SEO zoekmachineoptimalisatie hangt af van het feit hoe de zoekmachines de content van uw website begrijpen. Op deze wijze bepalen ze, waar deze moet worden gerangschikt. Hoewel zoekmachines voortdurend verbeteren, hebben ze nog een lange weg te gaan voor een optimale SEO Zoekmachineoptimalisatie. Het is onze taak om hen te helpen onze content beter te begrijpen en te zorgen voor een betere ranking en meer organisch verkeer. De uitdaging zit hem in hoe we daar komen.
Geschatte leestijd: 15 minuten
SEO Zoekmachineoptimalisatie is een component van online marketing. Zoekmachineoptimalisatie kan omschreven worden als het totaal aan activiteiten om een website of een webpagina zo hoog en zo goed als mogelijk te laten presteren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine zoals Bing of Google op de voor die website of webpagina meest belangrijke zoekwoorden.
Structured data in het Nederlands gestructureerde gegevens is het op een gestructureerde wijze toevoegen van elementen of tags aan de html-code. Op deze manier wordt het voor de zoekmachinespiders gemakkelijker te bepalen wat er op een pagina van je website staat. Een andere term voor ‘structured data’ die veel gebruikt wordt is ‘schema markup‘.
Sommige mensen benaderen dit met vallen en opstaan. Ze zullen hier en daar een webpagina maken. Misschien bevatten sommige slechts een aantal teksten, terwijl anderen worden geladen met afbeeldingen en video’s. Er is geen uniforme structuur of plan voor hun content. Ze benaderen elke pagina als een leeg canvas. Wij houden niet van de willekeurige trial and error-aanpak. Het is namelijk inefficiënt en inconsistent. SEO zoekmachineoptimalisatie is net als zoveel zaken een proces van vallen en opstaan.
Het proces is bij SEO bureau Connect yur World leidend, omdat u met een gedocumenteerd en bewezen proces uw successen schaalbaar kunt repliceren. Fastfood restaurants maken bijvoorbeeld zeker niet het beste eten. In plaats daarvan hebben ze eenvoudigweg een proces ontwikkeld om hun voedsel te bereiden en hun klanten op een ongelooflijk efficiënte en consistente manier van dienst te zijn. Dit betekent, dat een cheeseburger er in Leeuwarden precies zo uit zal zien, ruiken en smaken als in Eindhoven. Het duurt ook ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd om voor te bereiden, en het zal op precies dezelfde manier worden verpakt. Stel u voor, dat u zo’n proces had voor uw on-page SEO Zoekmachineoptimalisatie inspanningen?
Wel, wij hebben goed nieuws en slecht nieuws voor u. Het goede nieuws is, dat wij een degelijke handleiding hebben, die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen, dat uw content alle vakjes vanuit een SEO optimalisatie perspectief controleert. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat uw content superieur is aan de meeste, zo niet alle concurrenten. Het slechte nieuws is, dat dit geen gouden standaard is. In veel gevallen, vooral wanneer u te maken krijgt met krachtige concurrenten, zult u nog steeds aanzienlijke inspanningen moeten leveren voor het opbouwen van backlinks. De waarheid is, dat u dat sowieso zou moeten doen.
Dus vandaag gaan we een manier schetsen om een webpagina zo te structureren, dat zoekmachines uw content beter begrijpen, zodat deze beter scoort. Het mooie van deze aanpak is dat het, hoewel het helpt een webpagina beter te rangschikken, ook de gebruikerservaring verbetert, wat helpt om conversies te verbeteren.
De titel tag voor een webpagina is één van de belangrijkste factoren op de pagina. Het biedt waardevolle context om zoekmachines zoals Google te helpen begrijpen, waar een pagina over gaat, maar het is ook meestal wat wordt weergegeven in de zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om uw titel tags voor bezoekers te schrijven en niet alleen voor zoekmachines zoals Google.
Google geeft meestal maximaal de eerste 70 tekens van een titel tag weer, dus probeer binnen dat bereik te blijven. En het is belangrijk om trefwoordzinnen waar u naar wilt rangschikken op te nemen op een manier, die zowel natuurlijk als aantrekkelijk is. Als een titel saai, verwarrend of spamachtig is, klikken zoekers meestal niet, en als ze niet klikken, kunnen ze uw website niet bezoeken.
Hoewel metabeschrijvingen geen directe SEO ranking factor zijn, kunnen ze de klikfrequenties beïnvloeden en dat kan een exponentieel effect hebben op uw inspanningen. De meta beschrijving is wat doorgaans wordt weergegeven in de zoekresultaten. Net als bij de titel, als een beschrijving saai, verwarrend of spam gestuurd is, zullen zoekers meestal niet de moeite nemen om uw website te bezoeken. Google geeft meestal maximaal 160 tekens van een SEO meta description weer. Dus probeer daar in de buurt te blijven. En het is ook belangrijk om zoekwoordfrases op te nemen, die u wilt rangschikken op een manier, die zowel natuurlijk als aantrekkelijk klinkt. Deze frases kunnen vetgedrukt worden weergegeven in de zoekresultaten, zodat ze de aandacht van gebruikers trekken.
Hoewel u waarschijnlijk geen broodkruimels hoeft te gebruiken om uw weg naar huis te vinden, kunnen ze nog steeds een waardevolle rol spelen in SEO zoekmachineoptimalisatie tactieken. Broodkruimels zijn eenvoudige tekst koppelingen waarmee bezoekers hun pad kunnen terugvinden vanaf de pagina waar ze zich momenteel bevinden, helemaal terug naar uw startpagina. Ze moeten bovenaan de pagina worden geplaatst en de URL-structuur van uw site weergeven.
Heeft u ooit een slechte pagina rangschikking gehad voor een bepaald onderwerp? Misschien was een van uw blogs of een van uw servicepagina’s. Hoewel dit om verschillende redenen kan gebeuren, is het vaak omdat zoekmachines niet begrijpen hoe een bepaalde pagina betrekking heeft op andere pagina’s op uw website. Broodkruimels helpen zoekmachines om uw content beter te begrijpen vanuit een hiërarchisch perspectief. Door aan te geven hoe pagina’s binnen uw website op elkaar betrekking hebben, kunt u ervoor zorgen, dat de juiste pagina’s de juiste onderwerpen rangschikken. Maar ze spelen ook een belangrijke rol in de gebruikerservaring door het voor bezoekers gemakkelijker te maken om door een website te navigeren. Vooral op websites met een goede multi-level URL-structuur.
Vaker wel dan niet, wanneer een bezoeker op een pagina terechtkomt van het zoeken, zijn ze op zoek naar een specifiek stuk informatie. Door ze te laten werken om die informatie te vinden, worden ze weggestuurd. Vaak in de armen van uw concurrenten. Dus hoe maken we het bezoekers gemakkelijk om precies te vinden waarnaar ze op zoek zijn?
Denk terug aan toen u op school zat. Toen de leraar u vertelde om u tot een bepaald hoofdstuk te wenden, wat deed u dan? U bent niet zomaar begonnen met het omslaan van pagina’s op weg naar dat hoofdstuk, en u bent ook niet zomaar van pagina naar pagina gesprongen in de hoop dat u er willekeurig op zou stuiten. In plaats daarvan bladerde u eenvoudig naar de inhoudsopgave aan de voorkant van uw boek om erachter te komen op welke pagina, dat hoofdstuk precies begon en vervolgens direct naar die pagina te bladeren. Het maken van een inhoudsopgave is net zo eenvoudig als het maken van een ongeordende of geordende lijst en van daaruit koppelen aan benoemde ankers op uw sub koppen.
Mensen lezen niet. Verdorie, ik ben er niet van overtuigd, dat de meeste mensen het de laatste tijd zelfs kunnen. Wij maken een grapje. Soort van! Maar niet echt! Maar wij menen het serieus, als we zeggen, dat mensen niet lezen. In plaats daarvan scannen de meeste mensen een pagina, op zoek naar iets specifieks of iets dat hun interesse trekt. Dit is waar sub koppen aan bod komen.
Ze breken tekst in kleinere, logische secties. Dit helpt zoekmachines uw content beter te begrijpen door een hiërarchie te tonen van de informatie die op die pagina is gepubliceerd. Dit is afhankelijk van het gebruik van heading-tags op de juiste manier, beginnend met H1 en werkend tot H6. U hoeft niet alle zes niveaus te gebruiken, in feite zullen er in de meeste gevallen drie of vier voldoende zijn. Sub-koppen helpen bezoekers ook sneller de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
We hebben al besproken hoe de meeste mensen scannen, in plaats van content online te lezen. Lijsten, geordend of ongeordend, zijn een andere manier om mensen te helpen dat gemakkelijker te doen. In feite trekken gegevens die in een lijst zijn georganiseerd vaak de aandacht. Waarom vraagt u dat?
Dit maakt lijsten een geweldige manier om de aandacht te vestigen op specifieke content en de gebruikerservaring te verbeteren.
SEO Afbeeldingen kunnen aanvullende informatie en context bieden die gewone woorden niet kunnen bevatten. De sleutel is om ervoor te zorgen dat uw SEO afbeeldingen daadwerkelijk waarde bieden. Wat dit betekent is de zinloze stockfoto’s overslaan van mensen die handen schudden, in vergaderingen zitten of willekeurig lachen zonder duidelijke reden.
Gebruik in plaats daarvan:
Het is niet voldoende om alleen bruikbare website afbeeldingen op te nemen, omdat zoekmachines de afzonderlijke SEO afbeeldingen nog niet kunnen begrijpen. We moeten hen aanwijzingen geven over wat een afbeelding bevat. Waar het om gaat. Dit doen we door afbeeldingen op de juiste manier te benoemen, met behulp van alt attributen van afbeeldingen en in sommige gevallen van titelattributen.
Beeldbestanden moeten een naam krijgen op een manier die de content kort beschrijft. Word niet gek en vul het met trefwoorden. Een accurate en beschrijvende bestandsnaam van een tot vijf woorden moet voldoende zijn. Wij streven meestal naar drie woorden indien mogelijk. Wat betreft de alt tekst, de sleutel is om te onthouden dat het doel ervan is om aanvullende informatie te verschaffen aan schermlezers die worden gebruikt door visueel beperkte bezoekers. U zou een korte zin of twee moeten toevoegen, die beschrijft wat er in de SEO afbeeldingen staat. En als een afbeelding een klikbare link is, moet het titelattribuut ook worden gebruikt om uit te leggen wat de bezoeker zou moeten verwachten als ze op de link klikken.
“Het alt-attribuut moet worden gebruikt om de afbeelding te beschrijven. Dus als u een afbeelding van een grote blauwe ananasstoel hebt, moet u de alt-tag gebruiken die deze het beste beschrijft, namelijk de alt = “grote blauwe ananasstoel.” Het titelkenmerk moet worden gebruikt wanneer de afbeelding een hyperlink naar een specifieke pagina is. Het titelkenmerk moet informatie bevatten over wat er gebeurt als u op de afbeelding klikt. Als de afbeelding bijvoorbeeld groter wordt, zou het iets moeten zijn als, title = “Bekijk een grotere versie van de afbeelding van de grote blauwe ananasstoel.”
Volgens Cisco bedraagt het videoverkeer voor zowel bedrijven als consumenten in 2022 82% van al het IP-verkeer tegenover 75 procent in 2017. Die statistiek is een game changer en toont de kritische rol die video tegenwoordig speelt in digitale marketing. Het zal alleen maar belangrijker worden naarmate de tijd vordert. Vanuit een SEO-perspectief is video een krachtig hulpmiddel bij het creëren van een positieve gebruikerservaring door:
Het houdt bezoekers ook langer op uw website, waardoor uw bounce rate percentage daalt en de kans groter wordt dat ze klant worden. En alsof dat nog niet genoeg is, kan video ook op YouTube worden gepubliceerd, waardoor mogelijk een nieuwe, onaangesproken doelgroep wordt bereikt en ze weer naar uw website worden geleid. Ik vind het leuk om minstens één video op een webpagina te plaatsen en ik vind het leuk dat de eerste zichtbaar is voordat u gaat scrollen. Dit is meestal direct na de eerste alinea.
Wanneer het schema correct is geïmplementeerd, kan het de weergave van uw pagina’s en uw merk in de zoekresultaten verbeteren. Als u aanbevolen afbeeldingen, recensies of afspraakdatums in de zoekresultaten heeft gezien, heeft u het schema in actie gezien. En in dat geval heeft u ook uit de eerste hand ervaren hoe deze verbeteringen de aandacht vestigen op de resultaten die ze gebruiken. Onderzoek toont aan dat websites, die een schema gebruiken een toename van organisch zoekverkeer ontvangen wanneer ze rich snippets hebben. Hoewel schema geen directe rangordefactor is, helpt het wel zoekmachines om uw inhoud beter te begrijpen, wat de rangorde kan verbeteren.
Google’s John Mueller zegt:
“Er is geen generieke rangordestimulatie voor SD-gebruik.” … “Gestructureerde gegevens kunnen het gemakkelijker maken om te begrijpen waar de pagina over gaat, waardoor het gemakkelijker wordt om te laten zien waar het relevant is (verbetert de targeting, misschien rangschikt u de juiste termen) .”
Verrassend genoeg gebruikt zelfs minder dan een derde van de websites dit momenteel , zelfs bij de hoogste schattingen. Naarmate de tijd vordert, zal het schema door de meeste websites worden gebruikt, met name omdat spraak zoeken meer grip krijgt. Maar voor nu biedt het een enorm concurrentievoordeel.
De realiteit is dat bijna alle content op uw website een bijbehorende itemscope, itemtype en itemprop heeft. Dat betekent niet, dat u zich snel zou moeten haasten en implementeren omdat de overgrote meerderheid nog niet door zoekmachines wordt ondersteund.
Voor nu, diegene waarop u uw zelf moet concentreren, zijn onder meer:
In de meeste gevallen is JSON de ideale manier om schema te implementeren. Dit is een script ingebed in de kop van een webpagina. Er kunnen ook gevallen zijn waarin HTML kan worden gemarkeerd met microdata. Het is belangrijk, nee, maak dat kritisch, om ervoor te zorgen dat u het juiste schema gebruikt, in de juiste omstandigheden, op de juiste pagina’s.
Wij hebben ooit deze fout gemaakt door een bedrijfsschema op te nemen voor zowel het hoofdkantoor als de franchisenemer van een nationaal bedrijf, maar om verschillende redenen kwam de contactinformatie, die op de pagina werd weergegeven niet overeen met de schemagegevens. Hoewel er voor beide bedrijven legitiem een schema had moeten zijn, werd het niet juist uitgevoerd. Dit resulteerde in het tijdelijk ontvangen van een handmatige boete voor de website. U wilt daar niet zijn, dus zorg, dat u de gestructureerde gegevensrichtlijnen van Google begrijpt en volgt.
Herman Geertsema is een freelance SEO specialist en content marketeer uit Den Haag. Tevens is Herman de eigenaar van SEO bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Hij is een ervaren SEO consultant en Content Marketing expert.
Bij Online marketing bureau Connect your World kunt u ook een SEO expert inhuren in de volgende regio’s:
Kijk voor meer informatie over SEO en Content Marketing ook eens op onze FAQ. Heeft u een vraag over SEO zoekmachineoptimalisatie of over Content Marketing? Of wilt u ons als SEO specialist inhuren of als Content Marketing expert? Bel of mail ons.
Grijp deze SEO checklist en verbeter je website.
Op deze website kunt u ook een lijst met veelal gratis SEO tools inzien. Hiermee kunt u alvast een start maken met de SEO optimalisatie van uw website.
Met meer dan 10 jaar ervaring met SEO en meer dan 15 jaar ervaring als content marketeer huurt u als opdrachtgever een zeer ervaren kracht in. Daarnaast is Herman Scrum en Lean Sigma gecertificeerd. Bent u op zoek naar een projectmanager voor online marketing projecten met veel inhoudelijke kennis, dan bent u bij Herman aan het goede adres. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Dit doet hij door het toepassen van on page SEO en off page SEO technieken, waarin goede content en linkbuilding centraal staan. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG), een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Er is daardoor ontzettend veel kennis beschikbaar om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag
Bij SEO bureau Connect your World uit Den Haag is een SEO scan van uw website gratis. Grijp die kans!
Connect your World
Dr. J. Pressserstraat 313
2552 LW Den Haag
E-mail en Telefoon
herman.geertsema@connectyourworld.nl
Tel: 06-41226543
Juridisch
KVK-nummer: 73081892
SEO bureau Connect your World, Den Haag (2022)
WordPress in meerdere talen met WPML