• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

H1 Tags – een belangrijke SEO factor

H1 Tags – een belangrijke SEO factor

Last Updated on 1 september 2024 by connectyourworld

H1, H1 tags, SEO tags, SEO headings

H1 tags – the full story

Dit is de complete H1-tag gids. Leer hoe u de H1-titeltag en andere header tags gebruikt om uw content vriendelijker te maken voor zoekmachines en gebruikers. Elke pagina of post kan meerdere koppen hebben. De <H1> HTML-tag wordt meestal gebruikt voor de titel van een pagina of bericht en is de eerste kop, die zichtbaar is op een pagina. De opmaak van een H1 verschilt meestal van de rest van de header-tags die op een pagina worden gevonden (H2, H3, H4). In deze blog post leert u wat een <H1>-tag is, waarom het belangrijk is voor SEO en hoe u een SEO headings schrijft, die zowel SEO als gebruiksvriendelijk is.

Estimated reading time: 12 minuten

  1. Wat is een H1-tag?
  2. Waarom is een H1-tag belangrijk voor SEO?
  3. H1 Tag SEO-best practices
  4. Voorbeelden van H1-tags
  5. Hoe zit het met H2-, H3- en H4-tags?
  6. Wat zijn HTML – SEO headings tags?
  7. Wat kunt u nog meer doen om uw SEO te verbeteren?

1. Wat is een H1-tag?

De <H1> HTML-tag is de eerste header-tag die zichtbaar is op een pagina. Het wordt gebruikt voor de titel van een pagina of bericht. Wanneer bekeken in HTML-code, wordt de H1-waarde ingesloten in <H1></H1>-tags. Om de tekst te laten opvallen, is de H1 header tag meestal anders opgemaakt dan de rest van de paginatags. De gemakkelijkere manier om het gebruik van de H1 – tag te begrijpen, is door u voor te stellen, dat u een schets van een groot document schrijft. De hoofdtitel van uw document is uw <H1>, uw hoofdpunten de <H2> en de sub punten de <H3>.

H1 Tag versus paginatitel

Een van de belangrijkste elementen voor SEO – doeleinden is de titel-tag (<titel></titel>) en moet niet worden verward met H1 header tags. Laten we hieronder kijken, hoe deze twee van elkaar verschillen en waarom het u iets zou kunnen schelen.

De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn:

  • De titel tag wordt getoond in de SERPS (zoekmachine resultatenpagina’s). Het wordt gebruikt als de hoofdkop van het fragment in de zoekresultaten.
  • De titel tag wordt niet visueel weergegeven op een pagina, maar maakt deel uit van de paginakop <header></header> en wordt ook weergegeven in de browsertitel.
  • De <H1>-tag wordt aan gebruikers getoond tijdens het browsen op een pagina.
  • De titel-tag is een sterk signaal voor crawlers van zoekmachines over waar de pagina content over gaat.

Als het gaat om on-page SEO , is de paginatitel belangrijker dan de H1 header tag, maar voor de beste resultaten moet u beide optimaliseren.

2. Waarom is een H1-tag belangrijk voor SEO?

Een van de meest gecompliceerde taken van zoekmachines is om de betekenis (context) van een pagina te begrijpen. Om dat op de meest efficiënte en snelste manier te kunnen doen, gebruiken ze data uit verschillende signalen. Een van die signalen is de paginatitel en een andere is de H1-tag. Bij het crawlen van de content van een pagina lezen de spiders van zoekmachines de HTML-code en proberen ze te identificeren welke zinnen tussen SEO html headings staan ​​(H1, H2, H3 enz.).

Ze beschouwen deze als een indicator voor de pagina content. Dus door Google zoekwoorden in uw H1-tag te gebruiken, helpt u zoekmachines te begrijpen, waar uw pagina over gaat. Een andere reden waarom SEO headings belangrijk zijn voor SEO zoekmachinemarketing, is dat ze het voor gebruikers gemakkelijker maken om door de pagina te navigeren. De gebruiker kan in één oogopslag zien waar de pagina over gaat door naar de H1 header tags te kijken. De rest van de kopjes geven gebruikers een grote hint over, wat ze in elke sectie kunnen verwachten. Neem bijvoorbeeld het bericht dat u nu aan het lezen bent, ik heb alle belangrijke punten gemarkeerd als een H2 tag en ook een inhoudsopgave bovenaan toegevoegd, die de navigatie gemakkelijker maakt.

3. H1 Tag SEO – best practices

Nu de theorie van H1-tags achter ons ligt, gaan we eens kijken hoe we goede koppen voor uw artikelen of pagina-content in het algemeen kunnen schrijven.

De H1-tag moet hetzelfde of iets anders zijn dan de paginatitel

In de meeste gevallen zijn de paginatitel en H1-tag hetzelfde. Dit komt omdat CMS (zoals WordPress) op deze manier is geconfigureerd. Dit is prima in orde. Het is geen SEO-fout om dezelfde tekst voor de paginatitel en H1-kop te hebben, integendeel, het wordt aanbevolen. Houd als algemene richtlijn de paginatitel en H1-tag hetzelfde of nauw verwant. Google raadt het volgende aan: In het voorbeeld aan het begin van dit bericht is de paginatitel “On Page SEO – technieken“, terwijl de H1-tagOn Page SEO” is. De paginatitel is meer beschrijvend omdat deze wordt weergegeven in de SERPS, maar voor de paginakop wilde ik iets eenvoudigers.

Hoe zorgt u voor een andere H1 en paginatitel?

Ik heb hierboven vermeld, dat de meeste thema’s en web ontwikkeling platformen zijn geconfigureerd om dezelfde waarde te gebruiken voor de paginatitel en H1 tag en dit is meestal wat u opgeeft als de titel van een pagina of bericht. Als u het wilt wijzigen en andere waarden hebt, kunt u ofwel uw HTML – code bewerken of als uw WordPress gebruikt een plug-in zoals Yoast SEO gebruiken. Zoals u kunt zien in de onderstaande schermafbeelding, is er bij het installeren van Yoast SEO een extra gebied onder elke pagina/post, waar u de paginatitel kunt instellen.

Gebruik trefwoorden in uw koppen

Het wordt ten zeerste aanbevolen om SEO zoekwoorden in uw koppen te gebruiken. Zoekwoorden worden opgenomen in zowel de titel als de kopjes. Als u ervoor kiest om een ​​andere titel en een andere kop te gebruiken, dan kunt u uw hoofd zoekwoord in de titel gebruiken en een gerelateerd trefwoord in de H1. Dat betekent natuurlijk niet, dat u over de schreef moet gaan en met zoekwoorden gevulde koppen moet maken. Op basis van de resultaten van uw zoekwoordenonderzoek kunt u selecteren welke Google zoekwoorden u wilt gebruiken. Als vuistregel zijn longtail keywords uitstekende kandidaten om te gebruiken in uw H1– en andere koppen.

Vermijd zeer lange koppen

Maak uw koppen niet te lang. Gebruik korte maar beschrijvende kopjes. Gebruik dezelfde lengterichtlijnen als de paginatitel, dwz minder dan 65 tekens. Als u een langere beschrijving moet geven, kunt u een korte kop en vervolgens vetgedrukte tekst gebruiken om meer informatie te geven.

Zorg ervoor dat uw H1-tag zichtbaar is en niet verborgen voor gebruikers

Veel WordPress-thema’s hebben de H1-tag in de HTML van de pagina, maar verbergen deze (met behulp van CSS) voor gebruikers. Dit is geen goede SEO praktijk. Controleer of uw thema de H1-tag correct uitvoert en dat deze zichtbaar is op de pagina. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door de bron van een pagina te bekijken (klik met de rechtermuisknop en selecteer BRON BEKIJKEN) en zoek naar H1. Wat u ziet tussen <h1></h1> moet ook zichtbaar zijn op de pagina.

Geef uw H1 tags een andere stijl dan de rest van de koppen

Laat uw H1 opvallen. Maak de letters groter dan de rest van de tekst en koppen.

Gebruik koppen op een hiërarchische manier

Ik zei hierboven,dat u koppen op dezelfde manier moet benaderen als het schrijven van een overzicht voor een boek of lang document. Wat belangrijk is voor SEO is om uw SEO tags op een hiërarchische manier te hebben, anders kunt u zowel zoekmachines als gebruikers in verwarring brengen. Met andere woorden, uw <H1> moet bovenaan de HTML-code staan ​​en de rest (H2, H3, enz.) moet in die volgorde volgen.

Gebruik slechts één H1-tag per pagina

De beste SEO-praktijken geven aan, dat er slechts ÉÉN H1-tag per pagina mag zijn. Dit komt omdat het logischer is en dit is waar u naar moet streven. In het geval, dat u uiteindelijk meerdere H1-tags op een pagina heeft, is dit niet het einde van de wereld. Als u de situatie kunt corrigeren, doe het dan, anders laat u het zoals het is.

H1-tags moeten overeenkomen met de gebruikersintentie

Vergeet de gebruikersintentie niet bij het schrijven van uw H1. Als dit niet overeenkomt met de verwachtingen van de gebruiker, kunnen ze uw website verlaten zonder de content zelfs maar te lezen. Als dit gebeurt, verliest u niet alleen klanten of potentiële lezers, het is ook slecht voor uw SEO optimalisatie. Dit gedrag van gebruikers, die een website bezoeken en vervolgens terugkeren naar de zoekresultaten omdat ze niet tevreden waren, staat bekend als pogo-sticking en kan op lange termijn een negatief effect hebben op uw rankings. Zorg ervoor, dat uw H1 gebruikers geeft wat ze verwachten te zien op de pagina.

4. Voorbeelden van H1-tags

Laten we enkele mooie voorbeelden bekijken van websites die geoptimaliseerde H1-tags hebben, om u te helpen begrijpen hoe de bovenstaande principes in de praktijk kunnen worden toegepast.

5. Hoe zit het met H2-, H3- en H4-tags?

Laat me iets ophelderen om verwarring te voorkomen. Alle principes die hierboven zijn uitgelegd, zijn van toepassing op alle header-tags en niet alleen op de H1.

Houd daarnaast rekening met het volgende:

  • Gebruik geen SEO heading-tags wanneer andere tags, zoals vet of cursief, geschikter zijn.
  • Overdrijf het niet met het gebruik van koppen. Gebruik koppen wanneer het er toe doet voor structuur, navigatiedoeleinden en om de pagina content leesbaarder te maken.
  • U hoeft niet alle koptypen op een pagina te gebruiken. U kunt de H1 en alleen H2s hebben, afhankelijk van de lengte en het type van uw content.
  • Een balans vinden tussen het gebruik van koppen en andere opmaakelementen is altijd de beste aanpak.

6. Wat zijn HTML-headingstags?

In HyperText Markup Language (HTML), de taal die wordt gebruikt om webpagina’s in een browser weer te geven (ongeacht het CMS-platform), zijn er verschillende tags die kunnen worden gebruikt om koppen in een document te maken. Het lijkt erg op het maken van koppen in Microsoft Word. Als u wilt dat een bepaalde tekst of zin opvalt, kunt u de stijl instellen op kop 1, kop 2, enz.

Koppen in een Word-document kunnen worden gebruikt om een ​​document in verschillende delen op te splitsen of als richtlijn voor het maken van een inhoudsopgave. Over het algemeen maken ze een document gemakkelijker leesbaar door een groot document in kleinere delen op te splitsen, waarbij elk deel een kop heeft met een andere opmaak (grotere tekst, vetgedrukt, enz.), dan de rest van het document.

HTML-koptags werken op dezelfde manier.

Wanneer u een zin markeert in de WordPress-editor en deze instelt op Kop 1, voegt het systeem de volgende code toe aan de HTML:

<h1>This is an H1 heading</h1>

Dit vertelt de browser om die zin op te maken in een andere stijl (gedefinieerd door de CSS-klassen) van uw thema. Wanneer u de kop instelt op H2 of H3, verandert de HTML in:

<h2>This is an H2 heading </h2>

<h3>This is an H3 heading </h3>

HTML-headingstags zijn dus stukjes HTML-code die worden gebruikt om de koppen van een pagina te specificeren.

H1, H1 tags, SEO tags, SEO headings, On page SEO

7. Wat kunt u nog meer doen om uw SEO te verbeteren?

SEO, een onderdeel van zoekmachinemarketing , gaat over het bieden van een geweldige ervaring aan gebruikers en een van die gebruikers is een zoekmachine die op zijn beurt probeert de beste ervaring voor hun gebruikers te bieden. Meestal probeer je met SEO optimalisatie een heleboel kleine dingen op te lossen die op zich misschien niet zo belangrijk lijken, maar als ze samen worden gecombineerd, kunnen ze je zoekresultaten verbeteren. Dus, naast het optimaliseren van de H1-tag, is hier een lijst met andere dingen die essentieel zijn voor SEO-succes.

  • Bekijk technische SEO en zorg ervoor, dat zoekmachines uw website zonder problemen kunnen openen, crawlen en indexeren.
  • Uw website configureren om SEO-vriendelijke URL’s voor uw berichten en pagina’s te gebruiken
  • Websites van hoge kwaliteit maken die gebruikers een geweldige ervaring bieden
  • SEO – vriendelijke content van hoge kwaliteit schrijven, die gebruikers veel waarde biedt
  • Uw content aan elkaar koppelen met behulp van interne links om uw eigen kleine web te maken, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker wordt om meer pagina’s van uw website te ontdekken.
  • Uw website promoten met behulp van solide praktijken met als doel links van andere websites op internet te krijgen (dit wordt ook wel natuurlijke white hat linkbuilding genoemd ).

H1 – Conclusie

Uw SEO inspanningen beginnen en eindigen niet met H1 header tags optimalisatie. Het optimaliseren van de koppen, het is een van de dingen die u moet doen, maar het is zeker niet het einde ervan. In tegenstelling tot andere SEO – factoren, is de H1-tag iets dat u kunt controleren en als het correct is geoptimaliseerd, kan het een verschil maken in uw ranglijst. Als u zeker bent van, wat u hierboven hebt gelezen, is de volgende stap het uitvoeren van een H1-audit van uw website en het identificeren van de H1‘s die moeten worden geoptimaliseerd. Tools zoals SEMRUSH kunnen uw werk veel gemakkelijker maken, omdat ze kunnen vaststellen welke pagina’s geen H1-tags hebben gedefinieerd, welke pagina’s dubbele H1-tags hebben en u ook aanbevelingen kunnen geven over hoe u deze kunt optimaliseren.

Andere blogs over SEO optimalisatie en Content Marketing

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een ervaren freelance SEO specialist in Den Haag en content marketeer uit Den Haag. Tevens is Herman de eigenaar van SEO bureau Connect your World gevestigd in Den Haag.

SEO consultant inhuren

Bij Connect your World kunt u ook een SEO specialist inhuren in de volgende regio’s:

SEO tools

Op deze website staat ook een lijst met veelal gratis SEO tools om alvast zelfstandig te starten met de zoekmachinemarketing van uw website. Uw SEO laten doen, blijft natuurlijk ook altijd een optie.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.