• 06-41226543
 • info@connectyourworld.nl

Audiovisuele Content Management

Audiovisuele Content Management

Content management, Content marketing expert Den Haag
SEO specialist Den Haag
Wat is audiovisuele content en waarom is het belangrijk?

In Content Management is audiovisuele content tegenwoordig zeer belangrijk voor hoe de organisatie over komt. Audiovisuele content kunnen video’s, vlogs, afbeeldingen, podcasts en audiofragmenten zijn. Bij audiovisuele content gaat het dus om het vastleggen van beeld en of geluid. Een steeds grotere groep mensen kijkt liever een instructie video op YouTube, dan dat ze een papieren handleiding lezen. Jongeren groeien op met YouTube en Instagram. Het inzetten op audiovisuele content in Content Management vergroot u potentiële klantengroep dus in grote mate.

Geschatte leestijd: 11 minuten

1. Content Management: Afbeeldingen

Als er meerdere specialisten zijn betrokken bij het maken van audiovisueel materiaal, dan is het verstandig om een stijlgids te maken. In deze stijlgids kunt u bijvoorbeeld richtlijnen opnemen. Dat brengt uniformiteit in het werk. Maak duidelijk, hoe u de beelden wilt inzetten op de website en op andere kanalen en wat de uitstraling moet zijn.

Afbeeldingen moeten bijvoorbeed voldoen aan:

 • Kleur en compositie, veel of weinig contrast, zwart wit of full colour, details, overzicht, dynamiek, nadruk op speciale huisstijl kleuren.
 • Portret: de geportretteerde kijkt al dan niet in de camera. Wat is de relatie met de omgeving?
 • Locaties: alleen gebouwen en omgeving of met mensen erbij?
 • Reportage: poseren mensen of is een spontane interactie?
 • Creatie: geënsceneerd, natuurgetrouw, beeldbewerking?
 • Afzender: moet een logo of een ander beeldmerk zichtbaar zijn?

Daarnaast is het belangrijk om de technische specificaties te benoemen zoals bijvoorbeeld:

 • Het gewenste bestandstype
 • Maximale bestandsgrootte in MB’s of KB’s.
 • De gewenste afmetingen (breedte x hoogte) in pixels.
 • Minimale resolutie in PPI (pixels per inch)

Hoe komt u aan goede afbeeldingen?

Eigen beeldbank

Veel organisaties hebben een eigen beelddatabank met afbeeldingen, die medewerkers vrij mogen gebruiken in publicaties van de organisatie. Bij het gebruik van de afbeelding moet meestal de naam van de maker of fotograaf vermeld worden. Ook al zijn de afbeeldingen door de organisatie afgekocht.

Beeldbanken, stockbureaus en foto-agentschappen

Wie zelf niet over een beelddatabank beschikt, kan bijvoorbeeld voor afbeeldingen terecht bij talrijke fotodatabanken en fotosites op het web. Daarop kunt u al dan niet gratis foto’s downloaden voor gebruik op uw website. Lees wel de voorwaarden en let op de regels van de bronvermelding.

Wilt u voor nieuwsberichten snel een passend beeld vinden? Dan is Getty images een optie. Dit bureau heeft de tool panels ontwikkeld. Deze leest uw tekst en met behulp van kunstmatige intelligentie het beste beeld uit de databank zoekt. Daarnaast kunt u terecht bij Google afbeeldingen. Zoek bijvoorbeeld via de optie gebruikersrechten en check of de afbeeldingen een licentie hebben voor hergebruik. Tot slot kunt u natuurlijk een fotograaf aan het werk zetten.

Vier bestandstypen voor afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen in verschillende digitale bestandsvormen worden opgeslagen, maar niet alle bestandstypen zijn geschikt voor online publicatie. Belangrijk is namelijk, dat browsers de bestandstypen zonder problemen op het beeldscherm kunnen weergeven. De vier meest gangbare bestandstypen, die aan die voorwaarde voldoen zijn

 • GIF
 • JPG/PEG
 • PNG
 • SVG

Stel de compressie altijd zo in dat de kwaliteit van de afbeelding acceptabel blijft.

Help Google de afbeelding te begrijpen

Bij afbeeldingen wordt vaak gebruik gemaakt van een bijschrift, een alt tekst of een titel tekst. Google is namelijk een machine, die u moet uitleggen, wat er op een afbeelding of een foto staat. Een bijschrift is vooral handig als dit informatie geeft, die verder niet in de lopende tekst terug te vinden is. Inhoudelijke bijschriften in lange teksten trekken de aandacht en kunnen daarom de lezer prikkelen. De alt tekst geeft een tekstueel alternatief voor gebruikers die vanwege een visuele beperking de afbeeldingen niet of niet goed zien. Ze kunnen de tekst namelijk via een spraakbrowser horen. Een alt tekst voegt u alleen toe, als de afbeelding informatie toevoegt, die niet in de tekst of pagina is opgenomen. De alt tekst wordt door de zoekmachine geïndexeerd. Houdt u aan maximum van 70 tekens.

Aanklikbare afbeeldingen

Een Alt tekst biedt ook uitkomst bij aanklikbare afbeeldingen, waarop een tekst is ingesloten. De tekst in de afbeelding is niet zichtbaar voor mensen met een visuele beperking, noch voor de zoekmachine. Door een Alt tekst toe te voegen, kunt u bijvoorbeeld aangeven waar de link naar verwijst en wordt de informatie vindbaar.

Titel Tag

Aanklikbare afbeeldingen en andere hyperlinks kunt u naast een Alt tekst ook een Titel Tag meegeven. Ander dan de Alt tekst is de Titel Tag in de meeste browsers aan de voorkant zichtbaar. Dat wil zeggen als tool tip, zodra de bezoeker met de muis over de link heen gaat. In de tool tip kunt u verder een extra toelichting geven op de bestemming van de link.

2. Content Management: Video

YouTube, Vlogs, Instagram, alles kan tegenwoordig. Of u het nu zelf doet of u schakelt een professional in, bereidt u altijd goed voor! Bedenk wie en wat u wilt bereiken en hoe u dit aanpakt.

Voorbereiding

In de voorbereiding geeft u bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat is het doel van de video en wat wilt u bereiken?
 2. Wat is uw doelgroep? Zijn dat bestaande klanten of wilt u een geheel nieuwe doelgroep aanboren? Komen ze rechtstreeks op uw website of via andere kanalen? Hebben ze al voorkennis? Wat willen ze bijvoorbeeld weten en wat willen ze kunnen?
 3. Wat is de communicatie boodschap?

De koers bepalen

Voor wie is de video gemaakt en bedoeld? Dat bepaalt in grote mate de opbouw van de video, de beeldschermweergave en de lengte. Maak vervolgens een script of een storyboard. In een script geeft u een chronologische weergave van de gebeurtenissen/acties, opgedeeld in scenes. Een storyboard is een soort van visualisatie van de shots vanuit de camera posities. De opname kan afwijken van het script. Achteraf monteert u de scenes in de goede volgorde en monteert u de voice over er bij. Stel vervolgens de stijl van de sprekers en de ´voice over´ vast. Moet dat formeel zijn of kan het bijvoorbeeld ook informeel? Wat is de ‘tone of voice’ of uw organisatie? Sluit u daarbij aan.

Realisatie

Bij een livestream heeft u een kans om het goed te doen. Achteraf bijstellen kan niet, maar dat is niet erg. Kijkers verwachten namelijk geen perfecte video. Andere video’s kunt u opbouwen uit losse scenes. Als het nodig is, kunt u een scene over doen. U kunt zich bijvoorbeeld verspreken of er is sprake van achtergrondlawaai. Na de opnames begint u met editen. Maak gebruik van ondertiteling. Dat is belangrijk voor gebruikers, die geen geluid kunnen laten horen in bijvoorbeeld een zakelijke omgeving of in een trein.

Evaluatie

Vraag gebruikers/bezoekers om feedback. Daarmee kunt u uw video nog verder verbeteren.

Aandachtspunten bij het zelf maken van een video

 • Een video vertelt een soort van verhaal. Dat verhaal wordt duidelijker als u een duidelijk begin, midden en einde weergeeft.
 • Trek de aandacht aan het begin en houdt het tempo erin.
 • Afhankelijk van uw doelgroep en het kanaal maak video’s van 2 a 3 minuten. Dat is meestal meer dan genoeg. Voor een handleiding willen gebruikers vaak langer de tijd nemen.
 • Let op of u verticaal of horizontaal filmt. Over het algemeen heeft horizontaal filmen de voorkeur.
 • Overweeg vierkante video’s. Deze geven op Facebook, Instagram & LinkedIn meer interactie & views.
 • Zorg voor een goed geluid.

YouTube of eigen beheer

Het voordeel van publiceren op de eigen website, is dat u zelf de regie in handen houdt. Wilt u het bereik vergroten? Zorg dan dat ze gedeeld kunnen worden op sociale media. Kijk daarbij wel naar de sociale media platformen die door uw doelgroepen gebruikt worden. Bedenk wel dat YouTube ook andere kijksuggesties geeft. Daar zomaar een video van de concurrent bij kunnen zitten. Dit kunt u voorkomen door een ´brand channel´ te openen op basis van een merkaccount op YouTube. Andere manieren om uw kijkers en klanten aan u te binden is door outro’s op te nemen naar abonneren of naar andere eigen video’s.

Overige social media marketing platformen

Er zijn ook andere kanalen om uw doelgroepen te bereiken. We hebben het over social video’s. Op bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn & Snapschat kunt u livestreams verzorgen en eigen video’s tonen. Upload uw video’s apart naar elk kanaal, dus embed ze niet van You Tube. Maak ze native en buit alle mogelijkheden van elk kanaal uit wat betreft lengte en formaat

YouTube en Zoekmachineoptimalisatie

YouTube is na Google de grootste zoekmachine. Video’s die u op YouTube namelijk plaatst, zorgen daarnaast voor een hogere ranking bovenaan in Google dan op andere platforms gepubliceerde video’s. Geef bij elke video daarom een titel, een beschrijving en zoekwoorden mee. De titel en de beschrijving vormen ook snippet in de zoekresultaten van YouTube. Of video snippets ook in de zoekresultaten van Google worden getoond, hangt af van de zoekvraag en van de Google zoekwoorden in de titel en de beschrijving.

SEO optimalisatie video

Zonder relevante content heeft u geen goede website en wordt uw website minder goed vindbaar. In Content Management wordt video een steeds belangrijker onderdeel. Per dag wordt er 150 miljoen uur aan video gekeken. Content Management en SEO zijn dus onherroepelijk met elkaar verbonden. Voor een goed vindbare website heeft u dus video nodig.

Hoe benut u de mogelijkheden van video optimaal voor een goed vindbare website?

Gebruik uw SEO zoekwoorden in combinatie met woorden als ‘video’, ‘hoe’, of ‘how to’. De kans op een hoge positie en zichtbaarheid in Google neemt dan sterk toe. Door een kanaal op YouTube in te richten, kunt u links naar uw website creëren. Ook in de beschrijving kunt u links opnemen en in de video door deze interactief te maken.

 1. Relevante WOW content. De kijker zit vaak met een probleem. Als u het beste een antwoord kunt geven op de vragen van de gebruiker/kijker, dan is de kans groot, dat u uw product of dienst aan hen kunt verkopen.
 2. Begin met het belangrijkste kernwoord in de titel. YouTube waardeert het eerste woord in de titel het sterkste.
 3. Ook bij video geldt, gebruik relevante zoekwoorden op basis van een zoekwoordenonderzoek in de beschrijving.
 4. Upload de video met een bestandsnaam met een zoekwoord erin.
 5. De ondertiteling is voor YouTube en Google belangrijk om te achterhalen waar de video over gaat. Logischerwijs is dit gunstig voor de rankings van de video en van uw website.
 6. Laat kijkers reageren op de video door bijvoorbeeld een vraag te stellen. U krijgt de gratis content in u schoot geworpen met een betere ranking als gevolg.
 7. Besteed aandacht aan de thumbnail. Het plaatje bij de video moet overtuigen en uitnodigen.
 8. Het invullen van de kanaalbeschrijving is een goede mogelijkheid om YouTube & Google aan te geven en te verduidelijken waar de video’s op uw kanaal over gaan.
 9. Verbindt u video’s met playlists. Dit is handig voor de gebruikers en dat waardeert YouTube.

SEO en Content Management Blogs

SEO specialist Den Haag

Herman Geertsema is de eigenaar van SEO en Content marketing bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Hij is een ervaren freelance SEO specialist en Content Marketing expert.

SEO consultant inhuren

Bij SEO bureau Connect your World kunt u ook een Content marketeer en SEO specialist inhuren in de volgende regio’s:

Wilt u meer weten over SEO of audiovisuele content management? Kijk eens op ons Facebook account (en vindt het leuk) of Instagram account. Heeft u een vraag over Content Management of audiovisuele media? Bel of mail ons. Onze SEO checklists kunnen u prima verder helpen met de SEO optimalisatie van uw website. Uw SEO uitbesteden is ook een optie. Zo houdt u meer tijd over om te ondernemen.

SEO & Content Marketing Bureau Connect your World

Dr. J. Presserstraat 313
Den Haag, Nederland 2552 LW
Telefoon: +31641226543
E-mail: info@connectyourworld.nl

SEO checklists

Maak gebruik van de vele verschillende SEO checklists op deze website. Het startpunt om de SEO optimalisatie van uw website te verbeteren.

Gratis SEO tools

Met de veelal gratis SEO tools op deze lijst kunt u een deel van de SEO zoekmachineoptimalisatie van uw website zelfstandig uitvoeren.

0/5 (0 Reviews)
connectyourworld

Met meer dan 10 jaar ervaring met SEO en meer dan 15 jaar ervaring als content marketeer huurt u als opdrachtgever een zeer ervaren kracht in. Daarnaast is Herman Scrum en Lean Sigma gecertificeerd. Bent u op zoek naar een projectmanager voor online marketing projecten met veel inhoudelijke kennis, dan bent u bij Herman aan het goede adres. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Dit doet hij door het toepassen van on page SEO en off page SEO technieken, waarin goede content en linkbuilding centraal staan. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG), een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Er is daardoor ontzettend veel kennis beschikbaar om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag

Geef een reactie

Connect your World
1
Hoe kan ik je helpen? Connect your World kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website. Informeer naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis SEO scan aan.