• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

SEO roadmap maken

SEO roadmap, SEO specialist Den Haag

SEO roadmap maken

SEO roadmap, SEO specialist Den Haag

SEO roadmap

Search Engine Optimization, beter bekend als SEO, is een essentieel onderdeel van de digitale marketingstrategie voor elk bedrijf dat online aanwezig is. Het is namelijk de kunst en wetenschap van het optimaliseren van je website om hoger te scoren in zoekmachineresultaten, waardoor je meer organisch verkeer kunt aantrekken. Daarom is het opstellen van een SEO roadmap een cruciale stap om je online aanwezigheid te verbeteren en je doelen te bereiken. In deze blog post gaan we dieper in op hoe je een effectieve SEO roadmap kunt maken, wat er in dat SEO plan moet staan en welke voordelen het biedt.

Waarom heb je een SEO Roadmap nodig?

Een SEO roadmap is een strategisch document, dat de koers uitzet voor je SEO-inspanningen. Het is daarom essentieel om de volgende redenen:

 1. Gestroomlijnde strategie: Een roadmap helpt je namelijk om een gestructureerde en georganiseerde SEO-strategie te ontwikkelen, waardoor je in staat bent om je inspanningen effectiever te richten.
 2. Meetbare doelen: Het stelt meetbare doelen vast, die je kunt bijhouden en analyseren om je voortgang te meten en te verbeteren.
 3. Prioritering: Het helpt je om prioriteiten te stellen en te beslissen waar je je beperkte middelen het beste kunt inzetten om de meeste impact te hebben.
 4. Teamcoördinatie: Een roadmap zorgt voor duidelijkheid en coördinatie binnen je SEO-team of met externe partners, zoals bijvoorbeeld bureaus.
 5. ROI verbetering: Het SEO plan helpt je om je return on investment (ROI) te verbeteren door middel van gestructureerde en gefundeerde beslissingen.

Belangrijke stappen voor het maken van een SEO roadmap

Nu je begrijpt waarom een SEO roadmap van essentieel belang is, laten we de belangrijkste stappen bespreken om er een te maken.

Stap 1: Start met een grondige website audit

Voordat je een roadmap kunt maken, moet je een grondige audit van je website uitvoeren. Dit omvat het analyseren van technische aspecten, inhoud, on-page optimalisatie en off-page factoren. Enkele belangrijke elementen om in overweging te nemen zijn:

 • Technische fouten: Zorg ervoor dat je website vrij is van technische problemen zoals kapotte links, laadsnelheidsproblemen en crawlbaarheid.
 • Zoekwoordonderzoek: Identificeer de zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf en branche, en bepaal vervolgens welke zoekwoorden kansen bieden.
 • Concurrentieanalyse: Analyseer de SEO-strategieën van je concurrenten en identificeer kansen om ze te overtreffen.
 • Contentkwaliteit: Beoordeel de kwaliteit en relevantie van je bestaande content en identificeer hiaten die moeten worden aangepakt.
 • Backlinkprofiel: Controleer de kwaliteit en kwantiteit van de backlinks, die naar je website verwijzen.

Een grondige website-audit zal vervolgens dienen als basis voor de verdere ontwikkeling van je SEO roadmap.

Stap 2 SEO roadmap: Stel duidelijke doelen en KPI’s vast

Na het uitvoeren van de website-audit is het tijd om duidelijke doelen en Key Performance Indicators (KPI’s) vast te stellen. Deze doelen moeten specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn. Enkele voorbeelden van SEO-doelen zijn:

 • Het verhogen van organisch verkeer met X% binnen zes maanden.
 • Het verbeteren van de click-through rate (CTR) van belangrijke pagina’s met X% in het komende kwartaal.
 • Het verwerven van X kwalitatieve backlinks per maand.
 • Het verbeteren van de laadsnelheid van de website naar X seconden.

Het vaststellen van duidelijke doelen helpt bij het richten van je inspanningen en het meten van je succes.

Stap 3: Identificeer prioritaire acties

Op basis van de website-audit en de vastgestelde doelen, is het nu tijd om prioritaire acties te identificeren. Dit omvat het bepalen welke aspecten van je website en SEO-strategie het meest urgent zijn en de grootste impact hebben op je doelen. Enkele voorbeelden van prioritaire acties zijn:

 • Het oplossen van technische problemen die de websiteprestaties belemmeren.
 • Het optimaliseren van belangrijke pagina’s voor relevante zoekwoorden.
 • Verbeteren van de interne linkstructuur om de diepte van de site te verminderen en belangrijke pagina’s te benadrukken.
 • Het creëren van nieuwe inhoud om dekking te bieden aan relevante zoekwoorden en onderwerpen.

Het identificeren van prioritaire acties helpt bij het toewijzen van middelen en het bepalen van de volgorde waarin je aan de doelen werkt.

Stap 4 SEO roadmap: Maak een contentstrategie

Content is een van de belangrijkste factoren voor SEO-succes. Het is belangrijk om een contentstrategie te ontwikkelen die gericht is op het creëren van hoogwaardige en relevante inhoud voor je doelgroep. Enkele overwegingen bij het opstellen van een contentstrategie zijn:

 • Identificeer de onderwerpen en zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep.
 • Plan de publicatie van inhoud en houd rekening met seizoensgebonden trends en belangrijke datums in je branche.
 • Overweeg verschillende contentformaten, zoals blogberichten, video’s, infographics en meer.
 • Zorg voor een consistente publicatieplanning om een gestage stroom van nieuwe inhoud te behouden.

Een effectieve contentstrategie helpt bij het aantrekken van organisch verkeer en het verbeteren van je positie in zoekmachineresultaten.

Stap 5: Optimaliseer voor Mobiel

Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten om toegang te krijgen tot internet, is mobiele optimalisatie van cruciaal belang voor SEO. Zorg er daarom, voor dat je website responsief is en goed presteert op mobiele apparaten. Dit omvat het verbeteren van de laadsnelheid en het optimaliseren van de code.

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een ervaren freelance SEO specialist en content marketeer uit Den Haag. Tevens is hij eigenaar van SEO bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Connect your World voert opdrachten uit in heel Nederland, altijd op basis van een SEO plan of roadmap. We zijn bijvoorbeeld actief als:

connectyourworld

Met meer dan 10 jaar ervaring met SEO en meer dan 15 jaar ervaring als content marketeer huurt u als opdrachtgever een zeer ervaren kracht in. Daarnaast is Herman Scrum en Lean Sigma gecertificeerd. Bent u op zoek naar een projectmanager voor online marketing projecten met veel inhoudelijke kennis, dan bent u bij Herman aan het goede adres. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Dit doet hij door het toepassen van on page SEO en off page SEO technieken, waarin goede content en linkbuilding centraal staan. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG), een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Er is daardoor ontzettend veel kennis beschikbaar om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.