• 06-41226543
  • info@connectyourworld.nl

Website SEO Check: Google Guidelines

Website SEO Check: Google Guidelines

SEO website check, SEO Den Haag

Geschatte leestijd: 10 minuten

De SEO check: Google Webmaster guidelines – [SEO checklist]

Een website SEO check hoeft niet moeilijk te zijn. Google heeft namelijk zelf ‘Webmaster Guidelines’ opgesteld voor mensen die een website geschikt willen maken voor Google. In deze guidelines staan ook zaken waarvan Google vindt, dat u ze zeker niet moet doen. Als u zich bezig houdt met Spam heeft u zelfs de kans dat Google uw website niet opneemt in zijn index. Maar dit valt buiten het bestek van dit artikel. Een SEO checklist op basis van de ‘Webmaster Guidelines’ is wat mij betreft de ultieme Website SEO check.

1. Maak pagina’s voornamelijk voor gebruikers, niet voor zoekmachines

We starten direct met een lastige. Wat bedoelt Google hier precies mee? Een website moet er natuurlijk uit blijven zien. Volg daarbij de optimalisatieregels maar overdrijf niet. ‘Keyword stuffing’ is bijvoorbeeld uit den boze. De teksten moeten prettig leesbaar blijven. Besef echter wel, dat mensen op het scherm en zeker op mobiel anders lezen dan vanaf papier. Online scannen mensen een artikel veel meer. Daar kunt u deze mensen als SEO specialist goed mee helpen door teksten te schrijven op B2 niveau in alinea’s met goede informatieve koppen. Een goede SEO specialist heeft daarnaast kennis van UX-design en weet wat er met een website moet gebeuren om deze gebruikersvriendelijk te krijgen en te houden.

2. Bedrieg uw gebruikers niet

Google is in feite een machine, die u moet uitleggen, waar een website of een pagina over gaat. In de loop der jaren is Google steeds slimmer geworden in het herkennen van allerlei trucs om de positie van een website in zoekmachines te verbeteren. U kunt daarvoor zelfs straf voor krijgen van Google en dat is iets waar u niet blij van wordt. Een goede vuistregel is of u zich op uw gemak voelt als u uitlegt, wat u heeft gedaan met uw website tijdens het de zoekmachineoptimalisatie. Een andere nuttige test is om te vragen: “Helpt dit mijn gebruikers? Zou ik dit doen als zoekmachines niet zouden bestaan?” De balans daarin vinden is een van de lastigste dingen van Zoekmachineoptimalisatie.

3. Maak een unieke website

Internet bestaat nu ruim 20 jaar in de vorm die we nu kennen en is volwassen geworden. Er zijn veel goede websites, maar ook nog steeds slechte. In veel branches is de concurrentie hevig. Daarnaast zijn steeds meer mogelijke klanten met Internet opgegroeid en wordt er steeds meer gekocht en verkocht via het web. Met een website enig in zijn soort indificeert u zichzelf van de rest. Bedenk daarom wat uw website uniek, waardevol of boeiend maakt. Unieke websites met unieke frisse content worden door Google herkend en beloond.

4. Identificeer in een Website SEO check of Google uw website of pagina’s goed kan vinden

SEO website check, SEO for Google

Het internet is gebouwd met behulp van content & links. Pagina’s en websites die door middel van een link gekoppeld zijn met andere belangrijke websites en/of pagina’s. Interne links zorgen ervoor, dat een website goed te crawlen valt door Google. Aan de hand van het crawlen indexeert Google uw website ten opzichte van uw concurrenten. Externe links, die naar uw site verwijzen geven aan, dat uw site en of pagina belangrijk is. Hoe meer er naar een website van u wordt verwezen, hoe belangrijker deze website is in de ogen van Google. (Linkbuilding) De verwijzende link moet namelijk tekst bevatten of, voor afbeeldingen, een alt-kenmerk dat relevant is voor de doelpagina. Crawlbare links hebben tags met een href kenmerk. Linkbuilding is nog steeds een belangrijke SEO ranking factor. Hoewel door het slimmer worden van Google het belang daarvan wel iets afneemt.

Een sitemap is in principe een inhoudsopgave van uw website. Het biedt ook een pagina voor mensen aan met een leesbare lijst met links naar de webpagina’s (soms een site-index of een sitemap pagina genoemd). Hierbij is het ook belangrijk, dat u het verband ziet met een goede navigatie op uw website.

Google geeft bijvoorbeeld in de Webmaster Guidelines aan, dat het maximaal een paar duizend links per pagina mag zijn. U maakt een website of pagina echter voor de gebruikers en niet voor de zoekmachines (Zie het eerste basisprincipe). Zelf houd ik een maximum van 50 tm 75 aan en meestal zijn het er minder.

4.4 Zorg ervoor dat uw webserver de If-Modified-SinceHTTP-header correct ondersteunt

Deze functie geeft uw webserver opdracht om Google te laten weten dat uw content is gewijzigd sinds we uw site voor het laatst hebben gecrawld. Door deze functie te ondersteunen, bespaart u bandbreedte en overhead.

4.5 Gebruik het robots.txt-bestand op uw webserver om uw crawlbudget te beheren door het crawlen van oneindige spaties, zoals webpagina’s met zoek resultaten te voorkomen

Houd uw sitemap robots txt bestand up-to-date. Leer hoe u het crawlen met het robots.txt-bestand kunt beheren. Test de dekking en syntaxis van uw robots.txt-bestand met de robots.txt-testtool.

Voor het crawlen van websites kunt u gebruik maken van Screaming Frog. Er is een premium versie waar u voor moet betalen, maar de basisversie is gratis.

5. Bepaal in een SEO check of & hoe Google uw website of webpagina begrijpt

SEO website check, SEO for Google

5.1 Maak een nuttige, informatierijke site en schrijf pagina’s die uw content duidelijk en nauwkeurig vermelden

Het opschrijven van content is een vak op zich met zijn eigen regels en eigenaardigheden. Mensen hebben altijd haast en alles moet sneller dan snel. Aan de andere kant is het opleidingsniveau in Nederland best hoog. Daaruit komt voort, dat veel mensen te moeilijke (web)teksten schrijven. De richtlijn is vaak om op B2 graad te schrijven. Op die wijze begrijpt ruim 80% van alle Nederlanders waar een tekst over gaat. Een Content Marketing specialist of SEO tekstschrijver is het gewend om te schrijven voor het web. Schakel er daarom één in, als u uw website wilt gaan vullen met content.

5.2 Zoekwoordenonderzoek

Schrijven doet u op basis van een zoekwoordenonderzoek. Denk daarbij aan de woorden, die gebruikers typen om uw pagina’s te vinden. Zorg ervoor dat uw site deze zoekwoorden of ‘keywords’ daadwerkelijk bevat. Om dit goed te kunnen doen, is het belangrijk dat u weet wie uw doelgroep is. Hier wordt vaak te snel over heen gestapt. Voor goed zoekwoordenonderzoek zijn voldoende gratis kwalitatief goede tools zoals bijvoorbeeld Ubersuggest.

5.3 Uw <title> elementen en alt attributen moeten beschrijvend, specifiek & nauwkeurig zijn

Probeer een relevant zoekwoord te gebruiken in uw titel of in uw alt attribuut.

5.4 Ontwerp uw site met een ​​duidelijke conceptuele paginahiërarchie

Google houdt van gemak. Een goede sitestructuur is voor Google en voor de bezoeker relevant. Daardoor is de website beter te crawlen en de bezoeker heeft sneller door, waar hij moet zijn om een stukje informatie te verkrijgen.

5.5 CMS zoals WordPress of Joomla

Zorg er bij gebruik van een contentbeheersysteem zoals bijvoorbeeld Joomla of WordPress voor dat er pagina’s en interne & externe links worden gemaakt die door zoekmachines kunnen worden gecrawld.

5.6 CSS en Javascript

Als u Google wilt helpen de content van uw site volledig te begrijpen, moet u toestaan ​​dat alle site activa die een aanzienlijke invloed hebben op de weergave van pagina’s, worden gecrawld: bijvoorbeeld JavaScript- & CSS bestanden, die van invloed zijn op het inzicht van de pagina’s. Het indexeringssysteem van Google geeft een webpagina weer die de gebruiker zou zien, inclusief afbeeldingen, CSS- en JavaScript-bestanden. Als u wilt zien welke paginacategorieën die Googlebot niet kan crawlen, gebruikt u het  hulpprogramma URL-inspectie ; om de richtlijnen in uw robots.txt-bestand te debuggen, gebruikt u de tool robots.txt-tester .

5.7 Belangrijkste content zichtbaar en boven the fold

Maak de belangrijkste content van uw site standaard zichtbaar. Google kan HTML content crawlen die is verborgen in navigatie-elementen, zoals tabbladen of uitvouwbare gedeelten, maar we vinden deze content minder toegankelijk voor gebruikers en zijn van mening dat u uw belangrijkste informatie zichtbaar moet maken in de standaardpaginaweergave. Doe een redelijke inspanning om ervoor te zorgen dat advertentielinks op uw pagina’s geen invloed hebben op de rangschikking van zoekmachines. Gebruik bijvoorbeeld robots.txt of rel="nofollow"om te voorkomen dat advertentie links door een crawler worden gevolgd.

6. Help uw bezoekers in het gebruik van uw website

6.1 Alt tekst

Probeer tekst in plaats van afbeeldingen te gebruiken om belangrijke namen, content of links weer te geven. Als u afbeeldingen voor tekstuele content moet gebruiken, gebruikt u het alt kenmerk om een ​​paar beschrijvende zoekwoorden op te nemen.

6.2 Gebruik geldige HTML

Zorg ervoor, dat alle links naar webpagina’s gaan. Gebruik geldige HTML.

6.3 Laadtijd / Pagespeed

Optimaliseer de laadtijd van uw pagina’s. Snelle sites maken gebruikers blij en verbeteren de algehele kwaliteit van het internet (met name voor gebruikers met trage internet verbindingen). Google adviseert u aan hulpmiddelen zoals PageSpeed ​​Insights en Webpagetest.org te gebruiken om de prestaties van uw pagina te testen.

6.4 Mobiel vriendelijk

Ontwerp uw site voor alle apparaattypen en -formaten, inclusief desktops, tablets en smartphones. Gebruik de mobielvriendelijke test tool om te testen hoe goed uw pagina’s op mobiele apparaten werken en ontvang feedback over wat moet worden gerepareerd. Ook het open source initiatief van Google AMP is van belang om de mobiele prestatie van uw website kwalitatief goed te houden.

6.5 Diverse browsers

Zorg ervoor dat uw site correct wordt weergegeven in verschillende browsers

6.6 HTTPS

Maak de verbindingen van uw site met HTTPS veilig. Het versleutelen van interacties tussen de gebruiker en uw website is een goede gewoonte voor communicatie op internet. Een SSL certificaat kunt u vaak aanvragen bij de host van uw website.

6.7 Zorg dat uw pagina’s geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking

In Nederland hebben meer dan 250000 mensen last van een visuele beperking. Dat is de reden, waarom uw pagina’s nuttig zouden moeten zijn voor lezers met visuele beperkingen, bijvoorbeeld door de bruikbaarheid te testen met een schermlezer.

7. Practische tips voor afbeeldingen

  • Biedt een goede context. Zorg dat de foto aansluit op de tekst en daarvoor van meerwaarde is.
  • Plaats afbeeldingen waar mogelijk in de buurt van relevante tekst. Overweeg daarbij om de belangrijkste foto aan de bovenkant te plaatsen.
  • Sluit geen relevante tekst in afbeeldingen in.
  • Regel, dat een afbeelding op elk apparaat goed zichtbaar is.
  • Geef al uw afbeeldingen een goede url structuur.
  • Voeg hoogwaardige foto’s toe en geen vage afbeeldingen. Let hierbij wel op de bestandsgrootte.
  • Gebruik beschrijvende Alt tekst.

De webmaster guidelines bevatten nog veel meer adviezen die handig zijn voor een Website SEO check. Praktische tips voor video’s en Praktische tips voor rich media bestanden zijn ook de moeite waard. Deze behandel ik echter in een andere bijdrage.

SEO checklists

SEO bureau Connect your World heeft diverse SEO checklists en checklists van aanverwante onderwerpen voor u ter beschikking. Heeft u vragen over een SEO checklist? Trek aan de bel! Wij leggen het graag aan u uit.

SEO & Content Marketing Blogs

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is een freelance SEO specialist en SEO tekstschrijver uit Den Haag. Daarnaast is Herman de eigenaar van SEO bureau Connect your World. Hij is een ervaren SEO consultant en Content Marketing expert. Online marketing bureau Connect your World voert opdrachten uit in de regio Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Breda. In Leiden, Zoetermeer, Delft & Rijswijk hebben wij onder andere meerdere SEO projecten met succes afgerond. Op ons Facebook account en Twitter account vindt u meer informatie over SEO & Contentmarketing. Heeft u een vraag over deze SEO checklist of heeft u belangstelling voor een website SEO check? Of wilt u ons als SEO specialist inhuren en bovenaan in Google komen met uw website? Bel of mail ons.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl
connectyourworld

Met meer dan 10 jaar ervaring met SEO en meer dan 15 jaar ervaring als content marketeer huurt u als opdrachtgever een zeer ervaren kracht in. Daarnaast is Herman Scrum en Lean Sigma gecertificeerd. Bent u op zoek naar een projectmanager voor online marketing projecten met veel inhoudelijke kennis, dan bent u bij Herman aan het goede adres. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Dit doet hij door het toepassen van on page SEO en off page SEO technieken, waarin goede content en linkbuilding centraal staan. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG), een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Er is daardoor ontzettend veel kennis beschikbaar om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Geef een reactie

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.