De term bounce rate is bij velen een bekende term. Maar weet u precies wat het is? Weet u wat een goede bouncing rate is? In deze blog leert u:
Geschatte leestijd: 15 minuten
Bijna iedereen heeft wel eens van de term Bounce rate of bouncepercentage gehoord. Een Bouncing rate is namelijk één van de statistieken, die de kwaliteit van een webpagina aangeven. Het is een percentage, dat wordt weergegeven in verschillende Google Analytics rapporten. Deze kunnen door webmasters gebruikt worden om te analyseren of de content van een pagina voldoet aan de gebruikersintentie.
Als vuistregel geldt: hoe lager het bounce rate percentage van een pagina, hoe beter.
Een bounce rate is een percentage, dat aangeeft hoeveel gebruikers op een webpagina zijn terechtgekomen en vervolgens de website hebben verlaten, zonder enige interactie op de pagina. Dit betekent, dat ze niet op links op de pagina hebben geklikt en dit omvat menu items en andere interne of externe links.
Het uitstappercentage is een andere statistiek voor web verkeer analyse, die het percentage mensen weergeeft, dat bepaalde pagina’s van uw website heeft bezocht en vervolgens van een bepaalde pagina is vertrokken. Deze statistiek laat zien, waar verschillende bezoekers hebben besloten hun reis door uw website te verkorten.
Wanneer u Google Analytics op uw website heeft geïnstalleerd, registreert het alle acties, die op een pagina zijn uitgevoerd. Zodra een pagina voor het eerst wordt geladen, wordt er een sessie geactiveerd en wordt er een verzoek naar de Google Analytics server gestuurd. Als de Google Analytics server geen tweede verzoek van dezelfde pagina ontvangt, betekent dit dat de gebruiker helemaal geen interactie met de pagina heeft gehad. Dit wordt door Analytics beschouwd als een sessie van één pagina. Er wordt daarmee rekening gehouden bij het berekenen van de bounce rate van een pagina.
De officiële formule, die Google Analytics gebruikt om het bouncepercentage te berekenen, is: Bounce rate is single page sessions divided by all sessions, or the percentage of all sessions on your site in which users viewed only a single page and triggered only a single request to the analytics server.
Een ander kenmerk van sessies met één pagina is dat de ‘tijd op site’ 0 (nul) is, omdat Google Analytics geen ander verzoek heeft om te berekenen hoeveel tijd een gebruiker op de pagina doorbrengt. Dus als u 10 bezoeken op een pagina heeft en er 8 op uw pagina zijn beland en vervolgens zijn vertrokken zonder op een van de links op uw pagina te klikken, is uw bounce rate 80%.
Het bounce rate percentage wordt alleen berekend voor landingspagina’s
Het bouncing rate percentage wordt berekend, wanneer gebruikers op een bepaalde pagina terechtkomen vanaf een externe bron (dwz Google zoekopdracht) en niet, wanneer ze een pagina bezoeken door op een interne link te klikken.
Veel mensen verwarren de bounce rate met het uitstappercentage, maar ze zijn niet hetzelfde. Het uitstappercentage is het percentage mensen, dat de website heeft verlaten vanaf een bepaalde pagina. Met andere woorden, is hoeveel mensen uw website hebben verlaten vanaf die bepaalde pagina/het aantal paginaweergaven, dat die pagina heeft ontvangen. Dus een bounce rate laat zien hoeveel mensen op een pagina zijn terechtgekomen en uw website hebben verlaten zonder iets anders te doen en het exit percentage laat zien hoeveel mensen uw website hebben verlaten vanaf een pagina in vergelijking met het aantal keer, dat die pagina is bekeken.
Er is een grote verwarring in de SEO industrie over de relatie tussen bounce rate en SEO optimalisatie en of de bouncing rate een SEO factor is, die Google gebruikt tijdens het ranking proces. Veel mensen beweren, dat Google er rekening mee houdt, terwijl Google zegt dat ze geen Google Analytics statistieken gebruiken in hun ranking algoritme. De waarheid ligt ergens in het midden. De bounce rate is een statistiek, die beschikbaar is in Google Analytics en ja, het Google ranking algoritme houdt daar geen rekening mee omdat:
Een hoge bouncing rate is niet altijd slecht. Wanneer een pagina echter een hoge bounce rate heeft, betekent dit 2 dingen, die rechtstreeks verband houden met SEO en ranglijsten.
De pagina voldoet niet aan de intentie van de gebruiker. Dit houdt in, dat bezoekers die die pagina bekijken, minder snel klanten of terugkerende gebruikers zullen worden. Ze hebben de pagina niet gedeeld of een opmerking toegevoegd. Omdat ze niet hebben gevonden waarnaar ze op zoek waren.
Als de bezoeker afkomstig was van Google Zoeken, uw pagina bezocht en vervolgens terugging naar de zoekresultaten, dan weet Google dit. In de SEO wereld staat dit bekend als pogo sticking en het is een signaal voor Google dat uw pagina niet voldoet aan de gebruikersintentie. Google wil zijn gebruikers tevreden houden. Dus als veel gebruikers hetzelfde gedrag vertonen, zal dit uiteindelijk leiden tot een lagere SEO ranking. Uit een onderzoek van SEMRUSH bleek, dat pagina’s op de topposities van Google een gemiddeld bounce rate van 50% hebben, wat als goed wordt beschouwd.
Ik heb hierboven vermeld dat een hoog bouncepercentage niet altijd slecht is. Overweeg de volgende gevallen:
Bijvoorbeeld wanneer u een blogpost heeft die een specifieke vraag beantwoordt. Stel dat u een pagina heeft met de vakantiedagen voor schoolkinderen voor een bepaald jaar. Gebruikers komen op uw pagina terecht, zullen het antwoord lezen en vervolgens vertrekken. De pagina heeft een hoog bounce rate, maar dat is niet per se slecht omdat de gebruikersintentie tevreden was.
Er zijn websites die alleen een homepage hebben. Gebruikers kunnen de pagina bezoeken en vervolgens vertrekken omdat de interactie met de website beperkt is tot één pagina. Bijvoorbeeld wanneer u wilt dat gebruikers telefonisch contact met u opnemen. Ze bezoeken uw homepage, zien het telefoonnummer en bellen u. De pagina laat een hoge bounce rate zien, maar dat is geen probleem.
Over het algemeen geldt: hoe lager het bouncepercentage, hoe beter. In het geval, dat u wilt, dat gebruikers in het algemeen interactie hebben met de pagina en website, geeft een hoge bouncing rate aan dat er iets mis is met de pagina.
De meest gebruikelijke manieren om het bouncepercentage van een pagina te verlagen, zijn:
Verschillende onderzoeken tonen aan dat langzaam ladende pagina’s een van de factoren zijn, die gebruikers weghouden (vooral op mobiel). Een van de acties die u kunt ondernemen die niet alleen uw bounce rate percentage verlaagt, maar ook een positieve invloed heeft op uw SEO rankings en conversies, is het verbeteren van de tijd die nodig is om uw website te laden, ook wel de website snelheid genoemd.
Gebruikers vinden pop ups op volledig scherm vervelend en Google ook. Pop-ups, die worden geladen zodra een gebruiker een pagina binnenkomt, verdrijft ze en is een actie die wordt bestraft door Google (het is in strijd met de richtlijnen van Google). Een beter alternatief is om een Exit-pop-up te gebruiken (weergegeven wanneer gebruikers de pagina proberen te verlaten). Een fly-out-pop-up, die wordt weergegeven wanneer gebruikers een aantal seconden op de pagina blijven of wanneer ze naar een bepaald deel van de pagina navigeren, is ook een optie .
Een leuke manier om gebruikers op uw website te houden en de bouncing rate te verlagen, is door hun aandacht te trekken door middel van een uitklapvenster. Dit is een techniek, die door veel websites (meestal nieuwspublicaties) wordt gebruikt, omdat het een geweldige manier is om gebruikers uit te nodigen om meer pagina’s van uw website te bezoeken. Fly out-vensters kunnen op veel manieren worden gebruikt.
Een webpagina vol advertenties is in strijd met de richtlijnen voor webmasters van Google en biedt een slechte ervaring voor de gebruikers. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zal het gebruik van te veel advertenties niet leiden tot meer advertentie klikken, maar tot een hoger bouncepercentage en gebruikers, die uw website verlaten en niet meer bezoeken. Wat belangrijk is, wanneer u meer geld wilt verdienen met AdSense (of andere vormen van advertenties), is de plaatsing van de advertenties en niet het aantal advertenties, dat u op een pagina heeft.
Een andere techniek om gebruikers aan te moedigen om met uw content te communiceren en meer pagina’s van uw website te bezoeken, is door interne links te gebruiken. Interne links helpt gebruikers niet alleen meer over een bepaald onderwerp te lezen, maar het is ook goed voor SEO en de bounce ratio.
Elke pagina, die u op uw website heeft, moet een doel hebben. Het doel van een landingspagina kan zijn om een product of dienst te verkopen. Het doel van een andere pagina kan zijn om meer e-mailabonnees te krijgen. U kunt een blogpost ook gebruiken om gebruikers om te leiden naar een andere pagina op uw website. Dat doel moet vanaf het begin aan de gebruiker duidelijk worden gemaakt en een manier om dit te doen, is door verschillende call to action berichten te testen. Dit betekent verschillende berichten proberen, verschillende kleuren, verschillende posities totdat u erachter komt wat meer interacties veroorzaakt.
Wat is de relatie tussen paginatitels en beschrijvingen en het verlagen van de bounce rate van een pagina? Het heeft te maken met het creëren van de juiste gebruikersverwachtingen, zelfs voordat gebruikers uw pagina bezoeken. Wanneer gebruikers vanuit Google Zoeken op uw link klikken, doen ze dit vanwege, wat ze in uw titel en beschrijving lezen. Als uw content niet levert wat in de titel of beschrijving is beloofd, is het bounce percentage hoog. Dus probeer bij het maken van uw titels en metabeschrijvingen geen gebruikers te misleiden, want uiteindelijk zal dit de tegenovergestelde resultaten opleveren.
Het is niet langer de jaren 90 toen een webpagina slechts tekst op een pagina was. In de wereld van vandaag moet u de lezer bij de hand nemen. Gebruikers vinden het niet leuk om tekst op een pagina te zien. Doe wat werk op uw pagina om gebruikers de goede kant op te wijzen. Voeg de juiste koppen en afbeeldingen toe en verfraai uw tekst met kleine alinea’s, vet en cursief. Dit verhoogt de leesbaarheid, tijd op locatie met als gevolg een lagere bounce rate.
Ik heb hierboven vermeld, dat een manier om uw bounce rate te verlagen, is om gebruik te maken van fly out-vensters en om gebruikers andere content aan te bevelen, die ze mogelijk interessant vinden. Hoewel dit een zeer efficiënte manier is, is een andere methode om gebruikers opties te geven over wat ze vervolgens moeten doen.
Goede voorbeelden zijn onder meer:
Ik gebruik de bovenstaande technieken van tijd tot tijd, afhankelijk van wat mijn zakelijke doelen zijn.
‘Last but not least’, vergeet niet dat wat de gebruikers op een pagina en website in het algemeen houdt, de kwaliteit van uw content is. Op voorwaarde, dat u geen van de fouten maakt, zoals hierboven uitgelegd, is de belangrijkste factor de kwaliteit van uw content. In feite kan de bounce rate u helpen evalueren hoe goed uw content is.
Een pagina, die snel laadt, geen pop-ups heeft die bij het laden worden weergegeven en niet vol advertenties staat en content heeft, die gemakkelijk te lezen is maar toch een hoge bounce rate heeft, is een signaal om de content van uw pagina nodig te verbeteren. Wat u kunt doen, is uw koppen wijzigen en ze zinvoller maken. U kunt uw content herschrijven om gebruikers de informatie te geven, die ze nodig hebben.
Een goede plek om te beginnen is om naar het ‘prestatierapport’ in Google Search Console te kijken en te achterhalen op welke zoekwoorden uw pagina klikken heeft ontvangen. Evalueer uw content op basis van waar gebruikers naar zoeken en breng wijzigingen aan die overeenkomen met de gebruikersintentie.
Het bouncepercentage is een belangrijke maatstaf om naar te kijken, terwijl u de efficiëntie van uw website evalueert. Het correct identificeren van welke pagina’s een hoge bounce rate hebben en acties ondernemen om dit te verminderen, is een stap om uw website nuttiger te maken voor gebruikers. Een van de voordelen, daarvan is een betere SEO ranking omdat bezoekers langer op uw website blijven, door meer pagina’s navigeren en zo het pogo-sticking- effect verminderen, wat uw SEO negatief kan beïnvloeden. Zorg er bij het analyseren van de bouncing rate van een pagina in Google Analytics voor, dat deze een behoorlijk aantal bezoeken (en paginaweergaven) heeft, anders zijn de resultaten mogelijk niet 100% nauwkeurig. Zodra u een wijziging op een pagina aanbrengt, vergelijkt u dezelfde periode, dat wil zeggen 28 dagen, voor en na het maken van de wijzigingen om te zien of de bounce rate van die pagina is verbeterd of niet.
Herman Geertsema is de eigenaar van SEO en Content Marketing bureau Connect your World gevestigd in Den Haag. Hij is een ervaren freelance SEO specialist en Content Marketing expert. Hij kan u alles vertellen over de Bounce rate.
Bij Connect your World kunt u ook een Content marketeer en SEO expert inhuren in de volgende regio’s:
Heeft u een vraag over uw bounce rate? Of wilt u ons inhuren als tekstschrijver of als SEO expert? Neem dan contact met ons op. Uw SEO laten doen is ook een optie. Zo houdt u meer tijd over om te ondernemen.
Met meer dan 10 jaar ervaring met SEO en meer dan 15 jaar ervaring als content marketeer huurt u als opdrachtgever een zeer ervaren kracht in. Daarnaast is Herman Scrum en Lean Sigma gecertificeerd. Bent u op zoek naar een projectmanager voor online marketing projecten met veel inhoudelijke kennis, dan bent u bij Herman aan het goede adres. In 2018 kwam Herman zijn droom uit en startte hij zijn eigen SEO en Content Marketing bureau Connect your World in Den Haag. Herman helpt u om meer klanten en omzet uit uw website te halen en uiteindelijk om meer winst te behalen. Dit doet hij door het toepassen van on page SEO en off page SEO technieken, waarin goede content en linkbuilding centraal staan. Herman is lid van de Sales Marketing Group (SMG), een kennis en opdrachten netwerk voor marketing professionals. Er is daardoor ontzettend veel kennis beschikbaar om u te ondersteunen met uw online marketing activiteiten. Laten we eens bellen tel. 06-41226543 om met elkaar kennis te maken. U kunt ook een mail sturen naar info@connectyourworld.nl om een afspraak te plannen. Herman Geertsema, SEO specialist Den Haag
Bij SEO bureau Connect your World uit Den Haag is een SEO scan van uw website gratis. Grijp die kans!
Connect your World
Dr. J. Pressserstraat 313
2552 LW Den Haag
E-mail en Telefoon
herman.geertsema@connectyourworld.nl
Tel: 06-41226543
Juridisch
KVK-nummer: 73081892
SEO bureau Connect your World, Den Haag (2022)
WordPress in meerdere talen met WPML