• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Verouderde content goed verwijderen

Verouderde content goed verwijderen

Last Updated on 4 maart 2024 by connectyourworld

Verouderde content, Content Den Haag

Hoe verwijdert u verouderde content correct?

Verouderde content aanpakken is al vrij snel een probleem, wat u gaat tegenkomen op uw website. Actuele relevante SEO content is een speerpunt van Google. Daarnaast zijn er inmiddels miljarden webpagina’s en of blog posts. Het actueel houden van uw eigen content of het verwijderen daarvan is daardoor een serieus probleem, die uzelf of uw SEO specialist zal moeten oppakken. In de nu navolgende blog vindt u diverse opties om hiermee aan de slag te gaan.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Verouderde SEO content, die nog steeds geldig is, updaten

We beginnen met een voorbeeld. Op deze website vindt u een blog over Social media marketing. Deze blog zal regelmatig bijgewerkt moeten worden om de inhoud relevant te houden. Omdat op dit gebied de veranderingen zeer snel gaan, dienen we te zorgen, dat de content onderscheidend en up-to-date blijft. Deze blog helpt sociale media specialisten op de hoogte te blijven van de laatste trends. Dat is altijd handig om te weten als ze aan de tafel zitten bij een mogelijke klant. De content van deze blog moet minimaal 1 keer per jaar ververst worden om bij te blijven inzake de nieuwste trends.

Verouderde content roest niet

Het is slim van u, als u verouderde content vernieuwt en actueel maakt. U zou misschien ook drie oude blogs over het zelfde onderwerp kunnen samenvoegen tot 1 monsterblog. Met Yoast kunt u zelf een kloon maken van een oud bericht met de nieuwe functie ‘Herschrijven en opnieuw’ publiceren. Op die wijze heeft u een kloon bericht om aan te werken. De bijgewerkte concept blog kunt u vervolgens vrij gemakkelijk publiceren. De bijgewerkte blog voegt Yoast automatisch samen met de oorspronkelijke blog. Daarnaast wordt het concept automatisch opgeschoond. U kunt er bovendien zelfs voor kiezen om deze vernieuwde blogs in een kalender in te plannen, mocht u op een later tijdstip willen publiceren.

Wat te doen met verouderde content?

Zeer waarschijnlijk heeft u oude blogs, berichten of webpagina’s op uw website. Naar verloop van tijd kunt u deze niet meer nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een blog over een product, dat u niet meer verkoopt of een aankondiging van een evenement zoals bijvoorbeeld een webinar dat een paar maanden geleden al heeft plaats gevonden. Het kan ook zijn, dat het gaat om webpagina’s met weinig of geen content. Dit soort content voegt nu geen waarde meer toe en ook niet meer in de toekomst. Is dit het geval? Dan zal u Google moeten vertellen om deze verouderde content of niet relevante pagina’s te vergeten. U kunt ook aangeven, dat de URL een ander doel gaat krijgen.

Delete of verwijderen

Bij het verwijderen van oude content, is het niet verstandig om op “delete” of ‘verwijderen’ te drukken en het vervolgens te vergeten. Doet u dat wel, dan kan deze content wekenlang in Google teruggevonden worden. De URL van de pagina heeft zeer waarschijnlijk de nodige ‘link juice’ ook wel linkwaarde. Om dit te verspillen zou zonde zijn en niet verstandig.

Verouderde content – 2 opties

1. “301 Redirect”

Een URL van een pagina bouwt normaal gesproken ‘link juice’ op. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat er een aantal hoog kwalitatieve SEO backlinks verwijzen naar de desbetreffende pagina. Als u die waarde optimaal wilt benutten, moet u de oude URL omleiden naar een relevantere. Met een 301-redirect geeft u de zoekmachines & bezoekers het signaal, dat er ergens anders op uw website een verbeterde of recentere pagina is voor deze content. De 301-redirect leidt automatisch Google en mensen richting de nieuwe post of blog.

301 Redirect voorbeeld

Voorbeeld: U heeft een verouderde pagina over een apart kattenras, wat u wilt verwijderen. De eerste logische stap is om die pagina om te leiden (te redirecten) naar een recentere pagina over dit kattenras. Beschikt u niet over zo’n soort pagina, kies als ‘second best’ dan een pagina met informatie over het dichtstbijzijnde ras. Als die pagina er niet is, kunt u ‘redirecten’ naar de categoriepagina voor deze berichten (bijvoorbeeld “Kattenrassen”) Als laatste redmiddel kunt u ook ‘redirecten’ naar de homepagina. 

2. Vertel de zoekmachine dat de content bewust is verwijderd

Een tweede optie om met verouderde content aan de slag te gaan, is om Google aan te geven uw oude content of pagina volledig te vergeten door het de status “410 verwijderd” te geven. De 401 statuscode vertelt bezoekers en Google, dat de content verdwenen is met een reden. Als Bing of Google een pagina of blog niet kan traceren, geeft de server veelal de status “404 Not Found” terug aan de bot van zoekmachines. Een 404-crawlfout komt ook in uw Google Search Console naar voren. Uiteindelijk verdwijnt de URL op geleidelijke wijze van de SERP’s. De 410 statuscode is de krachtigste methode om Google te vertellen, dat de pagina voorgoed verdwenen is.

Verouderde content opschonen onderdeel Content Strategie

Om uw website top te houden, moet het opschonen van verouderde content onderdeel uitmaken van uw Contentstrategie. Als u uw oude content niet regelmatig onder handen neemt, krijgt u vroeg of laat problemen. U kunt niet correcte verouderde informatie aan uw websitebezoekers laten zien. Een andere mogelijkheid is, dat u uw eigen ranglijst schaadt door te veel pagina’s over een vergelijkbaar onderwerp te hebben. De kans op zoekwoorden kannibalisatie kan daardoor toenemen. 

Neem oude content of berichten door en neem een besluit of u wilt bijwerken, samenvoegen of verwijderen.

Verouderde content, SEO bureau Den Haag, Google logo

Google richtlijnen voor content verwijderen

De beste bron om te achterhalen, hoe u content op de juiste manier verwijdert, is natuurlijk Google. Zij hebben een aparte support pagina met de nodige tips om u te helpen.

Permanent een pagina of content verwijderen

Met de Google verwijderingstool verwijdert u URL’s slechts tijdelijk. Denk aan ongeveer 6 maanden. Op deze wijze verwijdert u content of een URL permanent uit Google Zoeken.

Verwijder of update uw content

Verwijder of update de content op uw website zoals bijvoorbeeld afbeeldingen, pagina’s of directory’s. Zorg, dat uw webserver de http-statuscode 404 (Niet gevonden) of 410 (Verdwenen) retourneert. Niet HTML bestanden zoals bijvoorbeeld pdf’s verwijdert u volledig van uw server.

  • Blokkeer de toegang tot de content door bijvoorbeeld een wachtwoord verplicht te stellen.
  • Gebruik de noindex metatag, als een pagina niet geïndexeerd moet worden. Dit is minder veilig dan de andere opties.
  • Sitemap Robots txt kunt u niet als blokkeringsmechanisme gebruiken.

Als u de pagina heeft geblokkeerd, voordat u de content definitief heeft verwijderd, heft u de blokkering op & blokkeert u de webpagina weer opnieuw. Op die manier wist u de pagina uit de index, als deze na het blokkeren opnieuw is gecrawld.

Google review verwijderen

Wist u trouwens, dat u een ongepaste Google review ook kunt verwijderen? Het kan voorkomen, dat u een slechte Google review ontvangt. Dat is op zich niet erg. Zie het als een kans voor de klantenservice. Als het echter zo is, dat deze Google review volledig onterecht is en onwaar is, dan heeft u nu de gelegenheid om een Google te verwijderen.

Content Marketing Blogs

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een freelance SEO specialist uit Den Haag. Daarnaast is Herman de eigenaar van Connect your World, een content marketing en SEO bureau in Den Haag. Hij is een ervaren SEO specialist freelancer en content marketeer.

Online marketeer inhuren

Bij Online marketing bureau Connect your World kunt u ook een content marketeer en SEO specialist inhuren in de volgende regio’s:

Heeft u een vraag over Content Marketing of over een Contentstrategie? Of wilt u ons als Content Marketeer inhuren om goede engaging content te maken? Neem dan contact met ons op.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Geef een reactie

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.