• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

Succesvol met een webshop beginnen tips

Succesvol met een webshop beginnen tips

Last Updated on 6 mei 2024 by connectyourworld

Webshop beginnen tips, SEO webshop

Online marketingstrategie voor je webshop

Om succesvol met een webshop te beginnen, lees je de volgende tips in deze blog. Om met jouw webshop een plek te veroveren in de online markt in Nederland heb je een goede online marketing strategie nodig. Om jouw webwinkel een succes te maken, heb je niet een zware studie van meerdere jaren nodig. Met het toepassen van enkele basisprincipes kom je al een heel eind. Van het bepalen van een koopkrachtige doelgroep tot het slim besteden van jouw marketingbudget, elke stap in dit proces zorgt ervoor dat jouw webwinkel binnenkort bovenaan in de zoekresultaten staat. Wil je een succesvolle webshop beginnen, ga dan aan de slag met de volgende tips over e-commerce met een webshop.

Geschatte leestijd: 15 minuten

Webshop beginnen tips

Doelgroep bepalen voor jouw webshop

Het is van essentieel belang om al direct bij de start van het maken van een webshop om stil te staan bij wat de doelgroep is voor de te bouwen webshop. Heb je dit helder, dan wordt de verdere uitbouw van de webshop een stuk gemakkelijker. Dit bepaalt namelijk welk assortiment je gaat aanbieden. Ook kun je dan al beslissende en duidelijke keuzes maken in de inzet van sociale media, online marketing en in het gebruik van kleur. Leg jouw doelgroep zo goed mogelijk vast aan de hand van criteria waaraan jouw toekomstige klanten in 80 a 90% van de gevallen moet voldoen. Verkoop je baby kleertjes, dan is je doelgroep waarschijnlijk jonge moeders of koppels met jonge kinderen tussen 20 en 45. Vaak hebben ze een goede baan en een drukke agenda.

Doelgroep – Persona’s

Het is meestal al snel duidelijk, dat het bij het beschrijven van een doelgroep om meer gaat dan leeftijd. Denk ook eens na over geografische ligging, financiële status, job of de samenstelling van het gezin. Maak daarom een aantal persona’s om uit te vinden, wat al die denkbeeldige klanten gemeenschappelijk hebben. Zoek daarom vijf afbeeldingen van mannen en vrouwen, die binnen jouw doelgroep vallen. Schrijf onder elke persona een aantal zaken, die bij hem of haar kunnen passen. Hang het overzicht van de diverse persona’s op een zichtbare plek en vraag bij elke stap af op welke persona, die van toepassing zou kunnen zijn.

Concurrentie Tips

Bij het succesvol beginnen van een webshop is het speelterrein zowel een voordeel als een nadeel. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar je zal hoe dan ook te maken krijgen met concurrentie. Het is een slimme stap om uit te zoeken wat je directe concurrenten zijn. Google kan je daarmee een stuk op weg helpen. Ga eens googelen en zoek naar producten die jij ook wilt verkopen. Scrol vervolgens ook eens door de Google shopping resultaten. Dat zijn de producten, die je helemaal bovenaan in Google ziet staan. Vaak zie je een duidelijke afbeelding, de prijs, verzendkosten en de naam van de verkoper. Op die manier heb je al snel door wie de grote en de wat minder grote spelers zijn. Maak vervolgens een analyse van een paar geduchte concurrenten en leer daarvan.

Webshop beginnen tips, SEO ecommerce, Google shopping

Google shopping resultaten

Bezoek naast de Google shopping resultaten ook eens alle websites die op de 2e of 3e pagina van Google naar boven komen. Geduchte concurrenten hoeven niet altijd bovenaan Google te staan om een grote concurrent te zijn. Bekijk ook een paar van deze websites en maak een analyse. Onderzoek op welke markt zij zich richten, welke producten zij verkopen en welke online marketingstrategie zij toepassen. Hoe lang zijn ze al bezig? Groeien ze hard of juist niet? Kijk ook eens naar social media marketing platformen om te zien of ze al veel volgers hebben. Andere vragen die schreeuwen om een antwoord zijn:

 • Zijn ze blijvend actief op sociale media?
 • Hebben ze artikelen of blogs op branche gerichte media laten plaatsen?
 • Wat zijn hun verzend mogelijkheden?
 • Waar sturen zij hun bestellingen heen? Alleen Nederland of ook buiten Nederland?
 • Wat zijn hun betaalmogelijkheden?

Het beter doen de concurrentie

Een webshop beginnen is ondanks onze tips al een lastige opgave. Het beter doen dan de concurrentie is nog een stuk lastiger. Hoe zou je dat kunnen aanpakken? Het begint met het besef, dat je bijna nooit er voor iedereen kunt zijn. Zoals eerder gezegd, start het beginnen van een webshop met het bepalen van een doelgroep. Als je dat namelijk niet goed doet, dan kom je bij deze stap al in de problemen. Hoe kan je het beter doen dan de concurrentie als je geen antwoord hebt op vragen zoals: wat, hoe, waar, waarom…

Een andere mogelijkheid is om er gewoon op uit te gaan en eens te kijken bij een fysieke winkel van een concurrent. Breng in kaart wat ze verkopen tegen welke prijzen. Welke merken verkopen zij en zijn dat de merken, die jij ook graag wilt gaan verkopen? Houden ze vaak sales, krijg je korting bij een eerste bestelling?

Opties bij pakketlevering

Kijk bij een aantal concurrenten ook eens welke opties hij bij pakketlevering aanbiedt.

 • Gratis bezorgen of niet
 • pakje feestelijk inpakken of niet
 • milieu vriendelijke verpakking
 • verzekerd voor schade bij vervoer

SEO optimalisatie

Wat is SEO optimalisatie?

SEO staat voor search engine optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachinemarketing of zoekmachine optimalisatie genoemd. SEO omvat een hele brede waaier aan mogelijkheden die ervoor zorgen, dat je bovenaan in de zoekresultaten van Google komt. Aan de hand van een heleboel factoren bepaalt Google welke website of webshop helemaal bovenaan in Google komt te staan en welke juist niet.webshop beginnen tips, SEO optimalisatie,

Hoe kom ik bovenaan in Google?

Er zijn talloze factoren om de SEO rankings in Google positief te beïnvloeden. De twee belangrijkste SEO services zijn webteksten en backlinks (linkbuilding). Zet je deze twee goed in, dan is de kans groot, dat je bovenaan bij Google komt met jouw webshop.

Google en zoekmachinemarketing software

Google crawlt (zoekt) elke dag het internet af om te kijken welke website of pagina bovenaan Google moet komen te staan. Hoe beter jouw website achter de schermen is opgebouwd, hoe beter Google en de gebruikers jouw webshop of website begrijpen. Dit heeft weer positieve impact op de positie van de website of webpagina in Google.

Site structuur

Bouw je product pagina’s goed op met een duidelijke structuur, een heldere titel met een H1 kop en een beschrijving van je product in de <p> tag, waarbij je de belangrijkste zoekwoorden in het vet zet. Voor Google zijn H1 titels een belangrijke indicator voor de inhoud van de webpagina of webshop. Wanneer Google daarin woorden herkent, die in de Google zoekmachine worden ingetypt, zal jouw website of webpagina goed scoren in Google. Let wel goed op, dat je dit niet overdrijft. Wanneer Google een bezoeker van doorverwijst naar jouw webshop, gaat Google er van uit, dat de verwachting van die bezoeker wordt waargemaakt. Als Google opmerkt, dat veel bezoekers jouw pagina snel verlaten, omdat ze niet vonden wat ze zochten, zal de zoekmachine al snel de website van een concurrent boven die van jou in Google plaatsen.

Webshop beginnen tips – On page SEO

On page SEO optimalisatie draait voor een groot deel om de webteksten op de website. Webteksten zijn wat anders dan de teksten die je vanaf papier leest. Wil je dat jouw content veel gelezen wordt? Dan zal je jezelf aan een aantal regeltjes moeten houden.

 • Gebruik belangrijke zoekwoorden in de product pagina’s van jouw webshop
 • Schrijf in alinea’s
 • Gebruik boven elke alinea een kopje (H1 tm H6)
 • Maak belangrijke woorden vet

Website afbeeldingen

Product beelden zijn super belangrijk om te beginnen met een goede webshop. Een van de belangrijkste tips is om goed te kijken naar de bestandsgroottes van de afbeeldingen. Hou ze zo klein als mogelijk. Zo nemen ze minder plaats in op de server en worden ze sneller geladen. Zeker als u producten verkoopt, is het belang van een super snelle webshop essentieel. Mensen haken namelijk af als een aanschaf van een online product in een webshop te traag gaat.

Benaming van de website afbeeldingen

Naast de bestandsgrootte is ook de benaming van de product afbeelding van belang. Gebruik altijd kleine letters en scheidt worden met een koppelteken, niet met een underscore. Plaats daarnaast een zoekwoord en hussel geen letters en cijfers door elkaar heen.

Alt tekst

Google vindt het van belang, dat de alt tekst tag bij een afbeelding correct en volledig zijn ingevuld. De alt tekst tag heeft als doel, dat blinden en slechtzienden afbeeldingen kunnen visualiseren aan de hand van spraaktechnologie.

Voorzie de homepagina en de categoriepagina´s van tekst en uitleg

Zonder tekst weet de zoekmachine niet waar jouw website over gaat. Bezoekers kunnen daardoor niet gericht worden doorgestuurd. Met een doordachte maar goed leesbare tekst help je Google al een stukje op weg. Zij kunnen zo jouw product pagina´s makkelijker indexeren en de juiste mensen naar jouw online winkel doorverwijzen. Pas vanaf 350 woorden per webpagina wordt het voor Google relevant om jouw tekst te indexeren en te analyseren. Dit betekent niet, dat je bij elk product een a4 vol moet schrijven. Enkele regels tekst en uitleg bij een product valt sterk aan te raden. Via de homepage kan je vaak verschillende categoriepagina´s vinden. Daarom is het nuttig om daar een inleidende tekst voor te tikken.

Website URLS

Zoekmachines zoals Google letten erop, dat de URLS van jouw webshop netjes zijn opgebouwd. Nette duidelijke URLS hebben de voorkeur van zoekmachines zoals Google.

SEO Webteksten voor e-commerce in een webshop

Zoals eerder gezegd is het internet een vluchtige en vooral visuele plek. De teksten in je webshop plaats je daarom het beste onderaan op de webpagina. Geen enkele klant heeft er zin in om bij elk bezoek naar beneden te moeten scrollen om alle producten te zien. Weinig bezoekers zullen de webteksten in jouw webshop ook echt lezen. Ze zijn echter wel van groot belang om gevonden te worden via de meest gebruikte zoekmachines zoals Google en Bing. Mogelijke klanten willen vooral direct en snel uitkomen op de juiste pagina waar ze interesse in hebben. Alleen als de product afbeeldingen niet voldoende informatie bevatten, leest de potentiele klant de bijbehorende tekst. Bij ieder ander geval zal vooral Google de meeste interesse hebben in jouw content. Daarom kan je met recht spreken over SEO content.

SEO content strategie voor e-commerce

Gebruik bij het maken van de webshop teksten voldoende zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Zorg er daarnaast voor, dat de meest relevante zoekwoorden regelmatig terugkomen. Belangrijk blijft, dat de teksten prettig leesbaar zijn voor de webshop bezoekers. Met de Google Zoekwoorden Planner vind je snel waardevolle zoekwoorden in jouw branche of niche.

Linkbuilding in SEO

Tot slot is het aantal externe links die naar jouw website verwijzen van groot belang. Linkbuilding zoals dat in vaktermen heet, zijn backlinks die op de website van een derde naar jouw website linken (verwijzen). Deze SEO backlinks kunnen staan op portaal sites, blogs, websites van weekbladen of op sociale media. Op het moment, dat Google op regelmatige basis backlinks vindt, die jouw website vermelden, gaat de zoekmachine er van uit, dat jouw webshop belangrijk is. Hoewel je daar in sommige gevallen weinig aan kunt doen, is deze SEO ranking factor mede bepalend voor jouw posities in de zoekresultaten. Het kan daarom mooi meegenomen zijn om af en toe een influencer of blogger tegen betaling promotie te laten maken voor jouw producten in de webshop. Dit met bijbehorende links naar jouw webwinkel uiteraard.

SEA of search engine advertising is het tegen betaling adverteren van jouw webwinkel op zoekmachines en met name Google. Dankzij SEA kan je een hogere plaats in de resultatenlijst kopen, een bedrijfsvideo afspelen op YouTube, een campagne starten op sociale media of visueel adverteren op websites van een derde. Denk daarbij aan blogs of op nieuws websites.

Het verschil tussen SEO en SEA

Het verschil is dat je via SEO alles zelf moet oppakken. Je bent bezig met het verhogen van het organische website verkeer. Als logisch gevolg zie je na verloop van tijd het resultaat van alle inspanningen. Dankzij SEA kan je sneller een grote stap voorwaarts zetten in de zichtbaarheid van jouw webshop. Door te betalen voor Google advertenties komen jouw pagina’s automatisch hoger in de zoekresultaten te staan. Adverteren werkt met een ‘Pay Per Click’ systeem. Dat betekent, dat je pas gaat betalen als er op de desbetreffende advertentie ook daadwerkelijk geklikt wordt. Dit maakt Google Ads misschien aantrekkelijk om in te zetten. De ervaring leert, dat je wel je logische verstand moet gebruiken met SEA. Google verdient ten slotte niet voor niets bakken met geld!!

Google Ads Den Haag

Het budget wat je reserveert aan online advertenties hangt af van de marge, die je op een product verdient. Een klik op een advertentie voor de verkoop van een auto mag best een paar Euro kosten. Wil je echt merkbaar een beter resultaat behalen met Google Ads, dan moet je al snel denken aan een budget van 300 Euro per maand.

Webshop beginnen tips – Ervaring met SEA

Meer ervaren gebruikers kunnen er ook voor kiezen om in te zetten op een display campagne, Google Shopping, Video, Smart of Discovery. Deze extra vormen van campagnes worden respectievelijk gebruikt om visueel aantrekkelijkere advertenties te maken. In plaats van enkel tekst kan je producten in de zoekresultaten weer geven op de shopping pagina, te adverteren aan de hand van video’s op YouTube, geautomatiseerde advertenties te plaatsen op verschillende pagina’s als Google Maps en gepersonaliseerde advertenties op onder meer You Tube, Discovery en Gmail. Dit zijn vooral opties voor de grotere ondernemingen.

Webshop beginnen tips, Google Shopping, Google Ads Den Haag

Google Shopping inzetten voor het beginnen van een webshop

Naast standaard advertenties waarin je bijvoorbeeld een merk promoot, bestaat er nog een doeltreffend alternatief namelijk Google Shopping. Dankzij Google Shopping kun je jouw volledige catalogus in enkele klikken online tegen betaling adverteren. Er wordt dus niet per merk, maar per product automatisch een advertentie aangemaakt. Wanneer je op Google zoekt naar een specifiek product is de kans groot, dat helemaal bovenaan de zoekresultaten een rij met foto’s, prijzen, omschrijving en een link naar de verschillende webshops staat, die dat product aanbieden. Met de tips in deze blog kan je succesvol een webshop beginnen, als je voldoende inzet op visual search.

Webshop beginnen tips – Catalogus koppelen met Google Ads

Google heeft onlangs beslist om alle producten op zijn shopping pagina gratis weer te geven voor elke klant die zijn catalogus heeft gekoppeld aan Google Ads. Dat gaat niet over de enkele producten bovenaan de standaard zoekresultaten pagina maar over alle producten op de specifieke shopping pagina die je terug vindt naast Google Afbeeldingen. Een extra reden dus om snel aan de slag te gaan met adverteren via Google.

Bezoekers die doorverwezen worden via Google Shopping zijn doorgaans sneller geneigd om een aankoop te doen dan wanneer ze worden doorverwezen worden via de gewone advertenties. Dit komt deels omdat ze in 1 opslag te zien krijgen wat ze kunnen verwachten op jouw website.

De perfecte product foto

Het internet is een visueel medium. Jouw producten kunnen dan nog zo zo mooi en goed zijn, slechte of onduidelijke product afbeeldingen kunnen heel wat potentiele klanten laten afzien van hun aankoop. Klanten kunnen online het product niet vasthouden en ze moeten dus in enkele seconden worden overtuigd aan de hand van jouw foto’s. Vraag de leverancier van jouw producten of zij foto’s beschikbaar hebben of ga anders zelf aan de slag met een goed fototoestel en bij voorkeur met een witte achtergrond en dezelfde belichting voor de best mogelijke product foto’s. Mocht je nog meer tips nodig hebben om succesvol te beginnen met een webshop; lees dan de volgende blogs.

SEO en Content Marketing Blogs met meer tips over het beginnen van een webshop

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een freelance SEO specialist en Content marketeer uit Den Haag. Tevens is hij eigenaar van digital agency Connect your World gevestigd in Den Haag (Houtwijk, Loosduinen).

SEO specialist inhuren

Kies ook een SEO specialist en Content Marketeer uit voor de volgende regio’s:

Webshop beginnen tips

Heeft u een vraag over SEO optimalisatie? Of wilt u nog meer tips voor het beginnen van een webshop? Neem dan contact op met Online marketingbureau Connect your World in Den Haag.

SEO tools en SEO checklist

Met dit overzicht van gratis SEO tools vind je handige veelal gratis tools, die je zelfstandig kunt gebruiken. Met deze SEO checklist kan je alvast zelf een start maken met de SEO optimalisatie van jouw website. Uw SEO uitbesteden kan natuurlijk ook. Klik dan op de rode button en maak een afspraak.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.