• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Google EEAT – Het belang van de EEAT 

Google E.E.A.T, EEAT, SEO

Google EEAT – Het belang van de EEAT 

Last Updated on 5 januari 2025 by connectyourworld

Google E.E.A.T, EEAT, SEO

EEAT in Google

EEAT (of Double-EAT) is een concept, dat door menselijke kwaliteitsbeoordelaars wordt gebruikt om de zoekrangschikkingssystemen van Google te evalueren. Oorspronkelijk bestond het uit slechts drie factoren (EAT). Maar in december 2022 voegde Google het criterium ‘ervaring’ toe aan het concept. Dus volgens Google moeten sommige soorten content worden geproduceerd met ervaring uit de eerste hand om betrouwbaar te zijn. Dit is wat dat betekent voor SEO.

Estimated reading time: 7 minuten

Is Google EEAT een rangschikkingssignaal?

Nee, in ieder geval niet direct. Hier is niets veranderd sinds het oorspronkelijke concept van EAT: 

Deze richtlijnen worden door onze zoekbeoordelaars gebruikt om de prestaties van onze verschillende zoekrangschikkingssystemen te helpen evalueren, en ze hebben geen directe invloed op de rangschikking.

Het algemene idee van Google hier is om content van hoge kwaliteit te belonen met hogere SEO rankings, die afkomstig is van vertrouwde bronnen. De boodschapper is dus minstens zo belangrijk als de boodschap. 

Hoe Google ervaring begrijpt

Ervaring in de Double-EAT betekent uit de eerste hand of levenservaring in het onderwerp. Dit betekent, dat Google ernaar streeft pagina’s te ‘belonen’ waar de auteur het onderwerp waarover hij schrijft daadwerkelijk heeft ervaren. Bijvoorbeeld:

  • Voor een iPhone-recensie moet de auteur het product daadwerkelijk hebben gebruikt.
  • Voor een gids over de beste jazzbars in Amsterdam moet de auteur ze daadwerkelijk hebben bezocht.
  • Voor een artikel over hoe je mensen kunt helpen om mentaal met een ziekte om te gaan, moet de auteur het persoonlijk hebben meegemaakt en/of andere mensen hebben geholpen.
  • Voor een gids over hoe u succesvol kunt zijn in zaken… u snapt het wel. 

Ervaring versus andere criteria

Ongeacht het onderwerp van de pagina, het belangrijkste van alle criteria is de ‘T’ of betrouwbaarheid. Andere criteria, zoals expertise, autoriteit en ervaring, zijn er om te helpen bepalen of de pagina betrouwbaar is. De andere criteria kun je zien als pijlers voor het scheppen van vertrouwen. Vervolgens komen er, afhankelijk van het onderwerp, andere criteria om de hoek kijken. Voor sommige onderwerpen kan ervaring belangrijker zijn dan voor andere. 

U moet het doel, het type en het onderwerp van de pagina overwegen en uzelf vervolgens afvragen wat de maker van de content in die context tot een betrouwbare bron zou maken.

Een persoonlijke reisblog hoeft bijvoorbeeld niet door een expert te zijn geschreven om betrouwbaar te zijn. Omgekeerd is een gids over doe-het-zelf-autoreparaties betrouwbaarder als deze afkomstig is van een automonteur. Het is vermeldenswaard het verschil tussen ervaring en expertise. Deskundigheid gaat over kennis en vaardigheden. Om dat op te doen heb je natuurlijk ook ervaring nodig. Maar:

  • Het werkt niet andersom. Ervaring alleen maakt je nog geen expert. 
  • Ervaring hoeft niet voort te komen uit expertise. 

Over wat voor soort onderwerpen gaat de nieuwe “E” in Google EEAT?

Er werd bevestigd, dat het oorspronkelijke concept van EAT alle onderwerpen betrof. Met de toevoeging van ervaring lijkt Google dat te herhalen door te zeggen: “Ervaring is waardevol voor bijna elk onderwerp”. Ervaring telt ook voor YMYL-onderwerpen (Your Money or Your Life). Maar deze categorie onderwerpen,waar Google speciale aandacht aan besteedt, is niet voorbehouden aan experts. Met andere woorden, als persoonlijke ervaring fundamenteel is om vertrouwen in het onderwerp te wekken, hoeft de auteur geen expert te zijn. 

Hoe ervaring aantonen

Hier zijn enkele ideeën over hoe u ervaring uit de eerste hand met uw content kunt demonstreren. Houd er rekening mee, dat deze gebaseerd zijn op een interpretatie van de richtlijnen van Google; misschien vind je ook andere manieren. 

Toon bewijs van persoonlijke ervaring met het onderwerp 

Laten we bijvoorbeeld product recensies nemen. Google heeft onlangs de uitbarsting van aangesloten websites die product recensies van lage kwaliteit hosten, aangepakt. Het zegt in feite dat het het beste is als de beoordelingen zijn gemaakt door experts op het gebied van het onderwerp. Het is echter niet genoeg om te bewijzen, dat u een expert bent. U moet bewijs kunnen overleggen van uw ervaring uit de eerste hand met het beoordeelde product of dienst. 

Lever bewijs zoals beeldmateriaal, audio of andere links van uw eigen ervaring met het product, om uw expertise te ondersteunen en de authenticiteit van uw beoordeling te versterken.

Leg uit hoe je de content hebt gemaakt 

Maak in de geschreven content een opmerking over hoe deze is gemaakt. Daarmee kunt u uw ervaring uit de eerste hand demonstreren.  

Demonstreer uw ervaring op een speciale pagina

Theoretisch hoef je niet elke keer, dat je erover schrijft je ervaring met het onderwerp te laten zien. Dat komt omdat Google kwaliteitsbeoordelaars adviseert om te kijken naar wat de auteur over zichzelf zegt. Overweeg dus om uw persoonlijke ervaring met het onderwerp uit te leggen op een ‘over’-pagina en zelfs een link naar uw sociale media profielen te maken als deze aanvullend bewijs leveren. Je kunt het natuurlijk samen doen met andere methoden om ervaring aan te tonen.

Uw reputatie telt voor het Google EEAT algoritme

Kwaliteitscijfers worden ook aangemoedigd om buiten uw site te kijken naar tekenen van ervaring (en vertrouwen in het algemeen). 

Zoek naar onafhankelijke beoordelingen, referenties, nieuwsartikelen en andere bronnen van geloofwaardige informatie over de website of makers van de content.

Je zou bijvoorbeeld een actuele inhoudsopgave van persvermeldingen aan je website kunnen toevoegen. Stel je voor, dat je dat vergelijkt met een compleet nieuwe blog over hetzelfde onderwerp, waar nog niemand van heeft gehoord – wat is betrouwbaarder? 

Een van de manieren waarop een zoekmachine die informatie kan afleiden, is door SEO backlinks naar een site te volgen. Goede backlinks en vermeldingen waren namelijk substantieel voor het oorspronkelijke EAT-concept. Dat is waarschijnlijk niet veranderd met de introductie van ervaring.

Als je de ervaring niet hebt, nodig dan iemand uit die die wel heeft 

Het feit, dat de auteur van de pagina ervaring moet aantonen, betekent niet, dat de eigenaar van de website dat ook moet doen. Dit betekent, dat je toch ervaring kunt aantonen over onderwerpen, waar je die persoonlijk niet hebt door gastauteurs of gastsprekers uit te nodigen. 

Kort gezegd: maak uw site betrouwbaar en zet in op Google EEAT 

De toevoeging van ervaring aan de vergelijking opent de categorie YMYL-onderwerpen voor videomakers met persoonlijke ervaring. Aan de andere kant legt het de lat hoger voor onderwerpen waar dit soort ervaring fundamenteel is. In ieder geval is dit weer een poging van Google om nuttigere, relevantere resultaten weer te geven door onbetrouwbare pagina’s eruit te filteren. Het draait nog steeds allemaal om vertrouwen: 

Ten slotte zijn er veel aspecten van vertrouwen, waarvan sommige niet onder ervaring, expertise en autoriteit vallen. Houd rekening met andere aspecten in uw algehele vertrouwensbeoordeling, zoals klantenservice-informatie voor online winkels of collegiaal getoetste publicaties voor academische auteurs. Als een pagina om welke reden dan ook onbetrouwbaar is, heeft deze een lage EEAT

Slot conclusies

Tot slot: met de introductie van EEAT heeft Google de gids voor zelfbeoordeling van de content kwaliteit geüpdatet (Helpful content). SEO specialisten en content marketeers kunnen het gebruiken als hulpmiddel om content af te stemmen op Google EEAT. 

Google EEAT en AI

Voor uitgevers, die AI gebruiken voor het genereren van content, adviseert Google bijvoorbeeld om het gebruik van automatisering aan de lezer bekend te maken. Google is namelijk niet tegen AI-content). Maar daarvoor moet je je afvragen of het gebruik van AI om content te produceren door de gebruiker als redelijk kan worden gezien. 

SEO specialist Den Haag

Herman is een zeer ervaren content marketeer en SEO specialist freelancer en de eigenaar van Online marketing bureau Connect your World. Inmiddels heeft hij voor honderden bedrijven website teksten geschreven en hun websites geoptimaliseerd voor SEO. Connect your World is werkzaam in de volgende regio’s:

SEO specialist inhuren

U kunt een SEO specialist en content marketeer inhuren door te klikken op onderstaande button.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl

Psst! Nog iets anders interessants lezen? Neem dan deze blog post over microsites en landingspagina’s door of How to use Chat GPT for SEO optimized content.

connectyourworld

Herman Geertsema is een zeer ervaren freelance SEO specialist met meer dan 10 jaar ervaring. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar werkzaam als content marketeer. Om zich verder te specialiseren heeft hij een HBO opleiding Internetmanagement en Webdesign succesvol afgerond. In online projecten kan Herman ook de rol van projectmanager/scrummaster op zich nemen, aangezien hij Scrum gecertificeerd is. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Inmiddels bestaat Connect your World ruim 5 jaar waarin hij (MKB) bedrijven helpt met het verbeteren van hun online zichtbaarheid om zo een hogere omzet en meer winst te behalen. Naast zijn uitgebreide kennis van On en Off Page SEO, Technische SEO, lokale SEO en het schrijven van webteksten is Herman ook een strategisch sparringpartner. Bij Connect your World houden wij van ambitieuze doelstellingen. Bent u na 6 maanden niet tevreden dan krijgt u 300 Euro retour. Connect your World houdt niet van het ‘uurtje factuurtje’ principe. Klanten noemen ons betrouwbaar en goed bereikbaar. We zijn inmiddels groot geworden door klein te blijven. Kijk voor meer informatie op https://connectyourworld.nl of neem contact op via info@connectyourworld.nl of tel 06-41226543 Met vriendelijke groet, Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.