphrase verdeling. Dat houdt in, dat er wordt gekeken of de vermeldingen van de focus keyphrase gelijkmatig verdeeld zijn over de tekst. Een keyphrase in de titel en in het slot en nergens tussenin, is dus niet goed en levert u een rood bolletje op. De Yoast plugin premium checkt dit ook bij gerelateerde keyphrases.
Yoast SEO checkt ook of u voldoende interne links heeft in uw artikel of blog post. Het is van belang, dat de blog post minstens 1 interne link bevat. Dus een link die vanuit uw blog post naar een andere pagina op uw website gaat. Dit is belangrijk voor de vindbaarheid van uw website of webpagina in de zoekmachines. Daarnaast is het ook belangrijk voor de structuur van uw website. U wilt namelijk, dat uw webpagina’s op een logische manier met elkaar verbonden zijn.
Verder moet een blogpost ook ten minste minimaal 1 uitgaande link bevatten. Kijk eens naar de bronnen die u heeft geraadpleegd tijdens het schrijven van uw artikel. Kunt u terug linken naar 1 van die bronnen? Dit is goed voor uw lezers, die gemakkelijk nog meer relevante content tot zich kunnen nemen. Het is ook goed voor het gehele internet, aangezien als iedereen naar de kwalitatief goede bronnen linkt, dat ervoor zorgt, dat kwalitatief goede websites bovenaan Google staan.
Herman Geertsema is de eigenaar van SEO en Content Marketing bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Herman is een ervaren SEO freelancer en content marketeer. Als WordPress SEO specialist kan hij u nog veel meer SEO WordPress tips geven.
Bij Connect your World kunt u ook een Content marketeer en SEO expert inhuren in de volgende regio´s:
Maak gebruik van deze lijst met veelal gratis SEO tools. Dat is een startpunt om al vast zelf te beginnen met de zoekmachinemarketing van uw website. Uw SEO laten doen, blijft natuurlijk ook altijd een optie.